26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Španělské inspirace (4) - fazolová snídaně

8.10.2021

S fazolemi k snídani jsem se seznámila o jedné bohulibé dovolené ve staré dobré Anglii a od té doby je vyhledávám, kde můžu. Kupodivu je takhle pěstuje spousta středomořských národů a vsadím se, že Angličani se v tomto punktu inspirovali u Španělů.

Fazole k snídani jsou nejen dobré, ale dokážou vás zasytit a udržet bez pažravých chutí klidně až do pozdního odpoledne. Je to dokázáno i vědecky, že hrnek fazolí k snídani stabilizuje krevní cukr na celý den.

Ale hlavně je to dobré :-)

Inspirovala jsem se opět tímto videem.

Budeme potřebovat:

  • 400g plechovku bílých fazolí jen ve slaném nálevu (hned ocedíme a propláchneme)
  • stejně velkou plechovku rajčat - krájených nebo loupaných, nebo i pasírovaných
  • 4 stroužky česneku
  • půlku větší cibule
  • trochu zelené petrželky a pažitky
  • vejce podle počtu strávníků
  • sůl, pepř, mletou papriku a trochu oleje

Suroviny

Tak jedem.

Nejdřív si nakrájíme česnek (na plátky) a cibuli (na ne moc velké kostičky).

Španělské snídaňové fazole s vejcem. Cibuli a česnek nakrájíme.

Na pánev s rozehřátým olejem pak vrhneme česnek, chvilku ho promícháváme a rychle přidáme cibuli. Mícháme asi 4 minuty na středním ohni.

Česnek a cibuli orestujeme, případně přidáme pepř.

Pak přidáme asi 1 ČL mleté papriky, kterou promícháme s česnekem a cibulí. Rychle přidáme rajčata a dvě větší špetky nakrájené zeleně. Pořádně zamíchat a nechat probublávat asi 2 minuty.

Po chvilce přidáme mletou papriku.

A konzervu rajčat a nakrájenou pažitku s petrželkou.

Poté přidat propláchnuté a okapané fazole, sůl, pepř (pepř tedy přidávám rovnou k cibuli, aby se na tuku rozvoněl), opět promícháme a necháme 2 minuty probublávat.

Po chvíli přidáme fazole.

Pak udělat ve hmotě pěkný důlek a do něj vyklepneme vajíčko (borec na videu si je předklepával do mističky - co vejce, to mistička :D). Pokud máme vajíček více, připravíme si i více důlků. Co důlek, to vajíčko.

Po chvíli vyklepneme do důlku vejce.

NEmíchat. Naopak přikrýt a vyčkávat 2-3 minuty, až se bílek na povrchu vajíčka zatáhne. Musela jsem trochu dupnout na plyn, aby se pod poklicí vytvořil dostatek páry a bílek se konečně pevně zdrcl.

Pod poklicí necháme zatáhnout bílek.

Potom pánev odkrýt a nechat probublávat další 2-3 minuty. Omáčka se tak sama krásně zahustí.

A je to! Na talíři můžeme posypat další pažitkou nebo petrželkou.

Vynikající chuť, není k tomu třeba žádné pečivo a velmi dobře se k tomu hodí hrnek dobrého černého čaje. Anebo - pokud to pořídíte k obědu - tak sklenice piva. Zvlášť když se vám utrhne ruka s pepřem jako mně :-)

Dobrou chuť! Španělské fazole s rajčaty a vejcem.

Přeji dobrou chuť, ať budete vařit cokoliv. Ale tohle fakt můžu doporučit všema dvaceti.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes