Pondělí 28. dubna 2025, svátek má Vlastislav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: O jáhlách

Zana
diskuse (66)

5 Jahelník je dobrota. foto: ZanaNeviditelný pes

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu mi naskočilo jedno z oblíbených jídel mého dětství – jahelník. A tak šly jáhly se mnou domů. Doma jsem k nim pohledala pár informací a zde podávám ještě teplé.

Surovina

Tak především – jáhly jsou loupané proso. Jsou zdravé! Jsou bohaté na minerály (vápník, fosfor, hořčík, železo…) a vitamíny skupiny B. Neobsahují lepek! Jsou vhodné při nemocech zažívacího traktu.

Jáhly se dají použít zhruba stejně jako rýže, ostatně právě rýže je kdysi z našeho jídelníčku vytlačila. Znamená to, že se z nich dá dělat ten výše zmíněný jahelník, ale taky rizoto…eh, že by jáhloto? Ale taky škubánky, saláty, různé placky, samozřejmě se hodí i do polévek. Pro mne – zřejmě vlivem dětských vzpomínek – jsou jáhly spíš určené k vaření na sladko.

Jahelník pro 3 – 4 lidi dělám takhle:

Takto jáhly vypadají

  • 1 l mléka
  • 250 g jáhel
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra (není nutné)
  • švestky, nejlépe sušené

Jáhly propláchnu na cedníku horkou vodou, to je důležité (mohly by být nahořklé). Nasypu do mléka, osolím a uvařím kaši. Nutno míchat!!! –  ale netrvá to příliš dlouho, ostatně jáhly nemusí být absolutně měkké, ještě se zapékají.

Jahelník se chystá do trouby

Do hotové kaše vmíchám cukr, citronovou kůru, tuk a nakonec vejce.

Polovinu hmoty vyklopím do vymazané (případně i vysypané –  strouhankou nebo otrubami) misky nebo pekáčku. Přidám švestky (nešetřím, klidně těsně vedle sebe) a zakryju druhou polovinou těsta. Nahoru lze dát pár lupínků másla.

Peče se od oka a čichem, cca 3/4 hodiny.

Jáhlové škubánky

Jáhly uvařím jako na jahelník, ale tentokrát opravdu do měkka. Rozehřeju si máslo. Polévkovou lžíci namáčím v másle a vykrajuji škubánky – na každý znova namáčím lžíci do másla. Pokud chci sladké, škubánky na talíři pocukruji. Pokud mají být slané, mléko na vaření víc osolím a místo samotného másla dám na máslo nebo sádlo osmažit cibulku.

Jen pro jistotu podotýkám, že do rizota/jáhlota, salátů apod. se jáhly vaří ve vodě, případně ještě lépe ve vývaru.

Dobrou chuť!

Jahelník je dobrota.

Foto: autorka

Aston Ondřej Neff
28. 4. 2025

Opravdu se nechci zúčastnit debaty o potratech.

David Floryk
28. 4. 2025

V dnešní době žije mládež v paralelním online světě.

Gustav Sitař
28. 4. 2025

Když je ilegální imigrant důležitější než občan vlastního státu

Petr Kolman
28. 4. 2025

Česká republika se ocitla v nové právní realitě

Aston Ondřej Neff
26. 4. 2025

Reality show jsou oblíbený televizní formát.

Aston Ondřej Neff
25. 4. 2025

Teroristům dává volná ruka a od občana se žádá respekt k regulím

Chechtavej tygr
26. 4. 2025

Přijde sedm trpaslíků na audienci k papežovi.

Tomáš Vodvářka
25. 4. 2025

Předvolební letáky nečtu, a to žádné strany.

Petr Kolman
25. 4. 2025

Když zemřete, supi s razítky se jen slétnou.

Lidovky.cz, ČTK
27. 4. 2025

Mírová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou musí být uzavřena brzy a následující týden se administrativa...

fred Alfred Hostička
27. 4. 2025

Osobní vlak v neděli krátce před devátou hodinou večer v katastru obce Tetín na Berounsku srazil a...

Lidovky.cz, ČTK
27. 4. 2025

Devatenáctiletý český tenista Jakub Menšík ve třetím kole turnaje Masters v Madridu porazil...

fred Alfred Hostička, ČTK
27. 4. 2025

V neděli policisté úspěšně vypátrali třináctiletého chlapce se sníženým intelektem, který den...

duff Dominik Duffek
27. 4. 2025

Plzeňští fotbalisté udělali významný krok k tomu, aby sezonu v Chance Lize zakončili na druhém...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz