20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Velká_Kočka 6.10.2014 1:36

Jo hříbečky a k tomu mandlové!

Milý Pů, děkuji. Vzpomněla jsem si jak moje tchyně dělávala na vánoce hříbečky. U nás doma se totiž nedělaly. A protože mám od malička ráda marcipán tak jsem je měla moc ráda. Ale tchyně je už v cukru nebalila, přesně tak jak to tady dosvědčuje mnoho jiných.

Taky už hříbečky nesmím. Ale kdyby mi je někdo podstrčil asi bych zhřešila.   ;o)

Z. Emteska 5.10.2014 10:04

jablka

Vážení,

jablka přímo od pěstitelů se prodávají za ceny od 8 do 15 Kč, např. Zepro Přítluky, nebo Sady CZ Nosislav, konkrétně tady na Břeclavsku.

L. Tapuz 3.10.2014 19:26

Tyčinky

Také dělám takové tyčinky/obdélníčky z lístkového těsta. Buď takto sypané hrubou solí, nebo i sezamem, strouhaným sýrem, sladkou paprikou, mákem, lněným semínkem, provensálským kořením apod. Také na sladko sypané krystalovým cukrem.

A pak ještě sladké i slané záviny, šátečky, "šneky". Lístkové těsto je skvělá surovina.

Tyhle hříbečky dělala moje babička jako vánoční cukroví. Neobalovala je však v cukru, ale kloboučky ještě polévala rozpuštěnou čokoládou. Mívala je nádherné, jeden jako druhý. Jako malá jsem je milovala, hlavně ty tmavé kloboučky s čokoládou.

H. Williamson 3.10.2014 19:08

Pu, hlasim

ze jsem vyslala manzela do kramu, at jde koupit listove testo. Budou tycinky dnes po veceri k filmu.

P. Paleček 3.10.2014 19:12

Re: Pu, hlasim

Je mi ctí Tě inspirovat, Hanko. Toho si považuju, bez legrace.

H. Williamson 3.10.2014 22:35

Re: Pu, hlasim

A ja si zas povazuju ze si povazujes. :)

Z. Verenka 3.10.2014 16:42

Milý Pu

Ty sa nezdáš,ale v tebe je veľký potenciál.S tými tajomstvami by sa dal spojiť seriál:Tajomstvá mojej kuchyne.

Hribiky som nerobila a ani nejedla.

Lístkové cesto je famozne a ja sama sa považujem za královnú lístkového cesta/samozrejme hotového vyvaľkaného/ To sú tyčinky,záviny na sladko i slano,slimáčiky párečky a malé klobásky obalené pásikmi list.cesta,poschodové pagáčiky-vrchné poschodie s otvorom a plnené roznymi plnkami.Noo, tak si myslím,že nejaký VIP-ak by mohol byť venovaný maškrtkám z lístkového cesta.

A ta čerešníčka -alkohol.to fakt nemá chybu.Po návrate zo služby ho určite začnem vyrábať-len má nejak dlhú inkubačnú dobu/či vydržím čakať-toť otázka.

Z. Lika 3.10.2014 16:53

Re: Milý Pu

Milá Verenko, napiš lístkový Mlsotník!

T. Zana 3.10.2014 17:24

Re: Milý Pu

Jooo, prosím, napiš, lítskovýho těsta není nikdy dost!

H. Williamson 3.10.2014 19:07

Re: Milý Pu

Jo, Verenko, ty poschodove pagaciky necim naplnene mam moc rada. A jeste tak pekne vypadaji. A navrch se jeste muze jeden muze vyblnout na pomazankach, co do toho jdou.

P. Paleček 3.10.2014 19:16

Re: Milý Pu

Verenko, moc děkuji. Toto byla spíše výjimka, recepty nejsou moc moje parketa, ale protože vím že o Mlsotníky je zde obecně nouze, rozhodl jsem se taky něco hodit do placu. Jinak budou pokračovat báje i záhady....

Z. Yga 3.10.2014 19:34

Re: Milý Pu

Hurá - báje v tvém podání jsou jedinečné a záhady prostě miluju. Moc se těším.

Z. Clea 3.10.2014 15:03

Nejvíc mě pobavil

způsob vypořádání se s naloženými pomaranči a citrony ve víně :-)

Ale nápoj vypadá zajímavě, možná ho pro chladné zimní večery zkusím vyrobit. Jaká je jeho spotřeba (vzhledem k obsahu alkoholu se to asi nedá vypít naráz, ne?)?

P. Paleček 3.10.2014 19:17

Re: Nejvíc mě pobavil

Opatrně. Je to dunihlav a stěnolez. Pít na chuť, ne na žížu.

J. David 3.10.2014 13:03

Já kašlu na sladké...

Dámy, vadí vám chlap, který umí vařit? Víte, vařit umím gurmánsky zvěřinu, ale mám průser, že si po sobě neumyji nádobí. Odblanit, připravit, naložit, prošpikovat, zeleninou obložit a mořidlem prolít. Nechat den fermentovat ke křehkosti masa v nálevu, pak  péci se zeleninou. Taková třeba daňčí kýta. Pak nálev přes cedník přefiltrovat, zahustit šlehačkou, dochutit cukrem, šťávou z limetky a solí dle chuti, a s knedlíkem podávat, s masínkem ulovené dančí čipleny, která byla součástí "daňčí kýty v troubě". Jsem starej myslivec, vím, co je chutné a výživné.

Z. Matylda 3.10.2014 13:21

Re: Já kašlu na sladké...

Mně by takový chlap nevadil, ale manžel by asi měl námitky.

H. Williamson 3.10.2014 13:42

Re: Já kašlu na sladké...

Chlap, co umi varit mi nevadi. Naopak, dobre varici lidi mam rada, rada si s nema povidam, rada si s nema varim. Co ale nemam moc rada jsou chlapi, co jednou za uhersky rok uvari treba gulas a pak se nekonecne vytahujou, ze zenska proste gulas nezvladne. S nadobim na to nahlizim tak, ze kdyz jeden vari, tak druhy by se mel postarat o nadobi. I kdyz vynalez mycky myslim odstranil mnohe rodinne rozepre.

Z. Vave 3.10.2014 14:20

Re: Já kašlu na sladké...

To je přece velké plus, když vaří muž.

Kdysi u nás platila dvě pravidla. kdo vaří, nemeje nádobí. Jeden víkend vaříš a jeden já.

Časem se jaksi přihodilo, že přestala platit obě pravidla. To první jsem vyřešila nákupem myčky. Zatím jsem ale ještě nerozlouskla, jak vyřešit to druhé selhání. Hmmmm ...

H. Williamson 3.10.2014 15:01

Re: Já kašlu na sladké...

Dotaz, prosim pekne. Co to je "s masínkem ulovené dančí čipleny" To slovo fakt neznam. Ale danci, to jo, to znam a mam rada. Teda spis mivala jse rada, uz jse to nejedla ani nepamatuju.

A. Lex 3.10.2014 12:25

Waúúúú,

to jsou dobroty, díky za jejich připomenutí. Zasmála jsem se tvému vtipnému podání.

Z. Lika 3.10.2014 11:40

Taky si dělám chutě

Naštěstí nejsem na sladké, ale ty tyčky... Dělám je taky z kupovaného listového těsta, ale rozvaluju až doma, protože mám tyčky radši vyšší, macatější. A sypu na ně sezam a trochu soli. A dělám jen tehdy, když má přijít návštěva anebo je k někomu neseme. Jen v takovém případě jsem schopná tvářit se ctnostně a nese--jíst všechny najednou.

Ale Pů mě překvapil, jaký je kuchař! Takové mandlové hříbečky považuju za vyšší kulinářskou (u nás jsme je nedělali). A ten alkokoktejl... to může být barmanská chlouba :-)

M. Dvořka 3.10.2014 11:24

Tak tu slintám

před obědem číst takové dobroty... Chjo!

Z. Matylda 3.10.2014 9:32

Hříbečky

se v naší rodině dělají z ořechů, ale moje famílije je naštěstí nevyžaduje (na rozdíl od lineckého, když mě docela tvrdě nutí dělat trojitou dávku). Zato brácha by se po nich utloukl a vyrábí si je sám. Jako dítě jsem je milovala a ochotně spolupracovala na výrobě- u málokterého cukroví se dá uždibovat tak dobré těsto :) A nesušíme ani neobalujeme v ničem, zbytečně to přidá cukr a vypadají- aspoň podle mého názoru- poněkud omšele.

Listové těsto je univerzální základ všemožných dobrot a když zbyde trochu těsta z přípravy něčeho sladkého, tak Mušketýrovi klidně upeču pár tyčinek- dobrodiní již rozváleného těsta mi ulehčuje život.

Jen ten alkohol... trochu mě děsí kombinace vína a vodky, navíc vodku fakt nemusím (párkrát v životě jsem ji pila, ale vždycky jsem měla dojem, že je to Okena cezená přes chleba, aby se ztratila modrá barva).

P. Paleček 3.10.2014 10:07

Re: Hříbečky

Děsíš se oprávněně. Je to moc dobré ale fakt jenom na chuť, jinak je to strašlivý dunihlav a stěnolez.

H. Williamson 3.10.2014 13:04

Re: Hříbečky

"Okena cezená přes chleba" - chicht. Taky mam podobny pristup k vodce. Jen jednou jsem ji popijela ve znacnejsim mnozstvi - kdyz jsem byla tri mesice v pracovnim exilu v Moskve. Bez toho to snad neslo. Pred Moskvou jsem vodku nesnasela, a jen co jsme se vratili do Prahy, tak jsem ji opet nesnasela.

T. Zana 3.10.2014 9:23

žjůůůva!

No, tomuhle říkám probudit mlsnýho ďábla... Ty hříbečky jsme dělávali, ještě když žila babička. Akorát už jsme je neobalovali v cukru, já raději trochu do hořka. Což mne vede k dotazu - už kolikrát jsem podlehla lenoře a mandle neloupala. Nějak mi nepřišlo, že bych cítila újmu u hotového pokrmu. Co vy na to?

Ty tyčinky z listového těsta dělávám občas taky, ale ne jenom kmínové, ale s různým kořením a semínky, tak nějak podle toho, co najdu.

Hmmmm, ten alkohol, trochu mi to připomíná bowli... :-)

P. Paleček 3.10.2014 10:11

Re: žjůůůva!

Zano, mně když posedne mlsný ďábel, nevím co dřív strčit do huby a ty tyčky jsou rychlé a levné. O hříbečcích se nicméně ani jedno z toho říct nedá...

R. Enatae 3.10.2014 23:13

Re: žjůůůva!

Hříbečky děláme jako vánoční cukroví. Mezi loupanými a neloupanými mandlemi není velký chuťový rozdíl, rozdíl je spíš estetický. Z loupaných mandlí jsou bělejší nožičky. Je dobré  přihodit buď jednu hořkou mandli nebo kápnout mandlovou silici.

Hříbečky jsou dobré i z vlašských ořechů. A taky neobalujeme v cukru, sladké je to dost a dost.

M. Pajakerryková 3.10.2014 8:53

bezva

hříbečky jednou dělala maminka na vánoce a bylo to mňam, tyčky l listového těsta taky občas dělávám, mám takové udělátko na ty tyčky, obtiskne se to do těsta a jak se to peče tak se ty tyčky od sebe samy oddělují

Všem přeju pěkný den, včera Terry poslední trénink před zkouškou docela katastrofický tak se zítra uvidí

Z. Yga 3.10.2014 9:19

Re: bezva

Milá Pájo, pamatuj si - těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Terinek všem vytře oka, jak bude šikovný ... anebo si to zkusí příště (:o)). Držím palce.