Středa 21. května 2025, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Květákovo-kapustový nákyp

IvaP
diskuse (71)

Je tu léto a na tržištích je konečně ke koupi místní zelenina typická pro toto období: květák, kapusta, rané zelí. Jenže co s nimi – smažený květák je sice chutný, ale není to zrovna dietní jídlo, květákový mozeček moc oblíbený, alespoň u nás, není, dušená kapusta a kapustové karbanátky se dají sníst jednou, dvakrát... Dobrou volbou je obě zeleniny zkombinovat do jednoho jídla, výsledný pokrm je chutný, zasytí, dá se jíst i studený.

Suroviny:

  • 1 květák – cca 600 g
  • 1 kapusta – cca 800 g
  • 4 vejce
  • 200 g hrubé krupice (používám nahrubo mletou pšenici)
  • 300 g libového uzeného masa (plec, kýta)
  • 200 g tvrdého sýra (eidam, gouda)
  • sůl, pepř

Květák a kapustu opereme, zbavíme košťálů a dáme vařit do osolené vody. Není potřeba přesně dodržet poměr květák/kapusta, nakombinujeme podle dostupných surovin, jen to celkové množství by mělo odpovídat. Nevaříme společně, ale postupně, protože doba varu je u květáku a kapusty různá. Zeleninu uvařenou do poloměkka ještě horkou nasekáme a zasypeme ve větší míse krupicí a zakryjeme poklicí, aby se krupice spařila (asi jako když se dělají škubánky).

Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky a ušleháme sníh ze čtyř bílků. Po částečném zchladnutí zeleniny vmícháme maso, žloutky a sníh a ochutíme solí a pepřem. Přemístíme do vymazaného pekáčku a pečeme při 170o C do zatuhnutí povrchu, poté poklademe plátky sýra nebo posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme do zlatova. Jako příloha se hodí brambory, může být i další zelenina jako obloha (rajče, okurka). Zbylý nákyp se dá konzumovat i studený se zeleninovou oblohou jako lehká večeře.

Květákovo-kapustový nákyp

A jako přídavek ještě jednoduchý salát z raného zelí. Potřebujeme hlávku raného zelí, cibuli, vinný ocet, sůl a cukr. Umyté zelí nakrájíme na proužky, přidáme nahrubo nasekanou cibuli. Přiměřeně osolíme, přidáme cukr, vinný ocet a trochu oleje. Rukama pořádně promícháme, zelí změkne a pustí šťávu, není potřeba přidávat vodu. Pro zlepšení chuti a vzhledu je možné přidat nahrubo nastrouhanou mrkev nebo proužky červené papriky.

Dobrou chuť!

Foto: archiv autorky

Jan Kovanic
21. 5. 2025

Život „po svém“ znamenal smrt „po svém“.

Gustav Sitař
21. 5. 2025

Média hlavního proudu se připojila ke kritice Bidenova Bílého domu

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Jan Ferenc
21. 5. 2025

Číňané sebrali českým e-shopům 10 až 15 % jejich tržeb.

Aston Ondřej Neff
19. 5. 2025

Kéž by jednání v Istanbulu někomu otevřelo oči

Aston Ondřej Neff
20. 5. 2025

Rumuni tedy rozhodli, jak rozhodli.

Aston Ondřej Neff
21. 5. 2025

Rusové jsou ochotni vraždit neomezenou dobu.

Tomáš Jirsa
19. 5. 2025

Jsem zděšen nad lehkomyslností evropských politiků.

přečetl Panikář
20. 5. 2025

Západní civilizace ve jménu „záchrany klimatu“ páchá sebevraždu.

Josef Kopecký
21. 5. 2025

Za překročení zákazu fotografování vybraných vojenských objektů, které tak budou označeny, bude...

Eva Hlinovská
21. 5. 2025

Značky MB&F a Bvlgari uvedly svou druhou spolupráci. Po LM FlyingT Allegra z roku 2021 (zcela...

ČTK, mvo Marek Votke
21. 5. 2025

Kvůli srážce vlaku s člověkem mezi Řečany nad Labem a Přeloučí byl zastaven provoz na koridoru....

Petr Kolman
21. 5. 2025

Začala to ministryně Jana Černochová slibem skokového nárůstu platů vojáků – a teď z toho má hlavu...

Lidovky.cz, ČTK
21. 5. 2025

Při říjnových volbách do Sněmovny budou Češi žijící v Americe vybírat z kandidátek pro Středočeský...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz