13.5.2024 | Svátek má Servác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavla B. 4.5.2006 17:58

Re: Re: Díky

Tak to nevím, resp. nevím o existenci teplovodních panelů. To je jako když si dám v létě na verandu kýbl s teplou vodou a večer mám teplou lázeň?:-)

Vlastně teď mě trklo, že to budou asi takové černé desky s trubkama, které na některých koupalištích přihřívají (nepatrně:-)) vodu. Zatím se loučím, zítra se sem přijdu poučit.

Stredocech 4.5.2006 17:56

Re: "Petr Pávek, majitel firmy, vydělávající na expanzi větrných elektráren, které ničí českou krajinu."

Pávek patří do stejné lobby kolem Ambrozka. Ale hlavní vinu má EU a naše současná vláda, která na ten nesmysl přistoupila.

AeroKarel 4.5.2006 17:55

Re: A kdo tedy ????

Protože ta nejistota způsobů je jistota průseru. Ono už je tam takhle dost magorů. A že se někdo nedá koupit? To je přínosné pouze pokud lze předpokládat že bude prosazovat něco rozumného. Koukněte na Karáska ........

AeroKarel 4.5.2006 17:52

Re: Díky

Solární panel fotovoltaický nebo teplovodní?

křovas 4.5.2006 17:49

Re: Re: A kdo tedy ????

;-D;-D;-D;-D;-D

AeroKarel 4.5.2006 17:49

"Petr Pávek, majitel firmy, vydělávající na expanzi větrných elektráren, které ničí českou krajinu."

Nejen ničí krajinu, zvyšují cenu energie aniž by přinesly úspory. Za to ovšem nemůže Pávek, ale ti kdo to uzákonili.

Čímž netvrdím že je mi Pávek sympatický.

Čumil 4.5.2006 17:43

Re: Re: Re: A kdo tedy ????

Hm, vito, mezi námi - není náhodou zájem udržet v chodu doly a tím i zaměstananost v severních Čechách?

hodne neRath 4.5.2006 17:27

Re: Re: A kdo tedy ????

smarja ok.... pokud tak touzite po nepredvidanosti proc si nezavazete oci a nevyrazite autem do ulic?

Pavla B. 4.5.2006 17:20

Díky

Mně říkal před nějakou dobou jeden chlápek, že si pořídil solární panel asi za 100.000 Kč. Asi tím neuživí zdaleka všechno. Máte (jen tak zhruba) představu, jak drahá by musela být elektřina, aby se takové investice vyplatily? U pákových vodovodních baterií je to celkem jasné:-)

Pavla B. 4.5.2006 17:13

Re: stačilo pár škrábanců a Bursík buší na dveře ODS

Podle čerstvých dat CVVM odčerpává SZ více bývalých voličů ODS než bývalých voličů ČSSD. Takže Bursík začal koukat víc doprava.

Jimmi 4.5.2006 17:13

Re: Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Ponechám bez komentáře. S tou drobnou poznámkou, že ani jeden z nás dvou (natož někdo jiný, kdo o tom píše) tam s ním tehdá nebyl........

Jimmi 4.5.2006 17:12

Re: Re: Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

PhV teď mají nový hit. Technologicky se povedlo zvládnou výrobu reflexní desky s miniaturními prohlubněmi, a v každé je nakontaktovaná kulička polovodiče i s přechodem. Má to nižší nároky na množství pv materiálu, ale zatím je to náročnější pracovně. Takže na počátku vývoje je to fifty-fifty s klasickými PhV, tento poměr ale má jít podle prognóz na několikanásobek. Jinak zatím samozřejmě platí, co jste napsal a spočítal Vy.

vita 4.5.2006 17:06

Re: Proč "sdružení Ječících Meger" dostane můj hlas

A just a just a just!

Pavel Kořenský 4.5.2006 16:53

Re: Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

Jo a taky se energetická náročnost domácnosti zvýšila v posledních letech proto, že máme malé dítě. Pořád se pere a žehlí :-)

Pavel Kořenský 4.5.2006 16:50

Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

Já už si to zase tak podrobně nepamatuju, víceméně jsem to po propočítání pustil z hlavy.

Pro výpočet jsem používal jednak takový poměrně sofistikovaný program stažený ze stránek firmy Conrad a také kalkulačku, abych se přesvědčil, že program nekecá. Bylo to v době, kdy Conrad PV hodně propagoval. Zadala se tam zeměpisná poloha, sklon a orientace střechy, průměrná spotřeba domácnosti atd. a program navrhl velikost panelů, kapacity baterií, měnič atd.

Cenu jsem kalkuloval na základě cen panelů poptaných u nějakého distributora, baterie a měnič dle cen firmy Conrad. Životnost baterií byla kalkulovaná 10 let a životnost panelů 20 let (dle katalogových listů výrobce). V ceně byla zahrnuta výměna baterií v polovině doby života panelů. Zanedbal jsem pro jednoduchost snižování výkonu panelů po dobu životnosti, ale přidal jsem rezervu 5% ceny panelů na případnou výměnu nějakých poškozených panelů.

Záměrně jsem do kalkulace nezahrnul možnost "výdělku" formou odprodeje přebytečné energie za netržní ekologistické ceny. Faktem je, že za posledních pět let šly ceny panelů poněkud dolů (ale ne nijak dramaticky) a o něco se zvýšila jejich účinnost. Takže současná kalkulace by možná vyšla o něco málo lépe. Ale možná taky ne, protože zase stoupla energetická náročnost domácnosti. Např. moje nové PC má zdroj 650W, protože současné procesory a grafické karty prostě žerou mnohem víc.

vita 4.5.2006 16:39

Re: Re: A kdo tedy ????

Copak? Jak využít kozích bobků ve velké elektrárně?

Prozatím se aktivita zelených trotlů projevila tak, že ČEZ bude jako náhrady odstavovaných (protože zastaralých) uhelných elektráren stavět zase uhelné. Proč? Protože proti nim nebude vedeno tolikmobstrukcí jako proti jaderným, proti jediné skutečné alternativě v našich podmínkách. A že bude ve velkém dojit stát a spotřebitele stavbou těch větrných nesmyslů.

vita 4.5.2006 16:37

Re: Tady nejde o konkrétní technologii, jde o něco jiného

No jistě, účinnost není priorita. My na to přece máme, my se nemusíme starat, kolik na kWh spotřebuju betonu a železa a energie - kdepak na nás!

Poradím vám - udělejte v tom případě elektrárnu z takovejch těch baterčiček do hodinek.Vy na to přece máte...

Akorát mi to připadá takové nějaké neekologické.

vita 4.5.2006 16:28

Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Mimochodem - hory nejsou zrádné. Kdo chodí po horách vybaven, kdo ví, že se počasí může změnit během deseti minut z opalovacích orgií na sněžnou bouři, ve které neuvidí na 20 cm (zažil jsem) - a ta vydržet, pro toho hory zrádné nejsou.

Pro toho, kdo má úctu k přírodě, ne jen o té úctě žvaní. Kdo ví, že vylézt na M.Everest (nebo přeoplavat La Manche) je sportovní výkon, ale rozhodně ne přemožení hory nebo moře. Že ten Everest ani Channel si nějakého človíčka, který je zrovna "pokořil" ani nevšimnou. A že když na mě jede lavina, můžu se zkusit pomodlit - ale moc času na to mít nebudu.

vita 4.5.2006 16:17

Re: Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Ne - to znamenalo neúctu k přírodě a chování podle hesla "Mně se to stát nemůže." Neschopnost zareagovat podle situace. Podle přírodní situace.

Ostatně o jakém přecenění to mluvíte? To jako že si myslel, že lavině uteče? Nebo že pod tunami sněhu přežije? Že se případně sám vyhrabe, aby neohrožoval jiné?

Je to typický přístup, který "ochránci přírody" připisují technikům a ve skutečnosti se jím řídí sami. My víme, že nám příroda nic nedaruje a přírodní zákony se oblbnout nedají. Že přírodu neukecáme. Když to má spadnout, tak to spadne a nebude se ohlížet, jestli v cestě stojí Atomový dědek nebo Vavroušek, Přítel Přírody.

Je to ukázka toho ochranářského poroučení větru dešti, nebo aspoň ukecávání týchž. Jako představa, že VěE nebo fotovoltaika dodají (asi na základě zaklínadla, jinak to nepůjde) dost energie.

Je to ukázka toho, kdo víc přírodě rozumí - jestli technici nebo ti, kdo o Přírodě (Vznešené, Matce...) žvaní.

I.L. 4.5.2006 16:15

Re: Re: Zvláštní, že zde není ani zmínka....

Vavrousek tehda podcenil, ze ty spousty noveho snehu na lavinovych svazich Parichvostu nejsou

trvale udrzitelne...

fojt23 4.5.2006 16:14

Re: O Zelených

Tak to jste asi viděl jiné pořady než já, pan Bursík je schopný demagog a docela dobře umí lhát bez mrknutí oka. Pokud jste mu věřil, tak Vás lituji.

grr 4.5.2006 16:09

stačilo pár škrábanců a Bursík buší na dveře ODS

http://aktualne.centrum.cz/domaci/politika/clanek.phtml?id=145380  Ten Paroubek má další téma do mediální kampaně: Jacques  zmlátili odesáci, žádnej Bublan s Husákem.  Pehe přidá, že jim to přikázal Klaus. Bursík je fakt trapnej skautík, pořád neví jistě, s kým smilnit....

ok 4.5.2006 16:09

Re: A kdo tedy ????

Jde i o to, ze Zeleni nebudou ochotni pristoupit na nektere dnes bezne "kompromisy" velkych (=bohatych) hracu. Nebudou (alespon v nekterych konkretnich pripadech) manipulovatelni penezi a moci, protoze to vidi "z jineho uhlu pohledu".

Obrazne receno: Tezko Pence uplatite vyletem na Kanary nebo projizdkou nejnovejsim vozem, on si z toho na pr.del nesedne, vyznava proste trochu jine hodnoty. Koneckoncu prave ta jinakost (=neovladatelnost, nepredvidatelnost) zneklidnuje radu prispevatelu zde. Jenze prave ten neovladatelny, nepredvidatelny jedinec s chuti zverejni informace, ktere jini obchoduji a(doslova) vyvazuji zlatem.

Jouda ze Lhoty 4.5.2006 16:09

Fotovoltaika a jadro

IMHO kdyby na vyvoj fotovoltaiky a jaderne fuze sly stejne penize, jako na jadernou e., mozna bychom uz meli klid (Brezina a zeleni taky)...

křovas 4.5.2006 16:06

Re: Re: Pavlo B. - fotovoltaika

V podmínkách ČR je to zhruba tak, že na jeden instalovaný kWp je produkce 1000 kWh. Plocha panelů pro výkon 1 kWp je asi 7,5 m2.  Z toho se, dá vycházet.

hodne neRath 4.5.2006 15:52

Re: A kdo tedy ????

tvrzeni, ze emise CO2 lze snizit nahrazenim jaderne energie plynem neni nejistota, ale priserna jistota - jsou to totalni....

Jimmi 4.5.2006 15:48

Re: Pavlo B. - fotovoltaika

To je zajímavé, tenhle propočet i podle mých odhadů vychází realisticky. A koresponduje myslím se současným platným údajem (nalezeným v kterémsi seriozním tisku), že výroba elektřiny touto cestou v našich zeměpisných šířkách vychází asi na necelý dolar za kWh. Nemohl byste prosím zveřejnit bližší podrobnosti, předpokládanou výpočtovou životnost apod..........?

Jinak.... dneska se to zdá fakt hodně, ale kdoví, jestli nám to za dvacet let nebude připadat až dost levné ;-);-);-)

vládík 4.5.2006 15:41

A kdo tedy ????

Je pravda, že zelení představují značnou nejistotu v postojích. Jenže to je velký klad proti jistotě, kterou představují politici současných parlamentních stran. Proti jistotě neúčelného haštěření, totální neschopnosti rozumného nápadu a naprostého morálního marazmu (skoro má člověk chuť říct absolutního morálního prasáctví).  Základní výzbrojí lídrů současných stran je slovo "lžete!" , ovšem bez předchozího či následného zdůvodnění a hlavním argumentem překřikování a skákání do řeči - v televizi jako v parlamentu. Podvody (smlouva prý "opoziční", "vypárování" poslanců = vzdání se šance prosadit ve volbách slibované), nechuť k argumentům, nekulturnost ministra kultury (o Rathovi netřeba) jsou dnešní jistoty. Tyto (a jen tyto) jistoty nám slibují zavedené strany. Tož, proč nezkusit nejistotu?

Pavel Kořenský 4.5.2006 15:21

Pavlo B. - fotovoltaika

Pokud se týká Vašeho dotazu na nasazení fotovoltaiky v malém, tak já jsem si to svého času seriosně počítal.

Mám střechu nastavenou ideálním směrem, tak jsem si pohrával s myšlenkou "polepit" jí FV panely.

Na to, abych utáhl provoz domácnosti by pokrytí střechy nestačilo, dostal bych z toho energii na cca. 75% spotřeby.

Pořizovací náklady na panely, akumulátorovou sadu, měnič atd. vycházely na cca. 480.000 Kč bez montáže a údržby. Za dobu životnosti celého zařízení by se instalace na úsporách vůbec nevrátila. A to jsem nezahrnul cenu za likvidaci panelů a baterií po skončení životnosti.

Takže asi tak nějak to s PV je...

fool 4.5.2006 15:21

brezinu

pocitam ze brezinu muze trefit slak z toho, ze lidi chteji zit v ekologicky prijatelnem prostredi i presto, ze jim milionkrat vysvetloval zhoubnost takovych tuzeb ;-D