24.6.2024 | Svátek má Jan


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Antiterorista 15.7.2007 5:30

proc asi nechtel Kenedy "obrane" rakety na Kube?

i kdyz se pripravovoval "Zaliv prasat" - byla z toho pomalu treti svetova valka. Jak muze byt nekdo tak omezeny a chce to same opakovat?

Jen uplny idiot by si nechal nalezt BuSharonistickou verbez za humna - ponimajes?

68 15.7.2007 6:12

Re: proc asi nechtel Kenedy "obrane" rakety na Kube?

Da da. (Kapiš?)

čtenář 15.7.2007 6:40

Re: proc asi nechtel Kenedy "obrane" rakety na Kube?

Jaká 3.světová ? Proboha - kdy a kde ??

jasan 15.7.2007 4:28

skvele

takze autor rozumbrada navrhuje radar postavit az vse bude otestovano v bojovych podminkach...  skvele, proste skvele....

strejda 15.7.2007 10:59

Re: skvele

Všechny zbraně se zkoušejí v simulovaných válečných podmínkách. Dokonce i vojáci a štáby. Jak jinak? To jste nevěděl? Občas se proto vyvolá i malá válka.

gossip 14.7.2007 21:56

Voni jsou ostrostrelac!

...rakety otestovány pouze jedenáctkrát a z toho bylo pouze šest zásahů. Navíc se veškeré testy odehrávaly za simulovaných podmínek ve dne...

Voni asi nebyli na Piave ci na Dukle,ze?!A asi ani na vojne!Pak by vedel,vasnosto z emeriky,ze znicit jakykoliv cil "na 100%"je dosti obtizne,jak se samopalem,tankem ci raketou.Venujou se radej necemu jinemu,at nevypadaj tak blbe.Nejlepe sipkam,ale tam takove bludnosti o moznosti zasahu take nekazte.

strejda 14.7.2007 23:15

Re: Voni jsou ostrostrelac!

U rakety s A-hlavicí se raketa buď sestřelí, nebo nesestřelí. Když nesestřelí tak z toho brzy hlava nebude bolet. To není Piava nebo Dukla. Repete neexistuje. Svět se za ta léta změnil. Tak už to bývá, kdo chvíli stál, stojí opodál.

Lerak 15.7.2007 12:39

Re: Re: Voni jsou ostrostrelac!

100% účinnost nebude nikdy!!!  Jako odstrašující prvek to však má svůj význam.

strejda 15.7.2007 23:51

Re: Re: Re: Voni jsou ostrostrelac!

Při vší úctě si neumím představit teroristu, co by se leknul radaru. Takhle nedostatek hřebíků a propanbutanovýck lahví by bylo horší.

Magor Milda 14.7.2007 21:03

Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

a jejich úmysl je reálně zdůvodnitelný. Zaměřování ruských raket v Česku nemá smysl, jejich balistická dráha by byla spíše měřena nad severním pólem nebo alespoň nad Špicbergy, země není placka, jak si mnozí představují.

Čeho se Rusové spíše bojí, je sledování komunikace na všech rozhlasových pásmech, registrace vzdušných pohybů a všech raketových akcí s přesnými údaji o jejich průběhu. To je totiž to, co sami provozují.

Wabi. 14.7.2007 21:06

Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

Hlavně, že se najde alespoň nějaký Hurvajs, co tomu , že ty státy jednou něco takovýho budou mít, věří.8-o

Magor Milda 14.7.2007 21:12

Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

zatím mají USA jediný opravdu spolehlivý GPS, který mně dovede opravdu až k domu číslo X v ulici Y v městě Z. Můj přijímač ukazuje v ČR zpravidla 8 satelitů, které mi posílají informaci. V Rusku, Číně se o to pokoušejí, jinde zatím není nic.

Takže milý Špejble, Hurvínek má lepší informace!

Wabi. 14.7.2007 21:18

Re: Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

Zřejmě to ta Čína a Rusověé navádí kompasem!!8-o;-D

Magor Milda 14.7.2007 21:29

Re: Re: Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

ne, používají laserový gyroskop, přesnost pouze o řád menší, než GPS.

severočech 15.7.2007 10:16

Re: Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

Milý Magorku, už jsi slyšel o GLONASS ?  Von holt není pro veřejnost, takže se o to nepokoušejí.

Mimochodem, až se velkému bratrovi uzdá, tak tě navede k sousedce a soused ti napráská, že mu chodíš za ženou.

Magor Milda 15.7.2007 11:06

Re: Re: Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

píšu přece, že se o to pokoušejí, podobně jako EU vyhazuje peníze do bezedného sudu jménem Galileo. Pro veřejnost v Rusku není skoro nic, cenzura perfektní. Jenom tak lze něco oznamovat o nadřazenosti vlastní techniky, jenom s těmi auty a stroji to tak moc nepřesvědčuje. Ruská elektronika zůstane raději v Rusku a je to tak i dobře.

NevericiTomas 15.7.2007 16:56

Re: Re: Re: Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

Mily severocechu, my se tu bavime o globalnim navigacnim systemu. GLONASS nepokryva ani 100% Ruska....

Brblal 15.7.2007 9:59

Re: Vycházejme z toho, že na rozdíl od Rusů Američané kladou karty na stůl

A USA to neprovozují?Já jsem přesvědčený,že naopak v daleko větší míře provádějí monitoring,špionáž,modernizaci a přezbrojení,než kdokoliv jiný.To spíš zvyšuje,nežli snižuje napětí a možná ohniska válek ve světě.V Iráku,když zjistili,že tam žádné zbraně hromadného ničení nejsou,se měli omluvit,slíbit uhradit škody  a odejít.Ale oni si tam počínají jako okupanti a nikoliv osvoboditelé,iráčané už je doslova nenávidí.

Magor Milda 14.7.2007 20:34

Český koryfej Machálek v Ameryce

zná všechno a ví všechno. Ten systém má být přibližně 2012 připraven na reálné nebezpečí, v Persii a Koreji je řada Machálků teprve na začátku vývoje těchto raket a hlavic. Že to ale sotva bude obvyklý radar, je jasné už dnes.

První alarm přijde od satelitů, jejichž infračervené senzory detekují start rakety kdesi v těch problematických zemích. Další zprávy přijdou od radarů klasického typu kdesi v Turecku, které zjistí výšku a směr letu rakety. Nyní je důležité, změřit parametry rakety, která se po vypnutí motorů pohybuje balistickou dráhou na cíl. V optimální vzdálenosti před cílem se jednotlivé hlavice vydají na vlastní dráhu, proto je nutné, raketu zlikvidovat ještě před jejím rozdělením. K tomu je optimální poloha přesného radaru v Česku, kde k rozdělení hlavic ještě nedošlo a dráha je určena setrvačností. Radar je k tomuto účelu příliš nepřesný. Použije se Lidar, což je Radar pracující s laserem, kmitajícím na vlnové délce 1.15 um. Takový NdYAG dokáže vyrobit velmi intenzivní a velmi úzce fokusovaný paprsek, jehož délka ve vzduchu je mezi 0,3 a 0,5 m, tomu odpovídá i přesnost zaměření. Do 2012 budou i tyto systémy nepochybně zdokonaleny. Dnes je možné určit dráhu takové rakety s přesností na 1 m, tam se pošle protiraketa s pasivní náplní několika set uranových kuliček, letících té útočné raketě vstříc. Srážkou s těmito těžkými kuličkami se zničí špička rakety, obsahující antény a navigační systém, tím se raketa zneškodní. Rakety, určené USA se zřítí pravděpodobně kdesi do Atlantiku, nějaký výbuch není plánován. Na ruské rakety takový systém není vhodný, doba letu je příliš krátká. Proto je nutné instalovat dostatečný počet raket vhodného doletu, aby byla rovnováha sil znovu dosažena. Bohužel jsme tím znovu tam, kde jsme byli za studené války.

Kanuk 14.7.2007 20:44

Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

Krásná teorie, mající jeden háček. Ty IR satelity budou první, co půjde do háje.

Magor Milda 14.7.2007 20:49

Re: Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

pokud se to těm Peršanům nebo severním Korejcům podaří, není to záležitost vteřin nebo minut, na US-centrále to jednoznačně spustí alarm. Do 2012 ten systém bude několikanásobně jištěn, sestřelit všechno se nepodaří.

Kanuk 15.7.2007 6:03

Re: Re: Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

Mildo, nemáte úvahy trochu vedle? Že by Peršani chtěli střílet rachejtle na USA považuji za silně nepravděpodobné. Jejich primární cíl by asi byl Israel. Podobně se Severní Koreou. Ta nejspíš dělá myš, která řvala. Jejich největší nebezpečí je v tom, že vyvinou rachejtli, kterou dodají ručníkářům pro útok na Israel.

Kanuk 15.7.2007 6:18

Re: Re: Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

To vyhrožování iráckými a korejčanskými raketami je asi stejný humbuk, jako byly ZHN v Iráku. Jenom "důvod" k pumpování peněz do zbrojního průmyslu, přesněji zbrojařům.

Poněkud jiná situace je s Ruskem. Ale a), pokud by Rusové chtěli získat kontrolu nad asijskou ropou, pošlou tam pozemní armádu, ne rachejtle. V tomto směru by měli absolutní převahu nad Američany, kterří by tam všechno museli vozit po vodě. A už dnes není problém, jakoukoliv loď odbouchnout rachejtlí. b) pokud by Rusové měli zálusk na Evropu, zase by tam spíš poslali armádu, než rachejtle. A nakonec, proč by tam posílali armádu, když by stačilo zavřít kohoutky?

Magor Milda 15.7.2007 8:22

Sama existence s vysokou pravděpodobností funkčního systému

protiraketové obrany ty potenciální útočníky odradí. Že se ZHN v Iráku už nenašly, zdaleka neznamená, že tam nebyly, spíše jsou dobře uklizené.

Jinak ovšem Rusko ten západ potřebuje, kdo by vyráběl pro ně spotřební a luxusní zboží výměnou za plyn a naftu? Ruský vliv se projeví spíše nákupem strategicky významných firem, pozemků, hotelů atd. Přece si to sami nerozbijí?

Posílání armády je ruská tradice, dosud se vždy ty armády vrátily s nabitou hubou. Výsledek neodpovídá nákladům, ať už ve Finsku, v Afgánistánu nebo v Čečně. V případě ČR a Polska jako místa umístění US zařízení jde spíše o urážku majestátu východní velmoci, to si nechce nechat líbit. Stejně tak nové ponorky a rakety mají posílit trochu povadlé sebevědomí, nevidím nějakou aktuální válečnou akci v dohledu. Přesto se ten arsenál velmocí občas opucuje, doplní a nějaké nadnormativní zásoby s prošlou lhůtou skladovatelnosti někam prásknou nebo prodají.

Pokud jde o fungování vojenských systémů, i vystřelení a úspěšná doprava takové rakety Supershahab přes půl zeměkoule není tak triviální věc, ty protirakety mají vzhledem k menší hmotě, mnohem kratší dráze letu a komplexní zaměřovací podpory lepší šance. Při použití třech obranných raket je šance na průlet už velmi nízká, tím jsou ty obrovské náklady nanic.

Kanuk 15.7.2007 10:38

Re: Sama existence s vysokou pravděpodobností funkčního systému

Že se ZHN v Iráku už nenašly, zdaleka neznamená, že tam nebyly, spíše jsou dobře uklizené. S tím bych mohl souhlasit. Nepřítomnost důkazu není důkazem nepřítomnosti. (Absence of evidence is not evidence of absence). Kdyby to ale měla být pravda, dávalo by to dost chudé vysvědčení americké zpravodajské službě.

Kdyby Rusové chtěli, převálcovali by Jak Finsko, tak Čečence. Ovšem, jim jde také o světové mínění. Pár vystřílených vesnic nepřidá na popularitě.  V Afghanistanu to bylo asi podobné, i když ne úplně stejné.

NevericiTomas 15.7.2007 16:44

Re: Re: Sama existence s vysokou pravděpodobností funkčního systému

Clovece jste opravdu tak HLOUPY???Ve Finsku ze brali ohled na verejne mineni? SSSR pod vladou Stalina? Nevim, ktere vesnice v Cecensku nevystrileli, ale jestli jste si nevsiml, tak tam vybombardovali statisicove mesto....

Kanuk 15.7.2007 23:31

Re: Re: Re: Sama existence s vysokou pravděpodobností funkčního systému

Pane Tomáši, jděte vrátit sobotales. Já nepsal "veřejné" (t.j. ruské) ale "světové", to znamená zahraničí.

Vybombardovali statisícové město...Když Američani vybombardovali Drážďany nebo Hamburg, tak podstatná část obyvatelstva to přežila. Naproti tomu, Lidice byly "vystřílené", přežil jen ten, komu to Němci dovolili. Tak se laskavě seznamte s významem určitých slov a nevymejšlejte si.

Brblal 15.7.2007 10:03

Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

Kam aqsi těch několik set uranových kuliček dopadne,můžeš mě to prozradit?Hypoteticky dojde už k zásahu někde nad střední Evropou,určitě ne až nad USA.A ty kuličky budeme u nás cvrnkat?

Magor Milda 15.7.2007 10:51

Re: Re: Český koryfej Machálek v Ameryce

ty kuličky letí stejnou rychlostí, jako ta útočná raketa, ale v protisměru. Ty, které netrefí, končí kdesi v Perském zálivu. Ty co trefí pak podle zákona o impulsu letí zaklíněné do rakety dále směrem na USA, avšak dráha nyní již neřízené rakety se nejspíše sníží, takže vše skončí někde v Atlantiku. K prolétnutí posledních tisíc km, kdy se hlavice osamostatňují, se totiž musí zapálit motory těch hlavic, raketa sama je naplánována na kratší let. Jinak ty kuličky z ochuzeného uranu už téměř nejsou radioaktivní, pokud se nevypaří úderem na pancíř, nejsou ani jedovaté. Je to materiál dost podobný olovu, jenom o něco těžší a tvrdší.

Doufám, že k takovým akcím nedojde, díky obrannému zařízení je vyhlídka na úspěch takového útoku minimální, náklady enormní.

Spíše spektakulární bude útok na Izrael, nemyslím však, že by Izraelci točili palci mlýnek. Rakety Patriot byly na začátek docela úspěšné, jejich izraelský následovnik jistě o třídu lepší. Válka byla vždy nejmocnější popud k pokroku v technice.

Kotík 14.7.2007 19:29

Topolánek je génius - co všechno ten moravský magor nestihne

Topolánek už má takový sortiment chování a činů - od podpory nacionálního socialismu, prosazování fašistických praktik, okopávání majetku někoho jiného, sprosté nadávání lidem, zahýbání ženě a přitom zneužití citů voličů s rozzářeným úsměvem a vnučkou, hodnocení politických oponentů zdviženým prostředníkem, žvanění hloupostí ať přijde kam přijde a nakonec teď ještě rozšířil svůj sortiment chování na válečného štváče. Jeho až dětinským vlezdořitizmem v prosazování radaru v Čechách on samojediný rozpoutal nové kolo zbrojení. To připravuje pěknou budoucnost pro svého pancharta co bude mít s paní Ing. Talmanovou.