29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Výročí 21. srpna předmětem politického boje

Od okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy uplyne letos v srpnu 50 let, což bývalo považováno za dvě generace (dnes při pozdním zakládání rodin to bude asi jinak). Dvě generace už je dost dlouho, aby se ledacos zapomnělo a dovolilo spekulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 11.8.2018 8:26

Re: Je to hloupost.

Jen tak pro zajímavost, kdo a kde vám "valí do hlavy"?

Jedno nebezpečí nevylučuje druhé. Problém jsou imperiální reminiscence Ruska i migrace a zelený EUnijní socialismus.

M. Prokop 11.8.2018 8:24

Re: Prapaganda k nenávisti?

Kdysi dávno začátkem devadesátých nějaká ta omluva na půl huby byla, ale rychle překrytá dalšími kecy o nutnosti etc. Oni to Rusáci prostě chápou jinak a proto jsou nadále nebezpeční. Zaplať pánbůh za NATO.

P. Han 11.8.2018 8:23

Re: „Pražské jaro“ nebylo žádnou revolucí.

Pan Harabaska myslí asi tohle: Ah! ça ira, ça ira, ça ira les aristocrates à la lanterne! Ah! ça ira, ça ira, ça ira les aristocrates on les pendra!

Tak to skutečně neproběhlo.

M. Prokop 11.8.2018 8:21

Tak popořadě:

" Dnes obvyklá nenávist k Rusům u dnešní mladé generace, tenkrát nebyla. Nebyla ani potom, nebyla dokonce ani v devadesátých letech. Není přímým následkem r. 1968, ale výsledkem usilovné protiruské propagandy, která události r. 1968 používá jako nástroj v politickém boji proti současnému Rusku, které s tím nemá nic společného. Tenkrát šlo o boj proti totalitnímu komunistickému režimu, který sužoval Rusy možná více než nás. Oni to jen méně chápali, ale nakonec pochopili totéž o dvacet let později. "

O žádnou nenávist k Rusku se nejedná ani dnes. Rusko je prostě nepříliš demokratický (nemají to holt "v krvi") velký stát, považující Česko za jím kdysi dobyté území a tedy potenciálního vazala. Vědět o tom a bránit tomu není nenávist, ale opatrnost.

Rusko s tím společného má dost, to tvrdí i Putin. Rusko prostě bylo hlavní silou SSSR a rádo by jí bylo opět. Oficiálně se prohlašuje za nástupce SSSR.

A Rusové to moc nepochopili ani o těch dvacet let později, jak je vidno z tamních dnešních poměrů.

J. Kombercová 11.8.2018 8:14

Re: Prapaganda k nenávisti?

Současné Rusko sice uznalo vpád a následnou okupaci naší republiky jako chybu, ale NIKDY se za ni neomluvilo.

J. Jelínek 11.8.2018 8:11

Re: Centrem moci SSSR bylo Rusko, Moskva, Kreml

No jo, kdo se v tom má vyznat, že. Bonaparte - Korsičan, Hitler - Rakušan, Džugašvili -Gruzínec. A tak je to se vším. Kdepak Francie, Německo, nebo Rusko, to prostě VONI !!!

P. Lenc 11.8.2018 8:10

Re: Prapaganda k nenávisti?

Tak nějak.

J. Jelínek 11.8.2018 8:06

Re: „Pražské jaro“ nebylo žádnou revolucí.

Záleží na tom, co si představujete pod pojmem revoluce. Nebo lépe řečeno, jak tento pojem definujete.

P. Han 11.8.2018 8:05

Re: Většina úvahy pana odrackého mi nevadí.

Nevím a netuším. Avaři ovládli zemi, dosadili svou vládu, obyvatelstvo je muselo živit. Z porobeného obyvatelstva vytvářeli vojenské oddíly, které posílali do první linie v dalších dobyvačných válkách, avarské vojsko šlo až za nimi. Opravdu to připomíná Varšavskou smlouvu, že? Vidíte to dnes někde jinde?

M. Klas 11.8.2018 8:02

Prapaganda k nenávisti?

Autor mi spolehlivě zvedl tlak, jak může o nenávisti k Rusákům psát toto? "Není přímým následkem r. 1968, ale výsledkem usilovné protiruské

propagandy, která události r. 1968 používá jako nástroj v politickém

boji proti současnému Rusku, které s tím nemá nic společného." Všichni v mém okolí, kdo jsme zažili rok 1968, tyhle okupanty bytostně nenávidí, žádnou propagandu k tomu nepotřebujeme, stačí jen prostá paměť.

J. Jelínek 11.8.2018 8:02

Re: Většina úvahy pana odrackého mi nevadí.

Když už své znalosti historie čerpáte z Eduarda Štorcha, tak se tím alespoň nechlubte.

M. Klas 11.8.2018 7:52

Re: Nemohu souhlasit!

Ostatně o tom svědčí i jejich komentáře k okupaci, kterou stále hodnotí jako správnou věc! Uvědomuje si někdo, že Rusáci tu zabili více lidí, než padlo našich vojáků na všech zahraničních misích za 30 let?

P. Harabaska 11.8.2018 7:49

Re: Většina úvahy pana odrackého mi nevadí.

Rozhlédněte se po světe a hleďte, kde jsou jaká okupační vojska dnes. V r. 1968 přirovnávali sovětčíky k Avarům. Ti v ovládnutých zemích budovali své hrinky, tedy své dočasné opevněné vojenské tábory. Kolik takových hrinků je vybudováno v zemích světa dnes? A kým?

M. Klas 11.8.2018 7:47

Re: Většina úvahy pana Podrackého mi nevadí.

Taky si myslím, že autor tu tehdy nežil. Už si nepamatuje, jak lidé těm "zachvatčikům" nepodali ani vodu? Nepřáteli byli ti vojáci, co sem přišli jako okupanti. Ještě dnes, když slyším ruštinu, běhá mi mráz po zádech!

P. Harabaska 11.8.2018 7:43

„Pražské jaro“ nebylo žádnou revolucí.

Popravdě řečeno, on ten Listopad taky žádnou revolucí nebyl.

Z. Švrček 11.8.2018 7:26

Je to hloupost.

Hlavní je totiž posílit povědomí o Rusku jako nepříteli č.1. Kdepak migrace a islamizace, která klepe na dveře tak, že je již rozrazila a mnohé státy už jsou v druhé fázi islamizace, takže už ji jen těžko zastaví. Rus, to je to pravé nebezpečí.

Kdysi nám komunistická propaganda valila do hlav, že nepřítelem je USA a Západ. Chtěli odpoutat pozornost lidu od smrtelných problémů, do kterých se systém zákonitě dostal Nyní nám USA a Západ valí do hlav, že nepřítelem je Rusko, chce odpoutat pozornost od stejně smrtících hlavních problémů a používá stejné propagandistické prostředky, jen o level výše. Takže nic nového, jen strany se vyměnily.

P. Han 11.8.2018 7:00

Většina úvahy pana Podrackého mi nevadí.

Ale závěr je totálně mimo. "Při okupaci v r. 1968 převládalo vědomí, že Rus je stejnou obětí režimu jako my." Ale kdepak. To jsem asi žil jinde. Rusové prostě byli okupanti a tak je lidé brali. Po r. 1969 a následných prověrkách komunistů i nekomunistů, spojených s vyhazováním z práce, se většina národa stáhla do "vnitřní emigrace". Prostě jsme prohráli a stali se "Brežněvovým protektorátem". I když "obyčejné Rusy" sem tam někdo politoval, vztahovalo se to na běžné obyvatele SSSR, kteří byli ještě nesvobodnější než my. Ne ale na příslušníky okupačních armád, ani na sovětské turisty, zaplavující Prahu, a na jejich zmalované paničky, jejichž voňavky by porazily slona. To byli jednoznačně okupanti a slušný člověk se s nimi nebavil.

J. Cyrany 11.8.2018 6:35

No nevím.

Neřekl bych , že by Sověty někdy v 70-80 letech vysloveně někdo miloval, samozřejmě kromě prosperující nomenklatury. Vděk generací , které zažily osvobozování ČR RA pomalu pominul a mladší generace byly otrávené z neustálého vnucování sovětského všeho, vč. ruského jazyka. S tou zatvrzelou propagandou proti součastnému Rusku souhlasím(mustr USA, tam také nevynechají příležitost ,jak nablít na Rusko, stačí tam při delším pobytu sledovat media).

V. Kotas 11.8.2018 6:02

Re: I propagandisté

musí být na víc, než jen na složenky.

