19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Politický proces s Klausem

Tato má poznámka, která není ničím jiným než povzdechem nad současnou politickou a společenskou atmosférou, nad polarizovanou společností, v níž začíná převládat nenávist nad demokratickou debatou, vyvolala docela rozsáhlou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Václavíková 9.3.2013 10:51

Re: Možnost částečné nápravy abolice

Nikde jsem to zatím nečetla, můžete uvést bližší podrobnosti? Je to zajímavé.

M. Pivoda 9.3.2013 10:31

Poslední slovo bude mít historie

I já domnívám, že Ústavní soud shledá Václava Klause nevinným. To ale není poslední hodnotící slovo. Po Ústavním soudu (který se drží jen litery zákona) Klausovy činy posoudí historie, dle zdravého selkého rozumu.

Václav Klaus se učitě podílel na tendencích k rozbití Evropské unie (pod jeho populistickou masáží by většina Čechů už dnes chtěla vystoupit z EU) - a v tomto směru jde o Klausovu velezradu.

Pokud se EU ropadne a nebo Česko z EU vystoupí, a pak příjde válka ve které bude Česko osamocené, ujišťuji vás, že nejen vaše děti, ale i vy sám budete ještě jednou proklínat ekonoma Václava Klause.

V. Němec 9.3.2013 10:18

Není co dodat

Snad jen podpis

B. Rudolf 9.3.2013 10:17

Možnost částečné nápravy abolice

Myslím, že odcházejícímu panu prezidentovi jsme věnovali až příliš mnoho pozornosti. Trest za abolici již byl vykonán a nic horšího mu již reálně nehrozí. (Snad jen soud dějin, ale opravdu nevíme, jaký bude.) Uznán vinným z velezrady nebude. To přece víme.

Mrzí mne, že (jak se zdá) nikoho nezaujal návrh Ústavního soudu, který umožňuje částečnou - ale podstatnou - nápravu abolice. Navrhuje, aby se do doby, která by mohla být příčinou zastavení trestního stíhání či procesu, nepočítala doba obstrukcí obviněného.

P. Scheck 9.3.2013 10:05

Re: Kdo nechce neslyší

Pane Malstoka, člověk který používá vaše dehonestující výroky, obyčejně nemívá klid a mír v duši. 

Tolik moje zkušenost. Raději žádný úsměv než ten, při kterém z koutků kape jed.

M. Kosejk 9.3.2013 9:59

Re: "Dnes je stačí mediálně odpravit"?

Havlovci se proti němu vyhraňují už od začátku, co se jim rozpadlo jejich elitářské OF. A zbytek mediálního světa se k nim přidal nepozději v druhé polovině 90. let. A od té doby je to - dle nich - univerzální viník všeho, co se tady událo špatného.

M. Vlasák 9.3.2013 9:59

Přání českého lidu x zájem všeho lidu

Jak senátoři plní typické přání českého lidu "aby sousedovi chcípla koza" a v čím zájmu?

Pokud ústava, ale i další zákony a předpisy, nebudou před schalováním podrobeny logické oponentuře odborníky nejen na právo, bude vždy jejich nejasnost nebo vícesmyslnost zneužívána.

Za výši mandatorních výdajů stanovaných zákonem a tedy za značnou část odpovědnosti za zadlužování státu může parlament (současný i předchozí) a žádná vláda s tím nic neudělá, ta jen řídí státní správu v rámci schválených zákonů, naplňuje zadání parlamentu a předkládá návrhy zákonů, stejně jako poslanci nebo senát. Parlament návrhy zákonů může a nemusí přijmout k projednání, pak je projednává a většinou upravuje podle svého a pak schvaluje.

J. Barto 9.3.2013 9:55

Naštěsti

se o nás svět téměř nezajímá. Jinak by jsme byli bezpečně za kašpary.

Při sledovani včerejší komedie na hradě, která neměla s důstojným uvednim prezidenta do funkce nic spolecneho, mne napadlo:

Proč neni jednoduchý paragraf, který by umožnil stíhat prezidenta za nedodržení, či porušeni slibu?!

Ale ne, my na to máme obludné slovo VELEZRADA !. A tak i ti keří jsou přesvědceni (patřím mezi ně)že V.Klaus by měl být za své konání - nekonání stíhan) se téhle obludnosti svědčící o zhovadilém pravním systému, se prostě téhle formulace ve značném počtu děsí !!.

P. Scheck 9.3.2013 9:55

Souhlas s panem Pavlovským

P. Scheck 9.3.2013 9:51

Re: "Dnes je stačí mediálně odpravit"?

Není pravda, pane Kosejk, že na likvidaci Klause pracují media už dvě desítky let.

Zprvu to byl naopak veliký chráněnec, o kterém se nesmělo říci v mnoha médiích půl slova špatného. Kdo si toto dovolil, riskoval, že ho Klausovci (obrazně řečeno) sežerou.

Na to ale Klaus nějak zapoměl. Nemusíte po něm opakovat vše...

B. Rudolf 9.3.2013 9:49

Díky aroganci a nepoučitelnosti

Díky aroganci a nepoučitelnosti zejména pravicových stran nám návrat k předlistopadové atmosféře skutečně po volbách hrozí.

Doufejme, že oba malujeme čerty na zeď.

T. Kočí 9.3.2013 9:46

Re: cesta k sametové diktatuře

Připojuji se.

T. Kočí 9.3.2013 9:45

Re: Jednoduše řečeno,

Takových Dienstbirů je u socanů přehršel.Bohužel, nejen tam."Politiků " z povolání.Buď tam nastoupili rovnou ze školy -(Nějaké velmi liberální- Gross)nebo po zjištění, že se jinak neuživí (Škromach elektrikář- vrah krav).

Wagnerová-vysloužilá soudkyně.Jaká je úroveň jejích znalostí a erudice?Co si tyhle nuly vydělaly za léta svých karier.Že je hanba nefackuje.Chce se mi blejt.

B. Rudolf 9.3.2013 9:37

Konec blbnutí

Nebyla to velezrada a nejsou tu padesátá léta. Ale ...

Václav Klaus dal svou abolicí tomuto národu facku. A tento národ mu prostřednictvím senátorů facku vrátil.

Co na tom ještě chcete řešit?

L. David 9.3.2013 9:32

Jednoduše řečeno,

bezvýznamní politici, o kterých se neví, zda vůbec něco zásadníhoho v životě dokázali, se potřebuji zviditelňovat neadekvátní žalobou na Klause. Jakkoliv Klaus také chyboval, ale kdo chyby nedělá ?

Ukázkou arogance je třeba Klausův kritik - náfuka a tlučhuba Dientsbier. Ať někdo napíše, co ten chlapec kdy významného vykonal ?

M. Kosejk 9.3.2013 9:22

Re: "Dnes je stačí mediálně odpravit"?

Ano, klasická pravdoláskařská reakce: "Jste zcela vedle..." :)))

Bez médií by kníže nepostoupil ani do druhého kola - a postoupil - a stačilo pár týdnů mediální masáže. Kdežto na likvidaci Klause média pracují už dvě desítky let - a k hrůze mnohých pravdoláskařů se jim to tak úplně nedaří, i když většinu lidí už zmanipulovali (např. VÁS).

A prosím - ignorujme se. Nemám zájem Vás číst, ani na Vás reagovat. Jen ze slušnosti odpovídám.

M. Kosejk 9.3.2013 9:04

Re: cesta k sametové diktatuře

Já to vím, dokonce jsem tuhle frázi dal do titulku k příspěvku pod článkem pan Petráčka. A prostě se divím, s jakou vervou se mnozí dávají do likvidace demokracie. Ať si senátoři položí otázku: Opravdu je demokratické, když nad rozhodnutím demokraticky zvolených orgánů stojí nevolení elitáři, kteří mohou kdykoliv zrušit cokoliv, co demokracie rozhodne - a navíc diktovat i nové další věci?!

P. Pavlovský 9.3.2013 8:56

"Dnes je stačí mediálně odpravit"?

Jste zcela vedle, vítězství Zemana, který měl proti sobě většinu médií, to vyvrací!

P. Pavlovský 9.3.2013 8:53

Sorry, výraz lůza jsem tu nezavedl já,

ale Z. Ležatka, když aplikoval písničku K. Kryla. 

P. Pavlovský 9.3.2013 8:49

Kolikrát to tu mám opakovat,

píše se vÝjimka a na vyjÍmka!

P. Pavlovský 9.3.2013 8:47

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

To  co píšete neopravňuje nikoho ani trochu ke srovnávání poměrůl před Listopadem a po něm.

Není cenzura, nikomu nehrozí kriminál ani politická diskriminace, o pronásledování StB nemluvě.

Víte jak a o se tehdy učilo ve školách?

Je kapitalismus, každý si volně jezdí kam chce!

Srovnáváte nesrovnatelné a pan Haas také!

J. Kulheim 9.3.2013 8:42

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Paní Sedláčková, stručné a jasné..Děkuji.

J. Sládeček 9.3.2013 8:35

Re: cesta k sametové diktatuře

Cožpak nevíte, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou? Elita národa tenkrát hajlovala, až se z ní kouřilo a prostí lidé z tramvaje honili sami o své vůli aktivně parašutisty. A to, že jsou kriminalizovány politické názory, je přece v "demokracii" běžné.

J. Sládeček 9.3.2013 8:32

Tak v padesátých letech byli všichni nevinní?

Asi tak jako dnes, kdy jsou všichni nepochybně vinni. :))

P. Lenc 9.3.2013 8:30

Re: Nerozumíme si!

Takže pane Pavlovský, kdo před rokem 89 seděl, tak ten může ústavu "porušovat", ale ten který neseděl ne?Buď si děláte legraci, nebo váš nekritický obdiv Havla vám totálně zatemnil zbytek myšlení.A nezkoušejte to, jak to často děláte, otáčet, že jste to myslel jinak.

P. Lenc 9.3.2013 8:20

Re: cesta k sametové diktatuře

Nelze než souhlasit pane Kosejku.

A. Sedláčková 9.3.2013 8:16

Re: Žil jste tu za totality vůbec?

Pane Pavlovský, žila jsem tu za totality a musím říct, že v minulých dnech jsem začala pociťovat to, co v 80. letech před sametem. Říkala jsem tomu, že se nedá dýchat. Tehdy byl příčinou jednoznačně komunistický režim s jeho dopadem na lidi, dnes jsou příčinou lidé se svou zlobou, závistí, neschopností uznat pravdu toho druhého, i když jde o blbost. Na případu p. Klause jsou současné patologické projevy společnosti dobře vidět. Nejde tady přece o to, zda jej máte nebo nemáte rád. Jde o základní projev lidskosti, kterého se začíná nedostávat. Takže nesmírně ublížíme člověku, kterého nesnášíme a omluvíme si to lehce - no však ať se ukáže, jak se umí bránit, má možnost. No a ta špína, co na něm neoprávněně ulpěla - no bóže můj problém to není a dobře mu tak... Víte, neměla jsem ráda p. Havla, opravdu mne těžce zklamal. Ale připojit se k honbě na něj - to bych se strašně styděla. Pane Haasi, dobrý článek, děkuji.

M. Vlasák 9.3.2013 8:11

Re: Přání českého lidu x zájem všeho lidu

A to že je něco přáním někoho ještě nemusí být v jeho zájmu, natož v zájmu všeho lidu.

M. Kosejk 9.3.2013 8:10

cesta k sametové diktatuře

V mediokracii už není třeba politické oponenty likvidovat fyzicky. Dnes je stačí mediálně odpravit - nenechat na nich nit suchou a stokrát opakovat ty samé lži - a lid už je přijme. Prostě mám pocit, že jsme nastoupili sametovou cestu k diktatuře jedné jediné euro-levičácké ideologie, která se vyznačuje kriminalizací výsostně politických rozhodnutí a marginalizací váhy voličských hlasů, respektive váhy demokraticky zvolených orgánů - ve prospěch vzrůstající moci nikým nevolených byrokratů a soudců.

A za sebe musím říct, že patřím k těm, kteří si Klause váží. A považuji ho za dobrého prezidenta, který artikuloval i moje názory - jako skoro jediný z politiků. Přijde mi vyloženě neslušné, že této skupině lidí nebylo umožněno se s prezidentem důstojeně rozloučit. Nemohu se zbavit dojmu, že Janeček se senátory a novináři kriminalizují můj politický názor.

M. Vlasák 9.3.2013 8:07

Přání českého lidu x zájem všeho lidu

Doplnil bych, že v článku nebyl zdůrazněn rozdíl mezi "přáním českého lidu" (Miroslav Antl) a "zájem všeho lidu" tedy podle Rychtského, nebo kdo psal tu ústavu, všeho existujícího lidu na světě!