9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Španělské inspirace (1) - brambory

Přesněji „Chuďasovy brambory“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 6.3.2021 17:29

Děkuji Vave, však já jsem také moc ráda. Ať si klidně ještě spí, hlavní je, že přežila.

W. Glover 6.3.2021 17:08

Toto jsem vařila včera. Nakrájela jsem do toho čorizo a navrch sýr, aby nemusela být příloha a dala do trouby.

Z. Jenny 5.3.2021 23:00

Myslíme na ně! VV

Z. Lika 5.3.2021 22:11

Alex, Bubu, vám i vašim blízkým držím palce pěsti fest!!

A. Zemanová 5.3.2021 21:41

Maričko, to ráda slyším, že želvička přečkala zimu v pořádku a že ještě dospává. :-)

A. Alimo 5.3.2021 21:39

Taky tak, syrovou papriku raději nejím, i když by mi chutnala.

A. Alimo 5.3.2021 21:38

No to není dobrá zpráva:-(. Držím palce do to jdeR^R^R^

Z. Jajka 5.3.2021 19:46

Ach jo, držím moc R^R^R^

T. Zana 5.3.2021 19:45

Ach jo, držím moc R^VR^!!

A. Zemanová 5.3.2021 19:35

Dozvěděla jsem se, že Alex i jejího Jiřího odvezli s kovidem do nemocnice. Asi by bylo dobré přidržet jim palce. Stejně jako Bubu a jejímu muži, kteří marodí doma. Nějak to houstne, zdá se. ;-(

Z. Lika 5.3.2021 19:33

Alimo, trochu to nafoť a podej hlášení - budeme mít kančí Mlsotník, to by bylo fajn R^

Z. Lika 5.3.2021 19:30

No prosím, Maričko, tohle se dá považovat za důkaz, že máš španělské předky :-) S tím česnekem je to opravdu moc dobré, a radím ho ponechávat ve slupce (jen nakrojené) - nerozblemcá se a ani se nepřipálí a ponechá si chuť.

Želvička je šikulka, že zimu zvládla. Asi se rozhlédla jako já brzy ráno, a usoudila, že "ještě pět minut" :-)

M. Crossette 5.3.2021 18:38

Hihi Liko, díky za original recept. Dělám ho takhle v období domácích paprik často (když koukám, kam všude bych papriky použila), aniž jsem tušila, že připravuji typické, oblíbené španělské jídlo. Dělám většinou jako přílohu ze zbytku (v troubě) pečených brambor, když jich vždy schválně peču rovnou víc, aby byly na později (takže když nejsou papriky, opékám jen brambory). Jen mám dva rozdíly - první, že cibuli nechám trochu víc osmahnout a nedávám česnek. Tedy česnek jsem nedávala, teď asi začnu, máme ho rádi a nějak mě to k paprice a br. nenapadlo (na videu kuchtík dává dokonce 6 stroužků!). No a brambory nechám pěkně opéci, jak jsou vlastně sušší (pečené), tak se opečou dost rychle a pak ještě za tepla zamíchám máslo.

Dneska ráno se probudila malá želvička. "Terarium" má u okna na verandě, kam padá sluníčko a já už před pár dny sundala část vrchní , dost silné, vrstvy hlíny, aby k ní teplo víc mohlo. Vylezla jen napůl, tak jsem jí vyndala a dala do misky s vlažnou vodou. Mezitím jsem ji "načechrala" hlínu a přimíchala trochu suché travy ze záhonu. Nabídla jsem jí malou žížalu, ale nechala jí kolem prolézat, jíst nechtěla. Tak jsem jí zase dala zpět a po chvíli už byla znovu zavrtaná. No hlavně, že zimování přečkala v porádku, což mě velmi těší. Velké želvy zatím dál spí, ale protože zimují venku, ještě se podle nich zem dostatečně nepřohřála, aby vylezly.

Z. Jenny 5.3.2021 16:18

R^V;-(

T. Zana 5.3.2021 15:36

To je hrůza ;-(.

T. Zana 5.3.2021 15:34

Jak říká Lika, tepelně zpracovaná paprika bude v pohodě. Taky na to trochu trpím, syrovou musím dobře zajíst a raději by jí nemělo být moc :-P.

T. Zana 5.3.2021 15:33

Jo, vypadá to jedle, to bych mohla někdy zkusit :-).

Z. Lika 5.3.2021 14:11

Díky za hlášení o zvěři :-)

S kamarádkou je mi to moc líto. Snad si můžete aspoň povídat V

Z. Lika 5.3.2021 14:06

Tak to budete mít "bohaté" brambory :-) Tady teď taky posněhovalo.

Z. Lika 5.3.2021 14:04

Jestli mu nevadí lečo, tak je to tepelným zpracováním papriky. Takže směle do toho :-)

A. Bytová 5.3.2021 13:23

Na přesný recept má copyright Sharka. Ale je to na bázi citronů nakrájených na čtvrtky a prosypaných solí, vše se napěchuje do takový tý neprodyšný sklenice s páčkou a zde nechá nějakou dobu prokničet. Občas zatřepat. Myslím, že tam Sharka přidává ještě nějaké vychytávkové bylinky.

A. Bytová 5.3.2021 13:13

Vaví, díky. Tu soustrast nutno přát všem, co ho znali, neboť chybět bude všem neb prázdno se po něm jaksi udělalo. Dokud někde byl žil František, bylo na světě líp a veseleji.

A. Alimo 5.3.2021 13:07

Jo jo, špek by taky byl. Vědět dám, bude se to konzumovat asi v neděli :-)

A. Zemanová 5.3.2021 13:04

To je jídlo podle mého gusta! Akorát musím vymyslet, jak to zaonačím s Vaškem ohledně té papriky. Ona mu totiž (prý) nedělá dobře. Ovšem lečo jí bez problémů a rád, tak to bude jen nějaká zaseknutost, počítám.

A. Zemanová 5.3.2021 13:00

Na citrony v soli jsem úplně zapomněla. Kdo mi je prosím připomene? :)

A. Zemanová 5.3.2021 12:59

U nás v noci pršelo a ráno chvíli padal déšť s náznakem sněhu, ale zklidnilo se to. Sice je momentálně zataženo, ale hurrrááá, není to konečně inverze. A sem tam je mezi mraky i vidět modré nebe.

A. Zemanová 5.3.2021 12:57

Četla jsem o té nehodě, ale nevěděla jsem, že jedno z dětí už zemřelo. To je moc smutná záležitost.

A. Zemanová 5.3.2021 12:56

Abytko, nebudeš tomu věřit, ale když jsem to četla, tak jsi mi bleskla hlavou. Je mi to líto, přijmi mou upřimnou soustrast. V

A. Bytová 5.3.2021 12:30

A prošpikovat, jsem zapoměla. Peču zvíře nejdřív v celku, na plátky rozkrájím tak v polovině procesu. A dej vědět, jak se vám mlaskalo. :-)

A. Bytová 5.3.2021 12:24

Včera umřel František Lizna, katolický kněz, člověk mně velmi blízký. I když už se kácí sakra v našem lese, a člověk je jaksi už navyklý, ta ztráta je vždy stejně bolestivá. Ale malé dítě, to je děsný.