18.1.2020 | Svátek má Vladislav



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Salát z fazolových lusků



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 64, poslední: 18.7.2016 6:35, přehled diskusí

děkuji všem za příspěvky k tématu:
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:46

a hlavně těm, co se rozhodli/y o víkendu fazolky uvařit k obědu nebo k večeři.....

fazolky jsou nejlepší:
Autor: V. Glover Datum: 16.7.2016 7:49

Šárko já zelené fazolky taky miluju. Moje nejoblíbenější je na smetaně s bramborama a vajíčkem, to vždycky vařila moje mamka z fazolek z konzervy, možná tenkrát nebylo možné je v supermarketu koupit čerstvé celoročně? Co já vždycky dělám je trik co jsem viděla u Jamie Olivera, ty fazolky jsou přece vždycky naskládané v těch plastových balíčkách stejnými konci k sobě, tak temu balíčku fazolek před otevřením prostě odříznu ten stopkový konec. Nemusím brát každou do ruky a trávit nad tím věky, a ten druhý koneček už neodřezávám.

Teď mám doma zrovna balíček krásně tenkých mladých fazolek,to udělám nad párou jako přílohu k anglickému obědu v neděli.

Re: fazolky jsou nejlepší:
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:47

Wendulko, já je dokonce z konzervy na kyselo radši..jsou dřív hotové a tu Jamieho fintu jsem také okoukala :-D

Zelene fazulky:
Autor: H. Williamson Datum: 15.7.2016 22:16

mam rada, ale jeste radsi ty zlute voskove. I kdyz zas barvou ty zelene jsou v tom jidle takove veselejsi. :) Tuhle jsem si je udelala trochu netradicne. Uvarene na skus opraskla v panvi na trose slaninky a pridala drceny kmin. A vubec to nebylo spatne. Tedy ta netradicni cast spocivala z toho kminu. A mela jsem k tomu nove brambory.

V Americe jsou zelene fazolky jedna z nejcastejsich priloh. Ovsem casto to neni k jidlu - zejmena od lidi z generace me tchyne. To se vezmou fazolky z konzervy - uz tak dost mekke a vari se. A vari se dlouho, az tak jako nabydou sede barvy a pastovite konsistence. Des bes. Ale mam recept na jedny pomalu a dlouho varene zelene fazulky, ovsem to je festival chute a pochazi z jedne cernosske restaurace v Charlestonu.

Re: Zelene fazulky:
Autor: V. Glover Datum: 16.7.2016 7:58

Hanko to musí být odporný. Já kupuju posledních 20 let jenom čerstvé, ale jasně si pamatuju, že ty v konzervě už jsou doměkka a žádné vaření nepotřebují!

Re: Zelene fazulky:
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:49

Maričko,neemigrovaly tam kdysi kuchařky ze školních jídelen? Ty to u nás vařívaly podobně,jako tvoje tchýně :-D

Re: Zelene fazulky:
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:51

Hanko, samozřejmě !!! (headbang)

Mňam mňam,:
Autor: Z. Jajka Datum: 15.7.2016 20:20

tohle určitě vyzkouším, fazolky já můžu. A v mrazáku jich je pytel!

Jen ten med budu muset vynechat...

Sharko recept vypada zajimavě:
Autor: M. Crossette Datum: 15.7.2016 19:03

a to velmi, jak s topinkou, tak s brambory ! Určitě vyzkouším, jen vynechám vinný ocet a možná ztlumím i tu cit. šťávu. Ne, že by to "pro jiné" nebylo dobré, ale já mám v posledních letech prostě s kyselou chutí problem. Ale dižonskou hořčici máme rádi a tu tam určitě dám. Já měla hromady fazolek na záhoně a dělala jsem lusky prokládané cibulí, bešamelem a navrch sýr. Nebo byly jako příloha jen se solí a pepřem. Teď už mi bohužel čerstvé došly, ale mám několik sáčků v mrazáku, tak to zkusím. My oba máme fazolové lusky vééélice rádi. Hlavně, když jsou "domácí", tedy když si jdu ty ještě mladé otrhat ze záhonu zatímco se mi na ně vaří voda - ty jsou jak máslíčko !!!

Dodám "radu". Já jsem začala fazolové lusky krájet až po uvaření (svoje i ty pozdější v obchodě koupené). Jen celým odkrojím maličko na obou koncích a pak celé házím do vařící vody. Až teprve potom, když je vyndám je krájím na špalíčky. Přijde mi, že v nich zůstane vice chuti, protože z předem pokrájených zbytečně vyteče šťáva do vody. Pak stačí uvařené lusky po hrtkách narovnat "do svazečku" a 2x, 3x překrojit všechny najednou. Mně to případné prochladnutí nevadí, protože je pak stejně ještě dám na pánvičku s rozteklým máslem a krátce znovu prohřeji (často na tom másle nejprve rychle opeču mandlové šlupičky).

Re: Sharko recept vypada zajimavě:
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.7.2016 6:35

Maričko, já je měla koupený už předkrájený...byly v akci,tak jsem neodolala....

hřiby a hřiby...:
Autor: Z. Xerxová Datum: 15.7.2016 15:19

... a zase hřiby... budu sušit, snad to nezačne plesnivět, neboť stále mží... Psisko vylítané - opět se houpe podmáčený mech (to miluje), potoky tečou naplno, všechny kaluže a příkopy jsou po okraj průzračné vody. Krásná hodinka v lese. A teď jdu likvidovat tu nadúrodu

Re: hřiby a hřiby...:
Autor: Z. Matylda Datum: 15.7.2016 20:52

Tady nemží, ale hřiby taky nejsou. Karamel mi dneska zdrhla na dětské hřiště kousek od domu- cca 40 metrů- sice se žádné dítě neleklo a přítomná babička si s ní začala hned hrát, páč si myslela, že je to Borůvka- ale stejně bych tu psici pleskla...

fazolky miluju!!!:
Autor: M. Beda Datum: 15.7.2016 14:56

stejně jako sharka na kyselo, ale klidně jsem schopná zdlábnout otevřenou pikslu sterilovaných jen tak - když je na něco potřebuju, musím se velmi silně přemáhat... dokonce mi chutná i ten lák, on je takovej - no fazolkovej

recept bych mohla zkusit, nejspíše i s těma bramborama, akorát teda vinnej ocet ne-ééé, to asi zababicuju... a fakt celej citron???? myslím jako šťáva z celýho, není už to kyselý moc? a ta kůra se tam nastrouhá nebo jak???

šiš já mám nějak moc otázek, ale fakt bych to zkusila, ale fazolky doma zrovna nemám a teď jsem dorazila z nákupu - ale ony na mě počkají :-)))))))

Re: fazolky miluju!!!:
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.7.2016 6:34

bedo, citronu podle chuti-zálivku si přece děláš pro sebe, a kůru nastrouhat, jen to žlutý..to bílý je hořký....

Díky Sharko, fazolky mám moc ráda :
Autor: D. Ruščáková Datum: 15.7.2016 13:53

a pořád nevím, co bych měla furt vařit, když musím furt vařit. Navíc mám ráda brambory s čímkoliv a maso to nemusí nezbytně být. Tak to zkusím zítra. Mám nový vinný ocet, uvidím, jak to bude ladit.Jo a ještě něco - dá se to udělat s citrónem?

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda :
Autor: Š. Matyášová Datum: 15.7.2016 13:57

je v tom Dede oboje...ale obměnám se to fakt nebrání.....

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda :
Autor: D. Ruščáková Datum: 15.7.2016 13:59

No jo! Já jak je diskuze na jiné stránce než recept, tak jsem to nezkontrolovala:)))

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda :
Autor: O. Bernsteinová Datum: 15.7.2016 20:48

Když oblibuješ brambory, zkusilas je s pórkem? Nedávno mi je uvařil přítul a pošmákla jsem si.

Re: Díky Sharko, fazolky mám moc ráda :
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:53

jasně ,že jo..a pak ještě dělám uvařené brambory, trochu pomačkané s vejcem natvrdo a citronovou šávous červenou cibulí...to mi kdysi uvařila jedna z mamčiných kámošek a bylo to moc dobré...jí se to zase teplé i studené...

díky:
Autor: Z. Jitur Datum: 15.7.2016 13:32

další prima receptíky!

Tak fazolky:
Autor: Z. Matylda Datum: 15.7.2016 12:10

můžu skoro v jakékoli podobě, dokonce i chlapci je snáší dobře :) Akorát to nepůjde vyzkoušet dneska, páč k obědu je u nás koprovka s vajíčkem a bramborama :)

Re: Tak fazolky:
Autor: Š. Matyášová Datum: 15.7.2016 13:00

zkusíš to příště....

OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: M. Beda Datum: 15.7.2016 11:32

dostala k snídani řízeček, co ona ráda :-)))))

kdo ten příběh nezná, bylo to zde: http://kocky-online.cz/clanky/plavacci

upeklo se to v diskusi pod tímto článkem, mne i Rpuť jistě identifikujete... zejména doporučuji vaší pozornosti moc dobře promyšlený, ba až citově vyděračský (chicht) vzkaz od Rputinky - "Bedo, jestli chcete opravdu hodnou kočičku se zlatým srdíčkem, tak Amálka je přesně to co hledáte"

ale ano, ona opravdu JE hodná kočička se zlatým srdíčkem, dost často jí to šeptám do kožíšku

Zuziku, uteklo to neskutečně rychle, jsi moje zlatíčko, buď se mnou ještě dlouho, dlouho..... (srdíčko)

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: Š. Matyášová Datum: 15.7.2016 13:09

Bedo promiň, ale co to má společnýho s článkem? K němu nenapíšeš nic a tohle je zpráva,co jsi dala i s krásnou fotkou na Hady, tam si to snad všichni umíme najít....

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: M. Beda Datum: 15.7.2016 14:48

s článkem to nemá společného nic, proto je to nadepsáno jako OT

na Hady zdaleka nechodí všichni Zvířetníci

promiň že je to zrovna pod tvým článkem...

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: Z. Lika Datum: 15.7.2016 15:09

Bedo, vždy je lepší, když napíšeš i větu ke článku - každý autor vyvine nějaké úsilí, článek mu dá práci, a těší se na odezvu.

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: M. Beda Datum: 15.7.2016 15:46

Liko, ke článku píšu zvlášť, tohle jsem sem strčila hned po ránu, přiznám aby to vidělo co nejvíc lidí - těch 10 let je pro mě úžasných a neuvěřitelných, koťátko moje Zuzanka

že autorka radostně očekává každou odezvu, každý příspěvek, to plně chápu - sama asi nejsem jiná, ale to jsem si chtěla nechat až ke kafíčku... i když fazolky mě oslovily už ráno při otevření :-)))

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: Š. Matyášová Datum: 16.7.2016 18:55

po ránu v 11:32 :-D

mě nevadí,že sem dáš OT, ale že než ho dáš, nenapíšeš něco k tomu článku,rozumíš mi? Lika to pochopila dobře....

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: H. Williamson Datum: 15.7.2016 15:01

Bedulko, tobe i Zuzance vsechno nejlepsi. :)

Re: OT - Zuzanka má dnes 10. přineseniny:
Autor: M. Crossette Datum: 15.7.2016 19:04

Bedo, gratuluji Zuzance ku krásnému výročí !!!! A přeji, ať si jich spolu užijete ještě alespoň dalších deset !!!!