1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P 1.11.2008 22:53

Re: Další příčina

Nedívejte se na to optikou příznivce nějaké politické strany, ale jen jako na technický problém. Ve zdravotnictví nikdy nebude dost peněz, aby pokrylo všechny potřeby - na tom se snad shodnem všichni. A jelikož je omezený balík peněz, musí se nějakým způsobem omezovat péče. Nejdražší péče je o staré a těžce nemocné. Řekněme krutou pravdu, že tito lidé už společnosti nic nedají. Ve státech s nižší úrovní zdravotní péče je počet těchto lidí podstatně menší, protože ta společnost na to prostě nemá prostředky.

Minutus 1.11.2008 23:18

Dobrá, čistě technicky

Doufám, že nepovažujete OECD za falšovatele statistik. Zde malý citát:

Ty jsou v USA s 15 % HDP v roce 2003 nejvyšší ze všech států OECD, kde

se podíl celkových výdajů na zdravotnictví na HDP v průměru rovná 8,6 %

http://www.strategie.cz/scripts/detail.php?id=168006

Minutus 1.11.2008 23:20

Re: Další příčina

V České republice se vynakládá ve zdravotnictví na člověka zhruba 28 000 Kč ročně, což zemi řadí mezi 25 členskými státy EU na 17. místo. Nejméně v unii je to v Polsku (16 300 Kč), nejvíce v Lucembursku. Ve světě nejvíce peněz do zdravotnictví proudí v USA (131 700 korun na občana za rok), Švýcarsku (86 000 Kč) a Norsku (85 000 Kč).

http://www.isea-cz.org/Aktuality/Posledn%C3%AD%C4%8Dl%C3%A1nkyakoment%C3%A1%C5%99e/tabid/64/articleType/ArticleView/articleId/72/Default.aspx

Minutus 1.11.2008 23:25

Re: Další příčina

Ještě dodám, že nejde jen o to, že ty státy jsou bohatší. Lepší je srovnání podle procenta HDP. Tedy u nás je to 7% z HDP. naše zdravotnictví není drahé.

http://dumfinanci.cz/ekonomika/ceske-zdravotnictvi-ekonomicke-souvislosti-a-mezinarodni-srovnani

Stačí?

Ladislav N :-))) 2.11.2008 1:36

Re: Další příčina

Ale výše HDP vynakládaná na zdravotnictví není jednoznačným měřítkem jeho kvality. Po rozdělení Československa mělo slovenské zdravotnictví na jednoho občana asi 25% částky zdravotnictví českého. Vyplynulo z toho něco, o co byste se mohl opřít?

Paroubek se před časem chlubil, že české důchody přepočtené na USD stouply za vlády ČSSD na dvojnásobek. Zamlčel ale, že na dvojnásobek stoupla hodnota Kč vůči USD. Čili "zásluhy" ČSSD nula. ;-) Proto musíte k jednoduchým a primitivním srovnáním přistupovat obezřetně a domýšlet nevyřčené souvilslosti. ;-P

ach jo 1.11.2008 23:25

Re: Další příčina

Tak proč stát nemíní povolit entuazii? Víte, jak se starým lidem žije s vědomím, že se na ně společnost dívá jako na ty, "co ujídají" z koláče. Pokud budeme pokračovat v intencích Vašich úvah, tak za 20 let dospěje společnost do stádia Fritzlů a podobných "morálních paskvilů". Prostě starý člověk si celý život platí do zdravotního systému a až je starý - tak by měla být péče o něho omezena? Problém je opravdu nikoliv v těch pacientech, ale v celém principu zdravotnictví. Zdravotnictví, které odměňuje lékaře podle počtu ošetřených nemocných a nikoliv podle počtu uzdravených, či zdravých lidí v péči lékařů. Jinak řečeno: Zdravotnictví nemotivuje lékaře k tomu, aby měli snahu o co největší množství zdravé populace.

Minutus 2.11.2008 0:16

Vůbec jste mi neporozuměl

Jediné, co jsem podpořil jsou poplatky a to aby se omezilo zneužívání, které zjevně existovalo. Naopak jsem pro zachování všeho ostatního, včetně zvýšení pojistného. Uvedl jsem tady, že vydáváme 7% HDP na zdravotnictví, země OECD v průměru 8,6% a USA 15%. Máme rezervy. Ale plýtvání se musíme bránit, to je vše, co chci říci. Starých lidí si vážím, jsem proti zvyšování hranice odchodu do důchodu a pro zachování poměru mezi důchodem a mediánem platů. Všichni budeme jednou důchodci.

Harry 2.11.2008 15:05

Re: Další příčina

"Prostě starý člověk si celý život platí do zdravotního systému a až je starý - tak by měla být péče o něho omezena?" Nemate pravdu, to platilo v 1 republice, kdy si vlastne kazdy ukladal penizky do penzijniho fondu jako do banky - a v duchodu z toho zil. Komunisti zavedli system, ze duchodce si vydrzuji soucasni pracujici a to se presouva na dalsi.

V 2.11.2008 0:19

Re: Další příčina

souhlasim, ze "tito lidé už společnosti nic nedají." Ale daji neco svym bliznim, sve rodine, i kdyz to neni neco hmotneho, ale citoveho.

Prizma 'prinosu spolecnosti' je veksrze socialisticky pohled na cloveka, ktery je ve sve podstate nehumanni system, protoze cloveka redukuje na vyrobni jednotku, zatimco kapitalismus se do techto veci veci nemicha a hodnotu cloveka pro spolecnost, nebo pro cokoliv a kohokoliv a ponechava na soukromych vztazich, ktere respektuje jako vec kterou mu nenalezi hodnotit a zasahovat do ni a proto je kapitalismus humanni system. Z vaseho prispevku je videt, ze socialismus neni nic jineho, nez obdoba hospodare (spolecnosti) a jeho stada dobytka (obcane) o ktere se stara, protoze jsou produktivni a kdyz zestarnou a ztrati pro nej hodnotu a jiz 'nic nedavaji', tak je posle na jatka, socialisticka spolecnost jim misto toho da socialisticky duchod, coz je dost podobne.

Minutus 2.11.2008 0:25

Nějak mi uniká

proč jim současná společnost chce vzít i ten "socialistický" důchod. Kapitalismus a socialismus bych do toho jinak radši nemíchal. Je kapitalismus a kapitalismus.

V 2.11.2008 0:33

Re: Nějak mi uniká

jo, prave ze je kapitalismus a kapitalismus, ten nas totiz vubec kapitalismus neni, ale smisena ekonomika poradne riznuta socialismem, coz je dedictvi minulosti, a proto to 'brani i toho socialistickeho duchodu'.

Minutus 2.11.2008 0:49

Re: Nějak mi uniká

Co byste místo toho důchodu nabídl vy?

yanakl 1.11.2008 22:17

aha

teď skučíte jak starý k....., ty svazáku s planoucími zrakomi jsi úplně mimo mísu

Minutus 1.11.2008 22:11

Vyjímečně se rozepíši

ODS neprohrálo, protože lidi jsou nadšeni z ČSSD. Ale i z vašeho příspěvku je jasné, že nejen vedení, ale i řadoví skalní příznivci ODS vůbec nechápou situaci a buď nejtějí, nebo neumějí systémově myslet s ohledem na to, že sestémem je lidská společnost, které mají sloužit. V minulých volbách jsem volil ODS, ale teď ČSSD. Ne kvůli 30 korunám u lékaře, poplatcích na pohotovosti nebo v lékárnách.

TAKŽE K POPLATKŮM. Ty skutečně plní regulační funkci. Ale především u důchodců. U ostatních vrstev svou funkci neplní. Děti zbytečně k lékaři nechodí a dospělí, co pracují taky zbytečně ne. Dalo se to udělat mnohem efektivněji, třeba tak, že by pojišťovny všem založily virtuální účet řekněme na 500 Kč ročně pro každého důchodce. Z něj by se odečetlo oněch 30 Kč při každé návštěvě lékaře. Pokud by dotyčnému něco ke konci roku zbylo, poukázat mu to po skončení roku na účet nebo cash, popřípadě převést do dalšího roku. Bylo by to administrativně jednodušší, účinné a populární. Pojišťovny to ostatně mohou udělat i samy namísto pitomých dotací vitamínů. Tolik k poplatkům. Stačilo zapřemýšlet.

Kanuk 1.11.2008 22:22

Re: Vyjímečně se rozepíši

Minutuse, to sice není špatný nápad, ale vychází z nesprávného předpokladu, že ODS prohrála volby kvůli poplatkům u lékaře a v lékárnách. Ty jsou jen špička ledovce. Jenže to ODSům zatím nedošlo, a to pravděpodobně povede k jejich porážce v příštích volbách.

Minutus 1.11.2008 22:48

Re: Vyjímečně se rozepíši

Souhlasím. Poplatky nejsou hlavní příčinou, jsou z regulačního hlediska OK a lidi to dost chápou. Ale jak říkám, dalo se to udělat inteligentněji.

Herodes 1.11.2008 22:35

Re: Vyjímečně se rozepíši

Ty Vole, nech důchodce postřílet a po problému.  Viděl jsem již dosti pitomců a ty jsi vzácnost.

Minutus 1.11.2008 22:52

Re: Vyjímečně se rozepíši

Pitomec budeš asi ty. To co navrhuji by důchodcům jen pomohlo. Neplatili by  a ti zdravější by vydělali. Jsem naopak velmi na jejich straně.

Pavel 1.11.2008 21:55

ODS v obklíčení

ODS v obklíčení!Kam dohlédne oko Odesáka tam je nepřítel,na západě EU na východě Rusko a doma třiceti korunový poplatek kterej je porazil  ve volbách;-DJo těžkej život je v ODS>-

Vidlák 1.11.2008 22:00

Re: ODS v obklíčení

Nelze mít plnou důvěru k vládě, pro kterou masy manifestují, byť i dobrovolně. Dobrá vláda musí být mírně neoblíbená.

