29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pap 11.5.2007 17:54

Re: jenom se hádejme

Na netu najdeš seriozních informací dost, jen hledat a porovnávat, ale to je asi moc práce,že? Každý člověk se zdravým selským rozumem si to dokáže přebrat. Radar ani náhodou.

Kodl 8.5.2007 1:01

Americká základna v Čechách 3

Česká republika je již členem NATO a EU. Radarová základna v Čechách bude podporovat agresivní poli-tiku USA. Je to opravdu v českém zájmu ?

To je ovšem pouze akademická otázka. O vybudování základny již bylo rozhodnuto !

cempírek 8.5.2007 20:14

Re: Americká základna v Čechách 3

stále se rozhoduje, ale ne v našem parlamentu, ale v americkém kongresu...

... no a jestli to kongres zamítne, tak proto, že tam maj komunisty a pacifistický fanatiky a ne odborníky na radar :)))

hlídací pes 20.6.2007 12:27

Re: Re: Americká základna v Čechách 3

Neber si do huby americký kongres, ty česká tlamo!!!

Kodl 8.5.2007 1:00

Americká základna v Čechách 2

Ve 30. letech minulého století se v Německu dostal k moci vojensko–průmyslový komplex. Nedopadlo to dobře, světová válka byla nevyhnutelná. Totéž se ted´ stalo v USA. Příznaky jsou stejné, jako byly v Německu. Americký vojensko-průmyslový komplex určuje vnitřní a zejména zahraniční politiku země.

Války jsou výborný byznys, americké zbrojní továrny jedou naplno. To se projevuje agresemi proti ji-ným zemím (naposledy Irák – důvody pro invazi byly zcela vylhané, jde pouze o ropu), stále se zvětšujícím vojenským rozpočtem, vývojem nových zbraní, omezováním práv amerických občanů (Patriot Act), pohrdáním OSN a mezinárodním právem a dalšími nebezpečnými jevy.

Evropské národy odmítají další zbrojení, chtějí žít v míru a spolupracovat s Ruskem. To je proti zájmům USA. Proto Američané chtějí vybudovat nové základny proti Rusku ve východoevropských zemích, kde jsou vlády protirusky zaměřeny a ochotně základny přivítají.

I když většina občanů těchto zemí je proti.

Aha 8.5.2007 18:35

Re: Americká základna v Čechách 2

Německý vojensko-průmyslový komplex nebyl německým. Byl vpravdě americkým! Vždyť i podstatnou část své výrobní základny měl na americkém kontinentu - spravovali mu jej pánové Prescott Bush a George Herbert Walker...

yaqub 20.5.2007 18:13

Re: Americká základna v Čechách 2

Války jsou super bysnys - to je vidět na americké ekonomice, jak "prosperuje" válkou v iráku(Y)

Kodl 8.5.2007 0:59

Americká základna v Čechách

Bylo toho napsáno mnoho o americké radarové zakladně. Jaký bude vyzařovaný výkon ? Neohrozí to zdraví lidí ?

Nebude rušena televize ? To jsou technické otázky, kterým většina diskutujících nerozumí.

Zakladna ale není problém technický, ale politický.

Proč tato základna musí být americká a nemůže být základnou NATO ?

Důvod je prostý: Staří členové NATO (Francie, Německo a další) se obávají americké agresivní politiky a odmítají další americké vojenské základny. Těch jsou po celém světě už desítky. Mnoho států NATO odepřelo účast na agresi USA proti Iráku, ty, které byly přinuceny, ted´ z Iráku odcházejí. Odmítají také posílat další vojáky do Afganistánu.

Aha 8.5.2007 18:31

Re: Americká základna v Čechách

NAOPAK! Američtí neokonzervatisté se v rámci své "Obranné doktríny preventivních válek" (v rámci doktríny PNAC) obává nedostatečné loyality Evropy! NATO, jakožto obranná aliance navíc nemůže systematicky spolupracovat na agresivním tažení Světem s Pentagonem již z principu své podstaty a zakládajících listin!

I proto si Pentagon (tedy devotní poslušní současné neokonzervativní novokřesťanské sekty) v nedávné minulosti pro své invazivní mise pouze vytvářel malé koalice, do nichž přibíral jen některé z členů NATO a zcela mimo velení NATO! NATO, jako celek má totiž agresivní vojenskou politiku loupení přírodních zdrojů zapovězenu!

Navíc EU v rámci vlastní obranné politiky rozhodně nesdílí americký konsensus PNAC!

I proto se pánové Bruce Jackson (generální ředitel Boeing - Lockheed Martin a blízký přítel Alexandra Vondry) a Ronald D. Asmus (ředitel German Marshall Fund a velmi blízký přítel Alexandra Vondry) v rolích samozvaných "vojenských analytiků" (dokonce i na českých stránkách NATO) velmi silně pokoušejí diskreditovat jakoukoliv možnou budoucnost obou subjektů v prostředí Nového Světa. Dle těchto "dobráků" světové politiky zřejmě neexistuje pro EU a NATO jiná budoucnost, než "bratrská spolupráce" s nynější vládou USA na totálním podřízení Světa, což EU a NATO příliš nesdílí...

I proto tedy radar a rakety - jak jinak kontrolovat neposlušnou Evropu?  Jsou věci, které nám pan Neff prostě nesdělí již z titulu autocenzury.

mik 18.5.2007 18:28

Re: Re: Americká základna v Čechách

Dalsi paranoidni teorie. Soudruzi z KGB a pridurzenych organizaci se financne prohnou - platit tolik sedmilharu ;-D

A proti komu v evrope by ten radar byl? Zeby vatikan mel rakety a chtel zautocit na USA? Nebo zeby Merkelova chtela rozpoutat treti svetovou?(Y)

Igor 7.5.2007 11:54

no holocaust nikto nepopiera. ved zakon predpisuje, ako sa mame vyjadrovat vzhladom na holocaust, takze

komentar autora clanku je k tomuto bodu "zdvojenie" zakonom predpisanym nazorom o holocauste.

Podla mna holocaust sa skutocne stal a v Osviecime bolo zabitych (mnozstvo kolise podla historickeho zdroja) 5 milionov zidov.

Podla mna sa da s velkou pravdepodobnostou ovakavat, ze hitlerovsky holocaust nebol posledny holocaust.

Aha 7.5.2007 20:57

Re: no holocaust nikto nepopiera. ved zakon predpisuje, ako sa mame vyjadrovat vzhladom na holocaust, takze

Ano... Tvrdí to dokonce i Leonid Ivašov, když míní, že rozpoutáním konfliktu s Íránem (a zde uvádí, že je lhostejno, jestli bude konvenční, nebo nukleární, jak si přeje Bush a Rumsfeld), USA naprosto nepokrytě obětují stát Izrael a jeho obyvatele!

Nebezpečně to připomíná nejen Hitlerovo tažení Světem, ale opět to vynáší termín "holokaust", jako židovskou zápalnou oběť pro blaho civilizace... :o/

Tedy nyní té americké "západnější" než západní?

V každé, případě nyní chrání stát Izrael i Írán česká nerozhodnost v otázce umístění americké vojenské základny! Až padne rozhodnutí (patrně kladné - jaké jiné), nebude pro americkou administrativu Írán již z argumentačního hlediska důležitý a bude možno jej prostě smésti z povrchu Planety....

Je mi to velmi líto! Je to nádherná země se spoustou nádherných lidí! Dokonce se silnou židovskou i křesťanskou komunitou, které zde požívají veškerých výhod demokratického sociálního systému - v Íránu je ctěna zásada rovnoprávnosti občanů bezohledu na náboženskou či rasovou příslušnost - kdo nám tvrdí opak, lže! :o/

tata 6.5.2007 15:49

Co nikdo neřekl.

Je zajímavé,že ani příznivci ani odpůrci ještě neřekli,že když bude opravdu nějaká raketa zničena,tak nejspíše nad našimi hlavami a pokud bude mít jadernou hlavici tak pomoz nám pán bůh.

Aha 6.5.2007 16:15

Re: Co nikdo neřekl.

Eventuální iniciace nukleární nálože v místě ničení (tedy nad vrstvami atmosféry nad Evropou) nebude mít fatální následky ani co do účinků tlakové vlny (ve vzduchoprázdnu tlaková vlna nevzniká a nešíří se), ani co do účinků radioaktivního spadu či gama a dalšího radioaktivního záření (bezpečně je odstíní ionosféra).

To, co bude mít pro Evropu naprosto fatální důsledky (a mám pocit, že právě to je hodnoceno některými protievropskými a protialiančními subjekty velmi příznivě), je EMP - Elektromagnetický puls, který vyřadí prakticky celou Evropu z možnosti jakékoliv komunikace vinou zničení všech elektrických a elektronických zařízení na jejím území - docela milý způsob, jak se zbavit vlivu věčně remcající Evropy na následné politicko-vojenské dění...

Rok 2018 a populační mantinel 9 miliard lidí na Planetě se blíží, Evropa zbytečně odčerpává cenný ruský plyn, jenž bude vbrzku jediným efektivním zdrojem energie na Zeměkouli, zásoby fosilních paliv v Iráku se odhadují do roku 2020...

Aha 6.5.2007 16:22

Re: Re: Co nikdo neřekl.

V této souvislosti mi pak připadá, že není účelem vyhnout se iniciaci nukleární nálože nad Evropou následkem ničení nukleární hlavice, jako spíše "umožnit" nukleární výbuch nad Evropou "ve vší oschranářské slušnosti".

To by totiž bez přítomnosti součásti NMD v ČR a Polsku nemohlo být docela možně (alespoň "ve vší slušnosti") realizovatelné...

Mikin 6.5.2007 20:15

Re: Re: Co nikdo neřekl.

To se ti zase neco povedlo, komunisticky synku. Exploze nuklearni hlavice je pomerne komplikovana zalezitost a rozhodne k ni nedojde pri srazce s antiraketou. Zbytky nevybuchleho radioaktivniho materialu pak shori v atmosfere nad Atlantikem k nemalemu zalu komancu, kteri sni o atomovem hribu nad New Yorkem.

Byl jsem se mily Aha na tvou pobidku podivat znovu na nacisticky Zoufalec, kde pises pod nickem Hugof. Napred me to rozveselilo. Tak ona je podle tebe Al-Kaida fiktivni organice a zaroven ji vytvoril Bily Dum? Takhle ty bojujes proti nackum ? Aha, aha...... Smich me ale presel, kdyz jsem precetl tvoje blaboly o tom, jak 9-ti lety V.Havel udajne mucil v uniforme Hitlerjugend vezne a "pak nad jejimi zmucenymi tely hajloval". V te chvili se me nad tvou prolhanosti udelalo mirne na bliti.

Proc vy Stalinovi pohrobci nezalezete po prosrane studene valce konecne do rakvi ? Lidi vas a vasi prolhanosti maji plne zuby a dalsi revoluce by uz nemusela byt sametova......

Aha 6.5.2007 21:27

Re: Re: Re: Co nikdo neřekl.

To tvrdím nejen já, ale tvrdí to spousta velmi chytrých lidí: například Adam Curtis ve své trilogii BBC "Power of Nightmares" v souvislosti s think-tankem Leo Strausse. Dokonce tvrdí, že tento název ani nevymyslel Leo Struss - jen jej použil - vymysleli ho v 50. letech Hollywoodští bardi, jako označení beduínských tlup ve svých dobrodružných filmech z orientálního prostředí.

Al Kajdá však fyzicky vytvořil William Casey (coby ředitel CIA pro Střední a Blízký Východ) pod přímým velením Georga Herberta Bushe (tehdejšího generálního ředitele CIA) v době, kdy si usmysleli rozpoutat v Afgánistánu pro SSSR (jak řekl sám Bill Casey) Ruský Vietnam, vyzbrojením, profinancováním (vesměs ze stejných prostředků, jako hondurasské a nikaragujské.Contras - tedy z prodeje drog v obchodech s Maddelinským kartelem - viz MENA, Barry Seal, Kevin Ives, Don Henry) a výcvikem s pomocí Pákistánské tajné služby a MI6 mimojiné i ve Skotsku.

Odtud tehdy památná (na filmovém pásu zaznamenaná) slova Williama Caseyho: "Let´s go, friends! I wanna see Russian blood!", ve chvíli, kdy objímá okolo ramen své ovečky a souvěrce Ussámy Bin Ládina...

Nevím, jak to souvisí s vaším předchozím nařčením, ale za svými názory si stojím!

mik 18.5.2007 18:35

Re: Re: Re: Re: Co nikdo neřekl.

Z ktereho blazince jsi utekl?

Jan Hus 8.5.2007 3:13

Re: Re: Re: Co nikdo neřekl.

Mikin kecá jako vždycky.A kdy ty zalezeš po prosrané

válce v Iráku do kanálu a do rakví.

Tony-66 9.5.2007 9:07

Re: Re: Re: Co nikdo neřekl.

Vážený p."Mikine" - nevím, kdo Vás financuje, ale na Vás se opravdu vztahuje přísloví: "Prázdný sud nejvíc duní"!  Nemáte informace a uchylujete se  proto k invektivám... Neupozorňujte na svou slaboduchost tolik! Čteme to tady i my - odborníci různých oborů lidské činnosti a jste nám k pobavení... T-66.

karel 5.5.2007 20:35

radar

Jsem znechucený ,všemi řečmi o rozpínání Ameriky,o jejím zneužívání ostatních zemí, o tom jak podporuje militarismus,o tom jak je špatná, jak  je fašistická,jak je zkrátka celá Amerika( to myslím USA)zavrženíhodná, tak abychom jí poplivali.Jste vůbec schopni pochopit,že to ,že si zde na NETU můžete vykrkávat ty vaše nenávistné výplody , je zásluhou USA a ostatních demokratických států?Kde si myslíte, že by tento stát byl?Vy troubové, to Vám není ani trochu hanba?Dneska můžete cestovat po celém světě,informace máte o všem a odkudkoliv, nikdo Vám v ničem nebrání a stále máte jenom problémy.Přál bych Vám ,vrátit se před rok 1989!To by jste čuměli jak rádla.Vyjdřujete se k věcem, kterým nikdo z Vás nerozumí,přesto máte možnost.Všichni rozumíte raketám, radarům, politice,terorismu , tak se ptám ,odkuď máte ty přesné informace, na kterých stavíte Vaše zvrácené teorie.Určitě jste je získali pečlivým studiem všech možných pramenů.Nejlépe v Sovětském Svazu a poté v Rusku.Je mi 59 roků, za celý svůj život jsem neviděl tolik nenávisti ,neobjektivity a dalších hnusných útoků na USA.Pokud máte Vy ,co zde tak pláčete po pravdě,dojem že je život v této zemi tak nesnesitelný ,prosím odstěhujte se!Nejsem ,žádný nekritický obdivovatel USA, jenom se snažím objektivně a bez emocí posoudit pro a proti.Nerad, bych se opět dočkal doby,kdy o mně bude rozhodovat stále opilý příslušník VB , domovní důvěrnice,odborová rada nebo MOKSČ.To je bez jakékoliv nadsázky, tomu věřte!Téměř 19 roků jsem pracoval jako důlní zámečník v Uranových dolech.To jenom pro ty, co se do mně s vervou pustí. 

Aha 6.5.2007 15:44

Re: radar

Neplivejme na Ameriku!!!

Dejme si dobrý pozor na všechny ty Bruce Jacksony (president Boeing - Lockheed Martin a osobní přítel Alexandra Vondry, s nímž sepsal 2x "Dopis osmi" - poprvé jako výzvu k bombardování Srbska - 6.000 mrtvých - podruhé jako výzvu k útoku na Irák - prozatím 700.000 mrtvých civilistů, 30.000 mrtvých amerických vojáků, přes 150.000 amerických vojáků s trvalou invaliditou), Ronaldy D. Asmuse (ředitel German Marshall Fund - americké vlivové společnosti typu "soft money" - osobní přítel Alexandra Vondry, jenž se s Brucem Jacksonem podílel na tomtéž, jinak také dále na masivní kritice nekompetence NATO, jež není ochotno sdílet s Pentagonem jeho vizi "Preventivních válek" v intencích "Project for American New Century" PNAC), jejichž zájmem je zejména zvyšovat vliv amerického vojenskohospodářského komplexu (před nímž varoval již v 60. letech sám jeho tvůrce Dweight David Eisenhover) v dnešní, dle jejich mínění, Americe nebezpečné Evropě!

Ostatně myslím, že nám bude velmi vděčná většina Američanů, nesouhlasících s agresivní válečnou zahraniční politikou vlastní vlády...

Aha 6.5.2007 15:50

Re: Re: radar

Ostatně si dejme velký pozor na naše Alexandry Vondry!

Nelíbí se mi například, že byl na loňské schůzce Bielderberg v Canadě Alexandr Vondra přítomen jako zástupce Dutko Worldwide (americké lobbystické společnosti), ačkoliv prohlásil při vstupu do do státní funkce ve vládě ČR, že s prozbrojařskou lobbystickou společností Dutko Group přerušil kontakty!

Budiž kouzelnou ironií, že náš Ministr zahraničí ČR Kníže Schwarzenberg byl na této schůzce přítomen coby:

"Prince Charles of Schwarzenberg, Founder and Director, Nadace Bohemiae, Prague; Member of the Czech Senate; former Chancellor to President Havel; former President of the International Helsinki Federation for Human Rights"... ;o)

Aha 6.5.2007 17:41

Re: radar

Když je řeč o Uranových dolech:

Milý Tomáši Čáslavko,

Přestaňte se už konečně v diskusích vydávat za svého, komunistickým režimem bitého, otce, a raději se soustřeďte na vlastní myšlení - třeba si pak i odpustíte bouřlivé večírky v duchu "zlaté mládeže". Ačkoliv nemyslím, že by zrovna takovéto večírky měly mít negativní vliv na vám prorokovanou politickou budoucnost, věřte, že Mladí federálové nejsou totéž, co Skull and Bones...

Kos 6.5.2007 18:09

Re: radar

Pane Karle - než někomu doporučíte vystěhování tak si uvědomte, že těch co zde radar a cokoliv amerického nechtějí je více, než těch co ho chtějí - tedy byste se měl laskavě vystěhovat Vy, když Vám tak vadíme.

Nemám zájem komukoliv projevovat jakoukoli vděčnost za něco, co není jeho zásluhou - pan Bush a jeho administrativa neudělali pro náš stát nic ani za WWII ani nám nedali internet. To už bychom měli být daleko vděčnější Rusku za osvobození od němců - nicméně, jsem velice rád, že už tu nejsou.

Vděčnost můžeme prokázat dobrými vztahy, dobrou obchodní politikou, korektní spoluprací s NATO a v rámci EU, to je vše - radary ať si amíci nechají doma, nebo je umístí tam, kde si to lidi nechají líbit, případně kde mají takovou vládu, že to připustí i proti odporu převážné většiny obyvatelstva (jako třeba v ČR?).

karel 6.5.2007 20:34

Re: Re: radar

Nikomu jsem vystěhování nedoporučoval.Jen jsem napsal, pokud se někomu zdá ,že život v tomto státě je nesnesitelný, ať se prosím odstěhuje.Bylo by doré, aby jsi se aspoň trochu ponořil do studia historie.Možná by jsi trochu popravil svoje názory na americkou pomoc a účast na 2.světové válce.Mám, ale velký dojem,že z tvé strany není zájem poznat pravdu.Tobě stačí několik plků na NETU a vydáváš to za to jediné správné. Nevěř všemu co tady píší ti všichni "znalci".Ale jinak jsi nezklamal:bezdůvodný módní antiamerikanismus, povolíme NATU naší ochranu, ale nic za to,nesmyslné používání anglických zkratek a mluvení jménem ostatních.

Aha 6.5.2007 21:34

Re: Re: Re: radar

Od samotného vzniku Eisenhowerova Military Industrial Complex (jak ho sám Eisenhower nazval) byly USA odpovědny minimálně částečně za rozpoutání každého mezinárodního konfliktu ve Světě! Jakákoliv zmínka o USA, jako stabilizačním prvku světové politiky je nejenže dokonale lživá, ale obrací skutečnosti o působení USA (a to zejména právě v souvislosti s fenoménem, jemuž se obecně říká americký vojenskohospodářský komplex), jako výrobce a současně i konzumenty mezinárodních konfliktů a válek, v pravý opak!

Pokud se chceme alespoň pokusit hodnotit americkou světovou politiku s minimální mírou objektivity, pak bychom si měli uvědomit (vedle skutečností, že USA dala Světu nemálo humanitárních organizací a v jednotlivostech se velice pozitivně podílely na potlačování negativních důsledků jiných vlivových skupin USA), že Eisenhowerova doktrína od svého vzniku v polovině 20. let, prozatím přinesla i tyto historické události:

Aha 6.5.2007 21:35

Re: Re: Re: Re: radar

2. světová válka:

Americký zbrojní průmysl se pokouší financovat a hospodářsky podporovat Adolfa Hiltera!

Například právě dědeček současného presidenta USA - Prescott Bush a George Herbert Walker (Bushův tchán) prostřednictvím své banky Union Banking Corp. of New York a ve spolupráci s Frtitzem Thyssenem a Mannesmanem podporovali přímými finančními injekcemi a dodávkami průmyslových komplexů a zařízení nejen přímo Adolfa Hitlera, ale zejména jeho zbrojní průmysl, na nějž bylo vítěznými státy 1. světové války uvaleno tvrdé embargo! Tuto (jak nakonec konstatoval Americký nejvyšší soud) podvratnou protiamerickou činnost vyvíjeli až do roku 1942, kdy byli Nejvyšším soudem USA odsouzeni mmj. k osobní pokutě 1,5 milionů dolarů v případě Prescota Bushe. Nejeli v tom samozřejmě jen oni sami. Byli totiž jen kolečky v mašinérii zmíněného vojenskohospodářského sdružení zbrojařských koncernů, jimiž byli mnohdy i spolupodílníky:

Consolidated Silesian Steel Corporation a Upper Silesian Coal and Steel Company. Po okupaci Polska byli tyto dvě společnosti sloučeny v Consolidated Silesian Steel Corporation umístěné v blízkosti polského města Oswiecim, v jedné polské oblasti bohaté na suroviny. V této oblasti založil Hitler nechvalně známy Konzentrazionlager Auschwitz. USA firmy tedy vydělávaly i na otrocké práci vězňů v Auschwitz.

ydělávaly i na otrocké práci vězňů v Auschwitz.

Aha 6.5.2007 21:38

Re: Re: Re: radar

2. světová válka:

Americký zbrojní průmysl se pokouší financovat a hospodářsky podporovat Adolfa Hiltera!

Například právě dědeček současného presidenta USA - Prescott Bush a George Herbert Walker (Bushův tchán) prostřednictvím své banky Union Banking Corp. of New York a ve spolupráci s Frtitzem Thyssenem a Mannesmanem podporovali přímými finančními injekcemi a dodávkami průmyslových komplexů a zařízení nejen přímo Adolfa Hitlera, ale zejména jeho zbrojní průmysl, na nějž bylo vítěznými státy 1. světové války uvaleno tvrdé embargo! Tuto (jak nakonec konstatoval Americký nejvyšší soud) podvratnou protiamerickou činnost vyvíjeli až do roku 1942, kdy byli Nejvyšším soudem USA odsouzeni mmj. k osobní pokutě 1,5 milionů dolarů v případě Prescota Bushe. Nejeli v tom samozřejmě jen oni sami. Byli totiž jen kolečky v mašinérii zmíněného vojenskohospodářského sdružení zbrojařských koncernů, jimiž byli mnohdy i spolupodílníky:

Consolidated Silesian Steel Corporation a Upper Silesian Coal and Steel Company. Po okupaci Polska byli tyto dvě společnosti sloučeny v Consolidated Silesian Steel Corporation umístěné v blízkosti polského města Oswiecim, v jedné polské oblasti bohaté na suroviny. V této oblasti založil Hitler nechvalně známy Konzentrazionlager Auschwitz. USA firmy tedy vydělávaly i na otrocké práci vězňů v Auschwitz.

ydělávaly i na otrocké práci vězňů v Auschwitz.

Aha 6.5.2007 21:38

Re: Re: Re: radar

V 1983 vydal reportér New York Times, Charles Higham, knihu “Trading With The Enemy; The Nazi American Money Plot 1933-1949”, ve které dokonce tvrdí, že vláda USA o tom věděla a tuto činnost jim vědomě ulehčovala.

Celkem 3 sady obsáhlých spisových dokumentů veřejně přístupných v Kongresové knihovně ve Washingtonu a v Národním archivu University v Marylandu vypovídají velice podrobně o historických skutečnostech, spojených s osobami Prescotta Bushe a George Herberta Walkera, jež se od poloviny 90. let "jaksi nenosí" v politice USA a dnes i v propagandisticky ovládaných médiích českých: