28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Shepherd’s Pie alias Pastýřský koláč (archiv)

10.3.2023

Sami Angličané se již začínají vracet ke své tradiční kuchyni, hlavně hovězí, skopové na nepřeberné množství způsobů. Je to dobře, i když jsem ze začátku byla tak trochu na rozpacích, když mě maminka mého anglického přítele pohostila čímsi, čemu říkají „Hot Pot“, což je taková neslaná, nevzhledná (s odpuštěním) kejda, sestávající s vařeného hovězího masa, brambor, mrkve a silně to připomíná nemocniční stravu.

Vzhledem k tomu, že jsem byla u Brianových rodičů poprvé, snědla jsem to (já tedy, protože jsem slušně vychovaná, sním všechno, co hostitelka uvaří), ale nedalo mi, abych v nestřeženém okamžiku nenabrala hrst soli a vysypala ji do talíře, poznámku o tom, že by to chtělo trochu česneku, jsem raději spolkla. Smutně jsem pošilhávala po párečcích s bramborovou kaší, které jedli ostatní.
Brian mi potom vysvětlil, že nikdo u nich „Hot Pot“ nejí, ale maminka mi chtěla připravit něco typicky anglického... Ta radost! Nicméně recept, o který se s vámi chci podělit, je opravdu výborný a sní se více méně na posezení.

Takže původní Shepherd’s Pie se připravoval ze skopového masa, proto je patrně v názvu „pastýřský“, postupem doby si ho lidé začali připravovat i s hovězím masem, které mám radši (ovečky mám sice ráda, ale ne na talíři). Receptů na „šeprda“ je spousta, ale ten, který uvádím, je rodinným receptem mého přítele.

Přeji vám dobrou chuť a doufám, že se najde alespoň jeden statečný spoluzvířetník, který tento recept vyzkouší :o))

Budeme potřebovat:
cca 500 g mletého hovězího
2 středně velké mrkve
2 cibule
5 stroužků česneku
kostka hovězího bujónu
konzervička rajského protlaku
pepř, sůl, worcester
brambory (stačí 6 velkých brambor)
mléko
máslo... zkrátka uděláme bramborovou kaši

Cibule nakrájíme na kostičky, česnek rozmačkáme, mrkev nakrájíme na tenčí kolečka (pokud je to mrkev tlustá, tak kolečka ještě rozčtvrtíme), vše hodíme na pánev s trochou oleje a mícháme a smažíme, až cibule zesklovatí.

Přidáme mleté maso, které rozklofáme vařečkou na co nejmenší kousky.
Smažíme, až se maso úplně zatáhne a nevidíme žádná červená místa.

Potom tam dáme rajský protlak, asi tak 2 lžíce worcesterové omáčky, osolíme, opepříme.

Mezitím si připravíme hovězí bujón, kterým přelijeme směs v pánvi (asi tak 1/4 litru), a vaříme, až se bujón trochu vyvaří.

Potom vysypeme obsah pánve do větší zapékací mísy, zjistíme obsah „vody“, směs nesmí plavat, ale nesmí to být ani sušina, když tak přelijeme troškou ze zbytku bujónu. Zarovnáme a navrch rozprostřeme bramborovou kaši.
Dáme zapéct do trouby na zhruba 15 - 20 minut, ale hlídáme, a až bude nahoře taková kůrčička, je to hotové.

Doufám, že jsem to popsala alespoň trochu srozumitelně, a že vám bude chutnat :o))

Původně vyšlo na Zvířetníku 15. 6. 2006. Ilustrační foto: commons.wikimedia

Kačer Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !