15.4.2021 | Svátek má Anastázie


MLSOTNÍK: Španělské inspirace (1) - brambory

5.3.2021

Totiž vzpomněla jsem si na jednu bezvadnou zdravotní sestřičku, která má moc ráda Španělsko, když jsem natrefila na tuto příjemnou španělskou receptovou inspiraci zde na tomto odkazu.

Recept je to prajednoduchý a opravdu výborný. Navíc se blíží doba expirace brambor, takže tohle bude jeden z bezva způsobů, jak s nimi zatočit, nejlépe v rytmu flamenca :-)

Co potřebujeme?

Hlavní suroviny

Hlavní suroviny

  • brambory (tak 30 dkg na osobu nebo dle chuti, prostě kolik sníte)
  • čerstvou papriku (červenou, zelenou...), po jedné od barvy
  • cibuli, žlutou a pořádně velkou
  • česnek, aspoň tři stroužky, spíš víc
  • olej, sůl, pepř.


Tak jedem.

Brambory se mají lehce předvařit, a to nakrájené na tlusté plátky. Já měla v lednici už své „lodní brambory“, tj. uvařené a v pohotovosti pro případ nenadálé potřeby. Která dnes nastala.

Zatímco se tedy brambory vaří (u vás), nakrájíme papriku na proužky. Natrefila jsem onehdy na pytlík tenkostěnných červených a taky světlezelených - jelikož nejsou tak těžké jako macaté kapie, tak nevyjdou ani tak draho a na tepelné zpracování se moc dobře hodí.

Pořádně velkou cibuli nakrájíme taky na proužky. A česnek? Ten se dle receptu neloupe a jen se podélně nakrojí po vyklenutém hřbítku. Chvíli jsem nad tím dumala, a jelikož jsem měla česnek naprosto zdravý (tj. bez fleků plísně) a zbavila ho nejhornějších slupek, recept jsem poslechla.

Na pánvi se smaží cibule, papriky, česnek

Na pánvi se smaží cibule, papriky, česnek

Takže na olej (pokud dáte olivový, tím líp) jsem do pánve na středním ohni (aby se nedýmilo) frkla nejdřív cibuli a domíchala jsem ji do sklovata, pak jsem přihodila i papriku a česnek a nakrájené brambory. Pokud je nebudete mít na rozdíl ode mě úplně uvařené, tím líp, nebudou se vám rozpadat. U mě to zachránily ponechané slupky.

Přidáme nakrájené brambory

Přidáme nakrájené brambory

Opepřila jsem to teda hned do cibule, ať se pepř pořádně rozvoní, ale solila jsem až úplně nakonec.

A to je vše. Zamíchala jsem to asi dvakrát a vyšlo mi to úžasně. Vše se krásně opeklo, aniž by se to připálilo. Byla to „samá chuť“, jak se říká, žádná fádní směska. A česnek ve slupkách jídlo provoněl, ale udržel si bezva chuť - ze slupek se vycucne jako ústřice :-)

Hotovo

Hotovo

Je to samozřejmě syté a uspokojující samo o sobě, ale pro masožravce mezi námi to bude vynikající příloha. Rychlá a pestrá.

Takže přeji dobrou chuť! Do Španělska se aspoň touto cestou ještě určitě vrátím :-)

Dobrou chuť! O lé!

Dobrou chuť! O lé!

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes


Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ VÝROBY V AUTOMOTIVE (50-60.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 50 000 - 60 000 Kč