2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

PRÁVO: Covidistický nápad na placení léčby

Někteří vnucovači covidového očkování přišli s nápadem k nucení na „dobrovolné“ covidové očkování tím, že by si neočkovaní léčbu hradili. S nápadem nesouhlasím, ale rozeberme jej.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Chrapek 24.11.2021 7:40

Tak autor fundovaně vysvětlil jak to nejde. Přesto v mnoha státech USA (a připojují se další) již zdravotní pojišťovny vyjmuly z pojistných smluv hrazení léčby Covidu pro neočkované. Komu se to nelíbí může smlouvu ukončit.

Tak jde to, nebo ne?

J. Vintr 24.11.2021 7:55

Všude se snaží lidi nutit k "dobrovolnému" očkování.

M. Grundmann 24.11.2021 8:00

Dobrovolnost je možná jenom tehdy, pokud člověk nepoškozuje svým chování druhé nebo systém jako takový. Zdravotní pojišťovny zcela logicky nechtějí platit léčbu, které je možné se jednoduše vyhnout vhodnou prevencí. Zdůrazňuji slovo jednoduše. Změnit životní styl a například pravidelně sportovat není totéž jako se nechat naočkovat.

J. Vintr 24.11.2021 8:37

Kde vidíte, že neočkovaní poškozují očkované? O jaké prevenci mluvíte? Asi moc nesledujete, co se v reálu děje. Nebo je jedním z účinků očkování ztráta schopnosti vidět realitu?

M. Grundmann 24.11.2021 8:44

Neočkovaní poškozují očkované tím, že zbytečně zahlcují nemocnice a způsobují tím jejich kolaps.

J. Vintr 24.11.2021 9:01

Podívejte se na statistiky ze zemí, kde se už tolik nelže jako u nás. Třeba v takovém Skotsku tvoří očkovaní přes 70 procent vážně nemocných a přes 90 procent zemřelých. Neměla by to správně být v obou případech nula?

M. Grundmann 24.11.2021 9:23

Ve Skotsku je očkovaných skoro 90 % všech lidí, tedy téměř všichni lidé středního a vyššího věku. Proto porovnávat absolutní čísla očkovaných a neočkovaných nedává smysl.

Pokud vycházím z Vašich dat ohledně Skotska a předpokládám, že je 90 % očkovaných ( asi je jich u rizikových pacientů i více ), vychází z nich důležitá informace : 10 % neočkovaných lidí zabere 30 % lůžek v nemocnicích. Neočkovaní tedy i ve Skotsku zahlcují nemocnice nejméně 3 krát více než očkovaní.

Pokud jde o počet mrtvých, mrtví lidé nezpůsobují zahlcování nemocnic a jejich kolaps. Proto toto číslo není podstatné z hlediska užitečnosti očkování, které má chránit hlavně nemocnice před kolapsem.

P. Vychodil 24.11.2021 8:42

A co takhle toto moudro aplikovat na pacienty s diagnozou MO ? Sice na to zatím žádná vakcína není, ale mohou s okamžitou platností přestat se cpát vepřo-knedlo srákorami...no a u kuřáků je to ještě jednodušší...

cyklista, který si na svahu rozbije hubu...všichni ti a mnozí další poškozují systém ! A co ti, co nosí na nose bycikly, pardon, brýle ? svým pohrdavým chováním ke svému zraku zatěžují také zdravotní systém ! Jsi brýlatec ? to bude malus na smlouvě...

ale pro mnohé je asi obtížné pochopit, že někdo volí cestu možná trnitější, tedy pečovaní o vlastní zdraví s trochou úsilí, než ono pohodlné "přece máme doktory, systém, tak ať mne ochrání, spraví, opraví..."

celých 25 let mi dva příbuzní doktoři vtloukali do hlavy prevenci životním stylem, až když to fakt nepůjde, tak nějaké léky...jo, ti příbuzní byli moji rodiče...

R. Langer 24.11.2021 16:51

Aha, takže na plnou hubu tvrdíte, že ta vaše slavná vakcína vůbec nefunguje, a přesto nutíte ostatní se jí nechat očkovat. No, to jistě dává smysl. ;-D

M. Grundmann 24.11.2021 17:56

Není mi dost dobře jasné, jak jste na to přišel. Vakcína prokazatelně funguje a výrazně snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Sám jsem očkován a myslím si, že by se všichni lidé od středního věku nahoru měli očkovat.

O. Musil 24.11.2021 6:20

Koudelka stále cosi vypráví o vakcinačním kšeftu, což je ale sporné. Náklady jsou cca tisícovku za dávku pfizeru. Naopak neustálé hrazené testování už přišlo pojišťovny za rok a půl na 16 miliard. No, a taková standardní léčba protilátkami přijde cca na 50-60.000 za jeden úkon. Takže pro pharma lobby by bylo výhodnější neočkovat a léčit, jak mimochodem požaduje i Klaus.

O. Musil 24.11.2021 6:28

Jo, kompletní maximální úhrada za jeden PCR test je cca 1700 Kč, což se skoro blíží těm dvěma dávkám očkování.

J. Vintr 24.11.2021 7:54

Jak můžete vědět, že se o ceně očkování nelže? Že třeba není o hodně vyšší. Z něčeho ty obrovské zisky farmaceutických firem být musí.

O. Musil 24.11.2021 8:08

No, tuto částku platí u nás nepojištění cizinci. Zhruba 500 stojí jen samotná dávka, zbytek jsou ostatní náklady podle sazebníku pojišťovny. Lhát se tam moc nedá...

J. Vintr 24.11.2021 8:40

Proč si myslíte, že by kvůli utajení skutečné ceny nemohl stát očkování cizinců "dotovat"?

O. Musil 24.11.2021 11:51

To by byla hodně široká vpravdě celoplanetární konspirace včetně falešných smluv mezi EU a Pfizerem nebo Astrou, ale možné je všechno. Jak známo, uvnitř naší země je ještě jedna a je daleko větší než ta naše.

J. Cimbálník 24.11.2021 6:01

Jak je to s placením zdravotní péče při zranění, které způsobím dopravní nehodou pod vlivem alkoholu?

Kolik si připlácite na komerčnim pojištění, pokud se chystáte provozovat nebezpečný sport? A to ohrožujete jen sebe.

A podívejte se na společenskou toleranci kouření.. ..

I. Spálený 24.11.2021 1:49

Rozsah nároku na bezplatnou zdravotní péči je už teď omezen zákonem. Tedy by se očkování přidalo k omezením ze zákona a je vymalováno. Jen by se pak neočkovaným neposkytovala žádná péče ve státním systému, až do změny této části ústavy.

R. Langer 24.11.2021 5:46

Ano. Stejně tak by se tam měly doplnit následky očkování neschválenými vakcínami, to by si postižení měli také rozhodně hradit. ;-)

P. Rada 24.11.2021 6:11

Panu Langerovi zřejmě unikl pohled, že průběžně všichni žijeme v systému jakési virově-bakteriální polévky, kde schválení existence dokladuje život sám. Sotva kdo s narozených si přitom zrození sám hradí.

Snahou rozumu by mělo spíše být se do života začlenit než vyčlenit. Činí tak nakonec i ten cocid-virus kterému neobyčejně narostlá lidská masivnost + mobilita naprosto neobvykle umožnuje postupnou "sociální" adaptaci.

Přechodná stádia takvého procesu ale mohou nastat pro všechny zůčastněné s osobně velmi bolestivým až fatálním dopadem.

R. Langer 24.11.2021 16:57

Zelenému bolševikovi zřejmě unikl fakt, že průběžně všichni žijeme v systému jakési virově-bakteriální polévky, a proto žádné účinné očkovaní na chřipku NEEXISTUJE, prolhanče. Což bys mohl vědět, kdybys dával na základní škole pozor, stejně jako opoždění Svědci kovidovi. :-P

P. Rada 24.11.2021 5:54

Nejen rozsah nároku na bezplatnou zdravotní péči ale navíc často i na tu placenou je tím více fakticky omezen - jak jsou covidově-provozně více či méně dotčeny prakticky všechny společenké služby včetně zdravotních.

Považuji za příznačné, že toto postupně narůstající omezení sotva kdo ultraliberálně uvažující zavčas reflektuje. Vážněji by to možná bral až ve chvíli souhry totálního zdravotního kolapsu a osobního postižení.

J. Janotová 24.11.2021 1:30

Nestála by současná covidová patálie za hlubší úvahu? Vyvolat v parlamentu diskusi o zrušení příslušného článku Listiny ? Za pokus by to stálo...(takový testík skutečné "pravicovosti" , stran hlásících se k pravici)

Každý by se podle své úvahy buď pojistil komerčně (pak by o tom, za jakých podmínek bude léčba hrazena, rozhodovala (obchodní) smlouva s pojišťovnou) nebo by si léčbu platil v hotovosti. Nikdo by na nikoho "nedoplácel" a nemocnice by nepraskaly pod náporem "nezodpovědných neočkovanců"

J. Vintr 24.11.2021 1:35

Pravda je ovšem taková, že komerčně je spousta lidí nepojistitelná, nebo by pojištění muselo být astronomický drahé, protože komerční pojišťovna musí fungovat se ziskem.

J. Janotová 24.11.2021 2:10

Pokud nebude pojišťovna extrémně "nenažraná" , bude to fungovat, vždyť i naše VZP byla před Covidem v plusu i s těmi veelmi rozumnými částkami které na zdravotní daň platíme. Lidi by se navíc víc starali o svoje zdraví a neběhali k praktikovi s každou hloupostí a neobíhali 3 odborné lékaře s jednou potíží( ono takové CT 2x zbytečně něco stojí)

J. Janotová 24.11.2021 2:15

I kdy by byla část lidí komerčně nepojistitelná, tak co se stane? O nějakou základní péči by se jistě postarala nějaká charita (tak jako to bývalo za našich prapředků).

J. Strakoš 24.11.2021 5:46

No můžeme to dopracovat do stavu jako v USA, kde nemáte na některé věci nárok a prostě lékařskou péči nevyhledáte a následně trpíte následky.

Ale skutečně je to žádaný stav? Netvrdím, že naše zdravotnictví je v pořádku, ale tvrdý kapitalismus v něm by zaváděn rozhodně být neměl - ty následky by byly nepříjemné.

J. Janotová 24.11.2021 9:07

Jistě, že by jeho zavádění bylo pro někoho nepříjemné, ale lidi by si rychle zvykli. Kdybychom takový systém měli, neměli bychom tu "válečné pokřiky" mezi očkovanci a neočkovanci, byla by to soukromá věc každého jedince a byl by klid.

A domnívám se (možná mylně), že takové zdravotnictví by dokázalo i daleko pružněji reagovat a zavádět přednemocniční péči o covidové pacienty, tudíž méně by jich končilo na JIP, bylo by méně mrtvých (a v důsledku by to bylo celkově i výrazně levnější.)

Do čeho stát pokouší strkat drápy, tam je malér

M. Grundmann 24.11.2021 8:04

Komerční pojištění je mnohem dražší než náš systém, má obrovské administrativní náklady. A takové pojištění může skončit stejně jako různí dodavatelé energie.

J. Vintr 24.11.2021 1:29

Na druhou stranu ty obrovské peníze, které se vycházely na obludné testování zdravých lidí i za evidentně zcela nefunkční "vakcíny" budou ve zdravotnictví chybět na léčbu opravdu nemocných lidí. Když už by se mělo někde šetřit, co kdyby si (dobrovolně a z blbosti) očkovaní platili léčení vedlejších účinků toho očkování?