7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Sladkosti, které by měly vydržet...

Nemáte v tom horku chuť na maso? Nebo jste prostě mlsní? Zkuste perníčky nebo báječnou variantu lineckého těsta...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zana 27.6.2006 20:26

Hurá!

Lidičky, trochu mimo mísu si tady zajásám - v Praze konečně byla bouřka, ještě prší a nádherně se ochlazuje!!:-D

Doufám, že to není pro změnu předzvěst toho vynechaného dubnového počasí ... když budou mít děti prázdniny

Mimochodem, kam se nám poděl WWW, snad se neudřel na dlaždicích:-/

Hana Williamson 27.6.2006 19:54

Tojefuku o bylinkach

No nahodou ty bylinkovy olejicky jsou moc fajn, taky jsem je obcas delala. A zrovna tak octy - s tymianem byl moc dobry. Docela i to pekne vypadalo, tak jsem to obcas davala coby darky. Pouzivam minuly cas, protoze tak posledni rok a pul se furt neco deje a nejak na takove extra veci neni cas.

Susena salvej je tradicni (a bohuzel casto i jedinou) prisadou do nadivek do kruty a klobas (tzv.) v tomtou koutu sveta. Driv se tady na venkove nekorenilo. takze kdyz manzelova rodina za jeho mlada meli zabijacku, tak pravda, udelali dobrou susenou sunku, ale zbytek rozemleli, zasypali neco salveji a bylo to. Tchyne tak vari dodneska - v kuchyni ma sul, pepr a susenou salvej, ovsem tu salvej pouzije jednou za rok na krutu. Ovsem abyste si nemysleli, ze jsme tady za barbary, dnes muzu dostat chutne vyrobky z temer celeho sveta. Tak jsem si s tou susenou salveji zacala hrat, a doplnila tu cesnekem, tu tim a onim, a cela rozlehla rodina americka ji, az se jim delaji boule za usima, kdyz jim predlozim "jejich" speciality ozivene necim jinym.

No a kdyz uz jsme u toho, a Tojefuk tak pekne popsal tu zabijacku, tak se musim zminit o barbeque - zde na hlubokem Jihu veprove (u Mirky v Houstonu spis hovezi). Lidi, tak to, kdyz se to dobre pojme, to je vec. Pulka prasete na rostu, pomalounku, tak 24 hodin,  podlevane krajovejma omackama. Jenom v Jizni Karoline mame asi 3 zakladni typy omacek a lidi se hadaji o to, ktera je lepsi s vasni Sparty versus Slavie.

Alk 27.6.2006 15:26

Amonium

Amonium na pečení je fajn. jen je těžké ho sehnat. Přeloni jsem se pokoušela ho sehnat - také do perníčků. Několik drogérií a odpoveď vždy stejná - nemáme. V jedné jsem dostala odpověď - ono se musí objednat více ksuů a my to neprodáme. Ale myslím, že to není nedostatek zájmu kupujících - spíš neschopnost prodávajících. Přijde amonum - vezmu křídu(nebo něco jiného) a na výlohu napíšu - čerstvé amonium. Myslím, že by ho prodali ještě během dne. Zvlášť v Praze - scháněla jsem ho tam.

Jina na internetu jsem ho viděla, ale jen 5 kg a to opravdu nespotřebuji.

Iva 27.6.2006 14:29

Tak tady je jeden pro lepší trávení sladkostí :-)

Chlapi jsou v šatně v posilovně soukromýho klubu a oblíkaj se, poté co strávili nějakou tu dobu zvedáním železa. Najednou zazvoní mobilní telefon, kterej ležel na jedný z lavic. Jeden gentleman ho zvedne a odehraje se následující konverzace:

"Haló?" "Miláčku - To jsem já!" "Miláčku!" "Jseš v klubu?" "Ano." "Skvělý! Jsem jen dva bloky od tebe a uviděla jsem v obchodě překrásnej norkovej kožich...... Je tak úžasnej...Můžu si ho koupit?" "Kolik stojí?" "Jen 1.500 dolarů." "OK, kup si ho, jestli se ti tak moc líbí..." "Ahhh taky jsem se zastavila u dealera v Mercedesu a viděla modely na rok 2005. Jeden kabrio tam byl opravdu krásnej. Mluvila jsem s prodavačem a dal mi na něj opravdu dobrou cenu... A víš, že jsme uvažovali o výměně toho BMW co jsme koupili minulej rok..." "Jakou Ti dal cenu?" "Jen 96.000 dolarů..." "OK, ale za tu cenu nám tam musí dát všechno příslušenství!" "Skvělý! Než zavěsím, je tu ještě něco..." "Co?" "Možná ti to už přijde jako moc velký utrácení, ale koukala jsem se na tvoje konto a ... no - zastavila jsem se ráno u realitního agenta a uviděla u něj ten dům co se nám minulej rok tak strašně líbil... je na prodej!! Představ si to miláčku! Vzpomínáš ?! - ten s tím krásným bazénem, anglickou zahradou, s 12 akry lesoparku a s kouskem soukromý pláže..." "A kolik za to chtěj?" "Jen 450.000... skvělá cena... a já vím, že teď na účtu máme akorát dost, abychom si ten dům snů koupili... Tak jsem myslela..." "Dobře, tak to teda koupíme, ale musíš to usmlouvat na 420.000 OK?" "Ach, miláčku... Díky! Uvidím tě večer!! Opravdu tě miluju!!!"

"Jo - já vím... Já tebe taky..." Chlapík zaklapne mobil rozhlídne se po pokleslých čelistech svejch kámošů co stáli tak blízko, aby hovor vyslechli, zvedne ruku a hlasitě se zeptá: "Nevíte někdo, čí je ten mobil?"

Medvídek 27.6.2006 15:42

Re: Tak tady je jeden pro lepší trávení sladkostí :-)

;-D:-D;-D:-D;-D:-D 

Iva 27.6.2006 15:45

Re: Re: Tak tady je jeden pro lepší trávení sladkostí :-)

jojo, myslela jsem na tebe;-D;-D

Mirek 27.6.2006 11:41

srdečně zdravím

srdečně zdravím tojefuka,bylo li by někdy v budoucnu možné vrátit se k problematice zabijačky a zpracování masa?.Posledně jsme toho ještě mnoho zapoměli dořešit.

tojefuk 27.6.2006 12:15

Re: srdečně zdravím

Mirku, s radostí! Nejradši hned, mám hlad jak hrnec, třeba ho zakecáme!

Mirek 27.6.2006 12:25

Re: Re: srdečně zdravím

to já taky, sedím v práci, ženu s vnukem mám na chalupě a doma v lednici pusto. Je to na  nic, starat se sám o sebe, přeci jenom je manželka užitečný tvor, uvaří, občas i podle  chuti nás mužů. No , jak to tak vidím, udělám si odpoledne až se vrátím z práce zelňačku, ale takovou tu dobrou s  anglickou slaninou, kvalitní klobásou, něco málo brambor, no a zítra nejspíš gulášek, takový ten hodně ostrý, s feferonkou, z dvojího masa ( hovězí a vepřové, hodně cibule, zahustit nastrouhaným tvrdým chlebem a nakonec trošku asi tak 0,5 deci rumu, on pak dlouho vydrží .Pane Bože už zase myslím na žrádlo.

tojefuk 27.6.2006 12:36

Re: Re: Re: srdečně zdravím

Byly časy, kdy jsem do jídla sypal ostrotiny po kýblech. Pak jsem si všimnul, že se v nich ztrácí původní chuť a hódně jsem ubral. Teď už céra s mladým nad ostrým jídlem remcají, dochucuju jen pro sebe. Rum bych dal napřed - urychluje změknutí masa, i u starší drůbeže- vánoční husa. Do zelňačky nedáš cibuli?

Mirek 27.6.2006 12:59

Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

na samozřejmě,rozpálím vepřové sádlo, přidám 3 velké nadrobno nakrájené cibule, nechám zesklovatět, mezitím propláchnu kyselé zelí, musí být ze sáčku ne ze sklenice, nechám lehce podusit, zaleju buˇd vývarem, nejlépe z uzeného masa, když není tak masoxovým, přidám trošku kmínu a atk 15-20 minut  na mírném ohni vařím až začne měknout přidám 1 lžíci sladké papriky a menší lžíci gulášového koření nebo jednu gulášovou kostku, ještě chvilku zavařím a přidám jednu až dvě brambory na kostičky nakrájené a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a 2 -3 paprikové, kvalitní klobásy, pokrájené na slabší kolečkaChvilku pro, už jenom přejít varem a odstavitvařit a na závěr 1/4 litru šlehačky a už jenom nechat přejít varem-solit a pepřit podle chuti a stavu žlučníku.Ještě k tomu rumu do guláše.Ten vařím na chalupě. když máme s kamarády jednou za rok symposium, samozřejmě, že bez manželek, jak jistě víte, se ženskými je v takovém případě poloviční zábava a dvojnásobná útrata.Bývali jsme na této akci 4,bohužel přítel Jiří v loni zemřel. No a spotřeba rumu při vaření je zhruba jeden litr, a to půl deci do guláše a zbytek aplikujeme vnitřně.

