Pátek 16. května 2025, svátek má Přemysl
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Blboně

Lenka S.
diskuse (64)

Recept na slané buchty blboně jsem kdysi dávno slyšela v rozhlase, na stanici Plzeň. Dal ho tam herec a bavič Petr Novotný. Hned jsem recept vyzkoušela a osvědčil se velmi dobře právě na výletech obou našich dcer. Naše holky si blboně oblíbily a přestaly dostávat na delší cesty smažené řízky, které jim během opakovaných a skoro každý víkend uskutečněných výletů lezly i z uší, takže řízky s ostatními děcky pilně vyměňovaly za sušenky, tatranky a jiné další sladkosti, kterých ode mne na cesty moc neobržely.
Recept je zde:

BLBONĚ = slané buchty plněné uzeninou (ČRo): vynikající i na letní výlety místo namazaných chlebů, které v létě tečou a zapařují se.

Na těsto: 500 g hl. mouky, 50 g oleje nebo rozpuštěného sádla, 1 žloutek, 50 g droždí, 1⁄2 lžičky soli a asi 250 ml teplého mléka.

Dále potřebujeme: 500 g libové uzeniny (párky, kabanos, trampské cigáro aj.) na naplnění buchet, 1 bílek na potření a semínka na posypání buchet před upečením.

Postup: Z mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, a pak ho nalijeme do mísy k mouce a dalším surovinám. Ze všech surovin vypracujeme řídké, ale hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme aspoň 45 minut kynout. Během kynutí těsto aspoň 2x „shodíme“ (přemícháme), aby byly buchty kypré.

Vykynuté těsto vykrajujeme po kouscích v mouce omočenou lžící na pomoučený .vál, kde ho plníme kousky uzeniny a tvarujeme do buchet. Každou buchtu klademe na tukem(nejlíp sádlem) vymaštěný plech a ještě ji ze všech stran rozpuštěným tukem potíráme.

Hotové buchty nechám přikryté 15 min dokynout. Pak ostrým nožem do každé buchty uděláme 3 zářezy a opět necháme asi 10 min dokynout. Nakonec povrch buchet potřeme bílkem a posypeme semínky (sezam, len, kmín) a upečeme dozlatova ve středu předem vyhřáté trouby při 180 °C.

Dobrou chuť!

Leoš Strnad
16. 5. 2025

NVIDIA objevila v Saudské Arábii Eldorádo

Ondřej Neff
16. 5. 2025

Jsem notorický scifista.

SÝR ZDARMA
16. 5. 2025

Na obranu zdravého rozumu a o páchání dobra

Ohlas čtenářů
16. 5. 2025

Nejsem Aston, ale o program se klidně podělím.

Aston Ondřej Neff
13. 5. 2025

Po čtyřiceti letech si lidé chtěli užít radosti „nevolit‟.

Aston Ondřej Neff
14. 5. 2025

Chystaná smlouva s Korejci mohla být nepopiratelný úspěch

Aston Ondřej Neff
15. 5. 2025

O co jde vládní sestavě v předvolební kampani?

Úpadek německého hospodářství je zjevný každému.

Benjamin Kuras
14. 5. 2025

Amerika ji za to peskuje, Evropa jí za peskování nadává.

Marek Hudema
16. 5. 2025

Zatímco celosvětové omezování emisí se nedaří tak, jak se jednotlivé země dohodly, vypadá to, že u...

ndr Jindřich Göth
15. 5. 2025

Adonxs, vlastním jménem Adam Pavlovčin, se do finále Eurovision Song Contest 2025 ve švýcarské...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Dva duely nabídl čtvrteční program stockholmské skupiny A na hokejovém mistrovství světa. Kanaďané...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal armádního generála Olega Saljukova z funkce velitele...

Lidovky.cz, ČTK
15. 5. 2025

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace udělila Slavii Praha v souhrnu pokutu 180 tisíc...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz