28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


MLSOTNÍK: Honzíčkovo těsto aneb Od štrúdlu k šátečkům

12.5.2023

Ze všech jablečných moučníků, koláčů a bábovek mám nejraději štrúdl. A ze všech štrúdlů nejvíc oblibuji prdelky (neboli patky, jak jsem byla poučena :-)). Když jsem měla ještě dětičky doma, pekla jsem štrúdl na velkém plechu, dva štrúdly podélně. No jo, to ale byly jen čtyři prdelky. Sice jsem vždycky pekla dva plechy, ale i tak to bylo málo, v rodině, kde prdelku chtěl každý.

Tak jsem štrúdly zmenšila (na plechu byly čtyři napříč) a hned bylo prdelek dvojnásobně. A takhle to ke všeobecné spokojenosti fungovalo mnoho let. Dneska už jsem doma sama bez dětí, tak jsem přirozeným vývojem došla k zásadní změně. Jednak nepeču štrúdl z celé dávky (o tom později) a druhak netvořím štrúdly, ale šátečky. Těsto je stejné a nastrouhaná jablka též.

Budeme potřebovat:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 Hera
  • 1 bílý jogurt
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • strouhanka, cukr, skořice – na posypání jablek
  • rozpuštěné máslo – na pokapání posypaných jablek + potření šátečků (a nebo štrúdlů)
  • a jablka (možno nahradit hruškami či jiným příhodným ovocem, a i maková nebo ořechová náplň je výborná)

Těsto uhňácáme z mouky + prdopeč, Hery, jogurtu a vajíčka tak, aby se nelepilo. Komu se nedaří, pověří touto prací někoho schopnějšího, u nás je to dcera. Takže mně se do rukou dostane vždy těsto hotové. No a já si toto rozdělím na čtyři díly. Z jednoho dílu mohu hned upéct jednu várku, což je dvanáct šátečků. Zbylé tři díly si zabalím (každý zvlášť) do mikrotenového sáčku a uložím k ledu (do mrazáku). A v příhodné chvíli, když dostanu chuť, čekám návštěvu nebo se na návštěvu chystám, na výlet či piknik, těsto vylovím, nechám rozmrazit a pak už pracuji s těstem obvyklým způsobem.

Jablečné šátečky se hodí na piknik

Nejprve si oloupu, vykrájím jadřince a nastrouhám jablíčka. Na tuhle jednu čtvrtinu těsta tak dvě, tři.

Hotové těsto necháme chvilku odpočinout (rozmrazené netřeba, už je odpočaté dost), vlastně stačí ta chvíle, než si připravím jablka. Pak těsto rozválíme na válu na tenčí placku. Já mám vál malý (35 cm x 50 cm) a placku mám přes celou plochu. Pak kulatým nožem rozdělím na 12 čtverečků.

Do středu každého čtverečku nasypu větší špetku strouhanky, na ni kopeček strouhaných jablek, pak zapráším skořicí, trošku cukru (nemusí být, pokud jsou jablíčka hodně sladká) a nakonec opět strouhanka. Pak pomocí mašlovačky zakápnu rozpuštěným máslem (opravdu jen pár kapek) a zabalím šátečky – vždy protilehlé rohy přeložím přes sebe.

Přendám na plech vyložený pečicím papírem, mám takový malý akorát na těch dvanáct šátečků, potřu máslem a strčím do předehřáté trouby (180 °C) na 25-30 minut. Zkrátka až budou šátečky krásně zlatohnědé.

A proč vlastně šátečky? No protože se při přenášení krásně vejdou i do malé krabičky, nemusí se nic krájet, nikde kolem se nesypou jablíčka a tak.

Dobrota

A ještě, jak těsto ke svému jménu přišlo. Je to vlastně recept podle pana Horníčka, a když jsem si ho opisovala, tak mi pomáhaly děti, a jeden z nich, dneska už nevím, jestli to byla dcera nebo syn, buď se přehlédl nebo přeřekl, zkrátka z Horníčka byl rázem Honzíček. A takhle už nám to zůstalo:-)

Přeji dobrou chuť!

Olčava

Olčava Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !