16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

PROPAGANDA: Dezinformátoři, radujte se!

Z předvolební prezidentské debaty utkvěl mi v paměti apel Petra Pavla na to, že válka se vede nejen na ukrajinské frontě, ale i na netu – a také tady je třeba se bránit. Je-li zakázáno páchat trestné činy v rovině praktické, nemělo by se tolerovat ani jejich propagování ve virtuálním prostoru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Mentlík 19.4.2023 6:24

Boj proti dezinformacím je krásný, jen je tu problém, co to vlastně ta dezinformace je. Jaký je rozdíl mezi dezinformací a lží ? A co milosrdná lež, dezinformace vypuštěná z bezpečnostních důvodů, apod. ? Jak se budou posuzovat polopravdy, což je nejčastější a nejnebezpečnější případ údajných dezinformací ? Kdo to má posuzovat ? Nebo snad, autore, chcete uvrhnout do šatlavy i předsedu vlády, když nám tvrdí, že za drahé energie může (mezi jiným) i ukrajinský konflikt, který, jak známo, vypukl půl roku po jejich nejmasivnějším zdražení ?

R. Langer 19.4.2023 7:15

Za kovidu byl rozdíl mezi dezinformací a realitou cca týden až tři neděle. ;-)

R. Voráček 19.4.2023 6:23

Je dezinformace když ministr vlády ČR prohlásí informaci o události, která mohla mít nedozírný důsledek za ověřenou a v zápětí je popřena presidentem USA?

Odpovím si sám Ne, to je trestný čin šíření poplašné zprávy, a co se stalo NIC.

V. Mokrý 19.4.2023 6:48

R^!

R. Langer 19.4.2023 7:13

Trestný čin šíření poplašné zprávy byla celá ta stupidní taškařice s chřipkou, a co se stalo? NIC! Tak co. ;-€

R. Voráček 19.4.2023 7:38

nevím jak jste na tom byl Vy, ale v naší rodině na Covid zemřel člověk 56 let úplně zdravý, pravidelný dárce krve, pro mne to tedy chřipečka nebyla. Asi se mohlo dělat leccos jinak, ale po bitvě je každý generál. A mimochodem, bydlím v Praze poblíž letiště a vidím jak asiaté jezdí v autobusu s rouškami nikdo jim to nenařizuje. Buďte zdráv

R. Langer 19.4.2023 7:45

No, a já zase ty tři roky neznám osobně JEDINÉHO člověka, který na to zemřel, ale znám jich dost, co se nechali očkovat proti smrti, a bylo jim to platné jako mrtvému zimník. Ten Kovid nakonec stejně dostali úplně všichni, a většina z nich měla tak 3x horší průběh, než já. Za ty tři roky jsem ho měl 2x. A dělat se mělo maximálně to, co se dělá při větší epidemii chřipky, a ne ochromit celou státní ekonomiku na dva roky! :-P

R. Langer 19.4.2023 7:57

Jo, a je sice hezké, že Asiaté jezdí s rouškami i dnes, ale v praxi se dokonale ukázalo, že je jim to vlastně houno platné. Ten kovid nakonec taky dostali úplně všichni. A to je tak všechno, co se o té chřipce, a vlastně JAKÉKOLIV CHŘIPCE, dá říct. Každý rok ji prostě v podstatě dostane KAŽDÝ. A když ne ten rok, tak ten další. Je to prostě CHŘIPKA! :-P

R. Langer 19.4.2023 5:40

Hm, totalitní bolševik promluvil jasně a zřetelně! Socialismus si rozvracet nedáme, soudruzi! Naše tvrdá ruka těžce dopadne na naše nepřátele a cizí agenty, škůdce naší socialistické vlasti!

Hm, úplně jsem se vrátil do dětských let, soudruhu když jsem do občanské nauky připravoval zprávy z novin.

Díky, ALE NEMÁM ZÁJEM! ;-€

V. Mokrý 19.4.2023 6:49

:-):-)

M. Grundmann 19.4.2023 0:52

Nazývat někoho dezoláty je zřejmou známkou toho, že docházejí racionální argumenty. Při vlastní neschopnosti obhájit své politické názory neexistuje řešení, jak udělat z nepřesvědčivých názorů názory přesvědčivé.

Není to jenom problém český, Západ jako celek je neschopný přesvědčit zbytek světa o nutnosti své politiky rozšiřování NATO na východ během posledních 25 let. Tato politika vojenské expanze Západu na východ posledních 30 let měla oficiálně vést k míru a stabilitě a místo toho vedla k několika menším vojenských konfliktům, které se nakonec vyhrotily do současné války na Ukrajině. Je to o to nepřesvědčivější, že v okamžiku začátku této mocenské expanze Rusko nebylo oficiálně pro nikoho hrozbou a mělo skutečný zájem o spolupráci se Západem. S touto politikou nesouhlasí většina lidstva a nazývat tyto lidi dezoláty k její obhajobě nestačí.

Západ se musí podívat na výsledky své politiky.

V. Mokrý 19.4.2023 6:49

:-);-)

V. Kučer 19.4.2023 8:20

EU zachraňuje planetu, prioritu má Green Deal a válka na Ukrajině se do její politiky nehodí. Jiné zájmy mají USA.

K. Machala 19.4.2023 0:31

Je to smutné. Smutné je, že pan Hájek takto myslí a píše, ale smutné je i to, že proti němu chce autor uplatnit "Roskomnadzor" styl. Ne a ne a ne. Putinofily nepřesvědčí cenzura, ba naopak jim pomůže říkat, že jsme stejní jako Rusko, nebo - protože o Rusku to nevědí - že jsme horší.

Cenzura do demokratické a svobodné společnosti nepatří. Názory (a třeba i o Ukrajině), které jsou vládě sympatické, nebo které jsou sympatické vám či mně, nepotřebují ochranu. Svoboda se týká i hnusných názorů a především jich.

Nejde prokázat (většinou), že dezinfo je dezinfo, tj. záměrně šířená nepravda, o níž šiřitel ví, že je nepravda. A protože to nejde, chcete vlastně cenzurovat názory, které se vám nelíbí. Jenže cenzura je nepřípustná a vede přesně tam, kde Rusko už je. Fuj. nikdy více necenzurovat. Ukrajinu mám rád a pana Hájka nechápu. Ale vás taky nechápu, je mi líto. Svoboda slova musí být zaručena.

J. Bertl 19.4.2023 1:18

Naprostý souhlas. Věta "Svoboda se týká i hnusných názorů a především jich." by se měla tesat.

Z komunisty Skály a jeho názorů je mi na zvracení, ale jeho odsouzení mě vyděsilo. Ne kvůli lidem, jako je on, ale kvůli ohrožení naší svobody.

Je mi líto, že to autor článku a podobní nechápou.

L. Hančar 19.4.2023 4:52

Naprostý souhlas. Svoboda projevu je jen jedna. Nesmíme dělat rozdílu mezi vámi, napalmisty z vólstrýtu a mezi námi, chcimíry strýčka Si-Putina. A tak to má biť!

J. Hrazdil 19.4.2023 6:20

Gratuluji k dobre argumentovanemu prispevku.

P. Dvořák 19.4.2023 6:59

Pane Machala, že vy jste to popletl? Určitě.

Věta "Svoboda slova musí být zaručena." má podle nového správně znít "Svoboda slova musí být zničena."

Protože já si pamatuji v r. 1968 (nebo 1967) do nekonečna v TV omílané zvolání "Cenzura byla zrušena!" Jóó to byly časy. Dnes by v TV do nekonečna omílali "Cenzura bude zaručena."

:-)

R. Langer 19.4.2023 7:12

R^ [>-]

R. Gramblička 19.4.2023 8:09

Souhlas, dobře napsáno