2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLITIKA: Svobodní - jak to dělat lépe

Výsledek Svobodných je dobrý i špatný. Je to násobek výsledku z roku 2010, ale stále to nestačí na postup do sněmovny. Ani zdaleka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 13.11.2013 11:39

Re: ----

Máme právo se politicky angažovat, sdružovat a kandidovat na politické funkce. Dále máme právo svobodně (ne)volit ty, kdož tohoto svého práva využili. To, jak vypadá česká stranická politika, je pouze výslednicí toho, jak občané těchto svých občanských práv (ne)využívají. Je to jediná trochu funkční verze demokracie. Přímá demokracie je jen diktatura neinformovaných většin nad informovanými menšinami.

Většina lidí jen sedí na prdeli a nadává na politické strany. A místo toho, aby se začali také politicky angažovat, sdružovat a kandidovat, tak jen hledají povrchně líbivé "zkratky", jako je třeba přímá demokracie (a nebo volba "nových spasitelů" - od VV až po estébáka Babiše).."

P. Čech 13.11.2013 17:34

Re: ----

Z TOHO, CO JSTE ZDE NAPSAL JEDNOZNAČNĚ VYPLÝVÁ, ŽE NEMÁTE VŮBEC PONĚTÍ O TOM, CO SE V NAŠEM STÁTĚ DĚJE. VEŠKERÉ VAŠE PŘIPOMÍNKY JSOU POUHÝM PAPOUŠKOVÁNÍM NÁZORŮ PARLAMENTNÍCH POLITIKŮ- ČLENŮ POLITICKÝCH STRAN. Proti tomu, co uvádíte v duhém odstavci svědčí skutečnost, že téměř třetina voličů volila politická hnutí, která se snaží změnit celkovou politiku ve státě a to zásadními zásahy do stávajícího nedemokratického systému. Systému, který nelze nazvat jinak než diktatura politických stran nad občany země.

M. Pechr 13.11.2013 10:45

...

...Kouhout má pravdu...

J. Růžička 13.11.2013 9:53

Nechce náhodou Pavel Kohout

převzít moc u Svobodných? Kromě bodu pět (a tam je to otázka peněz, ne že ne) v zásadě napadá klíčové body programu. Ten program vznikl demokraticky - diskusí členů a příznivců. Na konci listopadu máme volební sjezd, jsem zvědav.

Z. Švrček 13.11.2013 10:30

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Nenapadá, jen říká "jinak komunikovat", čímž míní chytřeji, pružněji, strategičtěji, způsobem, jenž neodradí, viditelněji.

Přejí Svobodným i panu Machovi úspěch. Pravice není nikdy dost.

J. Svoboda 13.11.2013 13:36

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Vážený pana Švrčku, napadá? - nenapadá? - myslím, že to není důležité a je to věc hlavně Svobodných. Také přeji Svobodným a panu Machovi úspěch. V radách pana Kohouta vidím určitou snahu, přizpůsobení se současnému svinstvu a to nevidím jako výhledově úspěšnou strategii. Možná by to mohla být strategie úspěšná z krátkodobého hlediska, ale strategie, která by se v budoucnosti mohla vymstít. Nalákat nyní do okruhu příznivců eurohujery a potom jim vysvětlovat, že to bude jinak, by mohlo být kontraproduktivní. Myslím si, že k úspěchu Svobodných je lepší cestou, příliš si rad pana Kohouta nevšímat, byť mohou být dobře míněny.

P. Čech 13.11.2013 10:33

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Touha po moci, to je to jediné, co bych u pana Kohouta nehledal. Pokud by totiž po moci toužil, měl obrovskou příležitost jí dosáhnout. A to nejen v politické straně, ale rovnou ve státě. Kdyby se neodklonil od hnutí Úsvit přímé demokracie, ale kandidoval za toto hnutí, byl by již ve sněmovně.

M. Prokop 13.11.2013 10:39

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Takový blázen naštěstí není.

J. Růžička 13.11.2013 10:47

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Pan Kohout se jistě nechtěl stát jubilejním sedmým členem hnutí Úsvit. A ta moje první věta měla být původně jen ironie.

P. Čech 13.11.2013 11:12

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Politická hnutí obecně nejsou tvořena členy. Nemají tradiční členskou základnu. Jejich základnou jsou občané- příznivci, nikoliv členové. Mimo jiné se vyznačují větší mírou vnitřní svobody než politické strany, které vyžadují od svých členů a příznivců absolutní loajálnost a poslušnost. Nelze je dosti dobře zařadit ani do pravolevé osy ideologické ukotvenosti. Jsou něčím novým, jiným. Pro mnohé politiky a novináře, nepochopitelným. Snaží se razit novou cestu. Cestu, která se zásadně vymyká předpotopnímu dělení společnosti na část pravou a část levou. Pomalu, ale jistě, se stávají významnou částí společnosti a to zcela mimo pravolevou ideologickou osu. Pro mnohé lidi je to nepochopitelné, ale ono to existuje. Nedávno o tom velice zajímavě hovořil v televizi pan Václav Bělohradský. A měl naprostou pravdu.Nebude to tak dlouho trvat a pravice spolu s levicí zmizí z politického spektra. Někteří lidé na ně budou jen vzpomínat, stejně jako dnes někteří lidé vzpomínají na KSČ.

J. Růžička 13.11.2013 11:26

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Cože? "Politické strany, které vyžadují od svých členů a příznivců absolutní loajálnost a poslušnost." S tím nemá cenu polemisovat. Jediné, s čím mohu souhlasit, je to, že Úsvit nemá členskou základnu. No, nemá - jako marketingový produkt na jedno použití ji nepotřebuje a nechce. Příliš mnoho lidí by panu Okamurovi kecalo do "vnitřní svobody".

P. Čech 13.11.2013 11:34

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Pane Růžičko, pokud hodláte používat cizí slova, podívejte se do slovníku, co znamenají.  Takto se svým "marketingovým produktem" ze sebe sám děláte hlupáka.

J. Růžička 13.11.2013 11:51

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Zkuste se spíš soustředit na "produkt na jedno použití". Ale dobře - produkt vytvořený na základě marketingu: Lid si žádá silnou ruku, která "vymete ten bordel"? Dáme jim Okamuru.

P. Čech 13.11.2013 12:36

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

Na základě marketingu se do sněmovny dostaly i ČSSD, ODS, TOP 09 KDUČSL a, ANo i Úsvit. Bez marketingu to v předvolební kampani nejde. S tím produktem na jedno použití bych možná i souhlasil, pokud pod tímto pojmem bude myšlen jako výslednice zákon o obecném referendu, Většinový, dvoukolový volební systém obecně a další body programu Úsvitu.  Pokud by totiž tyto body programu byly naplněny, hnutí Úsvit přímé demokracie by se stalo zbytečným, poněvadž splnilo to, proč vzniklo.

J. Růžička 13.11.2013 12:55

Re: Nechce náhodou Pavel Kohout

S většinovým dvoukolovým volebním systémem souhlasím, s obecným referendem ne. A teď už musím vydělávat na Singerovo makroekonomické pokusnictví, nashle.

P. Čech 13.11.2013 9:49

Prorežimní, konformní, nudní.

Ještě bych dodal málo kritičtí sami k sobě, příliš intelektuální. Podobně jako byla ODA či US.Některým politikům, politickým stranám a hnutím je vyčítán populismus. Pokud si však přečtete ve slovníku cizích slov pravý význam tohoto pojmu, seznáte, že bez toho vyčítaného populismu nelze získat potřebný počet hlasů voličů pro vstup do sněmovny. Většina voličů jsou totiž lidé jednoduší, ke kterým je nutno mluvit přímo a srozumitelně a zapomenout na nějakou politickou korektnost. Program SSO je v podstatě dobrý, nicméně na cca 20 stranách říká v podstatě totéž co hnutí Úsvit přímé demokracie na straně jedné.A tady je zakopaný pes. Pan Mach by si měl uvědomit, že před volbami nehovoří k posluchačům vysoké školy, ale k běžným občanům. Intelektuální pojetí programu ještě nikdy nikomu volby nevyhrálo.Také Vy, pane Kohoute jste udělal chybu, když jste se odvrátil od hnutí Úsvit přímé demokracie, jehož program vychází z vaší knihy. Pokud byste to neučinil, mohl jste být dnes ve sněmovně jako poslanec a mohl jste hájit své dobré myšlenky účinně.

M. Prokop 13.11.2013 10:41

Naštěstí ne.

" Program SSO je v podstatě dobrý, nicméně na cca 20 stranách říká v podstatě totéž co hnutí Úsvit přímé demokracie na straně jedné."

To bych neměl koho volit.

P. Čech 13.11.2013 11:36

Re: Naštěstí ne.

Přečtěte si ty dva programy, porovnejte je a uvidíte sám.

J. Chaloupka 13.11.2013 9:46

Proč posílat miliony na Filipíny, když nám denně naše televi

ze předvádějí chudé Čechy? Viz včerejší ČT? Nebylo by lepší pomáhat vlastním? Ostatně když se něco stane v Asii, tak se všechny naše charity můžou přetrhnout, ale když hurikán zničí část USA, tak je ticho po pěšině. A přitom v USA je zatraceně moc chudých a přijít o dům a vše je stejné, ne-li horší v Americe jako v Asii.

J. Chaloupka 13.11.2013 9:49

Oprava - měla to být reakce na níže pana Frauknechta.

..

J. Kanioková 13.11.2013 21:25

Přesně !

.

M. Prokop 13.11.2013 9:26

No,

Ad 1, s tím si nejsem jist, ad 2, to asi nehraje žádnou významnou roli, mimo to se s tím nedá nic moc dělat, zbytek spíše ano.

J. Heincl 13.11.2013 9:26

Svobodní jsou stranou slušných lidí

Pan Kohout tvrdí, že voličstvo chce rebely, vzbouřence, drsňáky, kteří vezmou běh událostí do vlastních rukou. Jinak řečeno revolucionáře a vystupováním hulváty. Já jako člen Svobodných znám osobně hodně dalších členů a musím říct, že rebelů, vzbouřenců a drsňáků se u Svobodných moc nenajde. Členská základna je tvořena zejména slušnými lidmi, kteří si myslí, že  zákony se mají dodržovat, že se lidé mají vůči sobě chovat slušně a že většina občanů se dokáže řídit vlastním rozumem. Tak jako se z hulvátů nedají udělat slušní lidé, tak se ze slušných lidí nedají udělat hulváti. Jsou jen dvě možnosti. Buď bude po takovéto straně společenská poptávka a uspěje, nebo poptávka nebude a neuspěje.

Ještě bych se krátce vrátil k vlastnímu rozumu většiny občanů. Je to možná utopie, ale existují lidé, a já mezi ně patřím, kteří jsou přesvědčení, že je možné, aby většina občanů vlastní rozum používala a proto se sdružili ve Straně svobodných občanů.

P. Čech 13.11.2013 10:03

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Máte v mnohém pravdu, pane Heincle, ale je nutno dodat, že k tomu, aby většina občanů používala svůj rozum, musí mít motivaci, jako u čehokoliv jiného. Pokud člověk žije v socialismu, stříknutém anarchií, kde je novináři skrytě hlásáno, že demokracie znamená, že si každý může dělat co chce, kde mnoho lidí svůj mozek používat nemusí, protože za něj myslí politické strany a politici a kdy jsou mu upírány základní instituty demokracie - obecné referendum a většinový volební systém obecně, nelze se vůbec divit, že svůj rozum používá jen málo. A v tom je zakopaný pes. Ve tvrzení politiků, že žijeme v demokracii, což je lež.  Proto, aby nějaký systém mohl být nazýván parlamentní demokracií totiž zdaleka nestačí existence parlamentu, jako je tomu u nás. Musí se jednat především o demokracii jako takovou (vládu občanů -demos krates). Až teprve potom lze pojem demokracie upřesnit o přívlastek "parlamentní". Občané nejsou hloupí (ve své většině). Jsou pouze líní, což je jedna ze základních přirozených vlastností člověka jako druhu. K tomu, aby vykročil ze svého stínu lenosti je nutno mu dát do rukou podmínky, které jej budou obecně nutit svůj rozum používat. To znamená už konečně opustit zcela a bez jakékoliv výjimky socialismus jako ideologii.

J. Heincl 13.11.2013 14:13

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Také s Vámi pane Čechu v mnohém souhlasím. Ale opuštění ideologie socialismu bez výjimky je nemožné. Část lidí je zkrátka levicově zaměřená a jiní nebudou. Četl jsem, že politická levicovost nebo pravicovost je dána především stavbou mozku a vliv okolí s tím mnoho neudělá.

P. Čech 13.11.2013 17:48

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Levicově zaměření lidé jsou a budou všude a vždy. Je jen možno diskutovat o tom, co je to ta levicovost. Totéž se týká pravoicovosti a všelijakých jiných ideologických ismů. Zcela opustit ideologii socialismu je možné a navíc velice jednoduché. Stačí vytvořit skutečně občanský stát, postavený na občanských principech, kde jejiným vládnoucím fenoménem je občan a kde vůle občanské většiny je závazná pro všechny, t.zn. i pro moc zákonodárnou, výkonnou a soudní. Jinak se tomu říká demokratický společenský systém.  Pro to, že se v tomto případě nejedná o nějakou fantasmagorii či fixní ideu svědčí fakt, že v několika státech (Švýcarsko a Lichtenštejnsko) takovýto systém úspěšně funguje a jiné státy podnikají kroky se k tomuto systému přiblížit (Irsko, Island). Já jen doufám, že Češi opět nebudou čekat za bukem na to, až za ně zase někdo jiný tento problém vyřeší, tak jako dosud. Zatím to vypadá nadějně. Jedinou brzdou je jen neexistence zákona o obecném referendu bez výjimek, které prosazuje v PS hnutí Úsvit přímé demokracie a jak je vidět, nebrání se mu ani hnutí ANO, ba ani část ČSSD. Snad se již začne blýskat na lepší časy.

V. Mlich 13.11.2013 10:45

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Přesně to vystihuje i můj názor. Nesouhlasím s bodem 1. K bodu 2 si myslím, že tu spojitost s Klausem se snad už podařilo rozptýlit. Ani v bodu 3 nevidím problém, Svobodní umí oslovit i lidi bez univerzitního vzdělání, i když tu jisté rezervy zatím jsou, ale rychle se učí. Jedině u toho vztahu k EÚ souhlasím s tím, že "to jsou ti, co chtějí vystoupit z EU" dost lidí, co mají v čerstvé paměti zvonění klíči, že chceme do Evropy, nemusí pochopit. Prezentaci považuji za dostatečnou, taky se rychle učí.

Tyto volby bylo pro Svobodné smůlou objevení se Babiše a Okamury, kteří je svou mediální show převálcovali. Ale lidé snad časem ocení stabilitu idejí Svobodných.

V. Vaclavik 13.11.2013 12:14

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Mach je nudny jak Mirek Dusin v tom Bocanove filmu Zahada hlavolamu, nema zapaleni pro vec, nebo to aspon neni videt. A prekroutit kritiku ze proto ma byt 'hulvat' apod. neni produktivni, receno kulantne.

"zákony se mají dodržovat..." -> kdyby Jezis a jeho nasledovnici dodrzovali rimske zakony a narizeni, nikdy by zadne krestanstvi jak ho zname nejspis nebylo (coz by bylo dobre, ale to je jina vec). Nudne perestrojkareni, odpor ke skutecne zmene - protoze opravdova zmena pomeru by byla revolucni definicne - nikam nepovedou. Revoluce nemusi byt krvave, nedemokraticke, ani hulvatske, mame prece priklad z osmdesateho devateho. Dnes je prakticky jiste, ze by stavajici, ideove vyseptany rezim nepouzil na odpor hrubou silu. Naopak by se zhroutil jako domecek z karet pred vaznejsi opozici, ktera by vedela co chce.

Jenze to by chtelo pretavit abstraktni teorie do jednoduchych udernych hesel a pokud mozno i do symbolu (jako to cinkani klici na komunisticky rezim) a ziskat tak momentum na ktere se pak nabali jeste vice lidi a ti plesati slizouni, ideove vyseptali mechanicti kolovratci, kteri jsou dnes u vesel moci, sami zbabele vyklidi sve politicke pasaliky. 

Kral je totiz nahy - ti kteri jsou u  moci a ti kteri se o ni dnes uchazeji (vcetne bohuzel Svobodnych), jsou bud cynicti lumpove, nebo naivni hlupaci, kteri jsou uzitecni tem lumpum a bez nichz by ti lumpove nikdy nemeli moc, jakou dnes maji. Cela politika je dnes pouhe hrani si na to, ze kral ma saty - obcane chteji verit, ze nekdo z tech u moci, nebo nekdo z tech, kteri se k ni derou, vedi co delat, a tito zase doufaji, ze obcanum ta jejich slepa vira vydrzi aspon dokud oni jsou u lizu, u krmelce, u opojne moci.

J. Heincl 13.11.2013 13:59

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Polemika nebo vysvětlivky k jednotlivým výtkám: Překrucování kritiky - Nevím, jestli jsem slovo hulvát jako opak slušného člověka vybral správně, ale nic lepšího mě nenapadlo. U Svobodných zkrátka moc revolucionářů nenajdete, pokud vůbec nějaké. Zákony se mají v demokratické společnosti dodržovat a slušní lidé by se měli snažit špatné zákony změnit demokraticky. Revoluce 1989 nebyla násilná, protože vládnoucí moc už neměla vnitřní přesvědčení, že chce vládnout. Dokonce bych řekl, že se mnoha vysokým komunistickým funkcionářům ulevilo, když jejich politicky a hlavně ekonomicky neudržitelný režim padnul. S tvrzením, že lidé kandidující hlavně proto, aby politici na nejvyšší úrovni rozhodovali o co nejmenším množství peněz a tak byli zbaveni zbytečně velké politické moci, jsou cyničtí lumpové nebo naivní hlupáci, se nedá polemizovat.

V. Vaclavik 13.11.2013 16:08

Re: Svobodní jsou stranou slušných lidí

Muzete byt slusny, a zaroven vyrazny, kdyz budete rikat naplno, jak se veci maji, bez obalu a bez falesneho ohledu. A obcasne pouziti silnejsiho vyrazu taky neskodi a neni vyrazem hulvata, kdyz se to umi, kdyz je to soucasti jinak seriozniho projevu, kteremu to tak doda ten patricny lidovy 'riz'.

Svobodni chteji delat perestrojku v ramci stavajiciho systemu, a nejspis jim ten system spadne zacas na hlavu a budou tim denim smeteni, jako jim byl smeten Gorbacev. 

Mach prednasi, jak tu a onde usetri aniz to obcany nejak bolestive zasahne, ale co bude vysledkem takoveho usetreni? Nic jineho, nez vydlazdeni cesty pro nejakeho pristiho demagoga, ktery se dostane k moci pomoci hesla 'zdroje jsou' a ty usetrene prostredky rozfrca na socialisticke experimenty. A i kdyby nakrasne se nic takoveho nestalo, ja osobne si nepreji zit v pravicove spolecnosti 'udrzitelneho otroctvi' - spolecnosti udrzitelne provozovaneho socialismu, protoze co jineho ten pravicovy ideal je nez prave toto.

Jenze i jen castecny socialismus dlouhodobe udrzitelny jako takovy, neni nic jineho, nez chimera, mokry sen spidlu mezi nami. Castecny socialismus, pokud se od takoveho experimentu vcas neupusti, se nutne casem zvrhne na socialismus uplny, na nejakou diktaturu. Pravice by se dala definovat jako 'udrzitelna mira levicovosti', tedy jen takove levicovosti, na kterou si vydelame, coz ale neni nic jineho, nez bohapusta chimera. Proto pravice s levici vzdy prohrava, staci se podivat kolem do sveta, na politicke deni posledniho stoleti.

Revoluce klidne muze byt nenasilna, plne demokraticka. Ale to vubec neznamena, ze se musi pristoupit na pravidla hry dnesnich levicaku, nebo jejich kumpanu - pravicovych kryptolevicaku. Revoluce jen znamena, ze jde o zmenu zasadni, zmenu systemu spravy spolecnosti, nikoli o jeho napravu - perestrojku. Revoluce jednoduse znamena konec jednoho systemu vladnuti a nastoleni jineho systemu. Krvavost, nasilnost, nebo demokraticnost te zmeny zalezi jen na vyspelosti lidu.