Středa 18. června 2025, svátek má Milan
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 99 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

MLSOTNÍK: Chlebánek sladký Pepánek

Vojáčkovi
  22:40
diskuse (78)

Jeho základní nevýhodou je, že rychle zmizí v útrobách rodinných příslušníků, kteří se pohybují poblíž tohoto voňavého výrobku. I když výrobce (já) ví, že je nutné chlebánek nechat vychladnout, přesto neodolá a musí si kousek "uďobnout". (Je to nebezpečné, může se vytvořit tzv. "brousek")!
         
Recept:
250 g žitné mouky
250 g pšeničné mouky hladké
100 g rozinek máčených v rumu
2 polévkové lžíce pšeničných klíčků
2 polévkové lžíce sezamových semínek
3 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen
1 kávová lžička skořice
1 kávová lžička soli
1 sáček suchého droždí Dr. Oetkera
2 polévkové lžíce oleje
2 sáčky vanilkového cukru
1 tableta Celaskonu (100mg) rozpuštěného v malém množství vody
400 - 500 ml vlažné vody

Z výše uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, asi jako na vdolky. Vodu přidáváme opatrně  a pouze v takovém množství, aby těsto bylo vláčné a pružné. Pak těsto dáme na vál  a hněteme rukama tak dlouho, až se na vál nelepí. Z vypracovaného těsta utvoříme bochánek, který necháme přikrytý utěrkou, na vále nebo v míse kynout. Během kynutí těstem alespoň 2x pohneme. Těsto je správně vykynuté, když zvětší svůj objem asi o polovinu. Na plech položíme pečící papír, na něj dáme vykynuté těsto a dotvarujeme bochánek. Přikryjeme ho ještě utěrkou a necháme ještě cca 1 hodinu kynout. Než vložíme chléb do trouby tak ho potřeme vodou.

Pečení:
Troubu předehřejeme na 200oC. Pak vložíme chléb a při této teplotě pečeme cca 15 minut. Pak snížíme teplotu na 160 - 170°C a dopékáme ještě 30 - 45 minut. Během pečení potíráme několikrát povrch chleba vodou.
Po vychladnutí podáváme v přírodním stavu, případně potíráme máslem. Pro mlsné jazýčky je možno plátky chlebánku nazdobit šlehačkou.

Přejeme dobrou chuť...

Jan Kovanic
18. 6. 2025

Žádné „dvoustátní“ řešení pro sudetské Němce a palestinské Araby

Aston Ondřej Neff
18. 6. 2025

Není to často používané slovo.

Gustav Sitař
18. 6. 2025

Esej, který ovlivnil volby v USA.

Petr Homola
18. 6. 2025

Izrael se na Írán připravuje v podstatě nepřetržitě.

Konzervativní noviny
18. 6. 2025

Evropští představitelé by měli přestat radit Izraelcům, aby „ustoupili“.

khr Karel Hrdina, mrk Lukáš Marek
18. 6. 2025

Policie našla tělo dívky, která o víkendu spadla v Českých Budějovicích do Vltavy. Ukončila tak...

Radní ve středu volí nového generálního ředitele České televize. Nástupce Jana Součka vybírají z...

Josef Kopecký
18. 6. 2025

Časovou osu kauzy miliardového daru v bitcoinech, která stála místo ministra spravedlnosti za ODS...

Lidovky.cz, ČTK
18. 6. 2025

Americká intervence do konfliktu mezi Íránem a Izraelem by vedla k totální válce v regionu, řekl...

Josef Kopecký
18. 6. 2025

„Bavíme se o miliardách korun, které se podařilo organizovanému zločinu zčásti možná vyprat, ale...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz