26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: O jáhlách

23.1.2015

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu mi naskočilo jedno z oblíbených jídel mého dětství – jahelník. A tak šly jáhly se mnou domů. Doma jsem k nim pohledala pár informací a zde podávám ještě teplé.

Surovina

Tak především – jáhly jsou loupané proso. Jsou zdravé! Jsou bohaté na minerály (vápník, fosfor, hořčík, železo…) a vitamíny skupiny B. Neobsahují lepek! Jsou vhodné při nemocech zažívacího traktu.

Jáhly se dají použít zhruba stejně jako rýže, ostatně právě rýže je kdysi z našeho jídelníčku vytlačila. Znamená to, že se z nich dá dělat ten výše zmíněný jahelník, ale taky rizoto…eh, že by jáhloto? Ale taky škubánky, saláty, různé placky, samozřejmě se hodí i do polévek. Pro mne – zřejmě vlivem dětských vzpomínek – jsou jáhly spíš určené k vaření na sladko.

Jahelník pro 3 – 4 lidi dělám takhle:

Takto jáhly vypadají

  • 1 l mléka
  • 250 g jáhel
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra (není nutné)
  • švestky, nejlépe sušené

Jáhly propláchnu na cedníku horkou vodou, to je důležité (mohly by být nahořklé). Nasypu do mléka, osolím a uvařím kaši. Nutno míchat!!! –  ale netrvá to příliš dlouho, ostatně jáhly nemusí být absolutně měkké, ještě se zapékají.

Jahelník se chystá do trouby

Do hotové kaše vmíchám cukr, citronovou kůru, tuk a nakonec vejce.

Polovinu hmoty vyklopím do vymazané (případně i vysypané –  strouhankou nebo otrubami) misky nebo pekáčku. Přidám švestky (nešetřím, klidně těsně vedle sebe) a zakryju druhou polovinou těsta. Nahoru lze dát pár lupínků másla.

Peče se od oka a čichem, cca 3/4 hodiny.

Jáhlové škubánky

Jáhly uvařím jako na jahelník, ale tentokrát opravdu do měkka. Rozehřeju si máslo. Polévkovou lžíci namáčím v másle a vykrajuji škubánky – na každý znova namáčím lžíci do másla. Pokud chci sladké, škubánky na talíři pocukruji. Pokud mají být slané, mléko na vaření víc osolím a místo samotného másla dám na máslo nebo sádlo osmažit cibulku.

Jen pro jistotu podotýkám, že do rizota/jáhlota, salátů apod. se jáhly vaří ve vodě, případně ještě lépe ve vývaru.

Dobrou chuť!

Jahelník je dobrota.

Foto: autorka

Zana Neviditelný pes