28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
bez brýlí 4.5.2006 8:27

Re: Re: Zelení jsou nadějí na změnu

Nečekám víc než že budou rozumně brzdit svého silnějšího koaličního partnera. A ten zase nepustí některé zelené úlety. ;-)

Martin Silenus 4.5.2006 8:59

Re: Zelení jsou nadějí na změnu

souhlas, pro to je budu volit... pokud by meli mit pres deset procent, uz bych to resil...

vita 4.5.2006 9:17

Re: Re: Re: Zelení jsou nadějí na změnu

V Německu se silnějšímu partnerovi zabrzdění zelených úletů jaksi nepovedlo.

Trpíme tím i my.

Flasi 4.5.2006 9:30

Re: Re: Re: Re: Zelení jsou nadějí na změnu

Ano to je presne ono. Zeleni pokud budou v koalici a reknou, ze chteji natrit vsechna auta na zeleno, jinak jdou z vlady, tak je kazdy premier vyhodi z vlady.

Ale jestli reknou, ze chteji utlumit jadernou energii, nebo jdou z vlady, tak si kazdy premier rekne, ze tohle je vec, ktera se projevi az za par desitek let a beztak se da v pristim obdobi jeste zvratit a nebude kvuli tomu riskovat rozpad vlady a predcasne volby. A vlada rozhodne o utlumeni jaderne energetiky.

TOM 4.5.2006 8:00

Volební program?

Nač volební program? Stejně už od počátku strany podle něj nehodlají jednat, volební program by se hodil na záchod, kdyby byl tištěn na tenčím papíře. Volím podle lidí, podle toho, co od nich po volbách čekám. A myslím si, že je to většinový přístup.

honzak 4.5.2006 7:52

jestli se melouni

dostanou do parlamentu, tak budeme zírat na "Vizír", který nabídnou. Jak již bylo správně řečeno, je to hlavně sekta, kterou používají šéfíkové jako beranidlo pro svoje ekonomické pletichy, že pane Pávek?

Všem příznivcům obnovitelných zdrojů doporučuji, aby se podívali z okna a zkusili odhadnout množství větrné energie, kterou půjde dnes vyrobit. Ten, kdo si myslí, že bude nicotné má pravdu. Zato fotovoltaika pojede, jen je svojí max.15% primární účinností a cenou poněkud nepoužitelná pro řešení makroenergetických problémů. Ale řečičky melounů se tak krásně poslouchají....

Pavla B. 4.5.2006 8:29

Re: jestli se melouni

Na střechu pedagogické fakultě v Brně (což je normální starší asi pětipatrový barák) byly instalovány fotovoltaické články, které údajně zajistí veškerou spotřebu elektrické energie během letních měsíců. Nevím, co si o tom mám myslet. Během letních měsíců totiž není ve škole ani noha:-)

ptakopysk 4.5.2006 8:43

Re: Re: jestli se melouni

a co vrátnej? Možná by brněnský sázkové kanceláře mohly vypsat sázky, kolikrát si vohřeje kafe ponorným vařičem napojeným na solární články....

liberal shark 4.5.2006 9:50

Re: Re: jestli se melouni

Technokratko ;-D vo tom to přeci vůbec néni ;-D hlavní je demonstrovat, za co všechno lze utratit veřejné peníze.

honzak 4.5.2006 11:58

Re: Re: jestli se melouni

fotovoltaiku nainstalovaly i některé průmyslovky a mají to na intrnetu (odkazy mám v práci). Člověk,který umí matematiku a fyziku na úrovni základní školy si hravě spočítá, že:

celková účinnost konverze Slunce -> 3x400V/50 Hz je menší než 10%

bez akumulátoru energie (v jakémkoliv provedení) nemůže být fotovoltaika zapojena do rozvodné soustavy. Viz již zmíněné rozkolísání energetické soustavy větrníky.

Shrnuto - to, že něco může fungovat v laboratoři nebo lokálním nasazení neznamená, že to může být využitelné průmyslově. Kecy melounů jsou na úrovni proměny vody ve víno (leckdo tomu věří, ale nikdo to neumí).

Pavla B. 4.5.2006 12:30

Re: Re: Re: jestli se melouni

Mně by zajímalo, jestli to může fungovat aspoň v tom lokálním nasazení. Jestli se fotočlánky v dlouhodobém výhledu vyplatí třeba pro rodinný domek (vím o lidech, kteří si je koupili, ale nevím, jestli jim domácnost utáhnou). I tyhle drobnější úspory by pak smysl měly.

Ale fakt se pokusím zjistit, co na tom pajdáku mají přes léto zapojené. Pár ledniček v kuchyňce, které nechávají nešetrně běžet i o prázdninách?

Jinak samozřejmě ale jistě víte líp resp. přesněji než já, že s účinností konverze energie štěpné reakce na výslednou elektrickou energii vyprodukovanou turbínou to taky není nijak slavné, asi 1 %, jestli se nemýlím. Podle mě jde o to, zda se výroba energie z určitého zdroje ekonomicky vyplatí, zda je toho zdroje v dlouhodobém výhledu dost a aby nás zdroj nezadusil zplodinami.

Někdo tady někde zmiňoval náklady na spalování biomasy. S biomasou je taky sranda. Náš domov byl připojen na kotelnu spalující dřevní odpad (velmi slavnostně, Ambrozek osobně) a přitom platíme za teplo stejně jako ti, kteří jedou na plyn. Zisk nebo úsporu nákladů (existuje-li vůbec) si ponechává dodavatel tepla. V kotlech je občas zřejmě nízká spalovací teplota - komín ohavně čoudí, smrdí to. Zkrátka čistě v oblasti energetiky jsou ti naši zelení jaksi neekologičtí. 

qwert 4.5.2006 13:01

Tady nejde o konkrétní technologii, jde o něco jiného

Tady nejde o konkrétní technologii, jde o něco jiného. Podívejte na co se zaměřují USA. Účinnost zdrojů nění priorita. Skutečnou prioritou pro budoucí vítěze je naprostá bezobslužnost. Meta, které se nejlepší laboratoře snaží dosáhnout je 30 let. Pochopitelně klasické elektrárny s tím nemohou soutěžit.

vita 4.5.2006 16:37

Re: Tady nejde o konkrétní technologii, jde o něco jiného

No jistě, účinnost není priorita. My na to přece máme, my se nemusíme starat, kolik na kWh spotřebuju betonu a železa a energie - kdepak na nás!

Poradím vám - udělejte v tom případě elektrárnu z takovejch těch baterčiček do hodinek.Vy na to přece máte...

Akorát mi to připadá takové nějaké neekologické.

ok 4.5.2006 8:31

Re: jestli se melouni

Takze proflaknute "beranidlo" jinych, mnohem vlivnejsich sefiku (Brezina) vam vadi mene nez beranidlo starosty zdevastovane severoceske vesnice Pávka?

... 4.5.2006 6:57

Neřekli, s kým?

Jestli se to ke mně správně doneslo, Zelení říkají, že jsou ochotní jít do vlády s demokratickou stranou, s kterou bude možné se dohodnout na přijatelném kompromisu. Divné, co. Ale tak by se vládní koalice snad měly sestavovat. Kdyby se rozhodli a domluvili už před volbami, nepotřebují potom vlastní lístek, mohou s koaličním partnerem jít do voleb společně.

A neříct k tomu nic je pořád lepší než lhát.

Ivan 4.5.2006 6:33

Když si to po vás pane Brezino přečtu,

tak mám chuť ty zelené volit, i když jsou mi protivný...Vy jste snad placen od nich.

Milan 4.5.2006 10:45

Re: Ivane

Přesně.R^

mol 4.5.2006 2:20

no jo

Už zase za všechno může Pravda a láska. Ta určitě může i za ptačí chřipku. Škoda, že občas za něco nemůže lež a nenávist. Ale to jsou zjevně pozitivní vlastnosti. Alespoň pro některé.

Joska 4.5.2006 10:10

Re: no jo

R^!!!!

Joska 4.5.2006 0:38

Pan Brezina je nějakej zmatenej

No pane Brezino, možná že jste placenej (někým) Vy! Jestli máte v hlavě všechno v pořádku tak byste měl evidovat, že nám ta naše politická garnitura nějak zapáchá ve všech oblastech a ve všech politických orientacích. No ale pokud to nevidíte a neslyšíte..... Vám pomoci nebude !!!!

Evropan (original) 4.5.2006 0:30

pane Brezino,

Vy snad musite mit uranovej dul nebo akcie CEZ .... dobrovolne se tohle snad delat ani neda ....

Stanislav 4.5.2006 0:47

Re: pane Brezino,

Myslím, že byste tenhle článek místo pomlouvání měl jít do kamene tesat. Až se nám zelení řádně vybarví (pravděpodobně po volbách), zkuste si na nějakého Brezinu vzpomenout. Jediná naděje je vnitřní nesourodost Zelených, tzn. pravděpodobně osud Unie svobody -- viz její současná zoufalá smažkoidní kampaň.

Opravdu je smůla, že většina voličů Zelených nebude ani ten program pořádně znát, bude je volit proto, že "to nejsou ti zloději jako (před)posledně" a že "udělaj něco pro přírodu".

Evropan (original) 4.5.2006 0:53

Re: Re: pane Brezino,

Ani me nenapadne, jsou to jen slova nuklearniho technokrata, ja Zelene volit nehodlam, ale ani nehodlam nechat bez povsimnuti fanatismus s opacnym znamenkem.

Stanislav 4.5.2006 1:28

Re: Re: Re: pane Brezino,

Nechcete třeba vypíchnout nějakou větu, podle níž je článek fanaticky technokratický?

astro 4.5.2006 5:25

Re: Evropan

Nevím, zda jste prošel školou nedotčen vzděláním nebo jste prostě "ze zásady" proti jádru. Co kdybyste si něco o jaderných elektrárnách s pochopením přečetl?

tony 4.5.2006 8:31

Re: Re: pane Brezino,

Ono je opradvu těžké přečíst program ODS a volit Tlustého a spol., nebo ČSSD a hodit hlas Paroubkovi, Zgarbovi a spol. 

Ladislav 4.5.2006 7:33

Re: pane Brezino,

Evropane, to, že pan Brezina nazval věci pravým jménem není ani extremismus ani klientelismus. Nebo si snad myslíte,že naši spotřebu energie zajistíme bez jádra,pokud nechceme rozšířit spalování uhlí ? Zelení jsou prostě mesiáši, kteří po dosednutí ve sněmovně nevytvoří kromě chaosu NIC a na to vsadím cokoliv.Bohužel kromě KLause a Breziny není nikdo,kdo by tomuto novému náboženství měl odvahu čelit.Díky pane Brezino.

76house 4.5.2006 8:10

Re: Re: pane Brezino,

Neni od veci najit si starsi clanky od Mr Breziny, napr. na Britskych listech. Z naproste vetsiny nich cisi "anti-zelenost", naprosty odpor ke vsemu, co muze pomoci zivotnimu prostredi i lidem. Jako zarny priklad lze uvest nepochopitelnou obhajobu firmy Monsanto a jejich GMO vytvoru.

Nicmene kdyz se Mr Brezina necpe do veci, kterym nerozumi, a pise treba do Koktejlu zazitky z cest po Asii, tak se to cte celkem prijemne:)

LOJR 4.5.2006 8:42

Re: Re: Re: pane Brezino,

Nepochopitelnou obhajobu? Brezina ve svých článcích o GMO argumentuje. Zkuste to taky někdy - je to osvobozující a třeba si uvědomíte své mentální limity. A zkuste si zjistit, jaké má brezina vzdělání, nebudete tady potom psát nesmysly o tom, čemu Brezina rozumí a nerozumí.

Honza 4.5.2006 9:42

Re: Re: Re: pane Brezino,

Brezinu nemusim, ale jeho clanky o GMO jsou bez vyjimky skvele, vyargumentovane a odborne jim neni co vytknout. Ostatne je vzdelanim prirodovedec (na rozdil od vetsiny svych kritiku). Naopak, kdyz se cpe do politiky, byva to horsi...