29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Výročí 21. srpna předmětem politického boje

Od okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy uplyne letos v srpnu 50 let, což bývalo považováno za dvě generace (dnes při pozdním zakládání rodin to bude asi jinak). Dvě generace už je dost dlouho, aby se ledacos zapomnělo a dovolilo spekulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 12.8.2018 13:51

Re: No, nevím

Vy si tedy pane Jurax myslíte, že Rusové netrpěli pod stejným jařmem jako my? Že to byli třeba nadlidé, jako Němci? To jste potom tu dobu vůbec nepochopil. Oni přece na tom byli ještě hůře než my po všech stránkách. Jak můžete srovnávat německou okupaci, vyvražďování vesnic, likvidaci 250 tisíc našich občanů se sovětskou? To Vám opravdu v mozku haraší? Nebo nemá v čem harašit?

J. Jurax 12.8.2018 13:50

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Akceptovat německou představu - no, sověti to brali třídně, Němci rasově.

Přestup z třídy vykořisťovatelské do třidy dělnické, případně rolnické i pracovně inteligentní je po náležité převýchově možný; v nejhorším případě v další generaci.

Ovšem z rasově méněcenného Slovana, natož Žida, germánský ýbrmenš vůbec nikdy nemůže být. Výjimku by u těch Slovanů by snad mohli být blonďatí dlouholebí jedinci, u nichž by němečtí rasoví vědci shledali germánské předky a správné smýšlení a tudíž i možnost poněmčení. Názorně o tom mluví Heydrich - http://klempera.tripod.com/heydrich.htm

Takže on si jeden nevybere - pro sichr by bylo nejlepší pocházet nejlepší pocházet z pastoušky, ale být modrooký blonďák ... to by se mohlo ujmout v obou z páně Kulheimových socializmů ...

Ovšem s tezí " V současnosti pro nás nejsou ani tak nebezpeční kremelští marxisté leninovci, ale nebezpečnější jsou západní neomarxisté" lze naprosto souhlasit už proto, že kremelští marxisté-leninovci už neexistují, kdežto západní neomarxisté naopak ano a navíc bobtnají.

V. Podracký 12.8.2018 13:43

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

Mám jen svoje peníze a od NP nedostávám nic. Pan Urban se vyznává ze své blbosti, protože článku vůbec nerozumí. Vůbec nevím o čem vlastně píšu, jestli si náhodou nespletl články. Je to blábol zatemněného mozku.

V. Podracký 12.8.2018 13:37

Re: Zajímavější diskuze o Rusku je zde

To je zase pohled nějakého "západního vědce", který ví o Rusku "starou bačkoru".

J. Jurax 12.8.2018 13:35

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

A to Slováci netuší, že Svatopluk byl Moravan, jenž ovládal mimo jiného i pořádný kus Slovenska! A taky celé Čechy ... :-)))

Mapa hovoří - https://1url.cz/QMM72 ... :-)))

Dějepis je vskutku někdy docela legrační ...

V. Podracký 12.8.2018 13:34

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Mít strach z rozšiřující se moci soupeře není paranoia, zvláště když Rusko bylo nejméně třikrát z Evropy smrtelně ohroženo.

Gruzie a Ukrajina chtějí do NATO, protže mají na svém území menšiny, které chtějí utlačovat (Rusové na východní Ukrajině, Osetinci a Abcházové na Kavkaze). Rusko tomu brání. Ukrajinci chtějí udělat to, v čem mají vzor v Kosovu. Zlikvidovat pod kuratelou NATO etnické menšiny.

A. Trick 12.8.2018 13:27

Uvědomělý a státotvorný příspěvek

Jen abyste nedopadl jako Škrhola a nepovažovali Vás za .... (císaře pána a jeho rodinu).

Toho bych se obával.

J. Farda 12.8.2018 13:24

Re: tsss.

Chcete srovnávat rok 1783 s rokem 1917? Profláklý to trik bolševické kazuistiky ... :-(

V. Podracký 12.8.2018 13:24

Re: tsss.

Pane Prokop, to jsou ideologické nesmysly, které opakujete jako modlitbu protiruských štváčů. Strach z Evropy, ze které byli třikrát smrtelně ohroženi, protože nebyli připraveni, není paranoia. Imperalismus je jistě nižší než u západních protipólů (srovnejte jen počet základen). Mesiášství po pádu komunismu není (není žádná mesiášská ideologie, kterou by hlásalo).

J. Jurax 12.8.2018 13:22

No, nevím

mně bylo v osmašedesátém devatenáct. A pravím, že jsem nepohlížel na sovětské vojáky jako na lidi, co trpí pod stejným jařmem jako my, ale zcela jednoznačně jako na okupanty srovnatelné s Němci z let 1938 - 1939.

A měl-li jsem tehdy nějaké iluze o socialismu s lidskou tváří, během následujících cca tří let mne definitivně přešly.

Dnes si myslím, že kdyby opěvovaný Dubček, v Moskvě kapitulovavší a o rok podepsaný pod pendrekovým zákonem, byl ušetřen bratrské pomoci a pražské jaro fungovalo dál, nejpozději do několika let by žádal o tu pomoc sám. Nebo jeho nástupce. Protože on i jeho skvadra byli přesvědčení komunisté, a tzv. demokratizaci byli schopni akceptovat jen v míře menší než malé.

Lidi se sice zaklínali věrností k budování socialismu - ono to aspoň tak v médiích vypadalo, protože jiný názor by se do nich nedostal ani tehdy - ale očekávali povolení soukromého podnikání aspoň v míře jsoucí v NDR či Polsku, očekávali pluralitu názorů až takovou, že vzniknou strany mimo rámec Národní fronty, otevření hranic na západ (a zrušení trestného činu opuštění republiky), konec třídního kádrování, samozřejmě udržení zrušení cenzury, opatrně uvažovali i o zrušení vedoucí úlohy KSČ, mluvilo se o vystoupení z Varšavské smlouvy a neutralitě (pravda, tohle až po 21. srpnu, když to byl už jenom výkřik do tmy) a tak dál a podobně.

A tohle prostě komunisté jakkoliv reformní akceptovat v žádném případě nemohli a vlastními silami ozbrojené pěstí dělnické třídy - Lidových milicí - ani dalších silových složek by to stěží sami zvládli.

V. Čermák 12.8.2018 13:20

Re: mýtus o Rusku

V podstatě máte pravdu, Ruskem v současnosti mávají jako kyjem zejména Havloidní sluníčkáři a jestli je nazýváte českými frustráty a morálními slabochy, tak já vám to vyvracet nebudu...

J. Jelínek 12.8.2018 12:15

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

To už je takový folklor. Viktoriánci v Anglii zase zcela vážně hlásali (alespoň tedy někteří) , že Bůh je Angličan, Slováci zase blouzní o Svatoplukovi a Češi někde vyhrabali kupce Sáma. O Němcích a jejich pseudonordických kořenech ani nemá cenu se zmiňovat. Ten dějepis je někdy docela legrační.

M. Kolář 12.8.2018 10:53

mýtus o Rusku

Škoda,že máme ve svých dějinách T.G.Masaryka. Přesně proti takovému sebeohlupujícímu myšlení, jaké předvádí autor článku, TGM před 100 a více lety bojoval. Používat zaostalé Rusko jako kyj a máchat jím okolo sebe, to je dnes (opět) disciplína českých frustrátů a morálních slabochů.

J. Kulheim 12.8.2018 9:58

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Pane Šarino jsme stejně mladí. Možná jsme se někdy potkali. V roce 1969 jsem rok vojákoval v Chebu. Rozbourané vily kolem hranic jsem viděl. Ponechali u hranic tři nebo čtyři, aby nebylo vidět do ČSSR a naopak.

Bohužel, je to jeden ze smutných výsledků 2. světové války a rozdělení Evropy, odsunu Němců následný rozdílný vývoj v Aši a Selbu. Na tomto přpadu je vidět co je schopná napáchat zrúdná ideologie, když se toho chytí několik fanatiků.

Měli jsme štěstí, že se k vedení rozhodujích států dostali skuteční státníci, jako Regan, Thatcherová a Gorbačov. Teď se zese dostávají k moci lidé, kteří mají snahu ovládat. Na to je potřebné si dávat pozor.

P. Bolec 12.8.2018 9:44

Pane Podracký !

Děkuji za objektivní pohled. Opravdu střízlivé posouzení na rozdíl od ideologického běsnění současných gaučových válečníků.

A. Trick 12.8.2018 8:55

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

O tom se ukrajinští historikové nezmiňují. Asi to bude zase nějaká ruská lež.

Ukrajinští vědci Petr Masljak a Svjetlana Kapirulina tvrdí, že Ukrajinci jsou nejstarším národem na světě. Napsali novou učebnici pro ukrajinské školáky.

J. Jelínek 12.8.2018 8:48

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

Nebyl to ten asimilovaný severský nájezdník Waldemar?

A. Trick 12.8.2018 8:41

Re: Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

Dle nejnovějšího zjištění ukrajinských historiků kníže Volodymyr přijetím křesťanství nasměroval Ukrajinu směrem na západ.

M. Prokop 12.8.2018 7:53

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Liberální heslo je svoboda individua a zároveň jeho zodpovědnost. Jestli to najdete někde v některém socialismu, tak jste kouzelník.

A. Trick 12.8.2018 7:12

Re: tsss.

No tak kolik, vědátore? A proč ausgerechnet od konce WWII? Proč ne od vzniku své existence?

J. Krásenský 12.8.2018 7:03

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Tak si o tom něco přečtěte. Socializmus, nejpozději od velké francouzské genocidní revoluce, byl ustavován liberály. Do pekel totality je cesta dlážděná samými liberálními hesly.

L. Šarina 12.8.2018 6:58

Re: Byl by pro nás přijatelnější socialismus

Nevím kolik je vám let a co jste prožil a kde. Mám 75 let a v žiju od roku 1948 a Aši,jako dosídlování pohraničí,život sám o sobě nebyl a ani dnes v Aši není žádný med,natož po válce s potravinovými lístky a nedostatkem všeho,dnes sice je to jiné, ale jaké? tehdy za komunismu bylo území bývalých Sudet určeno pro nastvájíci nebo bodoucí válku a nebylo proto obdarováno dotacemi,žádný strategický průmysl, žádna pořádna infrastruktůra a pořádali se nákupní zájezdy do NDR,nebo Praha, Plzeň. Zdravotníctí bylo na tu bídu špičkové ,měli jsme to štěstí že nám po Němcich zůstala v Aši na tehdejší poměry i v rámci republiky špičková nemocnice(nová) , k tomu špičkové vily po po majitelých továren(Aš byla šestým nejbohatším městem v republice) jenom textinich továren tady bylo desítky ap. a doktoři se měli kam stěhovat.Nebudu se rozšiřovet co tu všechno Němci při odsunu zanechali a jak se bohatě nakapsovali na majetku Rudí Gardisté s páskou na rukávech,. A dnes? sice EU nasypala do Aše 1.miliardu korun a je to znát ale jední lidé odešli a jiní přišli. Textil padl,padla ekonomická páteř Aše a je to město bez továren ,ty nahradili montovny,obchod mimo diskontu obsadili Vietnamci tržnice, prázdné oběkty skupovali podnikatelé s lidskou bídou a předělali je na ubytovny a stovky lidí cikánského,romského) etnika se sem nastěhovalo z celé republiky, a kdo nemá internet a je odkázán na nákup zboží v Aši je hodně omezen,proč to všechno píšu,protože nebýt Německa jako souseda tak tam nejezdí stovky Ašáků za praci a i přespolní si kupují ubytováni v Aši(hranice od Aše k Němcům cca 300 netrů)a jsou jediní kteří maji životní úroveń na kterou ostatní nedosáhnou,tak tady bych nezatracoval socialistickou EU. Rusko ? Sám velký Putin řekl cituji! Rozpad CCCP byla naše nevětší katasrofa v dějinách a nemělo k tomu nikdy dojít. To hovoří za vše.

J. Pospíšil 12.8.2018 5:13

Re: "Teprve porážka v Afghánistánu

A co je civilizovaně, určují lidé z ambasády průběžně a konkrétně.

L. Novák 12.8.2018 2:35

Re: "Teprve porážka v Afghánistánu

No a podívejte se, kolik mají příznivců u nás. Část má komunistické přesvědčení vypálené v mozku, a druhá část chce být zajímavá svým předváděním se s Putinem, vládci komunistické Číny a s podobnými exoty neslučitelnými s pojmem svoboda. Hlavně že o nich píší noviny...

L. Novák 12.8.2018 2:29

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

Jo. Nás mnógo...

L. Novák 12.8.2018 2:27

Re: Tak popořadě:

Pravopis se naučte vy. On to má v pořádku...

L. Novák 12.8.2018 2:17

Re: Centrem moci SSSR bylo Rusko, Moskva, Kreml:

Je to blb.

J. Urban 12.8.2018 0:15

Křest svatého Vladimíra od K.H. Borovského

by si měl autor přečíst, než sem začne psát ty své fikce. Kdepak Rus! Postřehl autor, že Rus si opakovaně svobodně volí za presidenta komouše a dokonce kágébáka z toho hnusného sovětského režimu? Proč nám chce věšet takové bulíky na nos? Napadá mne citovat Wericha: zčásti z vlastní blbosti, zčásti za cizí peníze :-/

M. Prokop 11.8.2018 23:28

Re: Co by, kdyby?

Vy taky uvěříte každé blbině.

J. Farda 11.8.2018 23:26

Re: Eschatologické vize se mění, ruský imperialismus zůstává

Z Evropy nejméně 3x? 1) Poláci v Moskvě1600? 2) Napoleon tamtéž 1812.? 3) Hitler niemal.! A dál před i po uvedeném?! :-)