27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Politický proces s Klausem

Tato má poznámka, která není ničím jiným než povzdechem nad současnou politickou a společenskou atmosférou, nad polarizovanou společností, v níž začíná převládat nenávist nad demokratickou debatou, vyvolala docela rozsáhlou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 9.3.2013 20:43

JE to snaha o politický proces,

je to snaha o konečné vypořádání se s Klausem, protože jim "ukradl revoluci", protože jim rozbil iluzi o "nepolitické politice", ve které by oni navždy hráli prim. P&L. Protože jim změnil OF v klasickou politickou stranu.

Proces s velezrádcem aneb o co v dnešní klausiádě běží - http://jdem.cz/zrar8

M. Pivoda 9.3.2013 20:34

Dáš-li hnůj, dostaneš hnůj!

Souhlasím s tím, že fungování Evropské komise není dokonalé. Jestliže se ale za Česko dostala do Bruselu například Jana Bobošíková, proč by mělo zastupování v EK z jiných států být kvalitnější - a v důsledku toho i lépe fungovat celá EK? Lidé v počítačové branži říkávali ohledně kvality výstupů z počítače: "dáš-li hnůj, dostaneš hnůj".

J. Kanioková 9.3.2013 18:40

Přání otcem myšlenky

J. Barto 9.3.2013 18:24

Re: Nezačal zpívat na jejich notu, nepodléhá jejich lžím,

Milá pani, Klause ( mimo politiků) nikdo skoro v EU nezná !

P. Pavlovský 9.3.2013 18:18

Re: cesta k sametové diktatuře

Co pořád máte s " mediokracií", cožpak K. Schw. ty volby vyhrál?

P. Pavlovský 9.3.2013 18:11

Směšujete zcela heterogenní fenomény!

Stání hymna a vlajka jsou symboly, osoba presidenta nikoli! To snadno nahlédnete, když si představíte, že by někdo chtěl kritizovat vlajku nebo jí pohnat před soud.

Jak rozlišíte kritku a "útoky", to mi povězte. Útok je kritika dovedená k žalobě? V. Havel byl kritizován už před Listopadem, byl jsem už tehdy jedním z těch kritiků, tak to dobře vím. A kritizoval jsem jej už v roce 1990 a číním tak dodnes.  Nikdy mi to nikdo nezakazoval. Nikdy jsme také neměl dojem, že porušuje zákon, a proto je třeba jej žalovat!

Pokud to nevíte, E. Wagnerová byla před Listopadem v exilu. 

Média centrálně ovládaná nejsou  (Televize, rádia i tisk mají rozličné majitele, nemluvě o těh veřejnoprávních) a prosadit cokoliv neuměkjí., jak se krásně ukázalo při vítězství M. Zemana, kterému většina médií nepřála.

„Věšení" v Krylově verši není, s dovolením, symbol, ale metafora. O žádné nadávce jsem nenapsal nic, tak mi to nepodsouvejte!

Z. Ležatka 9.3.2013 16:42

Re: Tak nám senátoři Dienstbier s Antlem a senátorka Wagnerová vešli do dějin.

Pane Pavlovský, od vysokoškolského profesora bych očekával, že dokáže pochopit symboliku verše. Že nepotřebuje vysvětlivku: rada moudrých = nejvyšší volený představitel země. A poté, co jsme si V. Klause oba dvakrát po sobě prostřednictvím námi zvolených poslanců a senátorů na prezidentský stolec posadili, je otázka míry jeho moudrosti druhořadá. Stejně, jako je nepřijatelný pískot při hymně a pálení vlajky je nepřijatelné i „plivání“ na prezidenta. Kritika je potřebná, útoky jsou nepřijatelné. A senátorské ČSSD trio útočilo, zatímco kritika V. Havla je dodnes nepovolena. Právně vzdělanému triu bylo jasné, že žaloba nemá naději na úspěch. Ale jejich nenávist k VK byla silnější, než jejich právnická pověst.

To „věšení" v Krylově verši je také symbol. Dnes už se za jiný názor nepopravuje, jak před 68mým. Dnes se ani nevyhazuje z práce a dětem kritiků nejsou zavírány školy, jak praktikoval Husák za aktivní pomoci Vaší Elišky před 89tým. Dnes je „pouze" likvidována pověst opovážlivého kritika. Pomocí centrálně ovládaných médií prosadí jejich vlastníci cokoliv. I společenskou popravu jedince, který by jejich plány mohli ohrozit.

Ani ta Krylova „lůza" není nadávka, jak se domníváte. Je to jeho geniální zkratka pro zmanipulovanou množinu jedinců. A máte pravdu v tom, že ti do historie vstoupivší senátoři nemohou být součástí lůzy, neboť ten přerod občanů v lůzu sami iniciovali. A oproti nim mohou kdykoliv využít senátorské imunity.

R. Brzák 9.3.2013 16:41

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Skutečně máme právo od prezidenta vyžadovat odpovědnost za jeho skutky, kterými by se dopustil velezrady. Avšak prezident pak má právo na naši úctu. Jestliže chci obvinit prezidenta ze spáchání velezrady, mělo by to také znamenat, že i já ponesu odpovědnost, pokud jsem jej obvinil neprávem. V sázce pak není „jen“ ta osobnost, jež se prezidentem na určitou dobu stává, ale i symbol, který bude v případě nespravedlivého obvinění pošpiněn. Samozřejmou povinností mne, který prezidenta obviním, je veřejná omluva za moje obvinění. Jestliže budu zároveň voleným zástupcem lidí, nebo právníkem, nebo státním úředníkem, prostě někým mocí nad životy občanů tohoto státu obdařeným, mělo by být součástí takovéto omluvy také rezignace na svěřenou mi funkci a moc – vždyť jsem takovým nespravedlivým obviněním prokázal svou nesoudnost! Nemylme se, to není trest – jen přijetí odpovědnosti.

Nehodnotím, čeho se V.Klaus dopustil a čeho ne. To učinili mnozí jiní lépe a pan T. Haas v řadě ne poslední. Zamýšlím se však nad tím, čeho se můžeme dočkat od politiků, kteří nemusí spolu s mocí přijímat i odpovědnost – ať už se jedná o prezidenta, senátora, či poslance. A totéž se týká i soudce, třeba i ústavního.

R. Brzák 9.3.2013 16:41

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Na druhou stranu od prezidenta očekáváme, že se nás "zastane a proti všem“. Že bude jednat podle svého nejlepšího přesvědčení, že velkému tlaku neuhne. Bude se držet ústavy a udělá vše pro to, aby pro nás byla ústava zárukou naší svobody a jistoty, ale také nebude pouhým úředníkem, jakých máme tisíce. Vždyť po něm přímo chceme, aby on vybral a navrhoval, případně pověřoval, nikde pak není psáno, že musí jmenovat i tehdy, když nemá dle svého nejlepšího přesvědčení koho.Kde je psáno, že prezidentovi někdo předloží soupis, ze kterého musí vybrat a jmenovat například soudce? To by také neodpovídalo naší představě o prezidentovi jako člověku moudrém a zkušeném, nemanipulovatelném, samostatně se rozhodujícím. Očekáváme, že bude ústavě rozumět a bude s ní ztotožněn, a však zároveň nebude potřebovat partu právníků, aby toto základní ujednání mezi státem a občanem pochopil - tuto základní srozumitelnost ostatně má ústava mít pro každého občana, jinak je to jen další dodatek ke smlouvě psaný drobným písmenem pod čarou.

Celkově je pro nás prezident osobností, která bude schopna a má se za nás obětovat. A když se nám nedaří, máme tendenci jeho oběť očekávat „tuplem“. Je to lidská přirozenost.

R. Brzák 9.3.2013 16:40

Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Možná bychom mohli změnit svůj pohled.

Prezident je funkce, ke které máme mimořádný vztah. Představme si, že bychom někde na ulici potkali Tomáše G. Masaryka, jak přechází na červenou. Vždyť to by byla velezrada - na obrazu, jaký o TGM máme! Představme si, že bychom veřejně slyšeli Václava Havla v nějaké komunikaci používat sprostá slova - no není to na velezradu? Prezident je pro nás něco jako Slunce nad Pražským hradem. Je to náš reprezentant a nedostižný vzor. Bytost moudrá a neochvějná. Vždy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí jednající. I za socialistického režimu byl pro velkou většinu obyvatel prezident někdo, komu se přeci jen (byť neoprávněně) důvěřovalo více, než celé nomenklatuře. Máme k prezidentovi vztah, který by měl prezident vnímat. Měl by jej zavazovat k tomu, aby se choval lépe, než to dokážeme sami. Prezident Je vlastně takovou esencí všeho, čím bychom sami chtěli být a čím nikdo být nedokážeme.

Netvrdím, že bychom měli velezradu trestat provazem (či i "pouhým" odnímáním svobody). „Velezrada“ překročením běžných pravidel platných pro každého občana - člověkem, který se úspěšně ucházel o zvolení prezidentem, tedy symbolem, v podstatě (nedosažitelným) idolem - je však zradou na každém občanu tohoto státu, na jeho představě o něčem vyšším, čistším, zrada na onom ideálu. Jediným možným trestem za velezradu na občanech je ztráta prezidentského mandátu a "poct".

Měli bychom uvážit, zda nevystavit prezidenta běžnému trestnímu stíhání. Je-li někdo tak přesvědčený o své kvalitě, že na post prezidenta kandiduje, musí být připravený také na to, že tato funkce na něj má nejvyšší nároky. Do té míry, že by se prezidentem neměl stát nikdo, kdo i ve volební kampani použije lži, nebo vulgarity.

J. Kanioková 9.3.2013 16:26

Nezačal zpívat na jejich notu, nepodléhá jejich lžím,

neustále odkrývá, jaké ty šílenosti z Brusele budou mít následky. Čímž se stále víc lidí z EUsnu probouzí, když vidí, jak se jeho prognózy naplňují. To není málo ! Oni jej zesměšňují jak jen se dá..  Začíná to docházet i mnohým politikům, stačí číst denně zahraniční tisk...

V. Košacký 9.3.2013 16:24

Jsem nadšen,

že se ozval uvážlivý T.H s perfektním hodnocením velmi pokleslého počinu 38 senátorů našeho parlamentu. Nevím, čím je jejich zášť vůči Václavu Klausovi motivována, ale odhaduji, že to bude jejich nevysokým IQ , které jim sice umožnilo naučit se mluvit a psát, ale neumožňuje jim komplexní hodnotící myšlení. Bože, chraň nás.

L. Severa 9.3.2013 16:04

Re: Konec blbnutí

Stejně jako paní Kanioková Vaši vytrvalost obdivuji. Myslím, že citujete Wericha s vynecháním toho proti kterému je boj namířen. 

J. Barto 9.3.2013 15:52

Re: Naprostý souhlas, Tomáši,

konkrétně jsem prosil! Klaus i poslanci byli voleni. Proč dáváte větší legitimitu jemu?

M. Prokop 9.3.2013 15:48

Re: Naprostý souhlas, Tomáši,

Sem tam vetoval něco, co pak poslušní EUpoddaní ve Sněmovně přehlasovali.

M. Prokop 9.3.2013 15:47

Re: Poslední slovo bude mít historie

Velezradě se blíží spíše vstup do EU, než úsilí o odstranění největších pitomostí soudruhů z Brusele.

Mimo to, současná podoba EU nesere jen Čechy..... Zkuste treperendum v kterékoliv zemi EU, natož eurozony.

J. Barto 9.3.2013 15:46

Re: Naprostý souhlas, Tomáši,

tak konkrétně: jaké že to tlaky ze strany EU V. Klaus ustál ?!

M. Prokop 9.3.2013 15:45

Dobré, díky.

K. Podhajský 9.3.2013 15:34

Re: Ano, přesně..

Historie mimo jiné potvrdí, že VK si hrál na" vědce" a přitom to byl pavědec, že si hrál na "profesora" a při tom to byl profesor jen na papíru, který znevažoval a dělal ostudu významu a hodnotě této profese. Dle mého soudu on pro mne je a vždy byl a navždy zůstane především hochštapler a lhář a sebestředný, arogantní demagog a manipulátor mimo mnohé jiné.

B. Rybák 9.3.2013 15:32

Výborná analýza

Vše podstatné k obžalobě V. K. bylo autorem vysloveno a zdůvodněno. Není třeba k tomu něco dodat.

J. Kanioková 9.3.2013 15:28

Naprostý souhlas, Tomáši,

Jiří Leschtina je přesně ten typ nenávistného P&L příslušníka, jízlivého, pohrdavého, pokryteckého, který svou vlastní zášť skrývá za "kauzy", které účelově podává a používá tak, aby sloužily k manipulaci. Je jich celá řada, nemá smysl je jmenovat, oni se průběhem doby odkopali sami, byť se zaštiťují dobrem. Ta nenávist z nich jen prýští.. pch..DEMOKRATI..

Klaus jako premiér, předseda sněmovny i prezident, i přes možné chyby a ne všem sympatické vlastnosti, je pro mnoho lidí bez ohledu na amnestii a podobné záležitosti stále jen jediným autentickým politikem, který dokázal čelit tlakům federalizující se EU a uchovávat ČR v maximální možné míře mimo geopolitické hrátky.

Pokud jde o korupci, za kterou ho leckdo neprávem obviňuje, ta se dotýká stejně policie, jako státních zástupců a také soudů. Jde ale o individuální záležitosti a selhání jednotlivců. Bohužel je mezi lidmi rozšířen názor, že zprošťující rozsudky jsou automaticky záležitostí podplacených soudů. Jsem přesvědčena, že v případech hospodářské kriminality se dost často jedná o účelová obvinění ze strany konkurence, nebo ze strany státních orgánů, pokud něco někde zanedbaly nebo způsobily škodu.

U velkých hospodářských kauz se také jedná o společenskou objednávku a soudní aparát podle toho jedná. Ty případy jsou také často velmi složité, policie si s nimi dlouho neuměla(neumí) po odborné stránce poradit, a čemu ona nerozumí, to považuje za trestný čin. U státních zástupců to bývá stejné a případy pak soudy po složitých dokazováních, za zhodnocení různých posudků, rozhodují jako nespáchání trestného činu. Protože to pak vychází procesní pochybení policie. A tak se to mnohdy vrací na začátek. Je to začarovaný kruh, z části způsobený neschopností, z části z vůle skutečných provinilců, kteří toho všemožně využívají. A tak se s dobou prodlužování snižuje možnost nápravy pro postižené. Ale to není vina prezidenta ! 

J. Vyhnalík 9.3.2013 15:19

Re: Konec blbnutí

Odpovím také citátem ;-)

V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát. Ale nikdy v něm nesmíme ustat.

M. Pivoda 9.3.2013 15:17

Smysl pro realitu

Nejde mi o ohýbání hřbetu na národní úrovni, ale o smysl pro realitu.

J. Barto 9.3.2013 14:53

Re: Václav Klaus byl nejlepší prezident !

Tak sláva a nazdár, je to za chvilku.

J. Kanioková 9.3.2013 14:52

No jo..... ohýbání hřberu, to je taková naše milá tradiční vlastnost...

vždyť my vůbec nepotřebujeme páteř.. stačila by ze silikonu..

J. Kanioková 9.3.2013 14:50

Ano, přesně..

J. Kanioková 9.3.2013 14:49

Bohužel, je to tak...

ale trpělivost pana Vyhnalíka neskutečně obdivuji..

M. Pivoda 9.3.2013 14:47

Upřesnění

Na mezinárodní úrovni Václav Klaus skutečně moc neznamenal. Poznamenal ale podstatně negativně názory občanů ČR. Lze jen doufat, že bude brzy zapomenut.

Nejsem nadšen z mnoha postupů EU, ale vyhrožovat vystoupením z EU je příliš mnoho.

Nudně se opakuji, ale musím přesto připomenout, že

a) Česko na rozdíl od Velké Britanie nevlastní atomovou bombu, a je tedy neschopné samostatné existence v případě vyostření konfliktu. "Právo existuje pouze tehdy, pokud je podloženo mocí", to vysvětloval právník občanům, kteří se dovolávali nějakého mezinárodního práva po sovětsské okupaci v roce 1968.

b) Zavedení Eura Německem bylo podmínkou jeho sjednocení, nikoliv nutně uspěchaná nadměrná ekonomická integrace EU. Jak jinak bylo možno se pojistit se proti potenciální hrozbě sjednoceného Německa?

M. Vlasák 9.3.2013 14:09

Re: Václav Klaus byl nejlepší prezident !

Asi jste špatně četl, nebo myslel, s politickým uskupenim se jedná o parlamentní volby, což je za rok!

L. Severa 9.3.2013 14:01

Re: Konec blbnutí

Máš to marný, máš to marný.... Ne, že bych Vám, pane Vyhnalíku, tykal, ale použil jsem známý výrok z českého filmu. Zaujaté lidi nepřesvědčíte.