14.10.2019 | Svátek má Agáta


MLSOTNÍK: Pro zdravé kostlivce

21.11.2014

Sedím a poslouchám hudbu.

Sedím a čtu (počítám, že takových pět tisíc stránek jsem už zvládla, co jsem doma).

Sedím a dělám jen to, co se dá dělat vsedě.

Sedím a leze mi to na mozek! Zlomená noha a související komplikace mě vyřadily z podzimních radovánek a zrovna jak na potvoru je ten podzim takový pěkný. Co se dá dělat, sedím…

Na zlomenou nohu mi náš ortoped, který je moc fajn pán a občas nemá zábrany rozdávat i „babské“ rady, doporučil recept, který mi o pár dní později napsala i Lika. No a protože nějaká ta zlomenina potká za život skoro každého, usoudila jsem, že recept napíšu.

V Mlsotníku působí možná po přečtení trochu divně – na začátku jsem se docela bála, jestli nebudu mít problém něco takového polykat. Ale ono je to kupodivu docela dobré.

Na 0,7 l „léku“ budeme potřebovat:

Hodinu po zalití citronovou šťávou

Hodinu po zalití citronovou šťávou

3 celá vejce (i se skořápkou), která se zalijí zalít šťávou z 1/2 kg čerstvých citronů (vejce musí být komplet ponořená). Osvědčil se mi širší porcelánový půllitrový hrnek (nepoužívat kovový, neproběhly by ty správné chemické reakce). Nad hladinou by mělo být dost místa. První várku jsem zakryla talířkem, což nebyl dobrý nápad, utíkalo to.

Hrnek na dva dny umístíme do lednice. Směs tam šumí a zdánlivě kvasí. Vznikne poměrně odporně vypadající hmota.

Směs druhý den

Směs druhý den

Po dvou dnech ji rozmixujeme a přecedíme přes nekovové sítko.

Přidáme 2 lžíce medu a 0,25 l dobré slivovice (nebo jiného čirého silného alkoholu, nejméně 40%, raději víceprocentního) – tohle radila Lika, pan doktor napsal třetinku alkoholu, lze i rum. Jelikož rum byl doma, použila jsem ho a směsi se nic nestalo. Alkohol je tam hlavně kvůli konzervaci.

Směs rozmícháme, vrátíme do lednice a denně užíváme – Lika psala po štamprli, pan doktor 3 x denně lžíci. Odměřila jsem si to a skončila u 3 x denně dvou lžic :-) Tímhle tempem jedna várka vydrží tak 10 – 14 dní.

Hrnek 7 dcl se zbytkem kostiléku

Hrnek 7 dcl se zbytkem kostiléku

S rumem to kupodivu chutná jako vaječný likér, jak by to vypadalo s něčím jako vodka nebo slivovice, netuším.

Snad to i zabírá, pan doktor mě chválí, nicméně prý tak ještě měsíc budu čtvernožec…

P.S. Na název má copyright Lika :-)

Foto: Zana

Zana Neviditelný pes


České porodnice nepodporují kojení tak, jak se chlubí, ukázal průzkum
České porodnice nepodporují kojení tak, jak se chlubí, ukázal průzkum

České porodnice nedokážou poskytnout rodičkám dostatečnou podporu pro úspěšné kojení. Vyplývá to z průzkumu, který poukazuje na to, že každá šestá rodička nebyla spokojená s přístupem personálu.