23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Pro zdravé kostlivce

Trochu netradiční recept pro polámané mravenečky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 21.11.2014 20:24

A ještě jeden recepis, vánoční,

zdroj fakt nevím, byl to nějaký časopis, co se mi dostal do rukou ale mám vyzkoušeno a fakt dobrý.

Ale POZOR, je to čistící prostředek pro domácnost. NEPÍT !!! :)

Vezmete 1 litr octu a nalijete do dvou litrové láhve, poté nakrájíte nadrobno kůru z pomerančů, citronů, limetek, přidáte přiměřeně hřebíček,celou skořici a badyán a docpete to až po vrch té láhve (petky). Necháte v ledničce zaležet tak asi týden i více a pak buď naléváte na hadérky či dáváte do rozprašovače a čistíte vše dočista, dočista. Je to ekologické a zanechává příjemnou čistou vůni.

T. Zana 21.11.2014 21:11

Re: A ještě jeden recepis, vánoční,

Jenny, to musí vonět!

Z. Jenny 21.11.2014 20:15

Tak jsem

všechno přečetla a usoudila, že ze Zany bude asi brzo alkoholik a není nad dobré přátelé s ještě lepšími radami a nápady jak vyléčit končetiny. Skoro by se dalo říci, že je to nám Čechům geneticky dáno dělat si zadel z maroda neb zvolání "Na Bělehrad, na Bělehrad!" je přímo lidovým rčením a švejkovina národním povoláním. :))

Milá Zano, nic si z toho nedělej,ještě budeš s Xerxovou v sandálkách hopat po viklanech !! Drž se, rum je vyloženě zdravý a to ostatní, to zjistíš.

T. Zana 21.11.2014 21:12

Re: Tak jsem

Pomalu už se kvalifikuje na "alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství" :-))

Z. Rpuťová 21.11.2014 19:58

Pórková inspirace

http://www.video-recepty.com/porkova-polevka-se-syrovymi-krutony

T. Zana 21.11.2014 20:10

Re: Pórková inspirace

Ty sýrové krutony jsou prima nápad, to jsem neznala.

Mimochodem moje oblíbená verze pórkové polévky je tohle: pórek nakrájím a osmažím. Mezitím si uvařím brambory jako na kaši, ale přiměřeně méně - přece jen to bude polévka. Brambory neslévám, nedbale rozšťouchám - kousky brambor jsou žádoucí. Přidám osmažený pórek, rychle provařím a doleju mlékem (jako na tu kaši), znova provařím a do polévky zavařím vejce.

H. Williamson 21.11.2014 21:06

Re: Pórková inspirace

Moje nejmilejsi porkova je ta od WWW. Podobna jako nektere predchozi, ale ty vzajemne pomery to podle mne povysi na lahudku. Jinak mam taky rada porek ve vyvaru. Podusim lehce na masle porek a houby nebo zampiony, prihodim potluceny cesnek, vlozim do variciho vyvaru. Na orientalni zpusob stacin pridat troche cerstbeho zavoru, zakapnout sojovkou nebo rybi omackou, neco zelene cibulky (uz nevarit), pripadne neco tech sklenenych nudli.

Z. Lika 21.11.2014 21:18

Re: Pórková inspirace

Hanko, tohle musím zkusit!

T. Zana 22.11.2014 9:53

Re: Pórková inspirace

Vypadá to dobře!

M. Crossette 21.11.2014 17:13

Zajímavé !!!!

A čtu o tom poprvé! Jen prosím potřebuji recept trochu upřesnit,vysvětlit. Celá vajíčka do hrnku - tzn. je tak rozklepnout a zalít? Nebo se vajíčka v hrnku trochu rozmíchají, škořápky pomačkají? A proč klepnutá vajíčka nerozmixovat hned a teprve pak zalít citronem? Tedy ne že bych se to chystala dělat, ale jeden nikdy neví, že?

Každopádně Zano moc přeji brzké uzdravení. Vím, chodit nemůžeš, ale snaž se denně alespoň hýbat (cvičit) "od pasu nahoru", prostě aby sis roztahovala plíce, jinak bys mohla mít jiný problém. Tak, jak níže praví Lika,to zpívání by nebylo na škodu. Nebo se začni učit hrát na harmoniku :)))

M. Crossette 21.11.2014 18:19

Re: Zajímavé !!!!

A ještě ohledně pórku.

Když tenkrát Li hledala různé polévky napsala jsem ji tuhle - Vichyssoise. Původně se jedla studená, my ji jíme teplou a vylepšenou (níže). Byla zrovna včera, protože ji dělám hlavně v zimě. Můžeš ji udělat velký hrnec najednou, vydrží dlouho v lednici (netřeba dojídat hned další den), tam zhoustne skoro do tuha, ale teplem zase povolí (případně naředíš vodou). Je velice sytá, ale fakt moc dobrá. A snadná.

Nahrubo nastrouhej 1 velkou, nebo 2 menší mrkve. Na pánvi na oleji podus, mrkev tím pustí hezkou červenou barvu. To dělám já, ale když jsi ten marod, klidně dej pokrájenou mrkev rovnou do hrnce.

Pórky (klidně 2 velké) pokrájené na kolečka od bílého konce až k okraji listů. Propláchni (v pórku bývá písek). Zceď. Do velkého hrnce dej asi 5 brambor, pokrájených na kostky. Zalij vodou. Přidej pórky a mrkev. Podle potřeby přilej vodu, aby vše bylo zakryté. Osol a opepři. Vař až jsou brambory měkké. Nech prochladnout a po částech rozmixuj do hladka (můžeš tím pověřit Frantu). Když to bude až moc husté, přidej trochu vody (hustá musí zůstat). Pak odměř kolik stačí na jednu večeři, ostatní dej do lednice. Polévku ohřej. A teď to hlavní !! Na stůj vedle hrnce s polévkou dej misku nastrouhaného tvrdého sýra a kelímek husté zakysané smetany. Do talíře s horkou polévkou dej lžíci sýra a smetany (nebo podle chuti) a ještě za tepla rozmíchej !!! Polévka je dobrá i bez příloh, ale sýr a smetana jí udělají přímo mňamózní ! Jako hlavní jidlo podávat jen s bílým pečivem.

T. Zana 21.11.2014 19:15

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, to vypadá dobře, zkusím (materiálu mám dost :-))

Z. Lika 21.11.2014 18:56

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, vajíčka se vezmou celá se skořápkou, tak jak jsou. Vloží se bez rozbíjení do hrnku, a v tomhle stavu se zalijí čerstvou citronovou šťávou. Umožní to dodat dostatek té citr. šťávy, a její hladinka musí být až nad nejvyšší skořápkou.

A nechat v klidu v té lednici, mixovat až po dvou dnech.

T. Zana 21.11.2014 19:14

Re: Zajímavé !!!!

Pardon, Liko, přehlídla jsem, že už jsi odpovídala. Aspoň je vidět, že máme vajíčkovou politiku v souladu (doléhá mi sem zvuk zpráv z televize).

Z. Lika 21.11.2014 19:30

Re: Zajímavé !!!!

Já pardon, že se Ti do toho montuju :-)

T. Zana 21.11.2014 19:12

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, já to dělala tak, že jsem umyla tři vejce, dala do hrnku a zalila tím citronem. Ona ta skořápka v citronu změkne a dá se rozmixovat.

M. Crossette 21.11.2014 19:35

Re: Zajímavé !!!!

Zano, Liko, děkuji za odpovědi. To tedy žasnu, že cit. šťáva tedy dokáže skořápky rozleptá !!! Možná to zkusím už jen ze zvědavosti. Můj dr. mi totiž po testu na hustotu kostí doporučil brát calcium (vápník), mám prý "osteopenii" (tedy zatím jen náběh na řídnutí kostí). Že bych to zkusila na čas brát místo prášků?

A Zano - při odměřování polévky k večeři (tedy jako hl. jídlo) počítej nejméně se dvěma talíři na osobu - je to fakt výborné (a syté), choť sní vždy talíře 3. Já dávám sýr goudu.

T. Zana 21.11.2014 19:58

Re: Zajímavé !!!!

Maričko, určitě to neuškodí. A pokud vím, tak druhá doporučená věc je pohyb (ale toho máš nejspíš dost).

Co se polévky týče - dnes se mi uvolnil velký hrnec (byla v něm zelňačka), takže můžu vesele vyvářet.

Z. Lika 21.11.2014 21:20

Re: Zajímavé !!!!

Pohyb se zatížením (přiměřeným), tj. třeba chůze do schodů, pár kliků a tak, pokud nechceme přímo mávat činkami.

Z. Clea 21.11.2014 16:07

Článek od Evy Ž.

Hezký den, EvaŽ má v časopise Pes přítel člověka nááádherný článek o flatech. Možná by stálo za to, pro ty, co Psa nekupují, ten článek zveřejnit i tady. Prosím...

Z. Lika 21.11.2014 16:51

Re: Článek od Evy Ž.

Cleo, tady záleží na dohodě EvyŽ s časopisem Pes přítel člověka - tyto věci obvykle ošetřuje smlouva. Papírová periodika obvykle neuvolňují publikované materiály k volnému zveřejnění, aspoň ne hned.

Samozřejmě pokud Eva bude moci a bude chtít, článek sem s radostí dám.

Z. Clea 21.11.2014 17:10

Re: Článek od Evy Ž.

Jasně, toho jsem si vědoma, že má asi Pes nějaká autorská práva. Třeba lehce upravený, převyprávěný, tak nějak :-)

H. Williamson 21.11.2014 14:43

OT cesta do Cech

Ano, vyridila jsem si obe penze, zaridila automaticke odvody na zdrav.pojisteni a dane, a hlavne, NASLA PAS. Prijedu nekdy v puli prosince a zustanu priblizne do tak 25.ledna. Letenku budu kupovat o vikendu. Napisu vic, co a jak, bude v tom vyrazne fungovat zubar, tam jeste taky terminy nemam presne domluvene. To bude narocne, protoze me zbyle zuby se musi nahradit v akci za Hanci krasnejsi. Zacatkem pristiho tydne budu mit jasnejsi predstavu. Mili pratele, tesim se na pripadna setkani. Ted se ale musim chystat jit na pohreb do nedalekeho mesta.

Z. Lika 21.11.2014 14:50

Re: OT cesta do Cech

Hanko, to je prima, že přijedeš. A se zubařem držím palce, ať se všechno povede, jak má.

Musím ovšem konstatovat, že jsi mistryně kontrapunktu - ta poslední věta mě tedy dostala. Nicméně tak to chodí.

H. Williamson 21.11.2014 15:00

Re: OT cesta do Cech

No, tim jsem jen chtela rict, ze nemuzu klabosit. :)

Z. Vave 21.11.2014 15:22

Re: OT cesta do Cech

Chicht, moc pěkné, Hani. Mám na mysli ten pohřeb přilepený na předchozí povídání. :o)

Jsem moc ráda, že přijedeš. Amerikánské Pražení už dlouuuuho nebylo.

T. Zana 21.11.2014 16:05

Re: OT cesta do Cech

Tak, těším se :-)

Z. Yga 21.11.2014 18:49

Re: OT cesta do Cech

Sice amerikánské Brnění bude už 12.12., ale jihokarolínské Brnění nebylo ani nepamatuju. Doufám, že to klapne ...

Z. Jenny 21.11.2014 19:57

Re: OT cesta do Cech

Tý brďo a já nic nevím, aso bych měla vlézt na hady ale ještě furt mi nemůžu pochopit, že jsem doma a mám fůru pochůzek, které musím splnit.

Určitě přijedu. :)

Z. Yga 21.11.2014 20:04

Re: OT cesta do Cech

Jupíííí - moc se těším, a upozorňuju tímto ostatní, dite na ty hady, ať něco nepropásnete!