27.1.2020 | Svátek má Ingrid



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Blboně



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 64, poslední: 23.9.2016 22:06, přehled diskusí

Blboně -:
Autor: Z. Hanča Datum: 23.9.2016 17:19

to jsem snad nikdy neslyšela! Blbouni se u nás říkalo kynutým knedlíkům se sladkou náplní, takovým těm pořádně velkým, ale blboně neznám, ani buchty z kynutého těsta naslano ne. Ale proč ne, na výlety určitě dobrý nápad!

Re: Blboně -:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 21:33

DALMATIN, JY ZNÁM TAKY. U NÁS JE DĚLÁVALA MOJE BÁBRLÍNKA. BYLY TO FAKT DOSTI VELIKÉ KYNUTÉ KNEDLE, KTERÉ SE U NÁS PLNILY SKVĚLÝM DOMÁCÍM POVIDLÍM. SE SETROU JSME JE MILOVALY POSYPANÉ KAKAEM, CO SE MÍCHALO S CUKREM . NA POVRCHU BYLY VŽDY POLITÉ ROZPUŠTĚNÝM MÁSLÍČKEM. TEN NÁZEV BLBONĚ JSEM POUZE PŘEVZALA Z TOHO VYSÍLÁNÍ S PETREM NOVOTNÝM. ON NÁZEV NEVYSVĚTLIL, JEN TO TAK UVEDL.ALE FAKT JSOU TY BLBONĚ HODNĚ TRVANLIVÉ A DOBRÉ. NYNÍ JE VŮBEC NEPEČU, JELIKOŽ OBĚ HZOLKY JSOU DÁVNO Z DOMU, JIŘÍ UZENINY VŮBEC NEOBLIBUJE A PRO MNE, DIABETIČKU NA INZULÍNU TYHLE BUCHTY MAJÍ TOLIK SACHARIDŮ A TUKŮ, ŽE JE FAKT JÍST NEMOHU, I KDYŽ BYCH SI JE DOCELA NĚKDY DALA.

Lenko, :
Autor: Z. Dalmi Datum: 23.9.2016 16:15

dnes můžeš za to, že jsem se přejedla :-)

Četla jsem o blboních a dostala ukrutný hlad. Pak jsem musela na jednu akci, tam bylo pohoštění a já se nacpala. Blboně tam neměli, ty bych si dala radši :-)

Největší hrůza je, že večer musím opět služebně na další oslavu a já se nemohu na jídlo ani podívat. Dobře mi tak!!!

Re: Lenko, :
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 21:53

DALMI, PROMIŇ, ŽE K TOMU DODÁM POUZE JEDOVATÉ:VŠEHO S MÍROU, JAK PRAVÍ KLASIK.ALE KDE TOHO MÍRU VZÍT, ŽE?

Kynuté těsto:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 23.9.2016 15:22

Kdo má domácí pekárnu, je to nejjednodušší. Naleju, nasypu, pustím ... a za hoďku a půl to na mně pípne, že je hotovo. Droždí samozřejmě suché, dle možnosti čerstvé.

Slovo:
Autor: Z. Verenka Datum: 23.9.2016 13:57

LEPEŇÁK je báječné slovo,ktoré sme v detstve používali denne/dve zlepené chleby medzi nimi sadlo,maslo,salám alebo vrchol pôžitku rezník/bravčový/

Mladí toto slovo nepoužívajú-maju 7 day,bagetky,sušenky,ovocie/a my len jablčka/.

A viete čo,v pondelok si do práce urobím lepeňák

ještě k výletnické stravě:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 11:59

Když jsem výlety s rodiči chodila jako malá hooka, řízky nebývaly skoro vůbec, jelikož v žeznictví krom občasného tlustého bůčku visívaly jen prázdné háky na maso, ale bez masa. Pro maso se musilo jít velmi brzy ráno, musela se vystát děsně dlouhá fronta a stejně často člověk odcházel s prázdnou. Ani u těch salámů nebyl tehdy skoro žádný výběr.V naší rodině stravu na výletech jistil jedině tvrdý eidam nebo nějaká konzerva tehdy výtečného lančmítu.

no jo, svačiny:
Autor: M. Beda Datum: 23.9.2016 10:32

řízky jsou samozřejmě klasika, ale maso asi zdaleka ne vždycky bylo, takže chleba nebo (my raději) housky se salámem - ostatním turista, pro mě dieťák, jedno na jak dlouhý výlet (jo už dneska ten junior ZDALEKA není ono :-((((( )

a aluminiovou krabici s víkem jsme taky měli (nevím od kdy) a já ji mám ještě schovanou :-))))

1961:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 9:54

Tak za mne to na delší cestu vlakem do Jižních Čech z Prahy, býval chleba a řízek, tatranka, jablka na čtvrtky, nebo chléb s taveňákem a turistou - většinou. Pamatuji si, že jako malá jsem nemusela rajčata, dnes už vím, proč asi - máma mi je dala právě cestou vlakem a když jsme dorazili do místa dovolené, Plané nad Lužnicí, většinou mi bylo zle a rajčata šla ven - nejspíš ve spojení s "velkou" cestou, hrkotáním po kolejích a nervozitou ze začínajícího dobrodružství. Teď občas dělávám na cesty tousty doplněné zeleninou a ovocem...

Re: 1961:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.9.2016 10:16

většinou Jitur vadily ty málo rozkousané a nestrávené slupky z rajčat,ne rajče samotné...taky jsem se jednou po cestě vlakem a konzumaci rajčat zeblila.

Re: 1961:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 10:23

jj, to je ono

Re: 1961:
Autor: M. Beda Datum: 23.9.2016 10:33

že jsem tak smělá - co znamená ten letopočet??? neříkej mi, žes 1961 už jezdila na školní výlety!!!!

Re: 1961:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 11:36

pro představu, v kterých asi letech probíhaly výlety, rok narození

Re: 1961:
Autor: M. Beda Datum: 23.9.2016 12:40

aha!!! tak to jo :-))))

Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 23.9.2016 9:23

1 balení listového těsta (2 plátky), 0,25kg mletého masa, 0,10kg balkánského sýra, 1 vejce, kmín, koření na ml. masa či podobné.

Smíchat, těsto rozválet. je-li sklapávací vykrajovátko, tím líp, vykrájet, naplnit, uzavřít, posypat kmínem či hrubou solí, zapéct do růžova.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Yga Datum: 23.9.2016 9:27

Mńam - to je určitě dobrota a pro mne lépe vytvořitelné, já se s tím kynutým těstem moc nekamarádím (:o)).

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Rpuťová Datum: 23.9.2016 9:51

Dobrota to je, zejména teplé, takže bacha, aby na tu cestu zbylo! :))))

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 22:06

I TY , BRUTE, VLASTNĚ YGO? TO JSTE SE TU ZASE SEŠLY, ŽENSKÝ.NEMÁM, NEMĚLA JSEM A ANI NEBUDU MÍT PEKÁRNU. BYL BY TO DALŠÍ LAPAČ PRACHU V NAŠÍ DOMÁCNOSTI. JAKÉKOLI TĚSTO( KROM KNEDLÍKOVÉHO - TY HOUSKOVÉ), KTERÉ DĚLÁM JEDINĚ RUČNĚ Z MI NEJDŘÍVE A ZHRUBA PROMÍSÍ STARÝ ROBOT ETA. PAK TĚSTO VYKLOPÍM A UŽ JEN DOPRACUJU V RUCE, ABY BYLO DOST PROVZDUŠNĚNÉ.A DÁL UŽ JEN KYNE SAMO POD UTĚRKOU V MÍSE. KYNUTÉ TĚSTO JSEM ZKAZILA JEN JEDINKRÁT V ŽIVOTĚ, KDYŽ MI MLP PŘEHODIL V KREDENCI ZÁSOBNÍKY SOLI A CUKRU. MÍSTO, ABYCH K DROŽD NA KVÁSEKÍ PŘIDALA CUKR, OSOLILA JSEM HO. CO PAK VZNIKLO, SI NEDOVEDE PŘEDSTAVIT TEN, KOMU SE K JEŠTĚ PODOBNÝ OMYL NEPŘIHODIL. CELÉ TĚSTO LETĚLO DO KOŠE A MLP JSEM MÁLEM PŘIZABILA VÁLEČKEM NA NUDLE. Z TĚSTA MĚLY BÝT VÁNOČKY, TAKŽE BYLO SAMÉ MÁSLO A BYLA V NĚM HROMADA DRAHÝCH A VÝBORNÝCH VĚCÍ. OD TÉTO PŘÍHODY VŽDY NEJDŘÍVE OCHUTNÁM, ZDA OPRAVDU POUŽÍVÁM CUKR A NE SŮL.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Tečka Datum: 23.9.2016 9:38

Tyhle "blboně" jsme doma dělali z těsta na bramborové knedlíky. Teď klidně i z pytlíku, odeberu si jen kolik asi budu potřebovat. Dá se to jíst teplé i studené. Jinak taky raději to listové těsto. A máslo pod salám nikdy! Měla jsem svůj označený balíček. A na rodinné výlety mamka mívala takovou tu hliníkovou krabici s víkem a v tom naskládané všechno, ale zvlášť.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 12:05

Tečko, děkuju za výborný nápad. Mně osobně kynuté těsto problém nedělá, ale třeba listové je dost tučné, takže ho hůře trávím.Blboně z kynutého jsem snášela lépe, ale to bramborové(třeba z pytlíku )vypadá mnohem schůdněji.Aspoň odpadne delší sdoba potřebná na vykynutí těsta, jen dotaz:: bramborové tyblboně vaříš nebo pečeš v troubě?

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.9.2016 13:06

no,vařené by to byly spíše knedliky, tak asi pečené v troubě a přemýšlím i nad smaženými na pánvi...

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Tečka Datum: 23.9.2016 17:47

Lenko, promiň nebyla jsem na netu.

Když měly být k jídlu za tepla, třeba se špenátem, tak se dělaly na pánvi, placka velikosti dezertního talířku, naplnit a přehnout, na pánev se vešly dva kousky. Na plech do trouby se vykrajovaly skleničkou kolečka, na jedno náplň, druhým přikrýt. Tenkrát ještě nebyl pečící papír, takže pěkně sádlem vymastit plech, naskládat placky a peroutkou omatlat rozpuštěným sádlem,. 3lo to rychle.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 21:50

DĚKUJU MOC ZA UPŘESNĚNÍ. TAKTO UPRAVENÉ BRAMBOROVÉ SLANÉ BUCHTY BUDOU JISTĚ LEHČÍ, NEŽLI TY KYNUTÉ. ZRIOVNA VČERA JSEM SI ZAKOUPILA OD SOUKROMNÍKŮ ZÁSOBU NÁDHERNÝCH ČERVENÝCH BRAMBOR,TAKŽE NEBUDU LENOCH A RADĚJI TO TĚSTO UDĚLÁM Z NICH,PROTOŽE BRAMBORY JSOU TO TYPU AB A MĚLO BY Z NICH JÍT VŠECHNO BRAMBOROVÉ. ALE ZÍTRA U NÁS BUDOU ŠKUBÁNKY. PRO JIŘÍHO S MLETÝM MÁKEM A S CUKREM, PRO MNE JEN POSYPANÉ STROUHANÝM SÝREM. MÁM TAKY HROMADU NÁDHERNĚ ZRALÝCH RAJČAT A FŮRU ŽLUTÝCH MLADÝCH CUKET, TAKŽE TAKY BUDU TVOŘIT NĚCO Z TÉHLE ZELENINKY. JEŠTĚ SE ROZHODUJU, ZDA MÁM TY CUKETKY POUŽÍT MÍSTO LILKU A ZAPÉCI JE ALA LILEK, COŽ NÁM FAKT OBĚMA MOC CHUTNÁ. TENHLE PODZIM JE VÁŽNĚ NA ZELENINU DOSTI BOHATÝ. MÁM SVÉ CUKETY, ŘEDKVIČKY, MANGOLD, RAJČATA , OKURKY JEŠTĚ STÁLE TAKY JEDOU A RODÍ, NA ZAHRADĚ JSOU JEŠTĚ Í PAPRIKY ,A SPOUSTA PODZIMNÍHO SALÁTU. ZKRÁTKA MÁM PŘI VAŘENÍ Z ČEHO VYBÍRAT. A ABY NEBYLA STÁLE JEN ZELENINA, UVAŘILA JSEM Z DAROVANÝCH ŠVESTEK JIŘÍMU ŠVESTKOVÉ KNEDLE. ON SE MLSNĚ OLIZOVAL A BAŠTIL JAK NEZAVŘENÝ, ALE JÁ MĚLA MÍSTO KNEDLÍ RADĚJI BRKAŠI S KOUSKEM OHŘÁTÉ KRŮTÍ ŠUNKY, JÍŽ JIŘÍ POHRDÁ.ŠUNKY

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 10:24

kynuté těsto je i pro mne takový malý přízrak, takže sem s listovým!!!

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 12:16

jitur, netuším, proč je kynuté těsto pro tebe přízrakem. Já v posledních letech, kdy se daj běžně mkoupit sušené kvasnice, v kynutém těstě žádný problém nevidím. Chce to jen dost dlouhý čas na přípravu a ten se bohužel nijak krátit nedá.Ze suchých kvasnic žádný kvásek nedělám, ty rovnou sypu k mouce a problém není nikdy. Jen je u těch suchých třeba hlídat datum spotřeby balíčku. Z při použití alíčku prošlých sušených kvasnic se žádné nakynutí těsta nekoná. Mám vyzkoušeno, že používaný balíček těch suchých kvasnic musí být nejméně tři měsíce před projitím doby použitelnosti. To se dá ohlídat dobře. Já dneska skoro žádný kvásek nedělám, protože ty čerstvé balené kvasnice jsou buď v malém množství nebo jsem líná kvásek dělat.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 12:26

...no jo, přízrak, přiznám se, že z kynutého nedělám často a z dob, kdy jsem ho spíše zkoušela, a někdy právě nevykynulo, jsem ustrnula na tom bodě, že se mu vyhýbám. Jsem ten typ, když něco zvořu, jednou, dvakrát, už se do toho raději nepouštím; nezkouším se "vypracovat"... :-()

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: . Svobodová Datum: 23.9.2016 13:03

Aha, tak to chápu,. U kynutého těsta opravdu velice ZÁLEŽÍ NA ČERSTVOSTI KVASNIC.. Staré , prošlé, okoralé nebo skoro tekoucí kvasnice se hodí tak akorát na vyčištění l ucpaného kuchyňského nebo vanového dpadového potrubík. Já byla asi jiná. Já zkouším, ale vybírám si. Když někdy dostanu zajímavý recept, napíšu ho na bolný papír, vyzkouším pokrm, udělat a pokud nezaujme ani mne, ani jiřího, papírek vyhazuju. Jen ty recepty, co stály zato a rodině a mlp chutnají, si zasloužily a zasluhují zápis do mého červeného sešitu receptů, který juž je opravdu skoro plný.

Nyní musím zmizet z internetu, musím na zahradu a taky nakoupit, objevím se zas až k večeru.

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Š. Matyášová Datum: 23.9.2016 13:09

Lenko,to je omyl..můžu mít kvasnice čerstvé tak,že čerstvější bejt už nemohou a stejně se mi to kynutý těsto nepovede....

zkoušely jsme to s mamkou, obě jsme měly stejné suroviny a dělaly kynuté těsto na buchty.. matka ho měla excelentní,já ne - tvrdím, že je to rukama :-D

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Jitur Datum: 23.9.2016 14:04

...tak pod příspěvek "můžu mít kvasnice čerstvé..." se plně podepisuji, jsem na tom právě stejně

Re: Ony takové pirožky z listového těsta...:
Autor: Z. Iva Datum: 23.9.2016 17:49

Nevěř tomu, v rukách to není. I náš blboň Honza udělal kynuté těsto. Kup si nějakou pekárnu a zadělávej v ní.