26.4.2024 | Svátek má Oto


MLSOTNÍK: Sladkosti, které by měly vydržet...

27.6.2006 0:39

Perníčky
(jsou vláčné ihned a dlouho vydrží - pokud je někdo ihned neseže….)

 ? kg medu
25 dkg cukru /i krystal/
l kg hladké mouky
2 lžíce Hery
4 žloutky
1/8 l vody
1/25 sáčku amonia  /1 ? dkg/
l sáček perníkového koření
l lžíce citronové kůry

Med a vodu svařit - nechat vychladnout,
utřít žloutky s cukrem do pěny,
do mouky dát amonium,
vše smíchat dohromady, propracovat do hladkého těsta,
dát do mísy - nechat 12 - 24 hod. ležet
rozválet na pláty silné cca 1/5 cm
vykrájené tvary potřít žloutkem
pro tmavší verzi perníku přidat do mouky i kakao /2-3 lžíce/
upečené uzavřít do krabice a dát do chladna
polévané čokoládou jsou ještě lepší

Ale že vydrží i půl roku je jen pohádka, u nás nevydržely déle jak týden !!!

Velice dobré linecké těsto, které je vláčné IHNED !!!

40 dkg hladké mouky
15 dkg cukru /moučka, nebo krupice/
l   Hera
3  žloutky
vanilkový cukr

Zpracovat těsto, nechat cca 24 odpočinout a další den péci

Jeden den se peče, druhý den se může lepit a další den se to už může jíst. Sice někdo tvrdí, že to vydrží ve špajzu v chladu 14 dní i déle, ale je to pověra - nám to nikdy tak dlouho nevydrželo

 

Eva Melounová (Meleva)