27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PRÁVO: Politický proces s Klausem

Tato má poznámka, která není ničím jiným než povzdechem nad současnou politickou a společenskou atmosférou, nad polarizovanou společností, v níž začíná převládat nenávist nad demokratickou debatou, vyvolala docela rozsáhlou diskuzi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 10.3.2013 8:56

Re: JE to snaha o politický proces,

Co provedl s touto zemí za 20 let? Zkuste se rozhlédout kolem sebe a pak vzpomenout na stav před r. 89, pokud toho jste schopen.

J. Boleslav 10.3.2013 8:54

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

To je ovšem Váš problém.

V. Vlach 10.3.2013 8:54

Re: Václav Klaus byl nejlepší prezident !

Pane Danda! S Vámi je švanda!

V. Vlach 10.3.2013 8:52

Re: Naprostý souhlas, Tomáši,

Vina presidenta to možná není, ale primární vina je občana Klause a jeho týmu, na který byli napojeni právě ti jednotlivci o kterých zde, jakkoli obhajobně, hovoříte. Velké hospodářské kauzy mají také jasně pojmenované viníky. Tvrzení, že jde o společenskou objednávku je řeč bílých límečků - tudíž sofistikované pokrytectví, jakási sluj koncentrované negativní energie! Bezradnost v demokracii se totiž léčí "poturecku"! - což ovšem klausovo lepidlem dobře držící nálepka Demokracie a Právní stát spolu s mediální samoléčbou stádnosti uchrání Systém Zvůle - jako chrání zločince zámek jejich lágru.

V. Vlach 10.3.2013 8:41

Re: Jsem nadšen,

Standartní. Aha!

Takže jsme teď standartně v hajzlu! Jako nemlich celá Evropa! To jste se vyznamenal Blahoslave!

Asi budete muset na převýchovu do Venezuely či Ekvádoru.

A nechci slyšet plkání o levici či pravici! Touto naprosto vyprázdněnou ideologií nikoho neoslníte...!

V. Vlach 10.3.2013 8:37

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Je to směšné to vykřikování, kdo je rudý a kdo modrý. Je to ten nejtupější konzervatismus, který si dovedu představit!

V. Vlach 10.3.2013 8:34

Re: JE to snaha o politický proces,

Jeho postoj k EU - dobré, beru.

To ostatní - ukřižovat za jeho arcikmotrovství všech českých podnikatelů-zlodějů. To, co především politika Klause a jeho party provedla s českou zemí za více než 20 let není nic než trestuhodné! Že to není trestné je také práce tohoto skvělého týmu. dříve se lidé, kteří takto projebali stát a zemi, nabodávali na kůl! A je úplně jedno pod jakou oblbanou nálepkou - zde tyto nálepky jsou především Demokracie a Právní stát!

J. Boleslav 10.3.2013 8:02

Re: Jsem nadšen,

Motivací bude asi více. Převládá ale nenávist P&L ke Klausovi, který jim zavedením standardního politického i hospodářského systému vypálil jejich třeťocestní rybník. Potom samozřejmě taky snaha o zviditelnění se, např. u Dutohlava D. a dalších pomatenců či vyčůránků.

J. Boleslav 10.3.2013 7:58

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Rudá Eliška se opět hezky odkopala.

J. Boleslav 10.3.2013 7:57

Re: Pan Haas se taky nechal zblbnout

Přesně tak.

J. Boleslav 10.3.2013 7:55

Re: Pokud naše soudy neuměly odsoudit

Taky to tak vidím, souhlas.

V. Mlich 10.3.2013 7:40

Pan Haas se taky nechal zblbnout

Mluví o amnestii jako o nějaké chybě. A přitom to byl nejméně stejně záslužný čin, jako ty ostatní, co jsou v té žalobě vyjmenované. Jak jinak může prezident zařídit, aby se začlo mluvit o liknavosti justice? Kecům, že abolicí byl někdo poškozen uvěřím, až někdo uvede aspoň JEDEN případ, kdy se někdo soudil 10 let a nakonec svoje peníze dostal, nejen na papíře, rozhodnutí soudu, že je má dostat, ale fyzicky, na účet. A hypotéza o osvobození "spoluviníků" je tak trapná, že o ní škoda mluvit, ta je z kategorie "podle sebe soudím tebe".

M. Vlasák 10.3.2013 7:29

Re: Václav Klaus byl nejlepší prezident !

Možná už za chvilku.

Už vidím tu vládní koalici "spřátelených" lídrů Klaus, Schwarzenberg, Bárta, Peak a Nečas (nebo někdo po něm) jak bez hádek prosazují společný program.

P. Pavlovský 10.3.2013 1:52

Re: Směšujete zcela heterogenní fenomény!

"Zavřením poslance Sládka před Havlovou prezidentskou volbou" nebyl porušen žádný 

zákon, alespoň o žádném výroku soudu v tomto smyslu nevím.

I kdyby ale byl, nemohl by za to být viněn V.  Havel, protože president ČR - naštěstí ani V. Klaus -  nikdy nemohl dát někoho zavřít.

Takže za vazbu Dr. Sládka by mohl být činěn odpovědný tehdejší ministr vnitra či policejní president. Pokud vím, žádná žaloba v tom smyslu nebyla podána nebo nebyla úspěšná.

P. Pavlovský 10.3.2013 1:34

Příští NP vyjde až za 23 hodin a vy jste lačný polemiky - máte ji mít

1. Až na profesora jsem to nedotáhnul, ale to víte, začínal jsem až po listopadu jako 45 letý odb.asistent - poněkud nestandardní, že? Ale co se dalo dělat - od absolutoria v roce 1972 (už jako 28 letý - také nestandardní, z podobného totalitního důvodu) jsem do budovy FFUK vlastně nesměl.

2. Buďme přesní, v písničce K. Kryla nejde o symboliku, jde o metafory, stejně jako v obratu ".plivání na prezidenta".

3. Vaše sémantické rozlišení mezi významy slov kritika a útoky je zcela subjektivní a lingvisticky nekorektní. Zatímco slovo  kritika užíváte v jeho běžném významu, slovo "útočení" užíváte opět jako metaforu. Útokem na V. K. bylo střílení plastovými kuličkami. Jakékoli kritizování jeho názorů či činů není opravdu ničím jiným než kritikou. "Útokem" by bylo např. upozorňování na jeho původ, na rodičejeho či jeho manželky, jak jsme to zažli od členů jeho rodiny proti K. Schw. - ano, to není kritika, to je "útok". Kritika není útok. 

4. Kritika V. Havla  nebyla zakázána nikdy, sám jsem důkazem, kritizpoval jsem jej veřejně, např. v Českém deníku už v roce 1990. Je běžná dodnes - V. Klaus jí přece pěstuje soustavně a nikdo mu nebrání. 

5. Pokud jde o studia E. Wagnerové: Studovala PF UK 1969 - 74, tedy prakticky ve stejnou dobu, co já jsem studoval na sousední FF UK (1967-1972). Když jsme začínali, normalizace ještě nevypukla. Vyhazování komunistů, vyloučených ze strany, nastalo až po roce 1970. To se ale týkalo pouze zaměstananců. Ujišťuji vás, že ačkoli mám mezi tehdejšími studenty desítky přátel a známých, tím spíš,  že na jiné katedře tehdy studovala i moje manželka, nikdo nebyl z politikých důvodů vyloučen ze studia. Celá manželčina rodina ještě v srpnu 1968 odešla do kanadského exilu, ale jí se za to nikdy nestalo vůbec nic! Následky jsem ovšem pocítil já, když jsem léta po škole nemohl najít jinou práci než topiče, protože jsem musel do každého kádrového dotazníku uvést ty příbuzné v zahraničí bez souhlasu......

R. Brzák 10.3.2013 0:37

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Snad jedině trochu patosu - jinotaje jsem neplánoval.

Z. Ležatka 9.3.2013 23:19

Re: Směšujete zcela heterogenní fenomény!

oprava: za každou cenu?

J. Václavíková 9.3.2013 23:19

Re: Přání otcem myšlenky

Jo, měli by se tam na západ od našich hranic stydět, že neznají, ba přímo ignorují našeho exprezidenta! Hanba jim!

Z. Ležatka 9.3.2013 23:17

Re: Směšujete zcela heterogenní fenomény!

Kritika je dialog, mediální útok monolog. Kdo po roce 90 nekritizoval Havla „konstruktivně“ (oba víme, co to dřív znamenalo) do masmédií se nedostal. „K princeznám se nečuchá“, napsal kdosi kdesi, když mu neotiskli Havla kritizující článek. Mě osobně chybí odpověď na někdejší žádost prof. Janoucha o vyúčtování Charty a bližší informace o Havlově členství v Římském klubu. Například ani zavřením poslance Sládka před Havlovou prezidentskou volbou neporušil Havel zákon? Tomu se říká „selektivní přístup“, pane Pavlovský.

Bez spolupráce s Husákem by paní Wágnerová nemohla vystudovat výběrová komunistická práva. Odchod na západ nesmaže fakt, že mohla studovat pouze na úkor těch, kteří nepodepsali. V jednadvaceti už nebyla hloupá pionýrka a dobře věděla, že po skončení studia bude právně zajišťovat chod zločineckého režimu.

O centrálně ovládaných médiích jsem se přesvědčil v době stávky lékařů, a sířilo mě to tak moc, že jsem napsal svůj první článek „do novin“ s názvem „Soudruzi doktoři, my vás potřebujem" na blogu idnes.

Když jste metaforu věšení pochopil, proč jste reagoval otázkou „A někdo jej chce pověsit?". Nebylo to proto, že jste považoval za nutné útočit na "zloducha" Klause za cenu?

Z. Ležatka 9.3.2013 23:06

Re: Směšujete zcela heterogenní fenomény!

Pane Pavlovský, přípustnost „plivání“ na našeho prezidenta jste se pokusil odborně zdůvodnit tvrzením, že prezident není na rozdíl od vlajky nebo hymny symbol. Patrně jste měl na mysli státní symboly, definované na závěr jedné z kapitol Ústavy ČR. Ale vlajka prezidenta republiky tím symbolem je. Takže podle Vás vlajku prezidenta špinit nelze a jejího nositele ano? Když vlajkonoš Přemysla Otakara II neubránil vlajku, tak to asi byla velká ostuda. Ale když padl on sám, království skončilo. Tak co je důležitější? Král nebo jeho symbol? Podobně uvažovali i tvůrci Ústavy, když napsali, že prezident republiky je hlavou státu. A náš drobný spor rozřešili zařazením odstavce na úvod kapitoly.

A tu vlajku před soudem si nemusím představovat. Stačí nedávná historie, kdy Řecko protestovalo kvůli vlajce Makedonie. Už jste zapomněl, že Mečiar nechtěl, abychom měli vlajku s klínem? Opravdu Vás minula zpráva, že jsme měli nachystánu změnu spočívající ve zkrácení jejího klínu pro případ, že by nepřestal dělat dusno? Vážně nevíte, že vlajku Slováků po rozdělení dnes používají Rusové? Co bránilo Slovákům jít s ní do Haagu, když ji používali dřív?

R. Hanzl 9.3.2013 22:22

Re: JE to snaha o politický proces,

Moc tomu nerozumím. Vy si vážně myslíte, že senátoři ČSSD sní o nepolitické politice a že jim Klaus ukradl "revoluci"?

V. Kováčová 9.3.2013 22:06

Pokud naše soudy neuměly odsoudit

Bilaka a spol. za  zvací dopis 1968, za opravdovou vlastizradu, budou nyní soudit Václava Klause za velezradu?  Komu se v této zemi  znovu zachtělo politických procesů ? Komu se zachtělo likvidovat názorové oponenty? Pánové:  Antl, bývalý komunista, zbabělec, který sám neuměl přijmout trest za řízení v opilosti,  rok si nevyzvedával obsílky a tak se spravedlivému trestu vyhnul?  Mladý Dienstbier, synáček komunisty, kterého sice vyloučili ze strany, ale  nikdy svým smýšlením komunistou nepřestal být? A mladému by prý také nevadilo s komunisty znovu vládnout? No, potatil se zřejmě i mladý Uhl.   Spasitelé  Janeček, Okamura? Ty dva by ukojily snad jen šibenice!  A podporují je  komunisté, kteří už vystrkují růžky a nemohou se dočkat, až začnou pěkně po komunisticku dělat pořádek a sekundovat jim v tom budou znovu socialisti? Historie se opakuje.

J. Horáček 9.3.2013 21:23

Re: Přání otcem myšlenky

Nevím, proč se tím, že máte za známé, kamarády a přátele především ignoranty, ještě, pane Barto, chlubíte.

J. Václavíková 9.3.2013 21:21

Re: JE to snaha o politický proces,

A co paranoia, bolí?

J. Barto 9.3.2013 21:20

Re: JE to snaha o politický proces,

Kanioková, Vy už opravdu začínáte plácat.

V.Klaus ve Vašem podání je téměř biblická postava, prorok, ne rovnou spasitel!!

Na kříži si ho ale fakt neumím představit, vlastně jo, po pravici lotr a po levici to samé!!

M. Prokop 9.3.2013 21:20

Re: Přání otcem myšlenky

Záleží ovšem, v jaké společnosti se pohybujete.

Přijdete-li zde mezi fandy Baníku, také budou znát spíš Baroše než Barrosa.

M. Prokop 9.3.2013 21:18

Re: Naprostý souhlas, Tomáši,

Protože se ptáte na něj.

Konkrétně naposledy zákon o nesmyslných energetických štítcích staveb.

M. Prokop 9.3.2013 21:15

Re: JE to snaha o politický proces,

Začátek velmi dobrý, konec spíše slabší.

Ale na dnešní dobu, takřka zázrak.

J. Barto 9.3.2013 20:59

Re: Přání otcem myšlenky

Ne, prostá osobni zkušenost !!

P. Pokorný 9.3.2013 20:48

Re: Ad: Znamená to snad, že prezident, který není podle ústavy z žádného trestného činu, přestupku či správního deliktu žalovatelný, by mohl být, pokud přejde ulici na červenou, žalován z velezrady?

Ač ateista: proboha, co jste zač? Kde jste byl? Tak perfektně napsané, ráno se podívám, zda to nemá nějaké "zákulisní" jinotaje. Ale jednoznačně podporuji: za obnvinění musí nést následky i ti, co obviní neprávem a falešně. Prostě prokázaná úmyslná dehonestace! A Wágnerová by si to měla uvědomit především - byla ústavní soudkyní!