MLSOTNÍK: O jáhlách
5 Jahelník je dobrota. foto: Zana, Neviditelný pes
Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu mi naskočilo jedno z oblíbených jídel mého dětství – jahelník. A tak šly jáhly se mnou domů. Doma jsem k nim pohledala pár informací a zde podávám ještě teplé.
Tak především – jáhly jsou loupané proso. Jsou zdravé! Jsou bohaté na minerály (vápník, fosfor, hořčík, železo…) a vitamíny skupiny B. Neobsahují lepek! Jsou vhodné při nemocech zažívacího traktu.
Jáhly se dají použít zhruba stejně jako rýže, ostatně právě rýže je kdysi z našeho jídelníčku vytlačila. Znamená to, že se z nich dá dělat ten výše zmíněný jahelník, ale taky rizoto…eh, že by jáhloto? Ale taky škubánky, saláty, různé placky, samozřejmě se hodí i do polévek. Pro mne – zřejmě vlivem dětských vzpomínek – jsou jáhly spíš určené k vaření na sladko.
Jahelník pro 3 – 4 lidi dělám takhle:
- 1 l mléka
- 250 g jáhel
- 1/2 lžičky soli
- 120 g cukru
- 2 vejce
- citronová kůra (není nutné)
- švestky, nejlépe sušené
Jáhly propláchnu na cedníku horkou vodou, to je důležité (mohly by být nahořklé). Nasypu do mléka, osolím a uvařím kaši. Nutno míchat!!! – ale netrvá to příliš dlouho, ostatně jáhly nemusí být absolutně měkké, ještě se zapékají.
Do hotové kaše vmíchám cukr, citronovou kůru, tuk a nakonec vejce.
Polovinu hmoty vyklopím do vymazané (případně i vysypané – strouhankou nebo otrubami) misky nebo pekáčku. Přidám švestky (nešetřím, klidně těsně vedle sebe) a zakryju druhou polovinou těsta. Nahoru lze dát pár lupínků másla.
Peče se od oka a čichem, cca 3/4 hodiny.
Jáhlové škubánky
Jáhly uvařím jako na jahelník, ale tentokrát opravdu do měkka. Rozehřeju si máslo. Polévkovou lžíci namáčím v másle a vykrajuji škubánky – na každý znova namáčím lžíci do másla. Pokud chci sladké, škubánky na talíři pocukruji. Pokud mají být slané, mléko na vaření víc osolím a místo samotného másla dám na máslo nebo sádlo osmažit cibulku.
Jen pro jistotu podotýkám, že do rizota/jáhlota, salátů apod. se jáhly vaří ve vodě, případně ještě lépe ve vývaru.
Dobrou chuť!
Foto: autorka