26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
David 29.6.2009 8:02

Re: Pane Vlku st.,

Takže tím špatným byl ten napadený, že se nebránil, a ne ten útočník, že útočil. Povedená logika.

A moci zůstat za enu zřeknutí se národnosti? To už byl tenkrát (tedy vyžadovat to) zločin.

M.i.D. 29.6.2009 8:01

Re: Dotaz

Za prvé - neměcká menšina nebyla zlikvidována, alebrž vysídlena. V tom je dost podstatný rozdíl, víme? Kdyby byla zlikvidována, neměl by dneska už kdo vysírat, že chce své území zpátky. Co se týče Benešova podílu, to vysvětluje pan Vlk v článku - není to jeho dílo, je to rozhodnutí vítězných mocností. A hlavně, fungoval tady řetězec příčina-důsledek. Kdyby nechtěla německá menšina Čechy vyhnat a vyvraždit za vydatného přispění německé většiny z Německa, mohla tu být dodnes, jako po staletí předtím. Takhel to dopadlo podle strého českého přísloví "kdo chce moc, nemá nic".

karel 29.6.2009 7:59

Re: Pane Vlku st.,

Obojí.

Marty 29.6.2009 7:57

Děkuji, skvělé !

Vážený pane, tímto článkem jste mne velmi potěšil. Čím větší doba od války uplynula, tím víc se deformuje pravda - proto je důležité, aby někdo občas uvedl věci na pravou míru. 

Ještě jednou díky, rád čtu Vaše články.

Mgr. Milda 29.6.2009 7:55

V bývalých zemích Dederónie ten problém existuje akutně

v západním Německu byl dosud nepříliš aktivní.Například Ackermannova organizace sudetských Němců je orientována na křesťanské a historické tradice, podporuje soužití Čechů a Němců tak, jak bývalo před nástupem socialismu. Východní Němci však svoji mentalitu převzali od netolerantního německého socialismu, který v podstatě pokračoval metodami nacionálního socialismu, od pionýrské organizace přes mládežníky a armádu byl každý občan NDR neustále sledován, kontrolován a indoktrinován.

President Edvard Beneš byl jeden ze zakladatelů naší republiky, není jeho zásluhou, že se dožil situace, kdy na náš stát útočil socialismus hned ze dvou stran: ten německý, nacionální, byl založen na nadřazenosti německé rasy, která nikdy neexistovala, oslovil tak ale právě zdeprimované vrstvy sociálně slabých a nevzdělaných. Socialismus sovětský pak oslovil tutéž vrstvu u nás svojí třídní nenávistí a vyvlastňováním "boháčů". President Beneš zkoušel nemožné- nejdříve chtěl vyhovět požadavkům Němců, ti v tom ale viděli slabost a tím více na něj útočili. Po válce se připojil k polským snahám, posunout oblast Německa na západ, český odsun byl pouze částí většího etnického posunu. Z těch tří miliónů většina byli uprchlíci ze Slezska a Východního Pruska, prchající před Rudou Armádou, němečtí starousedlíci byli pouze v menšině. Benešovi lze vytknout pouze dekret o amnestii, který toleroval i vraždy ze ziskuchtivosti a sexuální delikty. Není sporu, že  spolu s nacionálně socialisticky orientovanými Němci byli odsunuti i ti slušní a nevinní, v tom zmatku prvních let po válce ale nějaké řádné rozlišování ani nebylo možné a politicky pod tlakem komunismu ani žádoucí. Těm nevinným se ČR už omluvila, stejně tak se i Německo snažilo napravit některé křivdy na českých občanech, třeba těm, kdo byli totálně nasazení byl poskytnut příspěvek. Považuji za nutné, hledat mezi námi a Němci to, co nás tisíc let spojovalo a bojovat s xenofobií i nacionalismem. To ovšem neznamená, dějiny zapomínat.

Eddie 29.6.2009 7:54

ad Stara Role

Prozil jsem tam 30 let, ale ze by tam byl nejaky KZ o tom jsem neslysel. Ani komousi to nezminovali. Zato si pamatuju desitky domu znicenych cikany a mnoho lidi bez korenu a vztahu k tomu mistu. Vcetne me :-(

vajan 29.6.2009 7:54

Klasická

ukázkka výběrového výkladu historie. Autor by se měl seznámit se skutečnou úlohou Beneše v našich  a evropských dějinách, s kvalitou informací v novinových článcích za 1. republiky a nakonec i se současnou realitou. Ono to začínalo totiž rozpadem R-U v roce 18, resp. vypuknutím 1.sv.války.

honzak 29.6.2009 7:49

Re: Pane Vlku st.,

"by se mělo mluvit o stovkách mrtvých v koncentračním táboře Terezín" - pán je buď blbej, nebo navedenej, že?

kvid 29.6.2009 7:45

kdo se nedokáže poučit ze svých vlastních chyb, je odsouzen k jejich nekonečnému opakování

a to platí, jak je vidět, i o národech

Huaskaran 29.6.2009 7:42

Dotaz

 "v jedné z komnat (Hradu) vysoko nad stověžatým městem visí obrovský obraz presidenta Beneše, který se zasloužil zejména o likvidaci třímilionové německé menšiny a podařilo se mu tak vytvořit z kvetoucí krajiny českého pohraničí surrealistický obraz zničené země. “

Zajimalo by mě, co je na konstatování tohoto faktu, kolem kterého se tady točí většina příspěvků, špatně. Díky Benešovi přece Němci museli odejít. A české pohraničí, osídlené poválečnou náplavou, místy do dneška připomíná krajinu označovanou na dávných mapách slovy "hic sunt leones".

bebe 29.6.2009 7:40

Skvělý článek !

Díky panu  Vlkovi, že  píše.  Je to chytrý, skvěle orientovaný chlap.>->->-

havránek 29.6.2009 7:40

Re: Pane Vlku st.,

nejste pane Fleischer potomek komisaře gestapa Fleischera, který tak rád masakroval naše výsdakáře z Anglie?

Huaskaran 29.6.2009 7:37

Re: Jó, Zlaté písky, to jsou lázně, tam člověk přijde na ledacos.

On to není blábol. Zkuste studiem dohnat mezery ve vědomostech vzniklé četbou komunistických nebo národoveckých příruček. V poslední době  vyšlo dobré literatury dost. Namátkou uvádím skvělou dvoudílnou publikaci "Draze zaplacená svoboda". Ručím Vám za to, že budete nucen svůj názor revidovat.

Princ jason 29.6.2009 7:36

Re: Pane Vlku st.,

Ponekud se pletete. Ze sudet se nevystehovavalo, kdo chtel mohl zustat ( a nebylo malo takovyvh pripadu), kdo byl ze smisene rodiny, mohl si zvolit nemecke obcanstvi. Co taky ti lidi meli delat, kdyz jim jejich vlada rekla: Sereme na vas, vase uzemi odevzdavame a zaridte se jak chcete.

Poklop 29.6.2009 7:32

Re: Pane Vlku st.,

Ale jistě,že to ví,ale prostě se mu to nehodí.

Princ jason 29.6.2009 7:31

Re: Co bude pan Vlk psat

Jaka specielni prava to chteji? Vratit zpatky majetek bez te idiotske podminky vzdani se nemeckeho obcanstvi a prijmuti ceskeho? Co je na tom specielniho?

David 29.6.2009 7:30

Re: Pane Vlku st.,

Vystěhování .... co těnemá!!! To udělali Sudětští Němci s Čechama ze Sudet a protektorátní Němci s Čechama ze Sedlčanska. Chcete se to více učit.

Nejenom, že ty grázlové nebyl jenom Češi, ale Němci byli ti grázlové naprosto nesrovnatelně větší a početnější. 

A konečně - je tu takoví drobnost, jako Postupimská smlouva, poválečné uspořádání v Evropě, které nedefinovalo jen hranice, ale také poněkud omezený prosotr, kde se Němci měli usídlit.

David 29.6.2009 7:24

Re: Pane Vlku st.,

Tak zrovna na vás se ten citát od Wericha hodí na 100%.

Opravdu si myslíte, že Vlk, ať s ním nesouhlasíte sebevíce, je i jen z 1% srovnatelný s neonacistickýmu stranami, které se derou k moci v Sasku a dalších východních spolkových zemích?

A není vám hloupé, že české prasárny znáet detailěn a ještě je mírně nadhodnocujete - ale ty německé podseknete cca 100x až 1000x? Za války zemřelo "trošku" více než jen pár set Čechů. Za války Němci zlikvidovali nejen Lidice. A plán na odsun Čechů na Sibiř by byl při vítězství Říše ve válce realizován v podobném rozsahu, jako plán na odsun Židů na (tuším že) Madagaskar. Jenom jsem neměli tu prioritu.

Opravu nevíte, jak to za války bylo? Opravdu nevíte, jak to po válce bylo? Nebo víte .... ?

karel 29.6.2009 7:22

Re: Pane Vlku st.,

Fleischere, ty nejsi jenom duševní hovado, ty jsi si vybral i přesně jméno- řezník.

Princ jason 29.6.2009 7:21

Re: Pane Vlku st.,

Souhlas. Vlk je stejny demagog jako ti, kterym oponuje. Docela by mne zajimalo, na kolik by se vycislily skody zpusobene zdevastovanim kdysi prumysloveho pohranici. CSR po valce mela jako skoro jedina nerozbita zeme v Evrope sanci dosahnout blahobytu, misto toho jsme s asijskou krutosti vystehovali cely narod a nechali cele uzemi zdevastovat. To ppredtim delal jenom Stalin.

A myslenka, ze za to benes nemohl, je zcela absurdni. leda by se priznalo, ze byl jenom poskokem spojencu, hlavne vsak Stalina. Proc si to sakra nemuzeme priznat?

orim 29.6.2009 7:18

pro autora

R^R^R^ každý kdo chce překroutit dějiny řekne jen B bez toho, že by řekl nedříve A

je zajímavé jak v poslední době poslouchám jak jsou rusové zlí a němci hodní, přitom oba národy jsou velké a koukají na malé národy z patra a menším opovržením

kolda 29.6.2009 7:17

Re: Koho chleba jis, toho pisen zpivej.

Jenomže ten článek vyšel v Reflexu, blbe. Když jsme u těch přísloví: Kdo chce psa bít, hůl si najde.

ascari 29.6.2009 7:14

Re: Český gestapismus je hezký, německý je ošklivý !

Tohle bude zřejmě nikdy nekončící diskuse.Při vědomosti nelehkého osudu obyčejných lidí tzv.odunutých(ano i Němci po válce byli lidé) si musíme přiznat, že s ohledem na dobu a okolnosti byl odsun(vyhnání) sice hrozným,ale nejméně špatným řešením situace.Bolestný byl zejména pro odsunovanou generaci,ale jejich potomci, narozeni v jiné zemi už toto trauma nezažili a rozhodně to pro ně bylo lepší,než život v potencionálním dalším národnostním konfliktu, kteří by mnozí,kvůli svým mocnským zájmům,rádi přiživovali.Odsun ze Sudet nebyl ani jediným,ani prvním řešením národnostních násilností v dějinách.Řecko-turecká válka skočila odsunem Turků z Řecka a odsunem Řeků z oblasti východní Thrákie a oblasti kolem Smyrny(Izmiru).Porovnejte dnešní výsledek tohoto činu se soužitím neodsunutých jiných národů na Balkáně a vyhodnoťte sám,kde je menší zlo.Tím neomlouvám žádná zvěrstva českých soldatesek po válce.Jediné co je opravdu smutné, že podle voleb v roce 1935 cca 300 000 Němců hlasovalo PROTI Henlainovi.To by představovalo asi 20% voličů.20% Němců ale odsunu ušetřeno nebylo.A s tím západním Německem nemáte pravdu.Pokud by to u nás vypadalo nějak jinak,tak s ohledem na pozdější vývoj, nejvýše jako v NDR.

zk 29.6.2009 7:13

Re: vychcipat

Tak to pr, naši dědové nebyli mamlasové. Mamlas jste vy, když si myslíte, že tenkrát to bylo jinak než by to bylo dnes. Byly doby, kdy Američané necítili nenávist k Japoncům, Češi k Němcům nebo Rusům. Ale přišly události, které zase mohou v nějaké podobě přijít, a bude vše jinak. Tak jako se to stalo v historii už mnohokrát, klid nebyl a nebude. A můžete si vymírat jak chcete!!!

xyz 29.6.2009 7:12

Do protektorátního tisku mahlédnout nelze

Tehdejší nenávistné texty jsou hodně podobné těm dnešním a skoro k nerozpoznání od těch poúnorových. Této možnosti srovnat se muselo a stále musí zabránit.

zk 29.6.2009 7:08

Re: Pane Vlku st.,

Hm, a vy jste velký hlupákRv, ale to není žádná novinka:-/

abc 29.6.2009 7:08

Šafr aneb koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Musí se zavděčit majitelům a zajistit jim zisk. V onom čísle Reflexu je snad ještě lepší věc - rozhovor Šímy s Hájkem Novinářský skvost. Šíma "diskutuje" o knize, kterou nečetl.

zk 29.6.2009 7:07

Re: Bylo to napsáno jinde,ale Na Vlka to pasuje jak Jandák na nočník.

do kterépak skupiny asi patříte vy, velkohubý?Rv

Fleischer 29.6.2009 7:05

Pane Vlku st.,

nacionalismus je něco velmi slabomyslného. Nacionalisti existují bohužel po celé Evropě, jsou i v Sasku. Jsou a byli i Čechách. V Německu se proti nacionalistům tvrdě vystupuje, u nás jsou nacionalisté bohužel i v nejvyšších patrech politiky. I Vy jste nacionalistou.

Hitler plánoval vyhnání českého národa někam na východ. Naštěstí jenom plánoval. My jsme nic takového původně neplánovali, ale bohužel jsme to po skončení války provedli.

Vyvraždění Lidic (340 obětí) je akt, který musí odsoudit každý slušný člověk. Stejně tak bychom však měli odsoudit povraždění 763 lidí německé národnosti v Postoloprtech nebo masakr v Ústí n.L. (zde rozvášněný dav hodil do řeky i kočárek s dítětem). Samozřejmě, že by se mělo mluvit o stovkách mrtvých v koncentračním táboře Terezín, ale stejně tak by se mělo mluvit o stovkách mrtvých českých Němců v poválečných koncentračních táborech. Samozřejmě, že by se měly odsoudit tzv. pochody smrti, ať již je organizovali Němci nebo Češi (Brno - rakouská hranice). Nebo snad je rozdíl mezi zavražděním civilní nevinné osoby českou nebo německou rukou?

Prezident Beneš je zodpovědný nejen za vyhnání 3,5 mil. obyvatel německé národnosti, ale v této sovislosti i za smrt desítek tisíc nevinných lidí (hlavně dětí, žen a starců). Je zodpovědný také za kolaboraci se SSSR, první vlnu znárodňování a předání vlády do rukou komunistů.

Němci dodnes žijí v "na cizích územích" ve Francii (Elsasko a Lotrinsko), v Itálii (Jižní Tyrolsko = Horní Adiže), Němci dodnes žijí např. v Holandsku, Belgii.                                     Paní Bobošíkovou nechte raději nezmiňujte, ta se znemožnila svou kandidaturou na prezidenstký úřad za KSČM.

Kajda 29.6.2009 6:46

Re: První světová válka se od té druhé velice lišila.

Máte pravdu. I. světová válka byla šílená a i přes zvrácenosti II. světové války bych řekla, že byla i krutější. Vznikla hlavně proto, že generalita měla v zásoběl nové zbraně, které se začali vyvíjet na konci 19. století a s rozvojem techniky se vyvíjeli stále novější a novější. Jelikož byl na tehdejší dobu už poměrně dlouho mír, nebylo možno je vyzkoušet, a proto si generálové, jedno zda-li z Německa, Rakouska-Uherska, Francie či Británie, hledali záminku pro otevření válečného konfliktu. Že jako záminka k rozpoutání vláky posloužil atentát na následníka rakouského trůnu, je známá věc.