29.1.2023 | Svátek má Zdislava


MLSOTNÍK: Vinná klobása

30.12.2022

Nastalo to správné období pro milovníky vinných klobás, tam patřím i já, ráda je mám nejen ve svátky, ale i všední dny. Je důležité najít si správného výrobce, kdy klobása po úpravě nemění objem a krásně voní.

Syrová vinná klobása

Nemusí být úprava vždy jednostranná, dá se různě experimentovat, přiložím jeden příklad změny, např. klobásu s medem, balzamikem a vlašskými ořechy. Možná se to zdá divná kombinace, ale je chuťově, alespoň pro mě, vyvážená.

Suroviny

  • ½ kg klobásy (pro 2 osoby)
  • hladká mouka
  • sádlo nebo tuk na smažení
  • 4 lžíce balzamikového krému
  • 4 lžíce medu
  • trochu soli
  • trochu drceného tymiánu
  • vlašské ořechy sekané (já jsem měla nahrubo mleté) na posypání, množství podle uvážení

Postup

  • Jako obvykle, zamotat do šneka, event. propíchat špejlí na koncích
  • obalit z obou stran v mouce
  • opéci

Opečená vinná klobása

  • narovnat do připravené zapékací nádoby
  • smíchat med s balzamikem a solí

Směs na pomazání vinné klobásy

  • směsí potřít klobásu

Vinná klobása už pomazaná omatlánkou

  • posypat ořechy a tou trochou tymiánu
  • pak zapéci asi 15 – 20 min. v troubě

Upečeno!

Jako příloha je nejlepší nějaké pečivo, s ním se výpek dobře vytře.

Kdo by zkusil, dobrou chuť!

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes







KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !