Středa 21. května 2025, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Salát z fazolových lusků

Sharka
diskuse (64)

Navnadila mne Wendulka (viz Wendulčin salátový Mlsotník zde). Já už dlouho pokukovala po nějakém salátu z fazolových lusků, ale vždy jsem skončila u dvou verzí jídla z této suroviny. U konzervovaných lusků na kyselo se smetanou a nebo u mražených lusků na slanině s česnekem. Protože lusky na kyselo s vařenými bramborami považuji za velikou pochoutku, a tu mi ani školní jídelny nedokázaly zkazit. Byť tam to spíše byly lusky na kyselo s bešamelem (nálev s moukou bez smetany)...

Rozhodla jsem se, že prostě ten salát musím udělat. Teorii jsem měla namakanou. Jen nebyl čas to zkusit. Až jsem jednou hmátla do mrazáčku, vyndala pytel francouzských lusků z Lidlu a prubla receptík – horké lusky se zálivkou. Překvapilo mne, jak moc rychlé to jídlo je. Za deset minut jsem servírovala. Příjemným překvapením bylo zjištění, že kočky zálivku s vinným octem nemusí a tudíž nikdo nežebral a nechtěl ochutnávat a ani očichávat.

Lusky se překrájejí – lépe se to jí, a vhodí do vroucí vody s česnekem a solí...

Nakrájené fazolové lusky se vaří

...ve chvíli, kdy se voda opět začne vařit, se lusky scedí a vhodí do mísy a přelejí zálivkou (žádná ledová voda)... proházejí se a nechají se vypít tu zálivku.

Horké fazolky se přelijí zálivkou

Konzumují se teplé s pošírovaným vejcem nebo s volským okem, případně vejcem na měkko a topinkou.

Zálivka na 350 g lusků:

Zálivka se vyšlehá

  • 1⁄2 PL červeného vinného octa
  • 5 PL olivového virgin oleje
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1 citron – kůra i šťáva
  • 1 stroužek českého česneku – rozdrtit
  • 1 PL medu
  • 1 ČL dijonské hořčice
  • špetka soli a čerstvého mletého pepře

Vše se vyšlehá, utvoří to takovou příjemnou emulzi a vleje se to na horké lusky.

PL je polévková lžíce, ČL je čajová lžička

Můžeme přidat i topinku

PS: půlka mi zbyla – teplé je to velice dobré, ale mně to více chutná studené...

2 PS: do nasáklých lusků jdou přidat horké, vařené, nakrájené brambory a červená cibule a máte další skvělý teplý salát...

Dobrou chuť!

Jan Kovanic
21. 5. 2025

Život „po svém“ znamenal smrt „po svém“.

Gustav Sitař
21. 5. 2025

Média hlavního proudu se připojila ke kritice Bidenova Bílého domu

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Jan Ferenc
21. 5. 2025

Číňané sebrali českým e-shopům 10 až 15 % jejich tržeb.

Aston Ondřej Neff
19. 5. 2025

Kéž by jednání v Istanbulu někomu otevřelo oči

Aston Ondřej Neff
20. 5. 2025

Rumuni tedy rozhodli, jak rozhodli.

Tomáš Jirsa
19. 5. 2025

Jsem zděšen nad lehkomyslností evropských politiků.

přečetl Panikář
20. 5. 2025

Západní civilizace ve jménu „záchrany klimatu“ páchá sebevraždu.

Kateřina Lhotská
19. 5. 2025

Většina lidí se bojí, že Fialova vláda zmanipuluje volby

Lidovky.cz, ČTK
20. 5. 2025

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy vybudují vlastní vesmírný protiraketový...

vse Roman Všetečka
20. 5. 2025

Večer nabitý novinkami, to byla letošní úvodní přednáška konference Google I/O, na níž firma firma...

Lidovky.cz, ČTK
20. 5. 2025

Šéfka unijní diplomacie Kaja Kallasová oznámila, že Evropská unie uvolní 5,5 milionu eur (137...

dtt Ditta Stein
20. 5. 2025

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a evropští lídři oněměli poté, co se s nimi americký...

Radka Kvačková
20. 5. 2025

Operátor spravující náš domácí internet a telefony nám tentokrát naúčtoval o sto dvacet korun víc...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz