28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Výročí 21. srpna předmětem politického boje

Od okupace ČSSR vojsky Varšavské smlouvy uplyne letos v srpnu 50 let, což bývalo považováno za dvě generace (dnes při pozdním zakládání rodin to bude asi jinak). Dvě generace už je dost dlouho, aby se ledacos zapomnělo a dovolilo spekulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kolář 11.8.2018 13:47

Re: "Teprve porážka v Afghánistánu

Nejen tam. Ani u nás mnoho lidí nedorostlo ...

M. Kolář 11.8.2018 13:47

Re: Chybné předpoklady

Pane Podracký, vy jste v područí dnešní protiliberální proruské propagandy a pádlujete s ní. Ve vašem uvažování zaznívají tóny té známe podivné ploché ideologie V. Klause. Ekonomický systém nedeterminuje povahu politického systému, jak se poněkud klausovsky a marxisticky mylně domníváte. To, že v dnešním Rusku je spíše kapitalismus než komunistické hospodářství, činí Rusko při stávajícím politickém vývoji nebezpečnější.Proč?Protože kapitalismus samozřejmě lépe funguje než centrální řízení a státní vlastnictví. Dobře to vidíme na Číně. Před "reformami" byla Č. totalitním zločineckým komunistickým státem kde režim měl "málo" peněz. Dnes je Čína totalitním zločineckým fašistickým státem s funkčním kapitalismem a obrovským finančními možnostmi.. To je velký malér. Pokud jde o Rusko, Putinova oligarchická struktura a kleptokracie "naštěstí" Rusko brzdí, včetně ruského vztahu k práci.

Ty "sovětské" tradice jsou stále přítomny v ruské mocenské praxi, propagandě i militarismu.

V. Kotas 11.8.2018 13:43

Re: "Teprve porážka v Afghánistánu

Jo, vyvážej demokracii, lidská práva tam, kde o to vůbec nestojí, nedorostli do toho.

M. Kolář 11.8.2018 13:34

Re: "Teprve porážka v Afghánistánu

To jistě ne. Koalice vedená USA má totiž zcela jiný cíl, než byl cíl tzv. "sovětů" . Rusové kam vpadnou, tam chtějí vládnout.. A Američané a spol. se snaží posunout danou zemi ke schopnosti si sobě civilizovaně vládnout..

Takže celé vaše srovnání je naprosto nesmyslné..

V. Podracký 11.8.2018 13:33

Re: Chybné předpoklady

Pane Kolář, jste v područí dnešní protiruské propagandy. Vydávat dnešní Rusko za nějaký odvar SSSR je metoda jak Rusko pomlouvat. Podstata režimu je úplně jiná, jedná se o kapitalismus, který už vyžaduje určitý stupeň svobody. J. Bašta srovnal dnešní ruskou diktaturu s latinskoamerickými diktaturami nebo s diktaturami, které byly v Jižní Koreji, na Taiwanu nebo v Singapuru a které se zasloužili o obrovský hospodářský rozmach. Vy si snad myslíte, že v Jižní Koreji, v Japonsku nebo na Taiwanu byly nějaké demokratické tradice? Všichni si zachovali svoje tradice a v Rusku jsou to bohužel sovětské, protože jiné nemají. Ale ty tradice už do systému nemluví, ty jsou jen folklór.

B. Hamal 11.8.2018 13:29

"Teprve porážka v Afghánistánu

pohnula pýchou Sovětů a donutila je přemýšlet ..."

Snad v podobném postavení už začínají přemýšlet i současní okupanti a jejich parta vazalů.

M. Kolář 11.8.2018 13:29

Re: Ví někdo jak to bylo?

Ruská agrese již způsobila Ukrajině takové hospodářské škody, že toto zřejmě považují za detail. Musejí preferovat bezpečnost. Vy anonymní žvanikyne.. Proč se skrýváte ? Čím jste byl před r. 89 ? No.. ?

A. Trick 11.8.2018 13:27

Re: nenávist ?

Nemusí, klidně plyn může prodávat Číně. A Vy se můžete těšit na dražší plyn z USA.

A. Trick 11.8.2018 13:24

To omílání bezduchých módních hesel Vám jde na jedničku.

Dobře jste se charakterizovala.

A. Trick 11.8.2018 13:20

Re: Ví někdo jak to bylo?

Divte se Koláři 067. Železniční spojení Ukrajina - Rusko zajišťují pouze a jenom pouze Ukrajinské železnice.

Čím méně Kolář o něčem ví, tím lépe se mu o tom žvaní.

M. Kolář 11.8.2018 13:13

Re: Chybné předpoklady

To je naprostý nesmysl. Sovětský imperialismus nemůžete oddělovat od ruského. Byl na něj naroubovaný. Bolševismus navázal na ruskou tradici domácího útlaku ,stejně tak tomu bylo i ve směru vně říše..

Ale hlavně nechápete další podstatnou věc.. Bolševismus dále "obohatil" ruskou kulturu a dnes je její pevnou součástí.. Stačí se podívat na současného vůdce Ruska. Další propojení bolševismu a nacionalismu můžete také pozorovat u českých komunistů,naší domácí proruské sekty . Režim KSČ po r. 48 měl jak bolševické, tak i nacionalisticko-fašistické rysy.

Š. Hašek 11.8.2018 13:03

Re: Prapaganda k nenávisti?

Pohoda.

Mimoběžky jsou přímky, které se nikdy/nikde neprotnou.

V. Podracký 11.8.2018 13:01

Re: Chybné předpoklady

Pane Kolář, jste naprosto na omylu. Ani carský režim, ani nynější Putinovský nemá s komunismem nic společného. Komunismus byla mezinárodní zločinecká organizace, která se zmocnila ruského národa a posléze i našeho. Vytvořila z těchto národů otroky, z Rusů ještě více než z nás, pro dobývání světa. My jsme to pochopili v r. 1968, Rusové v r. 1991. Oni se také od režimu osvobodili. Chtěli, aby Rusko nevydávalo na světová dobrodružství peníze a tyto zůstávali doma. Že to dopadlo jinak je už shoda jiných okolností. Dnešní režim je nacionalistický, je pro Rusko a pro Rusy. Komunistický režim bylo mezinárodní spiknutí proti všem národům.

J. Uzel 11.8.2018 12:53

Re: No nevím.

Přesně tak, lezli s tím všem na nervy: "sovětská průvodčí-náš vzor" ap.

S. Netzer 11.8.2018 12:51

Re: nenávist ?

To omílání bezduchých módních hesel Vám jde na jedničku. Ty duchaprázdné žvásty o neomarxismu se šíří jako mor.

Včera napsal dokonce jeden inteligent, kterého raději nebudu jmenovat, že "MI5 a CIA jsou "politické pobočky mezinárodního neomarxistického hnutí". :-))))

M. Kolář 11.8.2018 12:50

Re: Chybné předpoklady

Agrese v r. 68 byla zkrátka "pozdravem" té stejné civilizace, jaká je v Rusku i dnes... A to je důležité si uvědomit. A to je právě to, co se propagandisté vašeho typu, a la IVK, snaží zastřít..

M. Kolář 11.8.2018 12:41

Re: Ví někdo jak to bylo?

Já se jim nedivím.. Když se vám budou prohánět po uzemí tanky sousedního státu, také nebudete spolupráci vidět růžově..

M. Kolář 11.8.2018 12:38

Re: nenávist ?

Propagandistické články zde píšete opakovaně vy.

Existence demokratických režimů bytostně vadí diktaturám, z více důvodů. Vidíme to jak u Putinova režimu nebo například nyní u Erdogana a jeho nedemokratického hnutí s přesahem na turecké menšiny v E.. Atd..

Putin musí demokraciím prodávat plyn etc na prosté obchodní bázi, bez politických podmínek. To mu vadí. Navíc EU zapracovala na omezení ruského monopolu. To mu také vadí ..

A. Trick 11.8.2018 12:33

Re: Ale tak to přece není, autore!

Žijete v bludech. Nikoliv kvůli paktu M-L, ale kvůli konferenci v Rapallu.

Primární útočník bylo Německo. Nastudujte si lépe dějiny.

Kontrolní otázka: Kdo zásoboval surovinami německý válečný průmysl po 22.6.1941 a čím Německo za suroviny platilo?

M. Klas 11.8.2018 12:29

Re: Prapaganda k nenávisti?

Pane Hašku, děláte nechápavého, nebo jím skutečně jste? Jen jsem pokračoval ve vaší paralele s druhou světovou válko, potažmi Lidicemi a ruskou okupací v roce 1968. Která, jak jsme vloni mohli vidět v ruské televizi, je stále hodnocena jako správná, byl to přece zásah proti fašistům. A k těm Lidicím - máte snad pocit, že jsme Rusákům (tedy CCCP) vojenskou operací odstarenili třetího nejdůležitějšího muže, případně velitele KGB nebo obdobné zpravodajské služby? jak jsem četl vaše příspěvky výše, nenavazujete na mé odpovědi, ale píšete nesmysly, tedy končím Howgh!

F. Navrátil 11.8.2018 12:24

Re: Ví někdo jak to bylo?

Hladomor na Ukrajině má na svědomí Ukrajinec Chruščov, pohůnek gruzínského paranoidního vraha Stalina.

Š. Hašek 11.8.2018 12:21

Re: Nemohu souhlasit!

Ale nehodnotí.

Oni jen v těch debatách použijí slovo -TEHDY se to stalo-!! Tehdy! Padesát let, Vážený pane Klase! Oni nepletou (jak Moravec) letopočty a histrické éry!!!). Mají zajímavé/trefné/životníosobní/ od dědka, co byl ve Východním Prusku v roce 1944 (!!!!!!) orgumenty a nějakého Klepetku by vymetli (jako ideologicky zpracovanou příšeru) i jejich deváťáci.

Ne jako nějaký Schwarzenberg, který řekne "měřili-li bychom Benešovi podle dneška" (a ještě se pyšně rozhlédne, zda je zrovna v televizním detailu) tak byl sprostým, malým vrahem bezbranných německých matek, co dávali před třemi lety buchty synům na cestu do Běloruska, kde ti potom nahnali jiné matky do stodoly a ožralí ji podpálili. Takhle přihlouple Rus nemluví ani po 300 gramech vodečky. V tom to je.

M. Kolář 11.8.2018 12:10

Re: Chybné předpoklady

Píšete naprosté nesmysly, pane autore. Ani tehdy a ani dnes nejde o přístup nacionalistický. V obou historických situacích jde především o kolizi mezi občanským pojetím společnosti na straně jedné a totalitním pojetím společnosti na straně druhé. Pokud dnes například někdo napíše, že Rusové jsou národem bez liberální a státně-právní tradice a národem inklinujícím k formám státního uspořádání zcela postradajícím prvky právní a veřejné kontroly, je to popis který nemá s nacionalismem nic společného..

Š. Hašek 11.8.2018 12:08

Re:

Tak něco k věci ......

Š. Hašek 11.8.2018 12:07

Re: Prapaganda k nenávisti?

Dovolím si poznamenat, že se žádný Rus v jakékoliv době nevyslovil ve smyslu -druhá válka byla správná věc-. Oni říkají, že Velká Vlastenecká Válka byla vyhnání nacistů z jejich otčiny. V tom mají můj souhlas. Byla to nutná/vnucená válka. Naštěstí dali nacistům na p-del.

Možná tedy v širším smyslu použít i slovo správná. Tak, sakra, bylo podřezání Heydricha správnou věcí? Nebo to bylo zabedněné nepochopení (z naší strany) snahy národa německého nám už pro vždycky vymlátit z hlav náš primitivismus?

Hitler snad mluvil o primitivismu Slovanů (Vy nejste Slovan). Levičák Hitler maskoval bojem proti bolševismu snahu opanovat východní Evropu.

Jak tady řekl někdo již několikrát - Němci z toho vyklouzli moc hladce. Oni vymysleli a prováděli házení nemluvňat na korbu auta, jedoucímu ke krematoriu v Auschwitz-Birkenau. Stalin se bránil, 21. června ani předtím v Polsku nezačal.

V. Podracký 11.8.2018 12:06

Re: nenávist ?

O destabilizaci demokratických režimů se snaží především západní neomarxisté a jejich levicové bojůvky a jejich přijímání migrantů. Nevím jak se o destabilizace snaží Rusové, nemám o tom žádné zprávy, takže to nejspíš bude něco ze světa fake news. Kdyby to dělali, byli by blbci. Destabilizace znamená chaos i hospodářský a tím by ztratili odbyt plynu a nafty. Mně tyto řeči opravdu připomínají hodně málo promyšlenou propagandu.

J. Ptáček 11.8.2018 12:05

Re: RUSOVÉ A PRUSOVÉ.

Nemohu, než Vás, pane Kulheime, plně podpořit a jen skromně doplnit.

Zkušenosti z minulé války ukázaly, že největší oběti přinesl lid Sovětského svazu a Německa, a že jsou to právě tyto dva národy, které jsou schopny akcí světového významu.

Telegram J. V. Stalina prezidentovi NDR Wilhelmu Pieckovi ze dne 13. 10. 1949

A doplněk Stalinovy dcery Světlany Alilujevové, která cituje výrok svého otce:

Společně s Němci bychom bývali byli neporazitelní.

S. Netzer 11.8.2018 12:04

Re: nenávist ?

Přesně.

V. Podracký 11.8.2018 12:00

Re: Chybné předpoklady

Nepřipomínám historii jen důchodcům. To by nemělo smyslu. Tady jde o to, že se rok 68 dnes vysvětluje nacionalisticky. Tenkrát nešlo o boj národů, jak se dnes lživě vykládá. Šlo o boj proti nenáviděnému režimu, ve kterém vlastně stály národy všechny v jedné linii, byť si to třeba neuvědomovaly. Rusové si to uvědomili o dvacet let později, uvědomili si totéž, co my v r. 1968.

Vaculík byl vždy "v obraze". To, co chtěl zvolat, mělo smysl. Svět musí jít dál, nemůže se držet ideálů starých dvacet let.

M. Kolář 11.8.2018 11:58

Re: nenávist ?

Nikoliv, je to obráceně.. Vnější angažovanost USA americký konstitucionalismus a demokratické tradice naopak zatěžuje. Demokracie se opírají vždy o vnitřní uspořádání. Proto se také režim v Rusku přes sítě snaží o destabilizaci demokratických států. Ví, že to je jediná jeho šance.