Pavel 1.11.2008 22:10

Re: ODS v obklíčení

A ten optimismus ODS -všelijaké ekonomické batohy hlavně pro občany -noc dlouhých nožů-levý hák-pravý hák :-PTo se potom prohrávají volby jedna radost;-D

Vidlák 1.11.2008 22:33

Re: ODS v obklíčení

AD všelijaké ekonomické batohy hlavně pro občany

A existuje někdo jiný, než občané? Nebo si myslíte, že je tady ještě nějaká skupina neobčanů, na nošení ekonomických batohů? Snad nečekáte, že politici budou platit účty sa Vás. Ani ti sociálně-demoktatičtí ne. Akorát, že ti Vám to slíbí...

Kanuk 1.11.2008 22:28

Re: ODS v obklíčení

Vidlákoj. Na tom něco je, protože už staří Římani věděli, že "dobrý vládce dá lidu to, co potřebuje a nikoliv to, co chce". Ovšem, lid není tak blbý, aby tohle nepoznal, a je schopen dobrou vládu zvolit znova, i když remcá. Ale co je moc, je moc.

Vidlák 1.11.2008 22:39

Re: ODS v obklíčení

To je těch 30,- Kč vážně tak hrozných? Nebo, je arogance Topolánka větší, než dr. Ratha? Topolánkův prostředníček je nekaceptovatelný, kdežto Rathův ano? Nebo jak byste se díval na střelbu na Topolánkově autogramiádě? Z toho soudím, že socialistickým politikům projde u jejich příznivců všechno. Paroubek by volby vyhrál, i kdyby střílel on sám. Co se týče lidu, tak ten zvolí toho, kdo mu slíbí oběd zdarma. Již jsem to tu psal. Viz billboardy ČSSD.

ach jo 1.11.2008 23:33

Re: ODS v obklíčení

Vaše slova svědčí o dvou věcech: 1. Ti, kteří nevolí oDS jsou , dle Vás lidé pouze s 1.signální soustavou = reagující podobně jako psi 2. Domníváte se, že 1 milión lidí prostě nechápe, že jediná strana = ODS má schopnost je vést ke světlým zítřkům..

Pavel 2.11.2008 8:47

Re: ODS v obklíčení

Tak za prve nejsem zarytej levičák ani pravičák bilboardy typu cirkus přijel k vám mě také nezajímají!Zajímá mě třeba kdo mě to nutí si všelijak utahovat opasek a proč zajímá mě  jak se zrovna ten kdo to po mě chce sám se k tomuto postavil!Třeba tím že sám má také skrácenou nemocenskou ,přiměřenou  imunitu a tak podobně a hlavně odpovědnost za své činy jako má každý člověk třeba v práci ......a ta střelba v baru :vožrali se a gauner zabil gaunera nic víc nic min.Perlička je že,se s takovými týpky bratří ůplně v klidu politik ,ale to se tu děje s cela běžné napříč stranami ,je na tom postavena celá porevoluční  politika věřte nevěřte...

Petr B. 1.11.2008 21:50

To má být další provokace nebo jenom recese?

Vystřídá se snad na Psu celá členská základna ODS se svou demagogií a lhaním?

Ladislav N 1.11.2008 23:01

Re: To má být další provokace nebo jenom recese?

Zatím to vypadá, že se svým lhaním a demagogií se sem sešla půlka ČSSD + KSČ. ;-P

Kolombo 1.11.2008 21:47

Mně by stačilo,

aby účast na všech "výdobytcích" včetně zdravotního a sociálního pojištění byla dobrovolná - pak si může většina volit co chce, když se mi většinová volba bude jevit jako pitomost tak se nezúčastním... tahle forma "demokracie" je jen diktaturou pitomců... Ať si každý dělá co mu libo, ale na vlastní zodpovědnost.

Kanuk 1.11.2008 22:16

Re: Mně by stačilo,

Kolombo, kážete bludy. Jestli má zdravotní pojištění k něčemu být, tak a) musí být povinné b) musí být státní.

ad a) Kdyby zdravotní pojištění bylo dobrovolné, tak všichni mlamojové by si řekli "já jsem mlamoj, zdravý jako buk, tak nač bych si platil zdravotní pojištění". Pak by si rozbil hubu v auťáku či na motorce a v tu ránu by z něj byl bezdomovec. Kromě toho, protože zdravotní pojištění by si platili jen staří, jeho cena by stoupla tak, že mnoho lidí by si je nemohlo dovolit. Tak je to v USA, v obou bodech.

ad b) Když je zdravotní pojištění povinné, považoval byste za správné, aby vám stát nařizoval, že musíte přispívat do něčí kapsy? Přeci všechny (dobrovolné) pojišťovny vydělávají. Jinak by neexistovaly.