Je tu léto a na tržištích je konečně ke koupi místní zelenina typická pro toto období: květák, kapusta, rané zelí. Jenže co s nimi – smažený květák je sice chutný, ale není to zrovna dietní jídlo, květákový mozeček moc oblíbený, alespoň u nás, není, dušená kapusta a kapustové karbanátky se dají sníst jednou, dvakrát... Dobrou volbou je obě zeleniny zkombinovat do jednoho jídla, výsledný pokrm je chutný, zasytí, dá se jíst i studený.
Suroviny:
Květák a kapustu opereme, zbavíme košťálů a dáme vařit do osolené vody. Není potřeba přesně dodržet poměr květák/kapusta, nakombinujeme podle dostupných surovin, jen to celkové množství by mělo odpovídat. Nevaříme společně, ale postupně, protože doba varu je u květáku a kapusty různá. Zeleninu uvařenou do poloměkka ještě horkou nasekáme a zasypeme ve větší míse krupicí a zakryjeme poklicí, aby se krupice spařila (asi jako když se dělají škubánky).
Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky a ušleháme sníh ze čtyř bílků. Po částečném zchladnutí zeleniny vmícháme maso, žloutky a sníh a ochutíme solí a pepřem. Přemístíme do vymazaného pekáčku a pečeme při 170o C do zatuhnutí povrchu, poté poklademe plátky sýra nebo posypeme nastrouhaným sýrem a dopečeme do zlatova. Jako příloha se hodí brambory, může být i další zelenina jako obloha (rajče, okurka). Zbylý nákyp se dá konzumovat i studený se zeleninovou oblohou jako lehká večeře.
A jako přídavek ještě jednoduchý salát z raného zelí. Potřebujeme hlávku raného zelí, cibuli, vinný ocet, sůl a cukr. Umyté zelí nakrájíme na proužky, přidáme nahrubo nasekanou cibuli. Přiměřeně osolíme, přidáme cukr, vinný ocet a trochu oleje. Rukama pořádně promícháme, zelí změkne a pustí šťávu, není potřeba přidávat vodu. Pro zlepšení chuti a vzhledu je možné přidat nahrubo nastrouhanou mrkev nebo proužky červené papriky.
Dobrou chuť!
Foto: archiv autorky