29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Výročí 21. srpna předmětem politického boje

Od okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy uplyne letos v srpnu 50 let, což bývalo považováno za dvě generace (dnes při pozdním zakládání rodin to bude asi jinak). Dvě generace už je dost dlouho, aby se ledacos zapomnělo a dovolilo spekulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Netzer 11.8.2018 11:52

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

Tím že "jim nevěříte ani slovo" jste nezvratně dokázal, že Merkel "chce sjednocenou Evropu, ve které by vládlo Německo", nebo jak tomu mám rozumět?

I. Mertl 11.8.2018 11:51

Re: Ale tak to přece není, autore!

S tím ohrožením je to jistě pravda. Ale který evropský národ nebyl nikdy ohrožen válečným tažením cizí mocnosti, pane? Mluvíme-li o německém přepadu SSSR, nebyly takto přepadeny jiné evropské národy? A nebyl náhodou díky paktu Molotov-Ribbentrop Svaz zásobovatelem Hitlerovského Německa a dokonce primárním útočníkem proti Polsku a tedy zahajitelem války? Paranoiou, milý pane, trpí ten, kdo má pro to mentální předpoklady. A Rusové si tyto pocity historicky pěstují. Chci chápat Vaše pocity, pane, nikoli Vaši argumentaci.

A. Trick 11.8.2018 11:50

Re: Ví někdo jak to bylo?

Dnešní Ukrajina odmítá Rusko. Viz zákaz železničního spojení s Ruskem i když to "odnesou" ukrajinské železnice.

A. Trick 11.8.2018 11:48

Re: nenávist ?

" Autor nechápe, že imperiálně-expanzivní povaha ruského státu má imanentní povahu a souvisí především s jeho vnitřním fungováním. Vnější expanze a obracení pozornosti k vnějším "protivníkům" slouží v Rusku tradičně ke stabilizaci a petrifikaci aktuálních mocenských poměrů. Jistě, ideologické a propagandistické doprovodné vzorce, které ruská státní moc používá dnes, se vnějškově liší od těch používaných např. za Brežněva. Mocenské centrum vždy použije takovou propagandu, která je v dané epoše funkční. "

To samé můžete napsat o USA (dnešní běsnění okolo ovlivňování voleb).

P. Han 11.8.2018 11:42

Re: Včera byl

Vy píšete "Toho ruského přátelství jste si užívali 40 let", proč by nemohl Kylchap napsat "Měli jste spolu s Hitlerem vyhrát válku"? Identifikujete se s Němci, nikoliv s námi.

J. Kulheim 11.8.2018 11:38

Re: Ale tak to přece není, autore!

Rusové mají svoje zájmy, zrovna tak USA, Němeco, francie a my máme také svoje zájmy. Každá země si je nějak prosazuje a chrání.

Naši svobodu a suverentu ohrožuje Brusel, Moskva než Kdokoliv jiný. Momentálně jsme pod nadvládou Bruselu. Proti Němmcům nemám vůbec nic. Jsou to pracovití lidé.

P. Han 11.8.2018 11:32

Re: Většina úvahy pana Podrackého mi nevadí.

Ti kluci na tancích, které tak litujete, tu zavraždili několik set lidí.

J. Kulheim 11.8.2018 11:25

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

Socialismy jsou všechny stejné. S těmi prvními máme jakési zkušenosti. Socialismus bruselského typu je sofistikovanější, Většina zákonů je z dílny nevolených úředníků sídlících v Bruselu.

Paní Merkel, jako představitel, nejsilnější ekonomické mocnosti, má největší vliv na politiku EU. Hitler byl poražený a zbyly po něm koncentráky a hromady mrtvých, ale hodnoty na kterých Evropa vyrostla zůstala. Moskevští komunistě odešli.

Po paní Mekel a spol. zůstanou migranti, kteří nikdy neodejdou. Nikdy nenajdou cestu k tradicím na kterých jsme vyrostli. Je nemyslitelné, aby na jednom území žily dvě kultury, které nemají společný hodnotový systém. Jedna musí ustoupit. Dobrovolně těžko. Demokracie v takovém prostředí nemůže fungovat. Na světě žije 1.6 miliardy muslimů. Přicházejí lidé z Afriky. Budou tito lidé bránit se zbraní v ruce evropské hodnoty? Stačilo 10% komunistů, aby 40 let ovládali ČSR.

Dědictví součsných vůdců Evropy je nebezpečnější a je nevratné. Vznik federativního státu znamená ztrátu svobody a suverenity. Svobodu nám nikdo dobrovolně nevrátí. Rusům to nevonělo, když odcházeli. Bylo štěstí, že tady byli státníci jako Regan a Thatcherová. Toto jsou politici okresního formátu. Lžou, blafují, atd. Nevěřím jim ani slovo.

M. Kolář 11.8.2018 11:24

Re: Ví někdo jak to bylo?

To je v podstatě irelevantní poznámka. Není podstatný původ, ale jakou identitu a příslušnost člověk přijme. Sergej Šojgu také není Rus, ale nijak mu to nebrání sloužit moskevskému mocenskému centru. Dnešní Ukrajina odmítá sovětskou minulost, Rusko nikoliv..

M. Klas 11.8.2018 11:23

Re: Prapaganda k nenávisti?

Vy víte o oficiálních německých vyjádřeních, že válka (ta 2. světová), byla správná věc? Například ze současné německé armády nebo televize? Dejte sem odkaz a klidně do těch Drážďan, nebo i do Mnichova pojedu.

P. Čech 11.8.2018 11:22

Re: Ale tak to přece není, autore!

Máte naprostou pravdu, pane Mertl. Je však nutno poukázat také na druhou stranu. Co USA a Libye, Irák, Sýrie, Afganistán a pod. Není to totéž? Podle mne ano. Jde o jasně velmocenské praktiky a snahu a rozšiřování sféry působnosti. Polde mne je obé naprosto nepřijatelné.

V. Podracký 11.8.2018 11:12

Re: Ví někdo jak to bylo?

A také že tzv. ukrajinský holokaust ve třicátých letech odsouhlasilo ukrajinské politbiro, kde zasedali především Ukrajinci. Přitom to bylo tažení proti kulakům v celém SSSR, které stálo životy 6 milionů lidí v celém SSSR, a z toho bylo 3 miliony na Ukrajině, prostě proto, že tam bylo nejvíc kulaků (zemědělců). Žádné nacionalistické důvody nebyly, bolševici vraždili všechny stejně, spravedlivě.

M. Pivoda 11.8.2018 11:10

Chybné předpoklady

Podracký: "Od okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy uplyne letos v srpnu 50 let, což bývalo považováno za dvě generace ..."

Nezmíněným chybným předpokladem starší generace (i někdejších revolučních komunistů) bylo to, že jejich potomci budou mít stejné znalosti o minulosti a automaticky převeznou stejný hodnotový systém. Jenže pro jejich potomky začal svět existovat až jejich narozením. Minulé problémy jejich otců a dědů jim byly příliš vzdálené a revoluční socialistická ideologie spíše na obtíž.

I v kapitalistické Velké Britanii byl princ Harry poslán královnou povinně na exkurzi do vyhlazovacího tábora 2. světové války, poté co Harry si dovolil přijít na maškarní ples v uniformě SS. I princ Harry dostal povinné politické školení.

Podracký zde připomíná českou historii českým pamětníkům (důchodcům), nikoliv mladé české generaci, která v té době nežila. Zde na Neviditelném psovi diskutují a ujasňují si minulost jen důchodci. Pro mladší generaci by četba Podrackého vzpomínek byla jen zdržováním se od aktuálních problémů. Mladí lidé chtějí žít v budoucnosti, nikoliv již neměnné minulosti.

Během tzv. Sametové revoluce 1989 chtěl český spisovatel Ludvík Vaculík pronést z tribuny zvolání: "Ne Dubčekovi, ne osmašedesátníkům!". Na tribunu s takovým prohlášením ale nebyl Vaculík vpuštěn. A to bylo dobře nebo špatně, pane Podracký?

M. Kolář 11.8.2018 11:10

nenávist ?

Ale zde samozřejmě nejde vůbec o žádnou nenávist, jak se autor mylně domnívá. Jde o správnou identifikaci vývoje charakteristik státní moci (nejen) v Rusku a o ohodnocení rizik, která z takového vývoje plynou pro bezpečnost liberální složky obyvatel ČR. Autor nechápe, že imperiálně-expanzivní povaha ruského státu má imanentní povahu a souvisí především s jeho vnitřním fungováním. Vnější expanze a obracení pozornosti k vnějším "protivníkům" slouží v Rusku tradičně ke stabilizaci a petrifikaci aktuálních mocenských poměrů. Jistě, ideologické a propagandistické doprovodné vzorce, které ruská státní moc používá dnes, se vnějškově liší od těch používaných např. za Brežněva. Mocenské centrum vždy použije takovou propagandu, která je v dané epoše funkční. Pro dnešní revanšisticko-čekistický režim se dobře hodí pseudokonzervativní rétorika, ze které se vnitřní agrese režimu proti vlastní společnosti odvodí stejně efektivně jako dříve od komunistické ideologie. Forma se mění, podstata státní moci stojící mimo právní limity zůstává. A především svou nelegální a zločineckou podstatou dnešní ruský režim navazuje na předchozí fáze a byl by stejně ,ne-li více, nebezpečný, nebýt jeho relativně omezených finančních možností.

J. Ptáček 11.8.2018 11:08

srpen 1968 a ruská moudrost

Zvíře, které se skrývá v Rusech nesmíte probudit, napsal spisovatel F. M. Dostojevskij. A to se Čechům a Slovákům v roce 1968 povedlo.

Spíš jsme se měli řídit starým ruským příslovím:

Tomu kdo mluví pravdu dejte koně, aby mohl rychle ujet.

P. Čech 11.8.2018 11:03

Ví někdo jak to bylo?

Víte, pane Podracký, co velmi mnoho lidí neví? Skutečnost, že např. Brežněv nebyl Rus, že v politbyru byl Rus jen jeden a ten hlasoval proti okupaci ČSSR. většina byli Ukrajinci.

S. Netzer 11.8.2018 10:53

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

To, že kancléřka "chce sjednocenou Evropu, ve které by vládlo Německo" tvrdíte Vy. Zkuste Vaše tvrzení podpořit nějakým důkazem, jinak to jsou plané žvásty.

Mimochodem jmenovat kancléřku jedním dechem s diktátory Stalinem a Brežněvem je neuvěřitelná nehoráznost.

J. Fridrich 11.8.2018 10:47

Podracky, Podracky, vy jste povolanim KOMIK, ze ano. V Silvestrovske zabave bude pro vas jiste uplatneni..

S. Netzer 11.8.2018 10:46

Re: Včera byl

"Měli jste"?

Jste ubožák, dyšno Kylchape.

V. Podracký 11.8.2018 10:41

Re: Ale tak to přece není, autore!

Myslím, že je vidina, nikoliv realita. Rusko bylo několikrát z Evropy smrtelně ohroženo. Ano, je paranoidní. Ale má k tomu nesmírně závažné důvody.

Š. Hašek 11.8.2018 10:38

Re: Je to hloupost.

Buďte si jist, že nebyl. Pozná se to. Podle brožurkových formulací a pletení pojmů. Car nebo Stalin, Brežněv nebo Putin ......... . Všechno dohromady, "učeně"!

V. Podracký 11.8.2018 10:38

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

V podstatě to říkáte správně jen jedna chyba: Ta úvaha o tom, kdo by byl lepší, jestli Hitler, Merkelová nebo Brežněv. Je nutno rozlišovat. Hitler nás chtěl úplně zlikvidovat a už s tím začal. V podstatě mu v tom zabránil Stalin a ostatní spojenci. Brežněv z nás chtěl mít poslušné ovečky svého systému. A Merkelová chce sjednocenou Evropu, ve které by vládlo Německo. Zatím je ovšem Merkelová tou nejlepší variantou, jen se jí nesmí ustoupit.

I. Mertl 11.8.2018 10:35

Ale tak to přece není, autore!

Žádná nenávist, alespoň ne obecně. Já jsem poznal několik Rusů a jako proti lidem nic proti nim nemám, ti mladší vzdělaní se už dokonce uměli skoro evropsky chovat. Jakápak nenávist! Přirozené obavy a opatrnost, nebo i nechuť jsou na místě. Rusko je impériem 400 let, i když dlouho spíš impériem středověkým. A ten středověk ve formě závislosti na pravoslaví a oddanosti carovi a jeho úředníkům přetrvává. Sovětská forma byla součástí tradice, jen byla nesmírně krutější a ideologie se trochu pozměnila. Sovětský zákrok proti Pražskému jaru byl v intencích ruské tradice a jen naivní lidé si mysleli, že k němu nemůže dojít! Dnes se jistě forma změnila, ale základy ne. Putinova Rus to prokazuje každým krokem - Čečna, Osetie, Krym, Východní Ukrajina, Moldavsko, Sýrie. ANi slovník nic nového - nepřítel všude za hranicemi. Nechte si, pane Podracký, své Rusko - bylo, je a dlouho ještě bude nebezpečím pro Evropu.

Š. Hašek 11.8.2018 10:33

Re: „Pražské jaro“ nebylo žádnou revolucí.

Myslím si, že i Šiklová a Pithart si 21. srpna 1968 oddychli. Protože to tu v jednu chvíli vypadalo, že by i oni byli mimo mísu, komunistům by zvonila hrana. Pokud by se to nezastavilo u "komunismu s lidskou tváří". Ale pokračovalo dál. Vždyť ten starý Ruml se tehdy třásl strachy, on byl sekerníkem za Gottwalda!

Oddechl si i Dubček - jednoduchý komunista.

A. Trick 11.8.2018 10:32

Re: Včera byl

V letech 1938-45 jsme ve spolku s Německem vůbec nemuseli být. Měli jste spolu s Hitlerem vyhrát válku, milá paní. Dnes byste problém s "rusáky" určitě neměla.

A. Trick 11.8.2018 10:29

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

Přes Rusko procházeli ze západu různí dobyvatelé, kteří chtěli Rusko zničit. Všichni dopadli špatně.

Š. Hašek 11.8.2018 10:29

Re: Prapaganda k nenávisti?

Rusy, sakra.

S. Netzer 11.8.2018 10:29

Re: Včera byl

Píšeme rok 2018 a jsme členy stejných spolků, dyšno Kylchape.

Š. Hašek 11.8.2018 10:28

Re: Člověk má nenávidět,

Přesně.

Š. Hašek 11.8.2018 10:27

Re: Včera byl

Maličko poznamenám, bylo to sovětské přátelství.

Od roku 1938 do roku 1945 jsme si užívali nacistického přátelství (a ochrany)Třetí Říše? Nebo to bylo přátelství Německa/německého lidu?

Zas jedna, co má v hlavě letající papíry v průvanu. Jako jedna průvodkyně, co říkala, že kuruci vlítli na Moravu ze Slovenska. Ještě mohla k tomu vrazit i sovět, pod pojmem car. Ale Vám to nedocvakne, ty hodinky a holínky.