18.1.2020 | Svátek má Vladislav


MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

3.10.2014

Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že… tak si to nepřipravím a budu to muset nechat na jiných, aby si to udělali a pochutnali si na tom za mě a zážitek mi potom telepaticky poslali.

Tak nejdřív něco sladkého, z čeho diabetik dostane hyperglykémii, jen si o tom přečte, a co mu utrhne slinivku, když to sní. Krásně se to zobe, fakt – jsou to  takzvané

MANDLOVÉ HŘÍBEČKY

Musíme si zadovážit:

  • 12 dkg cukru
  • 12 dkg mandlí (spíš trochu víc), přičemž mandle musí být oloupané a namleté nadrobno
  • 1 bílek (spíš trochu míň)
  • kakao

Toto vše uhňácáme dohromady, pokud by to bylo příliš mokré, přidáme mandle. Pokud naopak příliš suché, přidáme vodu, to se ale nejspíš nestane, on ten jeden bílek na tuto dávku je až až. Ze vzniklého těsta oddělíme třetinu a ne že to budete dělat, jako když v seriálu „Taková normální rodinka“ připravovali dvoutřetinové mléko.

Ze dvou třetin potom tvarujeme nožičky (neužírat!!)  a zbylou třetinu obarvíme vmícháním kakaa a tvarujeme kloboučky. Vtipálci to mohou udělat naopak. Finální výrobek vyválíme v práškovém cukru.

 

Nu a teď něco slaného, co já osobně zbožňuji. V obchodech je možno sobě zakoupit značné množství nejrůznějších druhů slaných tyčinek, ale žádný se nevyrovná

TYČINKÁM Z LISTOVÉHO TĚSTA

Je to primitivní ale nesmírně chutné. Ingredience ani netřeba zvlášť vypisovat, prostě zakoupíme listové těsto a rozválíme jej do tenka.

Minirádlem pak nakrájíme libovolné tvary… dlouhodobým zkoušením bylo zjištěno, že nejlepší jsou malé přibližné obdélníčky, ale pokud se s tím někdo rád piplá, nechť si vyřeže třeba 2D sněhovou vločku. Tyčinky se pak potřou vaječným bílkem, hojně posolí hrubozrnnou solí a pokmínují. Pečou se v troubě tak dlouho, dokud nejsou pečené – to se musí prostě hlídat, až to dostane zlatou barvu, rychle s tím ven.

 

No a tohle všechno je třeba něčím zapít, že. Nápoj, jehož popis následuje, se nazývá

MYSTERY 

a je strašně zrádný, ale výborný.

Potřebujeme toto:

  • 1 litr bílého vína – odrůda a značka dle libosti
  • ½ kg práškového cukru
  • 2 dobré pomeranče
  • 2 citróny
  • ½ litru vodky – značka opět dle chuti každého pijáka

Víno nalijeme do větší, nejlépe pětilitrové lahvice a naházíme do něj ty pomeranče a citróny nakrájené na plátky a to i s kůrou. Zamícháme s cukrem a necháme uležet 10 dní v chladnu. Vydržíme! Po deseti dnech vše přecedíme přes plátno a doplníme vodkou. Mňams!

Vyluhovanými kolečky pomeranče a citrónu je možno podarovat děti, budou zaručeně veselé!

Neviditelný pes