18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Vinná klobása

Nastalo to správné období pro milovníky vinných klobás, tam patřím i já.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Matyášová 2.1.2023 13:53

nepřebije ti to balsamico chuť klobásy? já teda buď jen v mouce a nebo v trojobalu..ale kámoška je stočí, polije smetanou a dá zapéct do trouby v jenském skle..je to taky dobrota...

A. Zemanová 30.12.2022 20:23

Vinnou klobásu milujeme oba a s bramborovou kaší je u nás tradičním obědem na Štědrý den. Tvá úprava zní lákavě, Nelinko, ale po pravdě experimentovat nebudu. Mám ráda klobásu jen lehce poprášenou moukou a opečenou na troše sádla.

Když jsme se přestěhovali na venkov, nějaká čas jsem tápala, marně jsem hledala klobásu s chutí, jakou mám ráda. Pak jsem ji objevila ve farmářském obchodě, který sídlí v objektu, kde je i Albert, kam jezdívám nakupovat. Když u nás otevřeli obchod, nabízeli tam i vinné klobásy. Koupila jsem, ale běda, bylo to mdlé, jinde zas mají příliš kořeněné, no prostě není to jednoduché, najít tu správnou klobásu. :-)

Š. Matyášová 2.1.2023 13:54

dobrou má v Přelouči Standa Rozkošný-řezník...

M. Crossette 30.12.2022 18:22

Jak už tady několik z vás napsalo, vinnou klobásu jsem nikdy nejedla, jen mám dojem, že ten sešpejlený točenec jsem alespoň někde viděla, ale netušila, co je to zač. Znám pouze - též už zmíněné - bavorské klobásky, ty jsme několikrát jedli v německé rest. (už nevím, jestli v době vánoc). Nevím, jestli je v nich stejná náplň (tedy jestli jsou "vinné"), jestli ano, tak by mi asi i tahle vinná klobása chutnala. Omatlánka na ní vypadá velmi chutně a ořechy miluji na čemkoliv. No ale těžko jí tady vyzkouším, tak jen ráda čtu, že sis Nelino pochutnala :-)

Ze zvědavosti jsem se koukla na net, abych se poučila co je to zač a na tomhle odkaze píší, že je to česká specialita. Je tam i kraťoučké video jakým fofrem se střívka plní 8-o. Vlastně je zajímavé vidět ta střívka-taková hromádka bílých "nití".

https://regiony.rozhlas.cz/vinna-klobasa-je-cesky-vynalez-podivejte-se-jak-se-vyrabi-7418995

Š. Matyášová 2.1.2023 13:55

já si dělám svoji..je to jednoduché a ingridience bys na ně doma taky sehnala...jen neplním střívka, ale dělám placičky ....

M. Gillová 30.12.2022 12:33

Vinná klobása mi chutná, ale přiznám se, že na mě je tučná :-(. Takže si ji dopřejeme třeba jen jednou do roka, peču ji nasucho v troubě (vypeče se z ní stejně hafo tuku) a k ní dobrý vařený brambory a salát z kysanýho zelí. Dělám ho tak, že do zelí z půlky pytlíku jemně nastrouhám dvě sladký jablka.

M. Skálová 30.12.2022 20:45

My je u nás tak tučné nemáme, jsou jen takové akorát.

Z. Nelina 30.12.2022 12:20

Vinná klobása nemá chutí ani konzistencí nic společného s jakoukoliv jinou klobásou, co mám zkušenost já. Řezník, od kterého ji kupuje kamarádka, ji začne vyrábět v čase adventním, ještě v lednu. Během roku ne.

Pro mě to není spojeno s Vánoci ale s dobou konce roku.

Z. Yga 30.12.2022 10:40

Já se přiznám, že vinnou klobás (ač z vinorodého kraje) jsem v životě nejedla. Až do pozdní dospělosti jsem si ji spojovala spíš s Německem... ale uznávám, že může být dobrá, je-li dobře udělaná.

Z. Jenny 30.12.2022 15:21

Jo, přesně, já taky tak. V Německu byly na každém stánku,je fakt,že voněly. :-)

Z. Matylda 30.12.2022 10:03

Vinná klobása je pro mě úkaz, který nemám spojený s ničím, tady na Vánoce prostě tradiční není a jak vedu boje s různými formami uzenin (kromě špekáčku opečeného nad ohněm), dívám se na ni s podezřením. Bohužel se mi v obou těhotenstvích dělalo strašně zle z vůně jakéhokoli ohřátého párku nebo klobásy a to už jsem z podvědomí nevyhnala...

