Pondělí 24. března 2025, svátek má Gabriel
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: O jáhlách

Zana
diskuse (66)

5 Jahelník je dobrota. foto: ZanaNeviditelný pes

Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu mi naskočilo jedno z oblíbených jídel mého dětství – jahelník. A tak šly jáhly se mnou domů. Doma jsem k nim pohledala pár informací a zde podávám ještě teplé.

Surovina

Tak především – jáhly jsou loupané proso. Jsou zdravé! Jsou bohaté na minerály (vápník, fosfor, hořčík, železo…) a vitamíny skupiny B. Neobsahují lepek! Jsou vhodné při nemocech zažívacího traktu.

Jáhly se dají použít zhruba stejně jako rýže, ostatně právě rýže je kdysi z našeho jídelníčku vytlačila. Znamená to, že se z nich dá dělat ten výše zmíněný jahelník, ale taky rizoto…eh, že by jáhloto? Ale taky škubánky, saláty, různé placky, samozřejmě se hodí i do polévek. Pro mne – zřejmě vlivem dětských vzpomínek – jsou jáhly spíš určené k vaření na sladko.

Jahelník pro 3 – 4 lidi dělám takhle:

Takto jáhly vypadají

  • 1 l mléka
  • 250 g jáhel
  • 1/2 lžičky soli
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • citronová kůra (není nutné)
  • švestky, nejlépe sušené

Jáhly propláchnu na cedníku horkou vodou, to je důležité (mohly by být nahořklé). Nasypu do mléka, osolím a uvařím kaši. Nutno míchat!!! –  ale netrvá to příliš dlouho, ostatně jáhly nemusí být absolutně měkké, ještě se zapékají.

Jahelník se chystá do trouby

Do hotové kaše vmíchám cukr, citronovou kůru, tuk a nakonec vejce.

Polovinu hmoty vyklopím do vymazané (případně i vysypané –  strouhankou nebo otrubami) misky nebo pekáčku. Přidám švestky (nešetřím, klidně těsně vedle sebe) a zakryju druhou polovinou těsta. Nahoru lze dát pár lupínků másla.

Peče se od oka a čichem, cca 3/4 hodiny.

Jáhlové škubánky

Jáhly uvařím jako na jahelník, ale tentokrát opravdu do měkka. Rozehřeju si máslo. Polévkovou lžíci namáčím v másle a vykrajuji škubánky – na každý znova namáčím lžíci do másla. Pokud chci sladké, škubánky na talíři pocukruji. Pokud mají být slané, mléko na vaření víc osolím a místo samotného másla dám na máslo nebo sádlo osmažit cibulku.

Jen pro jistotu podotýkám, že do rizota/jáhlota, salátů apod. se jáhly vaří ve vodě, případně ještě lépe ve vývaru.

Dobrou chuť!

Jahelník je dobrota.

Foto: autorka

Gita Zbavitelová
24. 3. 2025

Veřejnost je v otázce Barova odvolání rozdělená.

Aston Ondřej Neff
24. 3. 2025

Kdyby Češi přešli na islám, z Babiše by se stal muftí.

Petr Roupec
24. 3. 2025

Ursurleynismus je systém, kde je pravopis volitelný, ale dodržování nesmyslů povinné

Tomáš Břicháček
24. 3. 2025

Podle Costy jsou konkurenceschopnost a udržitelnost plně slučitelné.

Petr Karásek
24. 3. 2025

Tento scénář vznikl jako jeden z vícero scénářů v roce 2018.

Aston Ondřej Neff
22. 3. 2025

Je třeba zavolat doktora Chocholouška na Ursulu von der Leyen.

Aston Ondřej Neff
21. 3. 2025

Bože, jak tohle znám z doby normalizace!

Chechtavej tygr
22. 3. 2025

Dáma vstoupila do hotelu a obrátila se na recepčního...

Aston Ondřej Neff
24. 3. 2025

Kdyby Češi přešli na islám, z Babiše by se stal muftí.

Daniela Kovářová
22. 3. 2025

Téma zvyšování výdajů na zbrojení za legitimní příležitost k debatě.

mar Martina Riemlová
24. 3. 2025

V posledních týdnech se objevilo několik zpráv o případech, kdy cestující do USA úřady vyslýchaly,...

Lidovky.cz
24. 3. 2025

Prvním extraligovým semifinalistou se v neděli staly Pardubice, doplnit je může Sparta. Vítěz...

berr Roman Berežanský
24. 3. 2025

Na Nuselském mostě v Praze v pondělí vpodvečer havarovalo osobní auto a skončilo na střeše. Jeden...

berr Roman Berežanský
24. 3. 2025

Americký prezident Donald Trump se rozhořčil na sociální síti Truth Social kvůli portrétu, který...

Antonín Rašek
24. 3. 2025

Naše nejrozbombardovanější město za války. Takové byly průmyslové Kralupy nad Vltavou 22. března...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz