Neviditelný pes

MLSOTNÍK: Blboně

23.9.2016

Recept na slané buchty blboně jsem kdysi dávno slyšela v rozhlase, na stanici Plzeň. Dal ho tam herec a bavič Petr Novotný. Hned jsem recept vyzkoušela a osvědčil se velmi dobře právě na výletech obou našich dcer. Naše holky si blboně oblíbily a přestaly dostávat na delší cesty smažené řízky, které jim během opakovaných a skoro každý víkend uskutečněných výletů lezly i z uší, takže řízky s ostatními děcky pilně vyměňovaly za sušenky, tatranky a jiné další sladkosti, kterých ode mne na cesty moc neobržely.
Recept je zde:

BLBONĚ = slané buchty plněné uzeninou (ČRo): vynikající i na letní výlety místo namazaných chlebů, které v létě tečou a zapařují se.

Na těsto: 500 g hl. mouky, 50 g oleje nebo rozpuštěného sádla, 1 žloutek, 50 g droždí, 1⁄2 lžičky soli a asi 250 ml teplého mléka.

Dále potřebujeme: 500 g libové uzeniny (párky, kabanos, trampské cigáro aj.) na naplnění buchet, 1 bílek na potření a semínka na posypání buchet před upečením.

Postup: Z mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, a pak ho nalijeme do mísy k mouce a dalším surovinám. Ze všech surovin vypracujeme řídké, ale hladké těsto, které se nechytá mísy ani vařečky. Přikryjeme ho utěrkou a necháme aspoň 45 minut kynout. Během kynutí těsto aspoň 2x „shodíme“ (přemícháme), aby byly buchty kypré.

Vykynuté těsto vykrajujeme po kouscích v mouce omočenou lžící na pomoučený .vál, kde ho plníme kousky uzeniny a tvarujeme do buchet. Každou buchtu klademe na tukem(nejlíp sádlem) vymaštěný plech a ještě ji ze všech stran rozpuštěným tukem potíráme.

Hotové buchty nechám přikryté 15 min dokynout. Pak ostrým nožem do každé buchty uděláme 3 zářezy a opět necháme asi 10 min dokynout. Nakonec povrch buchet potřeme bílkem a posypeme semínky (sezam, len, kmín) a upečeme dozlatova ve středu předem vyhřáté trouby při 180 °C.

Dobrou chuť!

Lenka S. Neviditelný pes


zpět na článek