V. Kotas 11.8.2018 6:00

Ano, byl to politický boj.

Dvou názorů v KSČ a přesto mělo Dubčekovo podání politiky neuvěřitelnou podporu ve společnosti. Stačilo by probrat archivy ČT a předvést, kdo všechno ze známých lidí ho podporoval ( V. Čáslavskou počínaje ).

V. Kotas 11.8.2018 5:56

Re: Centrem moci SSSR bylo Rusko, Moskva, Kreml

Jen by se mělo říkat nahlas i to, že v té době byli ve vedení státu jiné národnosti, než jen Rusové. A že těch národností patřilo pod SSSR mnoho.

J. Vlačiha 11.8.2018 4:36

Nemohu souhlasit!

Jen pár otázek:

Rusové "tentýž vývoj prodělali o dvacet let později".

- Myslíte, že mají svobodné volby? Je to opravdu napínavé, kdo tam bude prezidentem? Za mě: neprodělali.

"Je dost těžké dnes rozšifrovat, proč to vlastně udělali." - Myslíte, že naše tehdejší úvahy o pluralitě nebyly dostatečným důvodem k zásahu? Za mě: pro udržení impéria to bylo naprosto nezbytné.

"Rusko, které s tím [události r. 1968] nemá nic společného" - Není Rusko nástupnickým státem SSSR? Vidíte tam podobné reflexe, jaké má Německo vůči nacismu? Za mě: kdyby to šlo vrátit, Putin by to rád vrátil.

A. Trick 11.8.2018 3:48

I propagandisté

musejí platit složenky.

J. Lancik 11.8.2018 2:09

Usilovna protiruska propaganda

Pan Podracky pise, ze protiruska nenavist dnesni mlade generace je vysledkem "usilovne protiruske propagandy" ktra zneuziva prepadeni CSSR 21.8.1968. Nepise uz kdo je ten nebo ti kdo tu protiruskou propagandu vedou. Nejvyzsi statni organy jako Prezident Zeman, predseda vlady a jeho strana ANO, jejich partneri Okamurova SPD a KSCM jsou jasne prorusti. Kdo tedy pane Podracky tu "usilovnou protiruskou propagandu" vede, ze Vas to tak zneklidnuje a neda spat?

J. Babička 11.8.2018 1:41

poznámka

Takže autor je jeden z těch co bědovali v rozhlase tenkrát " Co nám to udělali, když sme je milovali" Ti zhrzelí milenci měli drzost, si myslet, že mluví za národ, který měl rusů plné zuby, a rád je neměl.

A dnes zase mluví za národ, který prý proti rusům nikdy nic neměl. Co kdyby mluvil jen za sebe ?

J. Novak 11.8.2018 1:27

Centrem moci SSSR bylo Rusko, Moskva, Kreml:

Hořekovat nad tím, že se analýza Hanzelky a Zikmunda nedostala do rukou Brežněva mi přijde .. úsměvné :-) Blábol L.Novák 475 mi úsměvný nepřijde .. jemu zřejmě také ne , ale je za to placen , takže to tak nějak chápu. I děti bezcharakterních lidí musí něco jíst.

L. Novák 11.8.2018 1:15

Centrem moci SSSR bylo Rusko, Moskva, Kreml

A to dnešní Rusko se chová v určitých rysech naprosto stejně, jako SSSR v roce 1968. Když jsem např. slyšel ruskou propagandu při bojích na Ukrajině, připadal jsem si jako po okupaci v roce 1968. Na nic nezapomněli a nic nového se nenaučili. Putin je bývalý důstojník KGB (analogie StB u nás), tak nám nevykládejte pohádky, že Rusko je jiné. Mocensky uvažují jeho představitelé stále stejně. Tuhle jsem psal k jinému článku:

Podstatné je, jak se k okupaci Rusy (ano, vím že to byla "internacionální pomoc" vojsk Varšavské smlouvy) staví Rusko dnes. A je zřejmé, že obavy před Rusy a jejich pátou kolonou v Česku jsou plně oprávněné:

"Pražské jaro vedli fašisté, za invazi buďte vděční. Takhle Rusko lže a překrucuje dějiny"

http://jdem.cz/edgsu2

Pro mě to jsou (Rusko jako stát) pořád okupanti. Zažil jsem to jako kluk.