Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Španělské inspirace (4) - fazolová snídaně
S fazolemi k snídani jsem se seznámila o jedné bohulibé dovolené ve staré dobré Anglii a od té doby je vyhledávám, kde můžu. Kupodivu je takhle pěstuje spousta středomořských národů a vsadím se, že Angličani se v tomto punktu inspirovali u Španělů.
Fazole k snídani jsou nejen dobré, ale dokážou vás zasytit a udržet bez pažravých chutí klidně až do pozdního odpoledne. Je to dokázáno i vědecky, že hrnek fazolí k snídani stabilizuje krevní cukr na celý den.
Ale hlavně je to dobré :-)
Inspirovala jsem se opět tímto videem.
Budeme potřebovat:
- 400g plechovku bílých fazolí jen ve slaném nálevu (hned ocedíme a propláchneme)
- stejně velkou plechovku rajčat - krájených nebo loupaných, nebo i pasírovaných
- 4 stroužky česneku
- půlku větší cibule
- trochu zelené petrželky a pažitky
- vejce podle počtu strávníků
- sůl, pepř, mletou papriku a trochu oleje
Tak jedem.
Nejdřív si nakrájíme česnek (na plátky) a cibuli (na ne moc velké kostičky).
Na pánev s rozehřátým olejem pak vrhneme česnek, chvilku ho promícháváme a rychle přidáme cibuli. Mícháme asi 4 minuty na středním ohni.
Pak přidáme asi 1 ČL mleté papriky, kterou promícháme s česnekem a cibulí. Rychle přidáme rajčata a dvě větší špetky nakrájené zeleně. Pořádně zamíchat a nechat probublávat asi 2 minuty.
Poté přidat propláchnuté a okapané fazole, sůl, pepř (pepř tedy přidávám rovnou k cibuli, aby se na tuku rozvoněl), opět promícháme a necháme 2 minuty probublávat.
Pak udělat ve hmotě pěkný důlek a do něj vyklepneme vajíčko (borec na videu si je předklepával do mističky - co vejce, to mistička :D). Pokud máme vajíček více, připravíme si i více důlků. Co důlek, to vajíčko.
NEmíchat. Naopak přikrýt a vyčkávat 2-3 minuty, až se bílek na povrchu vajíčka zatáhne. Musela jsem trochu dupnout na plyn, aby se pod poklicí vytvořil dostatek páry a bílek se konečně pevně zdrcl.
Potom pánev odkrýt a nechat probublávat další 2-3 minuty. Omáčka se tak sama krásně zahustí.
A je to! Na talíři můžeme posypat další pažitkou nebo petrželkou.
Vynikající chuť, není k tomu třeba žádné pečivo a velmi dobře se k tomu hodí hrnek dobrého černého čaje. Anebo - pokud to pořídíte k obědu - tak sklenice piva. Zvlášť když se vám utrhne ruka s pepřem jako mně :-)
Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv. Ale tohle fakt můžu doporučit všema dvaceti.
Foto: Lika
Vše potřebné zjistíte zde...