24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

PRÁVO: Politický proces s Klausem

Tato má poznámka, která není ničím jiným než povzdechem nad současnou politickou a společenskou atmosférou, nad polarizovanou společností, v níž začíná převládat nenávist nad demokratickou debatou, vyvolala docela rozsáhlou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 9.3.2013 7:09

Re: Pokud jde o stávkování, mám názor striktně liberálně-konzervativní:

Tak to je přesně můj názor - objevil jsem Ameriku!

Které státy to jsou, například?

O. Malstoka 9.3.2013 6:29

Kdo nechce neslyší

Chtěl jsem se původně vyjádřit k některým myšlenkám, které pan Haas ve avém článku nastínil. Pak jsem sjel dole na diskusi a zjistil jsem, že je to zbytečné, protože každý mele tu svoji pravdu a jakýkoliv pokus o názor někoho jiného nestojí. Celá ta diskusní část je úplně zbytečná, protože hlavně se v ní zakomplexovaní a nenávistní účastníci potřebují zbavit svých, možná až patologických traumat. Proto všem přeji hezký den a pokuste se alespoň jednou za den na někoho usmát.

T. Pansky 9.3.2013 6:28

Re: Pokud jde o stávkování, mám názor striktně liberálně-konzervativní:

Mala poznamka: v nekterych statech maji pravo na stavku pouze zamestnanci soukromych podniku.  Statni zamestnanci to pravo nemaji, protoze maji tabulkove platy a mohou odejit, kdykoliv chteji.  Zaroven je nemuze stat jen tak vyhodit, muze je pouze preradit.

T. Pansky 9.3.2013 6:24

Re: Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

Velmi dobre napsano.  Jak malo lidi na techto strankach je schopno napsat par vet, ktere maji hlavu a patu.  Dobra pravdy je nekdy tezke.  Ale rozhodne stoji za to si precist zajimave napady ci namety.  Preji hezky den.

M. Trhlík 9.3.2013 6:16

Re: Pokud jde o stávkování, mám názor striktně liberálně-konzervativní:

Pane Pavlovský, já s Vámi v podstatě souhlasím, i když se velice  často hovoří i o stávce učitelů, policistů, hasičů, či jiných činností.Já nejsem také příznivec tripartity,mně se jen nelíbí ten výraz lůza. A jakým způsobem se mají bránit důchodci, kterým se prostě oznámí, že nejsou peníze a z toho důvodu nedostanou přidáno, jen malo část toho co měli dostat? A ptá se jich někdo,jestli jim to bude stačit k pokrytí inflace? Proč se stejně nepostupuje i u jiných státních zaměstnanců? Nebudu připomínat nekřesťanské odměny na ministerstvech, ale i jinde, kde se to zdůvodňuje mimořádným úsilím odměněných.To není závist, jen mi vadí,že někde se peníze najdou a jinde  není žádná naděje, spíš se to ubírá k horšímu.Tím myslím zrovna důchodce

P. Pavlovský 9.3.2013 5:52

Pokud jde o stávkování, mám názor striktně liberálně-konzervativní:

Morální právo na stávku mají pouze zamněstnanci soukromníků.

Zamněstnanci státní či obecní (byl jsem jím i já jako VŠ kantor) jsou de facto zamněstnanci svých spoluobčanů, daňových poplatníků.

Stávkovat proti nim (např. lékaři mimo soukromý sektor) je nemravné, komu se taková práce nelíbí, má odejít do soukroméno sektoru, do zahraničí nebo začít podnikat.

Proto též nemám rád tzv. tripartitu: do jednání mezi zaměstnavateli a zaměstnanci se stát nemá plést, případné spory se svými vlastními zaměstananci si má stát (obec) vyřídit separátně.

Proto také by  stát (obec) měl mít těch zaměstananců co nejméně!

M. Trhlík 9.3.2013 5:41

Re: Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

Pane Panský,bohužel u nás je pořád politika boj o moc a podle toho to vypadá.A nemyslím si, Klaus byl vyjímkou, i když jeho obvinění je skutečně nesmyslné.   Když by se změnily často nesmyslné zákony, tak to má svou váhu, ale přicházet s takovými argumenty, jako někteří senátoři, to se mi vůbec nelíbí.Ono už se zase  začíná projevovat i otázka prezidenta Zemana. Je opilec, nebo jen zase se už někomu jedná ho znemožnit? Byl by K.S. schopen lépe zastávat funkci prezidenta, nebo dokonce zastínit i bývalého prezidenta Klause.? To jsou zase jen dohady a spekulace.V každém případě Klaus odešel a přišel Zeman,To je realita a nějaké vzpomínání s "láskou" na Klause je asi zbytečné. Některé věci, které se mu podařilo prosadit ho šlechtí, jiné o kterých jen hovořil a nerealizovaly se o těch je zbytečné hovořit.Takových nápadů má tisíce lidí, ale uznávají se jen těm nejznámnějším.Ono heslo, že chybami se člověk učí, ale nevyučí, je pořád platné a v politice obvzláště.

M. Trhlík 9.3.2013 5:23

Re: Tak nám senátoři Dienstbier s Antlem a senátorka Wagnerová vešli do dějin.

Pane Pavlovský,mne jen překvapuje kolik těch příslušníků té "lůzy" v tom našem národě je.Tažení proti Klausovi zvláště v poslední době se mi nelíbilo, bohužel si myslím, že kus viny na tom nese on sám.A nebyla to jen amnestie.Předvolební výroky jeho i celé jeho rodiny,poukazování na levičáctví Havla, kritizovní našich problémů v zahraničí a další mu na vážnosti nepřidaly. Možné opravdu je, že Klaus úmyslně podpořil do funkce prezidenta Zemana, aby byl patrný rozdíl jejich vládnutí, ale to jsou jen spekulace.Ale hovořit o tom, že Zemana volila lůza se mi zdá příliš jednoduché.Ono je to hodně podobné tomu, když stávkují lékaři za své požadavky, tak je obvykle ticho,  s mírnými výhradami.Na druhou stranu, pokud vyjdou do ulic ostatní lidé, stává se z nich lůza.

P. Pavlovský 9.3.2013 5:14

Nerozumíme si!

Já jsem naznačil, že zatímco V. Havla chránily před eventuelním stíháním za porušování ústavy ty odsezené kriminály,

V. Klause žádná taková předlistopadová statečnost nechrání, protože jí nebylo.

Posmrtné a nevkusné kopání do V. Havla je pak přirozeně přitěžující okolností.

V. Kopta 9.3.2013 5:00

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Spravne jste to napsal, je to totalni nesmysl. Takhle jsme se vyznamenali uplne stejnym zpusobem. Pravni stat musi merit stejnym metrem, jinak to neni pravni stat. Debatu a zmenu ustavy beru, ale zalovat za velezradu je saskarna, notabene kdyz se na to nemuzou shodnout ani ustavni pravnici.

P. Pavlovský 9.3.2013 4:37

Re: Tak nám senátoři Dienstbier s Antlem a senátorka Wagnerová vešli do dějin.

V. Klaus je  RADA MOUDRÝCH? A někdo jej chce pověsit?

A senátoři, popř. Klausem jmenovaní ústavní soudci jsou LŮZA POD PLATANEM?

Jděte se s takovými komparacemi vycpat!

LŮZA POD PLATANEM zvolila Zemana, to ano!

Také se podle toho včera radovala!

P. Pavlovský 9.3.2013 4:30

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Možná, že si řekli, že V. Havel už byl politicky stíhaný v životě dost, a že zkusit jej politicky stíhat zase, by bylo poněkud chucpe:-).

Dovedete si to představit v praxi?

Postavit před demokratický soud člověka, který tu demokracii u nás pomohl vybojovat i pobyty v kriminálech?

Tím bychom se před světem skutečně vyznamenali!

Pak už by jenom zbývalo, aby v Polsku podobní lidé  soudili Walesu!

S. Vaněček Šauerová 9.3.2013 4:21

NENÍ TO POLITICKÝ PROCES.

To, že to někdo tvrdí, nejen pan Haas, neznamená, že tomu tak je. V zásadě jde o mnohaletý spor o výklad české ústavy, spor o právní názor. O to, zda, říká-li ústava "jmenuje", "odvolává", podepisuje", "ratifikuje", zda tak učinit MUSÍ, anebo  MŮŽE. O to, zda prezident MUSÍ respektovat rozhodnutí soudu. O to, zda může zůstat nečinný, pakliže mu ústava ukládá, aby konal (resp. předkládal návrhy na soudce ÚS). O to, zda prezident musí respektovat ústavu, na niž skládal prezidentský slib nebo zda se může choval dle svého  u v á ž e n í . K tomu se připojil spor o amnestii, resp. její čl. II, abolici. I zde ale šlo především o to, zda je k takovému kroku prezident oprávněn, porušil-li současně rovná práva nemalého počtu občanů (právo na spravedlivý proces). O této věci již ÚS rozhodl. TOTO ŽE JE POLITICKÝ SPOR ? Tentýž spor přece existoval již v éře Václava Havla. Také se někdy nemohl vejít do ústavy. Jenže, Václav Klaus to přehnal, v šachové hře prostě udělal chybu.

Jistě, rád by to jako politický spor viděl, a také to tak hned pojmenoval. Václav Klaus je vůbec mistr v převracení významů všeho možného, zdaleka nejen v tomto případě.

V každém případě se zde - pokolikáté už ? - předvádí docela ukázková demagogie. Jde o spor o výklad Ústavy ČR, nic jiného.

V. Kopta 9.3.2013 4:14

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

To nemeni nic na faktu, ze to je proces politicky. Merit se musi stejnym metrem. Kdyz stihaji Klause za jeho interpretaci ustavy (na ktere se mimochodem nemuzou shodnout ani odbornici) tak meli stihat taky Havla. Takhle je to pouze politicky lynch.

P. Pavlovský 9.3.2013 3:49

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Nesrovnatelný není jen postih, nesrovntatelné je prakticky všechno, 

od možností obhajoby až po naprostou svobodu žalovaného!

Především ale nezávislý soud, nepodléhající KSČ!

To srovnání je de facto uríážkou tisíců politických vězňů naší Čťvrté republiky (1948-89)!

V. Kopta 9.3.2013 3:39

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

pravda, postih je nesrovnatelny. Co je tady ale spolecne je ze to je politicky proces.A soud samozrejme nema a nemuze dorucit spravedlnost v politickem procesu. Jak pan Haas pekne demostroval, zaluji Klause za neco, za co u Havla ani necekli...Ac nejsem priznivcem Klause tohle je evidentni. Kdyby zaryti politicti odpurci protestovali proti tehle saskarne, dalo by se rict, ze u nas demokracie zapustila koreny.

S. Vaněček Šauerová 9.3.2013 1:23

To je jenom důkaz, jak hluboké zoufalství se zmocnilo spolupracovníků, přátel a fanoušků pana Klause, nic víc.

A pan Haas žil před před převratem (od r. 1969)  v Kanadě. To ale neznamená, že by dobře nevěděl, co se doma dělo. Jen trochu přehání, podobně jako všichni Klausovi lidé v těchto dnech.

:-)

P. Scheck 9.3.2013 1:09

Pane Haas

Říkáte, že pokud dojde na žalobu, nepochybujete, že bývalý prezident Václav Klaus, se bude schopen obhájit.

I já se na to těším.

Konečně si nebude moci vybírat, jestli na to a to odpovídat nebude, o tom se už vůbec s nikým bavit nebude, o tom bude zarytě mlčet. A pokud někdo po něm chce nějaké vyjádření, ať napřed pošle otázky a dle toho on uváží, zda vůbec bude komunikovat.

Rád si nechám vyvrátit, že se takto v poslední době nechoval.

Z. Ležatka 9.3.2013 1:06

Tak nám senátoři Dienstbier s Antlem a senátorka Wagnerová vešli do dějin.

A na rozdíl od pana Haase, který k popisu jejich státnického kroku potřeboval celý dlouhý článek, stačil Karlu Krylovi jediný verš: A LŮZA POD PLATANEM RADU MOUDRÝCH VĚŠÍ …

P. Pavlovský 9.3.2013 0:59

Žil jste tu za totality vůbec?

"To, co se dnes děje,  mi připomíná předlistopadovou atmosféru." Připomínat vám to může třeba hru na fanty, ale s jakýmkoli předlistopadovým soudním postihem politického charakteru nemá žaloba na V. Klause  společného nic podstatného.

Důvod je prostý: Zatímco před listopadem bylo možné dostat se na léta do vězení za písničku, za povídku v samizdatu, zatímco P. Wonka byl za velice mírný politický protest ve věztení utýrán k smrti, V. Klausovi se nemůže stát vůbec NIC. I kdyby byl shledán viným - rozhodnutí soudu nechci předjímat -  eventuelní sankce je zanedbatelná ve srovnání s předlistopadovou "atmosférou".

Kupříkladu Prof. Jan Patočka se "dopustil" pouze rozhovoru se zahraničním politikem a byl následkem toho UVYSLÝCHÁN K SMRTI! TO BYLA "PŘEDLISTOPADOVÁ ATMOSFÉRA"!

"PŘEDLISTOPADOVÁ ATMOSFÉRA" byla ovšem i  v letech po únoru 1948! K čemu vedly tehdejší politické procesy snad nemusím připomínat. S tím chcete srovnávat žalobu senátorů na V. Klause? S lidmi jako Vaš či Urválek chcete srovnávat dnešní senátory a ústavní soudce?

Na obranu V. Klause mohou jeho příznivci dnes zvěřejňovat tisíce stránek textů. Když byl ale zažalován před Listopadem V. Havel, nebylo možno na jeho obranu beztrestně napsat ani řádek, o zveřejnění v nějakém tištěném médiu nemluvě.

V. Kopta 9.3.2013 0:21

pekne napsane

Pekne napsane a logicky vyargumentovane. To to tady schytate, tahle zaloba je ciste politicka a s velezradou to nema nic spolecneho. A tudiz logicka argumentace nepomuze, kdo chce psa bit hul si vzdycky najde...

T. Pansky 9.3.2013 0:17

Boure ve sklenici vody ... vsichni vidi nesmyslnost ...

... (pouzil jsem jemne pojmenovani) cineni senatoru (hlavne nebo vsichni?) CSSD.  Je to naprosta nesmyslnost a ucet zaplati obcane.  Doufam, ze obcane jim (CSSD) to nechaji proplatit v pristich senatorskych volbach.  Pokud by dotycni senatori meli alespon spetku rozumu, navrhnou zmenu ustavy, aby se podobne excesy s milosti nemohly opakovat.  Jinak receno: pan prezident Klaus ve sve roli narcise provedl milost zatracovanou vetsinou obcanu a levicovi senatori na to pridali dalsi nesmysl.  ... Jeste dvacet let po nastoleni noveho rezimu nevime, co to znamena politika.  Politika neni boj o moc a snaha se dostat do citanek zakladnich skol.  Politika je tu k tomu, aby dochazelo k verejnemu spravovani zeme k tomu volenymi zastupci.  To politiku unika, nechteji to chapat anebo se jim to nehodi.  top0625top@live.com