18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

PROPAGANDA: Dezinformátoři, radujte se!

Z předvolební prezidentské debaty utkvěl mi v paměti apel Petra Pavla na to, že válka se vede nejen na ukrajinské frontě, ale i na netu – a také tady je třeba se bránit. Je-li zakázáno páchat trestné činy v rovině praktické, nemělo by se tolerovat ani jejich propagování ve virtuálním prostoru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 19.4.2023 9:05

Zlo to je, dost odpudivé zlo.

Problém je, že i boj proti zlu je velmi zneužitelný.

L. Žaloudek 19.4.2023 8:45

Pane autore, vaše argumenty si odporují: na jedné straně vám vadí, že si u nás může každý otvírat hubu a na druhé straně zase to, že v Rusku to tak není?

P. Diviš 19.4.2023 9:06

Jste si jist, že jste článek pochopil?

R. Langer 19.4.2023 10:15

Já jsem si jistý, že pan Žaludek to pochopil správně. Podle vás je chyba kde? 8-o

R. Langer 19.4.2023 10:16

Pan Žaloudek, pardon. AUtomaticka oprava. :-P

V. Novak 19.4.2023 9:25

Dřevojánkovi vadí, že si u nás mohou otvírat hubu i Nedřevojánkové.

To je jednoduché...

V. Petr 19.4.2023 10:22

R^R^R^

M. Pivoda 19.4.2023 9:47

Aby lépe pochopil ruskou mentalitu, doporučuji L. Žaloudkovi prostudovat "podělanou" Revoluci Děkabristů v roce 1825 (https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bkabrist%C3%A9).

R. Langer 19.4.2023 10:17

Neměl by si ji spíš nastudovat soudruh Dřevojánek, ty naše malá hloupoučká UI? :-P

L. Žaloudek 19.4.2023 16:26

Pane Pivodo, při vašem vzdělání: Nekritizuju, komu nebo čemu autor fandí a naopak, ale jeho způsob argumentace. Jak s tím souvisejí podělaní Děkabristé, ani nehodlám domýšlet...

M. Pivoda 19.4.2023 17:39

1. Článek autora jsem pořádně nečetl, takže tomu autorovi nic konkrétního doporučit nemohu. Zaujal mne nejvíce jen nadpis článku, to aktuální téma dezinformací.

2. Informaci o Děkabristech a následcích doporučují vám, protože to dobře vysvětluje ruskou historii i jejich mentalitu. Podělaný byl způsob provedení děkabristické revoluce. Na obou stranách. Další revoluce v Rusku, VŘSR, vedla proto k důslednému vyhubení ruské carské rodiny, zatímco například ve Velké Britanii z (od moci) odstavené královské rodiny úspěšně udělali representanta Velké Britanie. Sleduji velkou světovou šachovnici.

3. Vzdělání ve státě ČR do toho nepleťte. Zde funguje mafie. Důsledně. Využívají k tomu dezinformací a magorů, kteří svým uvažováním mají velmi daleko od demokracie.

R. Langer 19.4.2023 18:35

1. O článku sice nic nevím, nemohu nic doporučit, ale podle nadpisu jsem se o něm nějak musel vyjádřit pod příspěvkem pana Žaloudka, který se sice podivuje nad něčím úplně jiným, než o čem mluvím, ale to je mi úplně jedno.

2. Vím něco o Děkabristech, což sice s cenzurou a článkem nijak nesouvisí, ale protože ty bolševické excesy jsou jedna z mála věcí, co mi z důkladného studia marxismu v mládí uvízlo hlavě, zapletu je do toho.

3. Pomluvím obecně vzdělání, protože jsem neschopný blb, a odevšad mě za to po zásluze vyhodili, a to i přesto, že mi předřečník (mylně) jakousi inteligenci přiznává. Což jsem tímto snadno vyvrátil.

Ty dneska prostě perlíš, ty naše malá hloupoučká UI! R^ ;-D

P. Skřivan 19.4.2023 8:36

Tento pán tuším že se jim říkalo "uvědomělý autor" si je naprosto jistý svou pravdou proto zde demokratické postupy spíše překážejí tudíž on má plné právo je obejít.

Komunisté hojně využívali cenzuru autor volá po boji s desinformacemi jeho inteligence mu nedovolí objevit fakt že se jedná o stejné metody s jiným názvem. Komunisté měli agenty udavače autor chce nasadit elfy. Opět jako přes kopírák. Nejen že nechápe tu podobnost on si své postupy ještě obhájí s tím že on to myslí dobře a názory oponentů jsou tak strašně špatné(dle jeho názoru) že tradiční způsoby vyvracení lží tedy diskuse/argumentace nejsou potřeba.

M. Šejna 19.4.2023 8:34

Zajímalo by mě, zda si tohle individuum Dřevojánek uvědomuje, že tu propaguje totalitní praktiky bolševické nebo nacistické cenzury.

P. Pepax 19.4.2023 8:35

R^ trefné.

F. De Winter 19.4.2023 10:31

R^R^

P. Brich 19.4.2023 10:52

R^

R. Meišner 19.4.2023 8:27

tak autor by rád zavíral tu do vězení, tu do blázince všechny, kdo si myslí něco jiného než on,--pochopil jsem to správně? jeden takový pán už po světě chodil, --ve třicátých letech minulého století....víte, autore, Hájka nechte klidně Hájkem, --ten se dostatečně zesměšňuje sám, proč ho hned zavírat? rozumný člověk ho ani nezaznamená, a hloupému stejně nic nepomůže, ani sebelepší osvěta. v které kategorii se pohybujete, na to už si odpovězte sám.

M. Malovec 19.4.2023 8:25

Nečtu "blitky" Hájkovy, jsou-li to blitky nevím. Váš blitek jsem si přečetl a natahuje se mi žaludek po něm. Kde že je NP za pana Wagnera. Co teď musím resp. nemusím číst, ale přečtu omylem.

P. Zeman 19.4.2023 8:15

četl jsem po větu "právě když jeho ruský idol"

dál nečtu, protože autor je odporná prolhaná neonacistická svině, která adoruje Hitlera a popírá genocidu a proto patří do kriminálu Rv

M. Rohovský 19.4.2023 8:12

Bylo by zajímavé znát názor autora na svoje ukotvení v politickém spektru. Něco mi říká, že se za obdivovatele absolutní totality nepovažuje.

P. Kubáč 19.4.2023 8:08

Vždycky si vzpomenu jak v protektorátu lepilo gestapo na rádia cedulky "poslech zahraničního rozhlasu se trestá smrtí" zatímco Angličani mohli Hitlerovy bláboly poslouchat dle libosti.

Abychom omezili vliv Roskomnadzoru na českou společnost - zavedeme Čechkomnadzor - a to se vyplatí!

P. Diviš 19.4.2023 9:10

Angličani (spíš asi Britové) mohli sice poslouchat Hitlerovy bláboly, ovšem vysílané z míst mimo britský dosah. Vysílat je v Británii nešlo.

Podobně my můžeme slyšet i vidět ruské bláboly vysílané z Ruska, ale s jejich výrobou a šířením v Česku trochu problém je. Nepléduji za zákaz, pouze upozorňuji na rozpor v tvrzení, že "Angličani mohli ..."

R. Langer 19.4.2023 10:19

Aha, takže tady u nás podle vás někdo "vyrábí" ruské bláboly. Aha. A doma pod postel jste se díval? ;-D

H. Vogel 19.4.2023 19:52

No, v podstatě vyrábí. Vezme se ruský blábol, dá se k tomu český simultánní překlad nebo titulky a propaguje se to. To by se dalo nazvat výrobou, nebo ne? Jinak Psí diskuse je výkladní skříní svobody slova. Pes není povinen akceptovat všechno a může publikovat, co Pes chce publikovat, v diskusi si mele každý co chce a CzechComCheck mu u dveří nezvoní. Je velmi zajímavé (zcela mimochodem), že Roskomnadzor je opravdu řídké téma v českých diskusích. Jako by v Rusku neexistoval či to byla úplně “v poho” organizace.

F. Pavelka 19.4.2023 11:02

Pane Diviši, zde vaše paralela poněkud pokulhavá. Jsme snad ve válečném stavu s Ruskem, jako byli navzájem UK a Hitlerovo Německo? Fialovy velkohubé řeči "jsme ve válce" mají jen usnadnit akceptaci cenzury u jednodušších ovčanů.

R. Gramblička 19.4.2023 7:51

blablabla.....

Je srandovní, jak jsou "ti jediní správní" rozhořčeni z alternativy, přestože sami s mainstreamem po boku mají ve veřejném prostoru daleko větší sílu a přesto je štve, že oponenti jsou pořád slyšet. Komunistická totalita autoru nevoněla, přesto by nejspíš chtěl nějakou podle vlastní chuti. Ale vše do času. Alternativa roste a tím nemyslím jen obskurní protiproud či aeronet. Parlamentky, XTV, Vox TV, Incorrect, Infovojna.bz, Slobodný Vysielač, Svobodné Universum atd atd, každý si vybere to své a tak to má být.

R. Gramblička 19.4.2023 8:02

mimochodem, je zajímavé, jak se v CNN Prima news čím dál častěji objevují konzervativní komentátoři (Stonjeková, Holec, Tlustý, Kubáček...), kteří mají jinde v mainstreamu utrum

J. Sedlář 19.4.2023 7:45

Pjotr Fialenko, alias blyštivý Péťa to řekl jasně. Boj s nesprávnými názory muší bejt. Sláma uKravína, za5rané náledí.

M. Pivoda 19.4.2023 7:26

Pojem desinformace je ale mnohem širší, než jen ovlivňování momentální situace kdesi na bojišti. Je to jakékoliv záměrné/zlomyslné klamání občanů demokratického státu. Aha?

POZOR: Klamat občana může i počítačový program tzv. umělé inteligence, AI. Například naivní učitelé ve školách byli zaskočeni tím, že místo studentů povinnou esej úspěšně napsal program AI s názvem ChatGPT (volný překlad: pokec GPT). Známý podnikatel ELon Musk ale slibuje že dodá konkurenční "Pravdivý GPT" (TrueGPT), který bude sdělovat občanům jen pravdu, a nic než pravdu. Nikoliv tedy lež a klam.

Dilema dnešní doby: Pokud takový software workoholik Musk skutečně dodá, posílí tím podnikatel-inovátor Elon Musk ale také svou mocenskou pozici. A v tom právě spočívá to dilema dnešní doby. Změna mocenských pozic. Určitě Elon Musk tím posílí oproti krátkozrakým politikům, kteří účelově hledí jen "od voleb do voleb" (a po nás potopa). Pak teprve dojde k velkému světovému posunu, nikoliv jen na aktuálním bojišti na Ukrajině, jak varuje v článku autor. Boje o moc, byly vždy krvavé. (Pozor: Tzv. Sametová revoluce 1989 v ČSSR nebyl krvavá, protože to byl obchod.)

Pro zvídavé: GPT stands for generative pre-trained transformer which is a type of large language model (LLM) neural network that can perform various natural language processing tasks such as answering questions, summarising text and even generating lines of code.