28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hodne neRath 4.5.2006 17:27

Re: Re: A kdo tedy ????

smarja ok.... pokud tak touzite po nepredvidanosti proc si nezavazete oci a nevyrazite autem do ulic?

křovas 4.5.2006 17:49

Re: Re: A kdo tedy ????

;-D;-D;-D;-D;-D

Stredocech 4.5.2006 18:06

Proč pořád hledáte Spasitele????

TV debaty mě přesvědčily, že mimoparlamentní kandidáti, ač se to někomu zdá až nemožné, by byli ještě horší než současné strany (mimo KSČM). V tomto názoru nejsem sám, podobný postřech mají i někteří moji známí.

A myslet si, že magoři jsou lepší, než kariéristé je zcestné. Třeba takový Robespierre se opravdu nijak neobohatil, akorát dal tisíce lidí popravit, většinu za poslední 3 měsíce co byl u moci. Jeho likvidace byl akt sebezáchovy ostatních členů Konventu, stejně jako dost pravděpodobně násilná smrt Stalina 5.3. 1953.

AeroKarel 4.5.2006 17:55

Re: A kdo tedy ????

Protože ta nejistota způsobů je jistota průseru. Ono už je tam takhle dost magorů. A že se někdo nedá koupit? To je přínosné pouze pokud lze předpokládat že bude prosazovat něco rozumného. Koukněte na Karáska ........

Pleza 22.5.2006 0:09

Re: A kdo tedy ????

Myslím si o sobě, že mám ekologické názory. Nikoli radikální, nýbrž umírněné. O zelených toho bohužel moc nevím, ale po tom kdy jsem nejméně 12 let nevolil nikoho jsem začal uvažovat o zelených jako o nejmenším zlu.  Potom jsem kdesi narazil na dva zelené názory.

a) prosadit volební právo šestnáctiletých   b) zabránit stavbě dálnice do jižních Čech.  Zdá se, že opět nepůjdu k volbám. Zdálo se mi, že zelení by byli nejmenším zlem. Stranu s totálně ůchylnými názory ovšem volit nemohu.  Pokud se mýlím, prosím o vysvětlení.

 

Pleza 22.5.2006 0:12

Re: A kdo tedy ????

Pavel Kořenský 4.5.2006 15:21

Pavlo B. - fotovoltaika

Pokud se týká Vašeho dotazu na nasazení fotovoltaiky v malém, tak já jsem si to svého času seriosně počítal.

Mám střechu nastavenou ideálním směrem, tak jsem si pohrával s myšlenkou "polepit" jí FV panely.

Na to, abych utáhl provoz domácnosti by pokrytí střechy nestačilo, dostal bych z toho energii na cca. 75% spotřeby.

Pořizovací náklady na panely, akumulátorovou sadu, měnič atd. vycházely na cca. 480.000 Kč bez montáže a údržby. Za dobu životnosti celého zařízení by se instalace na úsporách vůbec nevrátila. A to jsem nezahrnul cenu za likvidaci panelů a baterií po skončení životnosti.

Takže asi tak nějak to s PV je...

Jimmi 4.5.2006 15:48

Re: Pavlo B. - fotovoltaika

To je zajímavé, tenhle propočet i podle mých odhadů vychází realisticky. A koresponduje myslím se současným platným údajem (nalezeným v kterémsi seriozním tisku), že výroba elektřiny touto cestou v našich zeměpisných šířkách vychází asi na necelý dolar za kWh. Nemohl byste prosím zveřejnit bližší podrobnosti, předpokládanou výpočtovou životnost apod..........?

Jinak.... dneska se to zdá fakt hodně, ale kdoví, jestli nám to za dvacet let nebude připadat až dost levné ;-);-);-)

křovas 4.5.2006 16:06

Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

V podmínkách ČR je to zhruba tak, že na jeden instalovaný kWp je produkce 1000 kWh. Plocha panelů pro výkon 1 kWp je asi 7,5 m2.  Z toho se, dá vycházet.

Pavel Kořenský 4.5.2006 16:50

Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

Já už si to zase tak podrobně nepamatuju, víceméně jsem to po propočítání pustil z hlavy.

Pro výpočet jsem používal jednak takový poměrně sofistikovaný program stažený ze stránek firmy Conrad a také kalkulačku, abych se přesvědčil, že program nekecá. Bylo to v době, kdy Conrad PV hodně propagoval. Zadala se tam zeměpisná poloha, sklon a orientace střechy, průměrná spotřeba domácnosti atd. a program navrhl velikost panelů, kapacity baterií, měnič atd.

Cenu jsem kalkuloval na základě cen panelů poptaných u nějakého distributora, baterie a měnič dle cen firmy Conrad. Životnost baterií byla kalkulovaná 10 let a životnost panelů 20 let (dle katalogových listů výrobce). V ceně byla zahrnuta výměna baterií v polovině doby života panelů. Zanedbal jsem pro jednoduchost snižování výkonu panelů po dobu životnosti, ale přidal jsem rezervu 5% ceny panelů na případnou výměnu nějakých poškozených panelů.

Záměrně jsem do kalkulace nezahrnul možnost "výdělku" formou odprodeje přebytečné energie za netržní ekologistické ceny. Faktem je, že za posledních pět let šly ceny panelů poněkud dolů (ale ne nijak dramaticky) a o něco se zvýšila jejich účinnost. Takže současná kalkulace by možná vyšla o něco málo lépe. Ale možná taky ne, protože zase stoupla energetická náročnost domácnosti. Např. moje nové PC má zdroj 650W, protože současné procesory a grafické karty prostě žerou mnohem víc.

Pavel Kořenský 4.5.2006 16:53

Re: Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

Jo a taky se energetická náročnost domácnosti zvýšila v posledních letech proto, že máme malé dítě. Pořád se pere a žehlí :-)

Jimmi 4.5.2006 17:12

Re: Re: Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

PhV teď mají nový hit. Technologicky se povedlo zvládnou výrobu reflexní desky s miniaturními prohlubněmi, a v každé je nakontaktovaná kulička polovodiče i s přechodem. Má to nižší nároky na množství pv materiálu, ale zatím je to náročnější pracovně. Takže na počátku vývoje je to fifty-fifty s klasickými PhV, tento poměr ale má jít podle prognóz na několikanásobek. Jinak zatím samozřejmě platí, co jste napsal a spočítal Vy.

Pavla B. 4.5.2006 17:20

Díky

Mně říkal před nějakou dobou jeden chlápek, že si pořídil solární panel asi za 100.000 Kč. Asi tím neuživí zdaleka všechno. Máte (jen tak zhruba) představu, jak drahá by musela být elektřina, aby se takové investice vyplatily? U pákových vodovodních baterií je to celkem jasné:-)

AeroKarel 4.5.2006 17:52

Re: Díky

Solární panel fotovoltaický nebo teplovodní?

Pavla B. 4.5.2006 17:58

Re: Re: Díky

Tak to nevím, resp. nevím o existenci teplovodních panelů. To je jako když si dám v létě na verandu kýbl s teplou vodou a večer mám teplou lázeň?:-)

Vlastně teď mě trklo, že to budou asi takové černé desky s trubkama, které na některých koupalištích přihřívají (nepatrně:-)) vodu. Zatím se loučím, zítra se sem přijdu poučit.

Stredocech 4.5.2006 18:11

Pavlo, kolektory na solární ohřev vody, tak se to totiž správně

jmenuje se v některých zemích už opravdu vyplatí a jsou tam široce používány (Kréta, Kypr). Můžete si je opatřit i u nás, ale je to celé moc drahé.

Na té Krétě např. vůbec nepočítají s tím, že by jim to v zimě zamrzlo, zásobní nádrže mají prostě na (ploché) střeše. U nás je instalace složitější a počet slunečních dnů nižší. Na Krétě v létě (hlavní turistická sezóna) prakticky vůbec neprší. Nicméně hotely se jistí možností elektrického ohřevu vody v případě potřeby.

fool 4.5.2006 15:21

brezinu

pocitam ze brezinu muze trefit slak z toho, ze lidi chteji zit v ekologicky prijatelnem prostredi i presto, ze jim milionkrat vysvetloval zhoubnost takovych tuzeb ;-D

Umiracek za CSSD 4.5.2006 15:05

Vděčí zelení za svou stoupající popularitu tomu, že jim na začátku někdo trochu "postrčil" preference? Konkrétně agentury STEM a SC&C, které překonání pětiprocentní hranice zelenými ohlásily jako první?:

http://hn.ihned.cz/3-18376650-Milo%9A+%C8erm%E1k-500000_d-96

Loki_F 4.5.2006 14:23

Skvěle, pane Brezino, zelení lumíci krémovější a s ještě většími KOUSKY!

Vidím, že jste se poučil u německých kolegů, kde po zjištění, že argumentovat a brát vážně výpady zelených, pokoušet se diskutovat o technických podmínkách a možnostech, je nemožné, je prostě "usmažili" na jejich vlastních ideologických dogmatech a především vtipem. Dnes jsou tam zelení lumíci reprezentovaní Claudií Roth (dosti hloupou fanatičkou) jen pro smích a občané Německa jich mají plné zuby.

Není nutné ani žádoucí opakovat chyby, kterých se dopustil soused.

Takže děkuji za vtipný článek.

Burizon a jeho nohsledi určitě začnou ihned kreativně pracovat na ještě krémovitějším obsahu svých Lovelockovsky recyklovaných katastrofických vizí.

ailurus 4.5.2006 13:28

ad. "A prosazují snad ostatní strany nekvalitní život?"

V zájmu objektivity nutno říci:

ANO, některé strany, například komunisté a socani, (OBĚ) pod jednotným vedením Jiřího Paroubka, politika s IQ buldozeru, PROSAZUJÍ NEKVALITNÍ ŽIVOT pro celou společnost (samozřejmě s výjimkou svých osob).

Jinak se jejich činnost nazvat nedá.

Stredocech 4.5.2006 13:47

Re: ad. "A prosazují snad ostatní strany nekvalitní život?"

Ale mýlíte se. O tom co je "kvalitní život" přece rozhoduje pouze a výhradně vedení příslušných stran a od nějakého póvlu, jako jsou obyčení lidé si do toho mluvit nenechá. Třeba Vás "ve vašem vlastním zájmu" mohou zastřelit, Stalin k podobné formulaci myslím dospěl.

.

Jimmi 4.5.2006 12:23

Zvláštní, že zde není ani zmínka....

...o Společnosti pro trvale udržitelný život, založené kdysi Vavrouškem (dnes udržované jeho manželkou), která v poslední době nabývá (naštěstí) ve straně zelených na vlivu. Jasně, pořád tam vyčnívají podivní lidé typu Kuchtová, Uhl, Penc.... I ten Bursík je spíše profesionální politik a občas mluví z cesty. Ovšem výběrový způsob informování tak typický pro Brezinu a jeho dílka je dle mého neomluvitelný a drzý.

Jinak ta pasáž o krémech na vrásky jasně svědčí o hlavním směru působení Ivana Breziny.... do jakých plátků a s jakou úrovní asi nejčastěji píše ;-)

P.S. Jsem opatrným zastáncem jaderné energetiky, mírným skeptikem ohledně větrníků, odpůrcem těžby hnědého uhlí, odpůrcem řešení platební bilance exportem elektřiny. Brezinu pokládám za poněkud hloupějšího, ale o to úpornějšího bezpáteřného prospěcháře a obratného manipulátora. Stranu zelených jsem nikdy nevolil a v tomto volebním období asi ani volit nebudu. To jenom aby mě tu někdo nemusel škatulkovat, jak bývá na Psu zvykem.....

:-)

Jirka 4.5.2006 12:37

Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Proč Vám to tak připadá? mě to připadá naopak vtipné a s lehkou nadsázkou souhlasím, to umožní totiž mnohým pochopit o co jde a proč teď  zelení mají hodně prostoru.

 Pokud něco o "větrnících"  víte , což předpokládám, tak je Vám doufám jasné , že bez dotací to u nás nebude fungovat ( málo větru ) Využití je skvělé třeba v holandsku či v jiných přímořských zemích. Tam je to vcelku pochopitelné. U nás je to stejné , jako kdyby nás mohla spasit geotermální energie......i když to tu ještě nebylo. 

ok 4.5.2006 12:40

Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Jirko, prave na navetrne hrane pohranicnich hor je to jedine misto v Cechach, kde to fungovat muze. Neco o pocasi v te oblasti vim.

Brezina neni vtipny, Brezina je prodejny demagog. Prokazal to uz mnohokrat, a jeho styl argumentace ho usvedcuje 24 hodin denne.

Flasi 4.5.2006 12:48

Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

A kolik takovych mist je na nasi strane hranice co? Zeleni (a dalsi zelene organizace) prezentuji vetrniky trochu jinym stylem, nez ze by jich melo byte 10 v Krusnych horach.

Jirka 4.5.2006 12:54

Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

jestli myslíte krušné hory, tak to je asi jediné vhodné místo. Ale vůbec by se mi nelíbilo mít výhled na větrníky. Jen se jeďte podívat do Vídně jak je to krásné jet okolo těch vrtulí. A také tam je sice vhodné místo, ale přesto tam nejsou dobré podmínky ( ekonomické) jsou jen vhodné.

Jimmi 4.5.2006 13:19

Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Jirko, dovolil bych si upozornit, že Brezina není na Psu angažován jako vtipálek.... ale (bohužel) jako "seriózní" a "zasvěcený" komentátor. Proto mi tak vadí jeho výběrový styl informování. On vlastně nikdy doopravdy nelže.... ale o to je to nebezpečnější.

Jirka 4.5.2006 13:30

Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Rozumím Vám , jenom jestli ale nepodceňujete čtenáře si utvořit vlastní názor. Já k tomu ,při vší úctě k panu Březinovi, Březinu nepotřebuju

Jimmi 4.5.2006 13:41

Re: Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Někdy když čtu některé reakce v diskusi tak.... ano, podceňuji. I když zároveň vždy doufám, že se jedná o úzký a nereprezentativní vzorek. Nicméně když nebudeme proti demagogii bojovat (a je jedno, jestli se jedná o Brezinu, Filipa, Železného, Kuchtovou, Paroubka, Langera.... atd, dosaďte si vlastní favority ;-)), ona se nám nenápadně roztáhne a zabydlí......

Jirka 4.5.2006 13:51

Re: Re: Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Každý píše co se mu líbí, a jakými prošel životními zkušenosti. Já si také nečtu Halo noviny , protože by mě bylo dlouho špatně , ale přesto někdo ano, bohužel je to tak Takže i pan Březina a ostatní jsou v pořádku a když sem tam něco napíší , taky je to dobře. Jenom něco prostě nemusím číst. A nemám patent na to abych rozhodoval o tom jak  a kdo a co bude psát na to jsem moc líný:-D