Z. Lika 30.12.2022 9:52

Vinnou klobásu jsem nikdy nejedla a vlastně ani nějak neznala, a asi to budu muset nepravit. Není to kyselé??

M. Gillová 30.12.2022 13:03

Ne ne, vůbec. Chutí trochu připomíná bílé bavorské grilovací klobásky, jestli je znáš. V chuti je cítit muškátový oříšek a nové koření.

Z. Lika 30.12.2022 14:23

No zaujalo mě to, ne že ne :-)

Z. Jenny 30.12.2022 9:41

Na vinnou klobásu jsem dostala okamžitě chuť,vypadá krásně. Nemám ale ověřený zdroj,tak nekupuji. Kdyby měl někdo osvědčenou značku,řezníka, dejte vědět jakou kupujete.:-)

Z. Inka 30.12.2022 10:53

Zkus to z Kauflandu, jestli Ti sedne. Když dojdou zásoby a je chuť, tahle trochu nahradí tu naši. Nebo zkus ten Sharčin recept, já mám dojem, že ho kdysi dávala buď sem, nebo na Hady

Z. Nelina 30.12.2022 12:29

Ona je to zkušenost spíše s lokálním řezníkem, mívali kvalitní v Globusu, tam si je vyrábějí sami, už pár let máme jiný zdroj, tak nevím.?

T. Zana 30.12.2022 18:18

Já kupuju v Lidlu.

T. Zana 30.12.2022 9:12

Tak my naopak vinnou klobásu spojenou s Vánoci nemáme, až jako dospělá jsem s údivem zjistila, že se taky na Štědrý den jí :-)

Ale máme ji rádi a jíme běžně. Teda tu klasickou ;-)

Z. Inka 30.12.2022 7:52

A ještě jsem si vzpomněla - jestli sem nakoukne Sharka - že ona má i recept vyzkoušený

Š. Matyášová 2.1.2023 13:58

nakoukla až teď - Vinná klobása:

2 x na mlejnku ručním namelu vepřovou plec- do dvou kil

2 veky nebo toastovej chleba - okrájím kůrku, nakrájím a rozmáčím v plnotučném mléce- zaleju aby se to potopilo a nechám nacucat,klidně 2-3 hodiny

potřebujete: kůru z jednoho většího citronu-strouhanou, bez toho bílého pod ní

bílej mletej pepř, sůl..(to sypu od oka,nechám rozležet a případně dochutím)

suché bílékvalitní víno

dám do mísy 2x přemletou plec a přidám část lehce vyždímané veky a začnu propracovávat ručně mezi prsty, postupně přidávám veku, až poznám hmatem, že stačí..v tu chvíli přidám sůl a pepř, přeliji deckou vína a zase to vmíchám, masové těsto mění konzistenci, vmíchám další decku..celkově vmíchávám asi 2,5-3,0 deci.. zbytek popíjím u výroby těsta těsto musí tekutinu vpít, když ji pouští,je přepité a dá se to zachránit kouskem té veky nebo toastového chleba.

nedává se vejce ani mouka...ani ocet...

Z. Inka 30.12.2022 7:51

Vinná klobása je naše milovaná a hlavně máme zdroj. Naše byvší vlče je řezník a každý rok pro svou rodinu a kamarády dělá vinnou klobásu. On teda třeba v létě dělá grilovací naprosto famózní, ale ta jeho vinná!! Bohužel ji dělá jen jednou do roka, takže se předzásobíme a uložíme v mrazáku. Teda jednu porci pochopitelně sníme čerstvou, klasicky na Štědrý den. A mohu vám říct, že z horkovzdušné fritézy je to velké pochutnání.

M. Skálová 30.12.2022 9:46

My tady máme vyhlášené řeznictví, klobásy dělají vinné i smetanové. Smetanové jen okolo vánoc. Kupuji je vždycky tak týden deset dní před vánoci, protože potom tam bývají fronty jako za totáče. Fronty tam bývají pořád i během roku ale ne takové jako před svátky.

Z. Xerxová 30.12.2022 6:46

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

jojo - taková dobrá vinná klobása se zbytkem bramborového salátu... to je správná vánoční potravina. Během roku ji nekupuji - prostě ji máme jen v čase vánočním