29.3.2024 | Svátek má Taťána


MLSOTNÍK: Recepty na saláty

15.8.2014

Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů.

 

Coleslaw

  • Čtvrtina malého bílého zelí

  • Pár velkých mrkví

  • Pár bílých nebo červených cibulí

  • Kysaná smetana, majonéza, trochu hořčice

Syrové zelí a cibuli si v robotu na jemno nakrouháme, mrkve oškrabat a nakrouhat v robotu na nudličky, zamíchat jednu kysanou smetanu a dvě velké lžíce majonézy dohromady s nakrouhanou zeleninou, ochutíme trochou hořčice, solí a pepřem. Musí se nechat uležet v ledničce přes noc.

 

Salát z cizrny

Cizrnový salát

  • 2 plechovky cizrny

  • 1 chilli

  • 2 malé červené cibulky

  • Chorizo na vaření – nebo jakoukoli jinou suchou klobásu

  • Halloumi sýr (nemusí být)

  • Hrst máty a hrst bazalky

  • Olivový olej, citron, sůl na ochucení

  • Čerstvá salátová zelenina – cherry rajčátka, případně kapie, můžou být i salátové listy

Cibulku a chilli nakrájíme na jemno, cherry rajčátka rozpůlíme, chorizo nebo klobásu nakrájet na kolečka a opéct trochu na pánvi na olivovém oleji. Halloumi sýr nakrájet na kostky a pokapané olejem dát na 15 minut do trouby. Všechno smícháme s cizrnou, uležet se nemusí, můžeme jíst okamžitě.

 

Salát ze zelených fazolek

  • 4 hrsti zelených fazolek

  • 2 lžičky francouzské hořčice

  • 2 lžíce octa z bílého vína

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 1 malá červená cibulka na jemno nakrájená

  • 2 lžíce kaparů

  • 2 stroužky nastrouhaného česneku

  • Sůl

Fazolky prudce uvaříme – 6 minut od bodu varu, mezitím si připravíme ostatní ingredience. Fazolky scedíme a všechno smícháme dohromady. Jíme hned, ale salát je dobrý, i když fazolky vychladnou.

 

Těstovinový salát

  • 250 g těstovin

  • 300 g čerstvých špenátových listů

  • Piniové oříšky

  • Olivový olej, citron

Těstoviny uvaříme a scedíme, piniové oříšky osmažíme pár minut na pánvi na olivovém oleji, přidáme špenátové listy na dalších pár minut, smícháme s těstovinami, ochutíme troškou citrónové šťávy a čerstvě namletým pepřem. Může se jíst teplý i studený, případně udělat den předem a dát do ledničky.

 

Kuskusový salát

  • Hrnek kuskusu připravený podle návodu

  • Půl lilku

  • Malá cuketka

  • Rajčata

  • Feta sýr

Cuketku a lilek nakrájíme na kousíčky, osolíme, podusíme s rajčaty, a až je všechno měkké, tak odstavíme z ohně. Smícháme kuskus se zeleninou, feta sýr nakrájíme na kousky a přidáme do salátu. Můžeme přidat i na jemno nakrájenou chilli papričku. Je dobrý teplý i studený.

 

Salát z rýže s majonézou

Rýžový salát

  • Hrnek dlouhozrnné rýže, nelepivé

  • Svazek jarní cibulky

  • Cherry rajčátka

  • Majonéza

  • Tři vajíčka, uvařená a oloupaná

Rýži uvaříme, scedíme a počkáme, až vychladne. Jarní cibulky nakrájíme nakoso na ½ cm prouzky, cherry rajčátka na půlky. Smícháme rýži a nakrájenou zeleninu s přiměřeným množstvím majonézy – já dávám tak jednu lžíci na 120 g váhy suché rýže. Dáme do servírovací mísy; vajíčka rozpůlíme a vmáčkneme do rýže.

  

Snadný bramborový salát

  • 1 kg nových nebo salátových brambor

  • Kysaná smetana, majonéza

  • Kyselé okurky

  • Cibulka – jarní nebo červená

Postupujeme jako u klasického bramborového salátu, pokud možno necháme uležet v ledničce přes noc. Výroba je podstatně méně náročná na čas a ingredience, a salát je přesto velice populární.

 

Bramborový salát s olivami

Hotový bramborový salát s olivami

  • 750 g brambor, nových nebo salátových

  • 250 g šunky

  • 2 pórky

  • 2 hrnky černých oliv

  • Olivovy olej, citron

  • Sůl, pepř

Brambory uvaříme, případně oloupeme a nakrájíme do mísy. Pórky nakrájíme na tenká kolečka a podusíme na másle; šunku nakrájíme na nudličky a všechno přidáme do mísy i s olivami. Ochutíme citronem a olivovým olejem, solí a pepřem, můžeme jíst hned, ale uležený přes noc je lepší. Pokud ho dělám jako přílohu k masu, když máme v létě bbq, tak vynechám tu šunku.

 

Skvělý bramborový salát s ančovičkami

  • 1 kg brambor, buď nových nebo salátových (A)

  • 1 hrnek zelených oliv

  • 1 hrnek nakrájené jarní cibulky

  • Svazek kopru

  • 2 plechovky ančoviček

  • Olivový olej

  • Balsamico ocet

  • Hořčice – já používám dijon, protože nemám českou

Brambory uvaříme, pokud chceme, tak oloupeme, nakrájíme (tady se dají v jakoukoli roční dobu koupit miniaturní nové brambůrky s tenoučkou slupkou, tak to Angličané ani já normálně neloupeme). Ančovičky a kopr taky nakrájíme, všechny ingredience smícháme, ochutíme olejem, octem, hořčicí. 

Dobrou chuť!

Fallen Dragonkin Neviditelný pes