Mirek 27.6.2006 13:03

Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

nějak se mi text pomíchal, ale je srozumitelý, patří chvilku povařit, na závěr a 1/4 litru šleha´čky, nechat provařit a dále už je text srozumitelný.

aida 27.6.2006 13:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

Mirku, doporučuju tu cibulku osmažit přímo na té anglické, pak vsypat papriku. Další postup je stejný jako Váš. My tam navíc kromě sladké smetany dáváme i kysanou, hotová kalorická bomba.

aida 27.6.2006 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

Jo a i když se to nezdá, troška česneku nezaškodí, ale fakt jen tak 1-2 stroužky na pětilitrový hrnec (naše obvyklá domácí dávka zelňačky).

Medvídek 27.6.2006 15:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

Jeden až dva stroužky na zaoceánský tanker. To by šlo.

tojefuk 27.6.2006 14:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

Jo.  A na papriku klobásky. Do zelí ( v sáčcích bývá kysané, ve sklenicích sterilované - platí o kupovaném ). Zelí uvařit s bramborama a bujonem, gulášové prohnat paprikou a klobáskama, nalít do zelí, provařit, šlehačku - smetanu přilít a už nevařit! Prohřeje se sama - jsou už toho aspoň 4 litry!

aida 27.6.2006 14:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

No, slyšela jsem, že úplní fajnšmekři to vaří všechno zvlášť - brambory zvlášť, zelí zvlášť, klobásky opečou zvlášť, cibulový základ udělají zvlášť a pak to teprv smíchají se smetanou a dochutí. Jenže kdo by se s tím nádobím myl, že jo? Barbaři (=my doma) to dělají v jednom hrnci.

Ovšem jedno (vlastně dvě) vylepšení mám: zkuste do zelňačky přidat sušené houby a SUŠENÉ ŠVESTKY! Dobrota!

JoVo 27.6.2006 14:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

;-DGurmáni přidávají nastouhanou cuketu.;-D;-D;-D;-D;-D

aida 27.6.2006 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

:-D:-D:-D:-D !

taky se přidám 27.6.2006 15:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

já prosím vařím zvlášť, mě to takhle naučila babička a nikdy mě nenapadlo, že by to šlo jinak8-o;-D8-o.

zana 27.6.2006 15:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: srdečně zdravím

ten "taky se přidám" jsem já .. já su tak blbé

Iva 27.6.2006 15:38

zano :-)))

nic si z toho nedělej. Napříkaz učitelky jsem přihlašovala mladou na baletní soustředění, a nebyla jsem schopná spočítat konečnou částku, když budou večeře, když nebudou všechny taneční techniky, když budou tam a tam a když jinam nepůjdou. Uffff to byl porod!!!!!!8-o;-D

Zdena bez psa 27.6.2006 11:26

Tak větší vtip jsem u receptu nečetla

Že by prý tohle mělo vydržet - PCHE. Autorko, autorko - s marmeládou u nás NEVYDRŽÍ   nic. Já jsem vlastně LInda upatlaná a podle mne si Mládek udělal písničku. A jinak co se týká kypřidel, zásadně si všechnyy recepty přemiklíkuji na Prdopeč a basta. Amonium zatouchá při pečení jak vadné chlazení na zimním stadionu (nebudu jmenovat). Ale jinak si to hned vytisknu a založím.

Iva 27.6.2006 10:14

mňam mňam

a já jdu na meruňkové knedlíky;-P

tojefuk 27.6.2006 10:41

Re: mňam mňam

Ivo, dělat nebo do hospody?

Iva 27.6.2006 14:00

Re: Re: mňam mňam

Dělat, Tojefuku, dělat a protože mě kynutým knedlíkem nikdo neuctí, tak budou tvarohové a bez česneku i pro Medvídka

Fallowa 27.6.2006 9:24

Skvělé!

Ihned vláčné linecké těsto R^byl vždycky můj sen:-)!

JanaBa 25.7.2006 10:26

Re: Skvělé!

Neeee! Linecke testo ma byt krehke!!!

Medvídek 27.6.2006 9:15

Re: 1/25 sáčku amonia /1 ? dkg/

Chvíli jsem na to nevěřícně zíral přemítaje proč se do toho má dávat čpavek.;-D

tojefuk 27.6.2006 9:18

Re: Re: 1/25 sáčku amonia /1 ? dkg/

A proč ne čpavek? Já česnek, jiný čpavek, třeba jen proto, abychom se měli čemu divit!