Úterý 8. července 2025, svátek má Nora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Chlebánek sladký Pepánek

Vojáčkovi
  22:40
diskuse (78)

Jeho základní nevýhodou je, že rychle zmizí v útrobách rodinných příslušníků, kteří se pohybují poblíž tohoto voňavého výrobku. I když výrobce (já) ví, že je nutné chlebánek nechat vychladnout, přesto neodolá a musí si kousek "uďobnout". (Je to nebezpečné, může se vytvořit tzv. "brousek")!
         
Recept:
250 g žitné mouky
250 g pšeničné mouky hladké
100 g rozinek máčených v rumu
2 polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 polévkové lžíce sezamových semínek
3 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička soli
1 sáček suchého droždí Dr. Oetkera
2 polévkové lžíce oleje
2 sáčky vanilkového cukru
1 tableta Celaskonu (100mg) rozpuštěného v malém množství vody
400 - 500 ml vlažné vody

Z výše uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, asi jako na vdolky. Vodu přidáváme opatrně  a pouze v takovém množství, aby těsto bylo vláčné a pružné. Pak těsto dáme na vál  a hněteme rukama tak dlouho, až se na vál nelepí. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, který necháme přikrytý utěrkou, na vále nebo v míse kynout. Během kynutí těstem alespoň 2x pohneme. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj objem asi o polovinu. Na plech položíme pečící papír, na něj dáme vykynuté těsto a dotvarujeme bochánek. Přikryjeme ho ještě utěrkou a necháme ještě cca 1 hodinu kynout. Než vložíme chléb do trouby tak ho potřeme vodou.

Pečení:
Troubu předehřejeme na 200oC. Pak vložíme chléb a při této teplotě pečeme cca 15 minut. Pak snížíme teplotu na 160 - 170°C a dopékáme ještě 30 - 45 minut. Během pečení potíráme několikrát povrch chleba vodou.
Po vychladnutí podáváme v přírodním stavu, případně potíráme máslem. Pro mlsné jazýčky je možno plátky chlebánku nazdobit šlehačkou.

Přejeme dobrou chuť...

Aston Ondřej Neff
8. 7. 2025

Ani grejcar, to byla hláška kamarádky mé maminky.

Peter Lelovič
8. 7. 2025

Víte, jak mě rozčilují nesmysly.

Ivo Fencl
8. 7. 2025

Určitě je to film pro děti a určitě je dobrodružný.

Petr Kolman
8. 7. 2025

Méně pozorný čtenář si řekne, no jo, to se to závidí.

Petr Nedělník
8. 7. 2025

Chystají se stát energetickou velmocí.

ČTK, Lidovky.cz
8. 7. 2025

Německé ministerstvo zahraničí si v úterý předvolalo čínského velvyslance. A to kvůli incidentu,...

Kamil Struha
8. 7. 2025

Do Řecka a Turecka se během prázdnin jezdí hlavně za teplým mořem a počasím. Jenže většina lidí...

Darek Štalmach, žah Žaneta Motlová
8. 7. 2025

Dlouhá a možná i bezesná noc čeká obyvatele části Moravskoslezského kraje. Meteorologové vydali...

Lidovky.cz, ČTK
8. 7. 2025

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navrhl amerického prezidenta Donalda Trumpa na Nobelovu cenu...

Martin Zvěřina
8. 7. 2025

Ani v Česku, ani ve Španělsku nebyla bezprostřední příčinou blackoutu fotovoltaika. A můžeme...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz