24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kanuk 14.7.2007 17:47

Účel amerických radarů a raket?

Tvrdím od začátku, že jediným účelem radaru je přelévání peněz ze státní pokladny (a tedy z kapes daňových poplatníků) do kapes několika "podnikatelů".

zlý kukuč 14.7.2007 17:50

Re: Účel amerických radarů a raket?

ano přesné, poslední dar končící administrativy sponzorům, proto ten spěch na mezinárodní smlouvu. Nu a čeští radarohujeři mají pocit bojovníků za Pravdu a Pokrok.:-)

Wabi. 14.7.2007 20:17

Re: Re: Účel amerických radarů a raket?

Přenos myšlenek! Taky už mne ten výraz kolikrát napadl : Radarhujeři8-o;-D.

David 14.7.2007 17:03

Cha cha.

A oni jsou tanky, letadla, pušky, vojáci, .... kteří při každém výstřelu trefí?

Radar a podobné technologie potřebují ke své funkci denní světlo? Co to panáčku studuješ za fyziku? Není prostě jen pracovní doba těch výzkumníků (ono je to stále ve fázi vývoje, víš?). A též pracovní doba novinářů - důležitého to prvku celé zálěžitosti. Nemluvě o tom, že některé pokusy byly "za tmy". Což vzhledem k rozsahu území z hlediska časových pásem není žádný kumšt.

Nemluvě o tom, kde bereš těch 11 pokusů. Vojáci mluví o více než třech desítkách pokusů  označovaných jako "missile defense test". To počítaš jen některé?

Konečně - povšimnul jsis, že už třeba (úspěšně) zkouší trefovat hlavici oddělenou od nosiče. T.j obranu před typem raket, které ještě Korea či muslimové neumí (samostatně naváděné hlavice umí je jen sami Američani, Rusové, Číňané, GB a FR a možná Izrael).

F.VÍZEK 14.7.2007 17:00

Je to ještě vážnější. Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Dalo se to čekat. Rusko svolalo už v červnu  mimořádnou konferenci signatářů CFE (smlouvy o omezení konvenčních zbraní v Evropě), ale jednání ve Vídni tehdy nepřineslo žádné výsledky. Rusko zmiňovalo, že mu vadí rozšiřování NATO na východ, ale s hrozbami přišlo až ve chvíli, kdy se Spojené státy rozhodly vybudovat ve střední Evropě jednu z protiraketových základen:  v Polsku by měla být umístěna sila antiraket a v České republice pak naváděcí radar. Od té doby Rusko hrozilo řadou odvetných opatření, zejména ustoupením od smlouvy o likvidaci balistických střel středního doletu, ale také začalo zavádět do výzbroje nové jaderné nosiče dlouhého doletu Topol M, které umožňují okamžité změny trajektorie, a proto je antirakety hůře likvidují.   Hrozí tudíž  nové kolo závodů ve zbrojení.   Dalo se to čekat.   Jde o změnu k lepšímu?  Sotva!

F.VÍZEK 14.7.2007 17:06

Roztáčí se nové kolo zbrojení...

První krok (čerstvá zpráva z dnešního dne):   Rusko odstoupilo od smlouvy o omezení konvenčních zbraní v Evropě!

David 14.7.2007 17:07

Re: Je to ještě vážnější. Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Jenže dávno předtím Rusko neplnilo svůj závazek odchodu z Gruzie a Moldávie, vyvinulo a zavádí do výzbroje nové zbraně konvenční (tanky, letadla, protiletadlové systémy, námořní rakety) i strategické (balistické rakety, ponorky).

To jen soudruh Vízek ukazuje účelovou slepotu, že Rusové za petrodolary zbrojí jedna radost a ve vhodném okamžiku se pokuší ukazovat na druhé a dělat ze sebe svatouška.

F.VÍZEK 14.7.2007 18:29

Roztáčí se nové kolo zbrojení...

Nevím, proč "soudruh". Ve stranickém smyslu jím nejsem skoro 40 let.  Narozdíl od pánů jako Kočárník, Čalfa, Dlouhý, Tlustý, Tříska, Ševčík... A v nestranickém smyslu byli v úředním a odborářském styku všichni občané ČSSR.  Totatlitní soudy mě nejen neměly za "soudruha", ale černé na bílém o mě tvrdily, že jsem: antisocialista, antisovětista, antikomunista útočící na vedoucí roli stranaa pravicový oportunista...A podle toho se ke mně chovaly. To zaprvé.

Zadruhé: Jaká účleová slepota a u koho, když tisk přinesl informaci:   Celosvětové výdaje ve zbrojení jsou historicky na nejvyšší úrovni. Za uplynulých deset let vzrostly zbrojní výdaje o 37% (!).   Podle SIPRI (Stockholmský mezinárodní ústav) bylo vydáno ve všech zemích na vojenské účely na 900 miliard eur (= 25,6 bilionů Kč).  USA vydávají na vojenské účely v přepočtu přes 396 miliard eur, čili skoro polovinu všech výdajů na světě. Čína vydává 37,1 miliard a předhonila tak Japonsko. Rusko vydává 31 miliard.

zeme usmevu 14.7.2007 17:48

Cina zdravi Rusko! Pratele na vecne casy!

http://d.yimg.com/us.yimg.com/p/ap/20070713/capt.xbej80207130920cc.correction_china_tallest_and_shortest_man_xbej802.jpg?x=380&y=294&sig=xUsZl1hb1y5FjRfcqvJNeQ--

Nashledanou na Sibiri druzja i s Vasima raketama ;-D;-D;-D;-D

Pete 14.7.2007 16:55

A nebude fungovat nikdy, doktorande?

Samozřejmě že bude. Vše se vyvíjí a pokud snad ještě nefunguje 100%, zbývá už jen pár kroků a bude plně funkční za pár let, než se stanice dostaví. Jsem zděšen, jak Američané zvou k sobě paskřivce z různých bolševických zemí, kteří je pak ve světě pomlouvají a škodí jim. Podobně jak nějací blbí Musulmani, ty taky Amerika velkoryse přijme a jsou to vši.

ulik 15.7.2007 0:31

Re: A nebude fungovat nikdy, doktorande?

zda bude system fungovat opravdu neni jiste. Problem je proste ten, ze raketa je mala (radove deset metru) a rychlost znacna (radove prvni kosmicka rychlost - cca 1-10km/s). Neboli neni lehke raketu trefit. Zakony fyziky nejdou tak jednoduse okecat. Systems e vyviji uz asi 30-40 (?) let, a to je dost douha doba aby se ukazala schopnost dane technologie.

Take nechapu, pokud pan Machalek studuje v USA, proc by mel souhlasit se soucastnou zahranicni politikou USA? To az se za dva roky zmeni vlada a radar odpiska jako drahy nefunkcni nesmysl, to pak zase bude muset zmenit nazor, nebo si muze nechat ten predchozi? To tam v USA jako komunismus, ze vsichni museji mit povinne jeden spravny nazor?

Antiterorista 15.7.2007 5:32

Jsem zděšen, jak Američané

to ze americane chteji tu zakladnu? nebo banda zkrachjovanych Bushistickych neokonu? Trcohu rozdil.

Kolemjdoucí (J.Š) 14.7.2007 16:22

Nechápu, proč USA nepomohou Bulharsku ve sporu s Libyjí,

když jsou Američani takoví zastánci svobody a spravedlnosti ve světě. Bush se přece chlubil, jak se Kaddáfí umoudřil a jak jsou spolu zadobře, a přitom se klidně dívá, jak jsou v Libyji pod nesmyslnou záminkou v krutých podmínkách vězněni bulharští zdravotníci. Nechá to dojít tak daleko, že je soud odsoudí k trestu smrti a drzý mladý Kaddáfí se těší, jak případu využije k nestoudnému vydírání.

Takováhle shovívavost ke gangsterskému vyděračství je velice nebezpečná a pro Bushe, neustále se prezentujícího jako obránce svobody a bezpečnosti, je špatnou vizitkou.  Přitom by stačilo zvednout telefon, trochu si s Kaddáfím promluvit a uvěznění mohli být dávno propuštěni. Od druhých zemí Bush stále jen vyžaduje podporu a solidaritu, ale sám jich zřejmě není schopen. Ač je prezidentem nejmocnější země světa, pro chudáky Bulhary zatím ani nehnul prstem.

David 14.7.2007 16:34

Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Kolemjdoucí (J.Š) 14.7.2007 16:57

Re: Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Pak je to ale špatná dohoda, protože vůči EU nemá a nemůže mít Libye žádný respekt. Vždyť Rumsfeld tvrdil, že ji zkrotilo až sesazení Husseina.

Na nevhodnosti Bushova lhostejného mlčení k případu tak křiklavého bezpráví to nic nemění. Jen to ubírá na prezidentově věrohodnosti.

David 14.7.2007 17:11

Re: Re: Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Netvrdím, že je to správná dohoda.

 Ale Američan holt nemůžou hasit každý průser, který na Zemi je, mají přeci jen omezené kapacity (ani ne vojensky či finančně, ale zejména vnitropoliticky). Ostatně - nepatříš mezi ty, kteří kritzují přílišný unilatirismus Američanů??? Má-li být tedy mezinárodní politika o více hráčích - tak ať Evropa ukazuje, že se umí také brát za hodnoty, ke kterým se hlásí. Oba velmi dobře víme, že to Evropě, žel, moc nejde.

NevericiTomas 15.7.2007 16:54

Re: Re: Protože je nepsaná dohoda, že Libii od doby, kdy začala "sekakat dobrotu", má v péči Evropa

Poslyste, clovece, kdyz se USA nekde angazuji, rvete, kdyz ne tak taky. Bulharsko je CLEN EU a ta ma ted sanci ukazat, jak je schopna se za sve cleny postavit. Jestli si Kaddafi dovoli popravit obcany EU po zmanipulovanem procesu, bude to vizitka EU.

IS 14.7.2007 15:23

jedna atomová puma

může vyhladit celé Čech  a je jedno, bude-li to jedna z deseti nebo ze sta. Zdá se, že si nikdo z těch příznivců radaru neuvědomil zákonitosti jaderné  války. Když vybuchl daleký Černobyl, polovina Evropy se třásla strachem, zatím co nyní jsou to samí nebojsové. Ono je to v podstatě jedno, radioaktivita nerozlišuje mezi zbabělci nebo hrdiny, stejně tak biologické zbraně. Jestliže  rakety ponesou zárodky černých neštovic za několk měsíců bude Evropa vylidněna a přispěje k tomu paradoxně případné setřelení rakety, protože zárodky  přežije pád úlomků na zem  A potom stačí, jestliže se nakazí jediná osoba, aby se lavinovitě nemoc rozšířila. Něco podobného se stalo před lety ve Švédsu, kam dorazil jeden nakažený námořník.

Ivan Nový 14.7.2007 15:49

IS,

no stejně nás může poškodit jaderná bomba, která vybuchne v Německu a tam je amerických základen také dost. Jak to, že Rusko ještě nezaútočilo na Německo?

David 14.7.2007 16:37

RE: černé neštovice

Ne, Evropa nebude vylidněna, protože bude masivní protiakce na ochranu civilního obyvatelstva. žel, asi nepřekvapí, která z členských zemí NATO má na takovou akcvi nejlépe vytvořenou infrastrukturu, vybavení, vycvičené lidi atd. Prostě ono výše výdajů na obranu jako  % z HDP nejde okecat.

Siola 14.7.2007 15:05

Heršvec,

tahle slátanina tady už jednou byla!  Machálku, už jsem ti psal a co si o tom myslím, nechť si laskavý autor přečte zpětně. Škoda času se opakovat.

Cato 14.7.2007 14:52

Kdo je PROTI radaru nebo o něm chce REFERENDUM, je přeci KOMUNISTA

a patří pomalu ugrilovat.,to je přece známá věc  Ať žije demokracie (tedy česká cesta, kdy si hrstka zkorumpovaných politiků, kteří se dostali k moci velice podivným způsobem, dělá co chce, nikomu se nezodpovídají a už vůbec je nezajímá, jaký měli vlastně volební program, podle kterého slíbili voličům, jak že budou vládnout. A komu se to nelíbí, dostane  zase označení komunista).

Zloděj křičí chyťte zloděje.Metody oblbování lidí jsou stále stejné, okopírované od tatíčka Goebbelse. Vyhrožování komunismem,Koreou,Iránem, Mikulášem, polednicí,sedmihlavým drakem,.... vše se hodí, jenom se propána ubránit referenda, protože jak se jednou povolí, to by také lidi mohli jednou chtít, třeba aby politici, podezřelí z korupce,šli k ledu.

Žádná politická partaj neměla ve svém programu řešenou otázku radaru a proto nemá mandát voličů o ní rozhodovat. Přítomnost cizích vojsk na území ČR v souvislostí s obranným systémem USA je pro nás politickou otázkou, proto o ní musí rozhodnout voliči.

Bezpečnostní otázkou je, že zatímco bezpečnost USA proti raketám se radarem zvýší, naše vlastní se terorismem výrazně zhorší a bude vypadat jako ve Velké Británii. K rozhodnutí uvést zemi do aktuálního nebezpečí naše vláda také nemá mandát! USA nás (tedy ČR) dosud zatím vždy nechali na holičkách, proč si propána tolik lidí myslí, že najednou to bude jinak?

Jarda 14.7.2007 15:33

Re: Kdo je PROTI radaru nebo o něm chce REFERENDUM, je přeci KOMUNISTA

Pred 15nacti lety  volici stali pred mnohem dulezitejsim rozhodnutim nez je nejaky radar. Byla to sama existence a uzemni celistvost jejich vlasti, presto si nepamatuji, zeby tito supervlastenci jako cato volali po referendu. Tehdy predevsim meli rozhodnout volici, ti vsak klidne nechali svou vlast rozpadnout, Odmitnout radar by byl krok zpet, pristi krok zpet by byl sverit osud vlasti pod ochranu rise, tentokrat ruske.

IS 14.7.2007 15:44

Re: Re: Jardovy výmysly a zmatené provokace

Žádná politická strana ne předložila před voliče program s rozdělením Československa. Peticí pro referendum bylo množství, vlády je nebraly v úvahu. Vyčítat voličům lhostejnost je  nehoráznost. Radar tu nebylí a Rusko neprojevilo žádné známky toho, že by chtělo ČR zabrat, naopak před lety Sovětstký svaz stáhl své  vojáky. To jen haraší v hlavách žlučovitých politických bláznů.

Jarda 14.7.2007 21:26

Re: Re: Re: Jardovy výmysly a zmatené provokace

Zlucovity politicky blazen je ten ktery vyhrozuje na Cesko rakety s desiti jadernymy hlavicemi a jeho spojenec IS. To jiz predtim nez radar byl schvalen US kongresem. Rici, ze nejvetsi tragedii druhe poloviny 20teho stoleti byl rozpad sovetske imperialisticke velerise je nepochybny naznak,ze by Rusko chtelo nazpet co jeho predchudce SSSR ztratil. Musi se vsak smirit tak jako Francie a V. Britanie, ze doba kolonializmu je nenavratne pryc.

tom 14.7.2007 15:37

Re: Kdo je PROTI radaru nebo o něm chce REFERENDUM, je přeci KOMUNISTA

USA nás (tedy ČR) dosud zatím vždy nechali na holičkách, proč si propána tolik lidí myslí, že najednou to bude jinak?

Svět nevznikl tvým narozením, moulo. Na vzniku ČSR mají USA dost velký podíl, taky proto máš v Praze Wilsonovo nádraží.

David 14.7.2007 16:45

Re: Kdo je PROTI radaru nebo o něm chce REFERENDUM, je přeci KOMUNISTA

Rádio Svobodná Evropa, čeští vojáci v Afganistánu i Iráku, velmi dobré vztahy s Izraelem atd. - ty myslíš, že může být ještě něco, po čem nás budou ti stoupenci náboženství míru milovat ještě více.

Je to jen o jedné věci. Spojenectví chceme jen využívat v případě průšvihu nebo chceme v rámci spojenectví se podílet na obraně,  a to včetně rizik s tím spojených?

A neidealizuj si problémy USA s obranou. Bezpečnost USA se bezprostředně nezvýší, protože rakety z Blízkého východu budou mít nejprve dolet do Evropy, než někdy ve vzdálenější budoucnosti budou mít dolet do Severní Ameriky. Američani vědí, že musí Evropu chránit, protože slabá či zničená Evropa je nakonec zase jen jejich problém - viz. WWI, WWI či studená válka. A po zkušenostech s uvedenými konflikty, se starají raději dříve (jako za studené války), než pozdě (jako za WWI a WWII), kdy nechat to jen a jen na Evropanech vždy znamenalo větší průšvih a větší námahu pro Američany.

Cato 14.7.2007 18:04

Rozdíl mezi fanatiky

Jaký je rozdíl mezi fanatikem, který věří, že islám je spása světa a kdo tomu nevěří je nepřítel a  fanatikem,který si myslí, že USA jsou spása světa a kdo tomu nevěří je nepřítel?

Žádný!!

J.G. Pašek 14.7.2007 14:24

Flašinetář mudrc Machálek . . . .

Hele Machálku, když jseš tak vševědoucí, proč nepoužiješ tu všude po světě pověstnou českou superiórní domýšlivost a neporadíš USA jak na to, aby byly přesnější? 

IS 14.7.2007 15:33

Re: Pašku přírodní zákony vylučují absolutní přesnost.

Dokladem jsou  havárie v kosmickém výzkumu, jakkoli se všichni maximálně snaží, aby se nic nestalo. Nulové riziko existuje pouze v případě, že objekty či předmět neexistují. Jestliže nemáte zbraň, nikdo s ní nemůže být zabit. Lepši je snažit se o důveru beze zbraní než stupňovat zbrojení.