23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:40

Re: To je slovo do pranice, AndyO!!!

:-))) nesrovnávejte dosažené vzdělání s výší platu - což nevíte, že úměra je v tomto ohledu nepřímá ? :-)))

JC 16.4.2007 7:38

To je slovo do pranice, AndyO!!!

"Co vy na můj návrh, aby na důchod měl nárok jen ten, kdo nemá žádné příjmy, například z pronájmu nemovitostí, z vlastní výdělečné činnosti či z kapitálových příjmů ? "

Výborně, podle Vás by tedy měl být potrestán každý, kdo pracoval a přispíval na sociální účely 45 let, pak dostal 8 tis. důchod a k tomu si trochu přivydělává? Hm, a co takhle policajti nebo vojáci z povolání? Těm na větší částku vzniká nárok už za 15 let! A sportovci-olympionici by měli dostávat dokonce 20 tis./měs!! Co takhle lidi, kteří nepřispěli do sociálního systému nikdy ani korunou, neboť nikdy v životě nepracovali, ev.  se přistěhovali z ciziny k příbuzným kvůli zdejším vysokým dávkám a díky četnému potomstvu inkasují v úhrnu přes 30 tis. měsíčně? Podotýkám, že na ruku. Tj. v hrubém by si na stejnou částku museli vydělávat cca 50 tis. Což je těžko dosažitelné u lidí s dokončenými 6 třídami ZŠ!!

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:37

Re: Zase to staré ideologické krmivo

Hm, tak nějak. Akorát jednu věc : Dr Rubáš měl docela jasno a je škoda, že byl odejit. Chybělo mu správné PR, jak se nyní říká, ale principiálně měl záměry správné, mohli jsme být o deset let dál.

loula 16.4.2007 7:32

Re: Re: Re: mnoho to nestojí

Andy, k tomu vašemu poslednímu odstavci, protože za pár let se mě začne také týkat - bohužel. Samozřejmě souhlasím, aby každý sám rozhodoval o tom, jak se zabezpečí na stáří, aby si spořil  - forem spoření je celá řada - nebo své peníze v době aktivního věku nějak investoval pro zajistění stáří. Naprosto souhlasím a praktikuji tuto metodu již přes deset let, kdy se tyto možnosti otevřely. Ale musí to být podpořeno dvěma kroky: 1. maximální jistota, že peníze  takto odložené nezmizí nějakým vytunelováním. 2. Zrušením nebo minimalizací povinného odvodu sociálního příspěvků státu.  Zatím není ani jedno ani druhé zapezpečeno, za těch 35 let jsem na sociálním odvedl státu pěknou sumu, takže realizaci vašeho návrhu bych nutně považoval za loupež státu.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:25

Re: Re: Pane doktore

Myslím si, že až zjistí, že z toho má akorát administrativní zátěž, přejde ho vítací ceremoniál hnedle :-))

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:24

Re: Nejen podle návrhu autora

:-)) ale dnes máte internet, kliknete na heslo a hnedle máte návod, objednáte léky.....

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:21

Re: Re: Re: mnoho to nestojí

Milá Andy, co kdo chce, to je otázka pro stát,který jediný je garantem dostupnosti zdravotní péče, dostupnosti časové, prostorové, ekonomické.  Stát dosud neřekl ani co chce, ani kolik na to chce dát. Chybí definice zdravotní péče a zdravotní péče, hrazené ze zdravotního pojištění. Chybí definice postafvení jednotlivých účastníků systému zdravotní péče a jejího financování. Chybí toho dost, peníze taky - ale ty právě pro absenci oněch definic.

Politruky zatím nemáme, naštěstí. Politici a politikáři - těch je více - skutečně zaměňují řešení problému za nástroj svých půtek. Ani pro zdravotnictví nebyli zatím s to řešit věci tzv. napříč politickým spektrem.  Kteří důchodci ? No, já jsem pediatr, takže jen zdálky vidím, kteří. Krom diabetiků třeba kardiaci, nebo ti s kloubními onemocněními,  nedostatečností ledvin,  s chronickými záněty dýchacích cest a z toho nedostatečnou funkcí dých, aparátu a tak i dušností,  epileptici, etc. A i ti diabetici, aby byli kompensovaní, musí chodit k doktrovi často - tedy jistě záleží i na tom, o jaký typ diabetu se jedná. 

Ohledně sociálních přístupů, včetně Vámi uvedeného omezení nároku na důchod : Já mám pocit, že zatím si hrajeme na sociálně zdatný stát s holou zadnicí, jak kdysi říkal prof. Komárek.To je věc, která chce také zásadní změnu přístupů, nejen takovou dílčí, jak ji zmiňujete.

Hlavně, co mne mrzí, je selhání pravice před 15 lety, kdy měla na to, aby zásadně změnila atavismy komunismu. A tak, ač bezmála už to od revoluce bude tak dlouho, jak dlouho jsme byli pod CCCP,  máme pořád žijící věžné odkazy leninismu před očima a politika se zabývá plkáním o nich, kdežto nenachází žádná zásadní řešení. Kdybychom opsali  zákony od Rakušanů, bylo by po ptákách za dva roky.

 

loula 16.4.2007 7:21

Re: Nejen podle návrhu autora

Jistě, a proč nejít ještě dál. Kdysi jsem četl o operaci slepáku, který si lékař v Antarktidě proved sám na sobě - s asistencí polárníků - nelékařů a s pomocí zrcadla. Tudy vede cesta, každý sám sobě lékařem, porodníkém, operatérem - prostě udělej si sám. Jen nevím, jak se neboštíci budou sami zahrabávat, ale i to se časem podá.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:06

Re: Re: Re: Re: mmf

Milá Andy, ale noták, to přeci tak není, o Dr Ratha péči nemám, nepatří k těm, jak říká se,  " z mé krve " . Ale tu jde skutečně o ten příměr, bez ohledu na sympatie.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:04

Re: Re: Pacient má radit lékaři

:-))):-))):-))) skutečně ideální :-))

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 7:03

Re: Pacient má radit lékaři

Milý Petře, máte dobrý postřeh. Mluvčí MZd říká všelijaké věci. Momentálně je móda spílat lékařům za tzv. paternalistický postup a vyzývat pacienty, aby si sami vybírali. Je to trochu nebezpečná hra, ale lidé - voliči - si ji vybrali. Na druhou stranu je to i tak, že skrze onen volný přístup k rlůzným lékařům nemusí jeden vědět o to, co pacientovi předepsal druhý.

Celý systém zdravotní péče a jejího financování je špatný už od principů, které stanovila pravice v době,  kdy vládla  rasantní většinou.  Chce to zásadní změnu, měla by ji učinit právě pravice, ale nemá už, co měla. Postupné dílčí změny navozují další dílčí problémy. Je to holt náročná perestrojka.

AndyO 16.4.2007 6:58

Re: Re: mnoho to nestojí

Milý Jiří, otázka je ne co koho stojí, ale co kdo chce. Česko je v Evropě ( a obávám se, že nejen tam) na špici v pití piva a dalšího alkoholu, obezitě, kouření, dopravních nehodách stejně tak v počtu návštěv zdravotnických zařízení a dobách pracovní neschopnosti. Dřív, než začne ta "panika", co kdo má platit by možná stálo za úvahu přijmout fakt, že péče o zdraví není jen věc veřejného zdravotnictví, ale každého jedince.

Lidé nemají možná záměr vyvolat paniku, ale politruci ano. A o tom ten dnešní cirkus je. Stokrát nic umořilo osla je trefná poznámka. Stokrát aspirin a stokrát návštěva doktora kvůli banalitám nebo si jen tak pokecat umoří zdravotnictví. A vy to dobře víte.

Kteří důchodci potřebují objektivně celé roky každý týden návštěvu lékaře ? Diabetici ? To asi ano, dekompenzovaní. Ale to by neměli být celé roky a pořád, že ?

Přes víkend jsem četla nějaké statistiky. Objektivně přibývá důchodců a průměrná délka života. Co vy na můj návrh, aby na důchod měl nárok jen ten, kdo nemá žádné příjmy, například z pronájmu nemovitostí, z vlastní výdělečné činnosti či z kapitálových příjmů ? :-)

Jan Hájek 16.4.2007 6:51

Re: Pane doktore

Vzhledem k paušálu "za hlavu", tj. za slohu v kartotéce, to jen uvítá.

Netřeba 16.4.2007 6:42

Re: Pacient má radit lékaři

Ideální je mít lékaře, za kterým přjdete a oznámíte:  1. co máte za nemoc   2. jaké vám má napsat léky    3. jestli chcete neschopenku a v případě že ano     A) kdy přijdete na kontrolu     B) od kolika do kolika vám má napsat vycházky.

Jestliže některý z bodů váš lékař nehodná akceptovat, dále se jeho službami nezabýváte a vyměníte ho za lékaře, který má více rozumu.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 6:38

Re: mnoho to nestojí

Milá Andy, otázka je, co koho stojí. Jsou důchodci, mezi nimi invalidní, kteří objektivně potřebují návštěvu u lékaře třeba jednou týdně. Je tu strop - zatím tuším 5 000 Kč/rok, takže cca 400 měsíčně jako maximum, pokud ten strop dál neporoste. To by únosné být mohlo. K tomu bude o nějakou stovku dražší energie a o nějakou stovku voda. Trochu opodraží doprava a trochu zboží. Stokrát nic umořilo osla.

Fakt je, že se zatím polemisuje nad velice matnými obrysy pvních kroků reformy. neřekl bych, že lidé mají apriorní záměr vyvolat paniku, ale že toliko projevují své obavy. Za to si ale nezasluhují pokárání.

AndyO 16.4.2007 6:36

Re: Re: Re: mmf

Milý Jiří, těší mne, že máte větší péči o Ratha než o chlapíka, co přeje rakovinu vašemu kolegovi a jeho rodině.

Protože ale stále ještě paměť slouží a argumenty a jejich prezentace používané Rathem v minulém roce jsou popravdě nezapomenutelné, vaši výtku odmítám.

Netřeba 16.4.2007 6:36

Nejen podle návrhu autora

řadu banálních onemocnění lze zvládnout v prvních dnech domácí samoléčbou, ale jistě by nebylo na škodu několik semestrů medicíny zvládnout samostudiem.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 6:31

Re: Re: mmf

Milá Andy, příměr k dr Rathovi není případný.

Petr 16.4.2007 6:31

Pacient má radit lékaři

Pane doktore, přečetl jsem si radu mluvčího MZ p.Cikrta, že pacient se má zeptat ošetřujícího lékaře jestli mu nepředepisuje mnoho léků, nebo jestli 2.lék nepředepisuje pouze pro likvidaci škodlivých účinků léku 1. I tím se má m.j. dosáhnout úspor. Do této doby jsem si myslel, že lékař ví co má pacientovi předepsat.

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 6:30

Re: Milý kolego,

oprava : Až zatím jen úmysly, sdělené v toliko orientačních obrysech

MUDr Jiří Kilian 16.4.2007 6:28

Milý kolego,

kdovíjak to bude, to teprve uvidíme. Zatím mi nepřijde sdělení o přímých platbách jako dost srozumitelné. Snadno se řekne "budou platit ". Obtížnější je říci jak, komu, kdy a nebude asi snadné určit vlastní provádění - techniku těch plateb. Když se někomu přihodí úraz nebo udělá nevolno a nebude zrovna mít u sebe peníze, to ho nikdo neošetří ?  Kde vezme peníze člověk, který je odkázán na sociální podporu a ta mu nebude v době hospitalisace vyplácena podle jiné reformní vyhlášky. Položil bych ještě desítky otázek, které bude nutno řešit, pokud ony platby budou zavedeny.  Druhou věcí je těšení na nějakou korunu navíc, za kterou pak lékaři nakoupí nějaké vybavení pro zlepšení péče. To je asi falešná naděje, protože ony poplatky nepřinesou lékařům nic navíc - o to nižší budou úhrady od ZP a celý efekt bude akorát v tom, že si doktor koupí terzor  a pořídí zvláštní evidenci výběru.  Lékárníci už dali své aviso, vybírat nechtějí a dobře vědí proč. A předpoklad úspory 4 miliard ? Jistě, dá se předpokládat, že lidé budou platit a něco se tak přilepší pojišťovenským kasám. Při uváděném průměrném počtu návštěv u lékaře za rok v této zemi je kalkul správný - něco přes 100 milionů krát poplatky, mohlo by to tak být.  Chování společnosti ale nelze vtěsnat do matematických vzorců.

Až zatím jen úmysly, sdělené v toliko orientačních úmyslech, nabudou podoby právní normy, pak začneme sbírat zkušenosti, Sám si myslím, že jimi budou neradostná zjištění. Ale budoucnost, dosud nenarozenou, raději nekřtěme.

AndyO 16.4.2007 6:05

Re: Re: Domácí léčba bez neschopenky?

kolektiv IS ví prd, koneckonců větší podniky mívají svého smluvního  závodního lékaře a menší podniky se se zaměstnancem vždycky domluví. Nemluvě o tom, že řeč je o padesátikorunách. Pokud někdo neleze k doktorovi vždycky, když se přežere nebo si zapomene vzít na podzimní hrabání listí na zahrádce čepici, tak to nikoho nezruinuje.

AndyO 16.4.2007 6:00

Re: mmf

Gratuluji- váš příspěvek nemá chybu. Tohle si netroufl ani Rath. I když, kdoví, jestli vy osobně nejste Rath. Srdečně přeji vám a celé Vaší rodině, abyste vyhráli sto milionů ve Sportce a odjeli žít do Karibiku na své letní sídlo ( a už tam zůstali). Čím méně takových jako jste vy bude žít v téhle republice, tím lépe pro nás.

AndyO 16.4.2007 5:55

mnoho to nestojí

ono to mnoho nestojí toho člověka, ale stojí to mnoho všechny lidi- někdo to totiž zaplatit musí. Představa, jak důchodce nemá na svou vykecávací návštěvu celých šílených 50 Kč, to je opravdu do nebe volající zoufalství.

Ono je to stejné jako s těmi bezdomovci a tuberou. Každý bezdomovec nějaké peníze má a hlavně- dovede si je sehnat rychleji než prací. Problémy jsou úplně jinde. A pokud někdo má tuberu a je infekční , podléhá zákonným nařízením a platby za hospitalizaci nepadají v úvahu.

No, ale trochu paniky nikdy nezaškodí, tak pokračujte. Zjevně to bude mít psychický efekt- a nic to nestojí. ;-)

Josef 16.4.2007 4:19

zdravím doktore

Přečetl jsem si příspěvky a zdá se mi,že většina křičí jako když vám někdo šlápne na kuří oko,jak se říká.To co z věřejných diskuzí a informaci zatím plyne,je trochu ušetřit (4 miliardy),což sice mnoho nepomůže,ale alespoň by to byl nějaký začátek.Z čeho mám obavy je to že nástřel je nastaven příliš tvrdě a nemá vůbec naději projít v parlamentu.Myslím,že nejprůchodnější je příspěvek na pobyt v nemocnici nebo v lázních,to bylo myslím označeno termínem "hotelové služby".I tady ovšem je zakopaný pes,protože za pobyt mají platit i občané bez příjmu,tedy děti.Nemyslím si,že by se děti radostně nechaly hospitalizovat,jen aby se třeba ulily ze školy...

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 16.4.2007 4:01

Re: Domácí léčba bez neschopenky?

Drahy IS, znam mnoho malych a strednich podnikatelu, kteri svym zamestnancum umoznuji cerpani neplaceneho volna na kratke nemoci. Vetsinou maximalne 10-15 dnu za rok jim umozni zustat doma na zaklade pouheho telefonickeho oznameni, ze jsou nemocni. Neplati jim mzdu, ale take jim to nepocita za neomluvenou absenci. Samozrejme, ve velkych podnicich tomuze a asi bude problem, tak holt se pujde k dochtorovi, ale mensi firmy s s tim poradi uz dnes.

cdnfarmer 16.4.2007 2:55

Re: Domácí léčba bez neschopenky?

TAk teda nevim. Muzete mi nekdo rici co to neschopenka je? Kde jinde ve svete neco takoveho existuje? V jakem state napise lekar na recept Aspirin nebo jiny lek ktery se kurna da koupit volne v lekarne?

franta 16.4.2007 2:08

Pane doktore

co myslíte, o kolik pacientů budete mít denně míň, když jak píšete "Pacienti budou více zvažovat nezbytnost návštěvy lékaře"? Jak to odhadujete ?

hláska 16.4.2007 2:07

Re: Domácí léčba bez neschopenky?

No a ještě není jasné, jestli nebude platit znova při kontrole a znova při ukončení neschopenky! -Ono se to už nelíbí ani řadě doktorů!

hláska 16.4.2007 2:05

Re: Re: A uskutečnění navrhované reformy - odmítnutí léčby ?

Ježíšmarjá, to s tím inhalováním nemyslíte vážně, že by to řekl Julínek! Když jsem na plicním řekla, že příbuzná chodí na inhalace (bez lékažského vyšetření), lékařku to rozhořčílo: "Jen  si rozhání tak bakterie po plících. Napřed se musí udělat vyšetření sputu - hlenu!"

Ona ta samoléčba může být velmi nebezpečná!

Další argument pro placení u lékaře je o důchodcích vysedávajících zbatečně v čekárnách, ale je to přece i o tom, že toho starého člověka někdo se zájmem vyslechne a snad i pomůže, má to i psychický efekt, který mnoho nestojí - pokud se nezavedou poplatky.