13.5.2024 | Svátek má Servác


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Honzíčkovo těsto aneb Od štrúdlu k šátečkům

Ze všech jablečných moučníků, koláčů a bábovek mám nejraději štrúdl. A ze všech štrúdlů nejvíc oblibuji prdelky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Rgova 12.5.2023 23:26

Jednu dobu jsem zavinovala každý večer dvě až tři kupovaná těsta ( lepší den) nebo totéž i s výrobou těsta, tak se mi štrůdly trochu zajídali. Už je to dlouho a tak si sem tam listové těsto chlazené připravené koupím a zavinu do něj jablíčka se skořicí a ořechy nebo sýr a špenát, nebo sýr a šunku....

Olčaviny šátečky se mi líbí moc, těsto Honzíčkovo Horníčkovo (náramně hezké upsání) vypadá zajímavě a to, že vydrží čekat v mrazáku je také dobrá zpráva. Věřím, že recept vyzkouším a vzpomenu při pojídání na Olčavin článek. Děkuju a přeju hezké dny

Z. Jajka 12.5.2023 21:29

Tohle těsto určitě vyzkouším, někdy dělám podobné, bez vajíčka a prášku do pečiva, se špetkou soli a z polohrubé mouky. A místo strouhanky mleté ořechy. Množství ostatních ingrediencí jsou stejná. Ten nápad s částí těsta do mrazáku je geniální.

Z. Olčava 12.5.2023 22:10

Jajko pravda, na ořechy jsem zapomněla, ale to je tím, že teď ořechy nemám, ale když mám, tak je nedávám místo strouhanky, ale dávám je k tomu všemu ještě navíc. A nemelu, ale jen pomačkám v dlani.

M. Crossette 12.5.2023 19:47

Zanin "závin tažený z TV" je úžasný název receptu ;-D Stejně jako tohle Honzíčkovo těsto od Olčavy:-). Já s jablky v poslední době peču velice málo, protože manžel, který nejvíce jezdí na nákupy, málokdy odolá a přibere navíc (ač to nebylo uvedené na papírku) jablečný "pie", skoro vždy tu větší velikost. Ale recept je to moc pěknýa velmi zábavně napsaný, takže díky za něj a uložila jsem si ho - "nikdy neříkej nikdy" :-) Takhle "zabalit štrůdl (nejen) na cestu" je výborný nápad.

Jestli se u nás říkalo koncům prdelky, si nepamatuji, spíše se mi vybavuje říkat "konce nebo rohy", ale prdelky mi nezní úplně nově, takže možná se to také používalo :-)

Z. Olčava 12.5.2023 20:19

Maričko, děkuji za milý komentář.

Třeba se ten recept bude hodit, až se sejdete s děvčaty na táčkách :-)

A. Zemanová 12.5.2023 18:07

Prdelky, rohy a patky odjakživa miluju. Děkuju za připomenutí dávného (stejného, či jen podobného?) receptu, Olčavičko. Kdysi jsem ho dělávala, ale když vymysleli rozválené listové těsto (když jsem ho objevila), byla to láska na první pohled. :-) Oceňuju ho zejména teď, kdy nic rukou neuhňoucám a nerozválím. Ale až přijdou lepší časy, vyzkouším to. Hlavně se mi líbí, že těsto na jeden plech bude čekat připravené na mrazáku.

Čekám dětičky a protože neměli v akci naši oblíbenou mraženou pizzu, budou k večeři pizzové pišišvory z listového těsta. Tedy, původně to kdysi měly být šátečky, ale těsto se špatně rozvalovalo a nakonec místo šátečků vznikli/y... no, pišišvoři. Které mě pak dětičky nutily vyrábět celé roky. ;-)

Z. Olčava 12.5.2023 18:52

No možná, kdybych to hotové listové těsto v obchodě objevila, tak bych ho asi taky používala, ale mně se to nikdy nepovedlo. Asi jsem hledala málo a na špatném místě. Ale ono to vlastně nevadí, když mám takový dokonalý rodinný servis :-)

Vave, nevím, co máš za problém s rukou, ale ať je brzy zase líp V

T. Zana 12.5.2023 12:01

Honzíčkovo těsto... ten název vznikl kouzelně ;-). My máme doma jeden podobný (i věcně ;-D) - a sice "závin tažený z televize". Evidentně si to kdysi babička takhle bez jakékoliv interpunkce zapsala... no a my potomci jsme to s radostí opsali (spíš opsaly) a poslali dál.

Bylo to něco trochu podobného tvému těsto, Olčavko, ale už si to moc nepamatuju, protože u nás frčí listové kupované, jsem totiž línej barbar ;-D.

A prdelky chápu, i když nesdílím, takže na Frantu zbydou.

Mimochodem když tak mluvíme o štrůdlech - máte někdo vyzkoušený recept na slaný štrůdl s kysaným zelím a uzeným? Mám chuť to zkusit, ale nikoliv odvahu.

Z. Olčava 12.5.2023 18:42

Závin tažený z televize - to je dokonalá rodinná perla :-) Takové perly mám moc ráda.

Slaný štrůdl se zelím a uzeným neznám. Kdysi tady byl článek o různých zatočeninách - štrůdlech, závinech, roládách a pod. a na to konto jsem tenkrát zkusila to moje, tedy vlastně Honzíčkovo, těsto zatočit se šunkou a se sýrem. No tedy upřímně, sníst se to dalo, ale že by mě to nějak uchvátilo, tak to moc ne. Zlatý šátečky ;-D

T. Zana 12.5.2023 21:05

My jsme si oblíbili jeden druh slaného štůdlu, a sice štrůdl pro chlapy, který sem kdysi dala JoVo (mávám za duhuV). Ten když udělám z kupovaného těsta na papíru, tak máme príma oběd.

E. Beranová 15.5.2023 10:28

slaný štrůdl se zelím a klobáskou kupuji v pekařství v Kuklenách - těsto je buď listové nebo plundrové, šlo by určitě použít i to Honzíčkovo/Horníčkovo. uvnitř je přítomno kyselé zelí, připravené jako přílohové ( pěkně podušené na křupavé slanince a s cibulí), pokladená kolečka klobásky a zavinuto. dtto pečou i jako slané tyčky.;-)

Z. Matylda 12.5.2023 11:06

Patky miluje Mušketýr, já si vezmu jeden kousek a dobrý :-) Zajímavý recept, já to většinou odfláknu listovým těstem.

Z. Olčava 12.5.2023 18:54

Matyldo, tak se s Mušketýrem hezky doplňujete :-)

Z. Jenny 12.5.2023 9:53

Olčavičko díky! Další jednoduchý štrůdl, který je všeobecně milován. Taky jsem patková, čím víc, tím líp. Jablka mám ,poslední než budou nová, takže opět už pokolikáté bude štrůdl,tentokrát od tebe. R^V:-)

Z. Olčava 12.5.2023 10:28

Jenny, tak vám přeji, ať si pochutnáte :-)

Z. Mawe 12.5.2023 9:17

miluju strudl a patky obzvlast :D a ty satecky! hned bych to jedla, mit otroka, co mi to ukuchti. na tyhle slozitosti nejsu moc stavena, ale 2x rocne se zmuzu na rozvaleni kupovanyho testa :D

a prdelky slysim prvne v zivote :)

Z. Olčava 12.5.2023 10:26

Mawe, tomu rozumím. Také mám v kuchyni činnosti, které mám ráda, některé mi nevadí a jiné nemusím. A k těm posledním patří těsta. Tak jsem ráda, že mi takhle dcera vypomůže. A ještě nám to takhle funguje s bramborovými knedlíky. Tedy, že dcera uvaří, já si pak zamrazím a v případě potřeby tahám hotové z mrazáku. :-)

A. Alimo 12.5.2023 9:04

Moc děkuju za další recept do sbírky:-). Vypadá skvěle jedle a štrůdl my můžem na všechny způsoby, nápad se šátečky nemá chybuR^. A těsto zamrazit "na pak" je taky výborný nápad, jsme dva, MLP by to vlastně neměl (dia), a pak , když je chuť, jako když najdeš;-D

Jo a koncům se u nás taky říká prdelky a taky je máme nejradši;-D

Z. Olčava 12.5.2023 10:11

Ano, prdelky, nikdy jsme tomu neřekli jinak :-)

Můj syn byl diabetik, takže jsem si zvykla vůbec nebo jen malinko sladit.

To zamrazené těsto se mi velmi osvědčilo. Jasně, že bych celou dávku mohla upéct najednou a stejně jasně bych jí dokázala najednou i sníst, ale jak bych pak vypadala, že? 8-o;-D

L. Lika 12.5.2023 6:57

Na tom pikniku jsem byla a dobře jsem se poměla, mňam. Těsto mě opravdu zaujalo, na první pohled i skus jsem měla dojem, že jde o tažené. Celé to bylo hezky vláčné, přitom kompaktní, nedrobilo se to, nic z toho nepadalo. A chuťově výborné. Připadalo mi to jinačí než štrudlíky, které jsem dosud ochutnala, takže jsem Olčavičku hned uhranula, ať nám o tom napíše. A dobře jsem udělala! Frantovi též chutnalo. U nás asi budou štrudlíky, protože remoska. A nemusím táhnout, stačí hňácat ;-D

Z. Olčava 12.5.2023 10:02

Jo remoska, to mi připomnělo, jak jsem jednou pekla štrúdl, už měl být hotový, tak jsem šla vytahovat z trouby. No první mě zarazila nepřítomnost obvyklé libé vůně, sakra, něco tady nehraje. A taky jo. Trouba studená, štrúdl syrový. No dosloužila, potvora jedna elektrická, zrovna v tu nejnevhodnější chvíli. Měla jsem sto chutí plech rovnou vyklopit do koše, ale vybuchujte vztekle před diváctvem, zvlášť když jsou to vaše děti. Naštěstí mě osvítilo, že mám někde zahrabanou remosku. Takže tenkrát jsem poprvé a naposledy v remosce upekla čtyři štrúdlové pneumatiky.

L. Lika 12.5.2023 10:40

No prosím, remoska hrdinka :-) Hlavně že byla možnost to dopéct a děti měly příklad do života, že lze řešit v klidu R^

Z. Xerxová 12.5.2023 5:59

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

šátečky plnívám ořechovou nádivkou, inspirovala jsi mě, mám zavařené hrušky (bez dalšího cukru) a ty by tam šly nacpat... Dík za dobrý nápad :-P

Z. Olčava 12.5.2023 10:14

Hrušky jsou výborné, jen se k nim moc nedostanu. Musím kupovat, a to si koupím max. dvě a ty sním jen tak.