18.4.2021 | Svátek má Valérie


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
W. Glover 6.3.2021 17:08

Toto jsem vařila včera. Nakrájela jsem do toho čorizo a navrch sýr, aby nemusela být příloha a dala do trouby.

A. Zemanová 5.3.2021 19:35

Dozvěděla jsem se, že Alex i jejího Jiřího odvezli s kovidem do nemocnice. Asi by bylo dobré přidržet jim palce. Stejně jako Bubu a jejímu muži, kteří marodí doma. Nějak to houstne, zdá se. ;-(

T. Zana 5.3.2021 19:45

Ach jo, držím moc R^VR^!!

Z. Jajka 5.3.2021 19:46

Ach jo, držím moc R^R^R^

A. Alimo 5.3.2021 21:38

No to není dobrá zpráva:-(. Držím palce do to jdeR^R^R^

Z. Lika 5.3.2021 22:11

Alex, Bubu, vám i vašim blízkým držím palce pěsti fest!!

Z. Jenny 5.3.2021 23:00

Myslíme na ně! VV

M. Crossette 5.3.2021 18:38

Hihi Liko, díky za original recept. Dělám ho takhle v období domácích paprik často (když koukám, kam všude bych papriky použila), aniž jsem tušila, že připravuji typické, oblíbené španělské jídlo. Dělám většinou jako přílohu ze zbytku (v troubě) pečených brambor, když jich vždy schválně peču rovnou víc, aby byly na později (takže když nejsou papriky, opékám jen brambory). Jen mám dva rozdíly - první, že cibuli nechám trochu víc osmahnout a nedávám česnek. Tedy česnek jsem nedávala, teď asi začnu, máme ho rádi a nějak mě to k paprice a br. nenapadlo (na videu kuchtík dává dokonce 6 stroužků!). No a brambory nechám pěkně opéci, jak jsou vlastně sušší (pečené), tak se opečou dost rychle a pak ještě za tepla zamíchám máslo.

Dneska ráno se probudila malá želvička. "Terarium" má u okna na verandě, kam padá sluníčko a já už před pár dny sundala část vrchní , dost silné, vrstvy hlíny, aby k ní teplo víc mohlo. Vylezla jen napůl, tak jsem jí vyndala a dala do misky s vlažnou vodou. Mezitím jsem ji "načechrala" hlínu a přimíchala trochu suché travy ze záhonu. Nabídla jsem jí malou žížalu, ale nechala jí kolem prolézat, jíst nechtěla. Tak jsem jí zase dala zpět a po chvíli už byla znovu zavrtaná. No hlavně, že zimování přečkala v porádku, což mě velmi těší. Velké želvy zatím dál spí, ale protože zimují venku, ještě se podle nich zem dostatečně nepřohřála, aby vylezly.

Z. Lika 5.3.2021 19:30

No prosím, Maričko, tohle se dá považovat za důkaz, že máš španělské předky :-) S tím česnekem je to opravdu moc dobré, a radím ho ponechávat ve slupce (jen nakrojené) - nerozblemcá se a ani se nepřipálí a ponechá si chuť.

Želvička je šikulka, že zimu zvládla. Asi se rozhlédla jako já brzy ráno, a usoudila, že "ještě pět minut" :-)

A. Zemanová 5.3.2021 21:41

Maričko, to ráda slyším, že želvička přečkala zimu v pořádku a že ještě dospává. :-)

M. Crossette 6.3.2021 17:29

Děkuji Vave, však já jsem také moc ráda. Ať si klidně ještě spí, hlavní je, že přežila.

T. Zana 5.3.2021 15:33

Jo, vypadá to jedle, to bych mohla někdy zkusit :-).

A. Zemanová 5.3.2021 13:04

To je jídlo podle mého gusta! Akorát musím vymyslet, jak to zaonačím s Vaškem ohledně té papriky. Ona mu totiž (prý) nedělá dobře. Ovšem lečo jí bez problémů a rád, tak to bude jen nějaká zaseknutost, počítám.

Z. Lika 5.3.2021 14:04

Jestli mu nevadí lečo, tak je to tepelným zpracováním papriky. Takže směle do toho :-)

T. Zana 5.3.2021 15:34

Jak říká Lika, tepelně zpracovaná paprika bude v pohodě. Taky na to trochu trpím, syrovou musím dobře zajíst a raději by jí nemělo být moc :-P.

A. Alimo 5.3.2021 21:39

Taky tak, syrovou papriku raději nejím, i když by mi chutnala.

J. Hlavsová 5.3.2021 11:49

Zcela O.T. , ale musím to ze sebe dostat.:-( V Žamberku se propadly tři děti na rybníce pod led, jedno nepřežilo. Jsem z toho rozhozená doteď, syna tam kolegové hasiči povolali jako krizového interventa. Večer, když jsem to slyšela na CNN, tak jsem mu volala, protože jsem ani nevěděla, že je v Žamberku rybník. Když mi to vylíčil, nespala jsem skoro do rána.

Z. Jenny 5.3.2021 12:06

Chápu Tě,zrovna neprožívám šťastné chvíle,je mi to líto, moc.V;-(V

A. Bytová 5.3.2021 12:24

Včera umřel František Lizna, katolický kněz, člověk mně velmi blízký. I když už se kácí sakra v našem lese, a člověk je jaksi už navyklý, ta ztráta je vždy stejně bolestivá. Ale malé dítě, to je děsný.

A. Zemanová 5.3.2021 12:56

Abytko, nebudeš tomu věřit, ale když jsem to četla, tak jsi mi bleskla hlavou. Je mi to líto, přijmi mou upřimnou soustrast. V

A. Bytová 5.3.2021 13:13

Vaví, díky. Tu soustrast nutno přát všem, co ho znali, neboť chybět bude všem neb prázdno se po něm jaksi udělalo. Dokud někde byl žil František, bylo na světě líp a veseleji.

Z. Jenny 5.3.2021 16:18

R^V;-(

A. Zemanová 5.3.2021 12:57

Četla jsem o té nehodě, ale nevěděla jsem, že jedno z dětí už zemřelo. To je moc smutná záležitost.

T. Zana 5.3.2021 15:36

To je hrůza ;-(.

Z. Matylda 5.3.2021 11:33

Tohle zkusím- kdyby se do toho zamíchaly kolečka opečené klobásy, bude to komplet večeře.

U nás ráno lilo, pak to přešlo ve sníh a monetálně na JJM leží sníh. My čekali jsme jaro...

A. Alimo 5.3.2021 11:39

To my taky, tady byla před chvílí regulérní chumelenice, ale roztává to valem, tak zas bude bahno:-(

A. Zemanová 5.3.2021 12:59

U nás v noci pršelo a ráno chvíli padal déšť s náznakem sněhu, ale zklidnilo se to. Sice je momentálně zataženo, ale hurrrááá, není to konečně inverze. A sem tam je mezi mraky i vidět modré nebe.

Z. Lika 5.3.2021 14:06

Tak to budete mít "bohaté" brambory :-) Tady teď taky posněhovalo.

A. Alimo 5.3.2021 8:24

Takový jídla my rádi, určitě vyzkoušímR^. Momentálně se pokouším vymyslet, co z kančí kýty, kterou jsme dostali , teda ne celou ;-D, asi kilo a půl. Nemáte někdo nějaký tip? já se ke zvěřině moc nedostanu.

Z. Lika 5.3.2021 8:46

Kančí se u nás dělalo buď na červeném víně, anebo na smetaně. Maso, už nakrájené, se dusilo (nebo zakryté peklo) na černém koření a kořenové zelenině, osolené, a pak se zelenina propasírovala a dochutila smetanou. Anebo se maso dusilo na zelenině a s vínem, nakonec se to propasírovalo a žádná smetana se nepřidávala.

Možná nakoukne Abyt nebo Sharka, ty jsou větší přebornice.