3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Svobodní - jak to dělat lépe

Výsledek Svobodných je dobrý i špatný. Je to násobek výsledku z roku 2010, ale stále to nestačí na postup do sněmovny. Ani zdaleka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čulík 13.11.2013 8:16

Svobodné jsem volil, protože se o politiku trochu zajímám,

ovšem nebýt Psa, tak o nich nejspíš asi nevím. To, že nedostali odpovídající prostor ve sdělovacích prostředcích a neutavili desítky milionů za reklamu, musí být znát. Samozřejmě lze mít bombastickou reklamu a nemusí to stačit (Zemanovci, BoBo..:-), ale když o vás nikdo neví...

A trocha dobré reklamy k volbám musí patřit, zviditelnit se je třeba, od toho jsou lidi z reklamek, co tomu rozumí a ví, co zabere.

V. Hajková 13.11.2013 8:34

Re: Svobodné jsem volil, protože se o politiku trochu zajímám,

Máte  pravdu!

M. Prokop 13.11.2013 9:28

Re: Svobodné jsem volil, protože se o politiku trochu zajímám,

Vím o nich i bez Psa, ale fakt je, že by potřebovali hlavně osobnost, schopnou proniknout do médií - někdo, jako Sulík.

Mach to není, tam má Kohout pravdu.

K. Frauknecht 13.11.2013 8:04

Tak já nevim Kadle.

Pana Kohouta si dost vážím, ale v tomto článku (pokud ho opravdu napsal) se, dle mého, mýlí v každém bodu.

Budou-li Svobodní "radikálně noví" budou je volit Okamurovci - já asi ne. Těžko mohla nová pravicová strana vzejít z jiného prostředí nežli z blízkosti ODS (poznámku o Klausovi nechávám zcela stranou je hloupá a irelevantní). Strany s hlupáky a populisty volit nikdy nebudu. Stejně tak strany, které usilují o minimální svobodu jednotlivce (= společnosti). Snad jen k bodu 5. letmý souhlas. Ano, Svobodní byli málo vidět i slyšet.

PS: Dost by mě zajímala reakce ctěného voličstva, kdyby Svobodní poslali 12 mil. (nebo třeba "jen" 5) "vydělaných" ve volbách na charitu (u nás nebo např. Filipíny).

V. Hajková 13.11.2013 8:22

Re: Tak já nevim Kadle.

Reakce  ctěného   voličstva-  by  nebyla  žádná.  Ale  otočme  to-  kolik  jste  poslal   na  nějaké  konto  pro  Filipíny  Vy??

V. Vaclavik 13.11.2013 9:59

Re: Tak já nevim Kadle.

Clenove, nebo priznivci Svobodnych si muzou kazdy poslat na charitu co chteji, ale Svobodni jako takovi nemaji sponzorovat zadnou charitu, nejsou totiz charitativni organizace, ci strana. A levni populiste snad taky nechteji byt.

Ma reakce by byla negativni, v pristich volbach bych jim hlas uz nedal.

P. Čech 13.11.2013 10:29

Re: Tak já nevim Kadle.

Mám za to, že se mýlíte, pane Frauknechte.Za prvé. Skutečně pravicová politická strana, a SSO se jí blíží,  nemohla nikdy vzejít z blízkosti ODS. ODS totiž může být všechno možné, jen ne pravicovou politickou stranou.Pokud znáte pravý význam pojmu "populismus", potom jste napsal výrazný rozpor. Jde totiž o to, že pokud nebudete volit populisty (populistické jsou všechny úspěšné politické strany), potom vámi volený subjekt bude vždy takovým, který se do sněmovny v tomto volebním systému nikdy nedostane, ať je jím kdokoliv.Důležitější je ale něco zcela jiného. Jak nedávno v televizi řekl pan Václav Bělohradský, politická osa "pravice - levice" již zratila svůj vnitřní obsah.  Obecný příklon občanů ke zcela jiným subjektům, k takovým, které nelze označit ani za pravici, ani levici, je patrný nejen v celé Evropě, ale v celém světě. Mne jen těší, že i Češi chápou tento trend, což se plně projevilo ve volbách, kdy hnutí ANO a Úsvit přímé demokracie získala 62 poslaneckých mandátů, což je téměř třetina. Je vidět, že voliči zcela kašlou na nějakou předpotopní pravici a levici. Chtějí změnu. Změnu obecně, tedy i změnu ústavního systému. Chtějí skutečnou demokracii a ne socialismus, stříknutý jako úlitbu anarchií, který zde vládne od roku 1989. Systém vypracovaný a vnucený občanům "bývalými" komunisty, kteří v celé minulosti od roku 1989 dosud , mají jedinou většinu spolu s komunisty současnými v orgánech moci zákonodárné, výkonné i soudní. Za takovéhoto stavu přece není možno hovořit nejen o demokracii parlamentní, ale o demokracii vůbec.

K. Frauknecht 13.11.2013 11:19

Já vím,

o tom jsme debatovali už před volbami :-).

Váš názor respektuji, ale zásadně s ním nesouhlasím. Historie jasně ukazuje jak politika funguje, ale je klidně možné, že v ČR vznikne nový moderní trend odpolitizování politiky.

K té ODS: neřaďte se k té většině s krátkou pamětí (pravda, nevím kolik Vám je :-))). V počátcích byla ODS jednoznačně pravicová.

V. Mlich 13.11.2013 11:28

"pravicová" ODS

Podle proklamací byla ODS pravicová adjakživa a téměř do poslední chvíle. Až u posledních voleb se odkopali a vytáhli levicové heslo "první práce, první byt". Ale praktická politika byla vždy levicová: vyšší daně, tlustý stát, regulace...

P. Čech 13.11.2013 11:46

Re: Já vím,

Nemohu si pomoci, ale opět mám jednu zásadní připomínku. Historie a to kdekoliv na světě ukazuje jediné. Ukazuje, jak politika nefunguje. Dosud to bylo vždy řešeno válkami, což je stav nepřijatelný. Nepřijatelným je celý obecný systém "rozděl a panuj!" a to nezávisle na tom zda rozděluje a následně panuje král, císař, diktátor či nějaký spolek lidí (zde mám na mysli politickou stranu).Abyste mne již konečně mohl někam zařadit, když bez toho nemůžete být, vězte, že mi je 68 let. Máte pravdu v tom, že ODS byla zakládána jako strana pravicová. Brzy však od těchto zásad ustupovala, až je nakonec opustila úplně. Není se totiž co divit, když její vedení postupně ovládli "bývalí" komunisté.

V. Mlich 13.11.2013 11:20

Pravice a levice je stále základní rozlišení

Jen jsou bohužel tato slova zdiskreditována a každý je používá podle své potřeby. Ale ten základní rozdíl v přístupu k řešení jakýchkoliv problému, buď z pohledu svobody a zodpovědnosti jednotlivce, anebo skrývání se vyvolených s patentem na rozum za zájmy "společnosti", ten tu zůstává stále, ať se nazývá jakkoliv.

V. Vaclavik 13.11.2013 15:04

Re: Pravice a levice je stále základní rozlišení

Levice - kolektivismus, znamena svrchovanost verejneho zajmu kolektivu (spolecnosti) nad jednotlivymi obcany, kteri jsou mu podrizeni.

Pravice-  individualismus, znamena svrchovanost soukromeho zajmu jednotlivych obcanu, jemuz je zajem kolektivu (spolecnosti) plne podrizeny.

Deleni na pravici a levici je deleni odveke a platne vzdy, v kazdem veku, kdykoli clovek zije ve spolecnosti s ostatnimi lidmi. Svrchovanost soukromych zajmu jednotlivych obcanu nad verejnym zajmem spolecnosti je vyjadrenim jejich svobody.

Svoboda cloveka, jak ji urcila Randova, je primarne svoboda od spoluobcanu. Svoboda cloveka je tak problem, ktery vyvstava jen pri souziti vice lidi v nejake skupine, spolecnosti. Osamele zijici clovek, jako treba trosecnik na lidu-pustem ostrove, je z definice svobodny, presneji receno v takovem pripade ani nejaky pojem svobody cloveka nevyvstava.

V. Hajková 13.11.2013 8:02

SKVĚLÝ - článek p. Kohouta

Lépe   se  to   vyhodnotit  nedalo!   Jen  bych  chtěla  poukázat  na  jeden  fakt ,  který  mně  tam  chyběl   a  to  byl  výsledek  SSO  v  pravicové  Praze!   V  Praze   získali  Svobodní  pouhých    3.7%   hlasu-   proč??  Srovnejte  to,  že   v  levicových  K.Varech   získali  2.2%  a  to  je  sakra  rozdíl   60  tisícového města  a  více  jak  milionové  Prahy .   Vychází  mně  z  toho  jediné-   pražáci   jsou  děsně  pravicoví-  ale   patrně  se  lekli  jednoho  z  předního  volebního  bodu-  což  je   zeštíhlení  státní   byrokracie  - který  nemá  v  programu  žádná  strana.  Ten  dopad   by  byl  největší  právě  na  PRAHU!!

V. Hajková 13.11.2013 8:08

Re: SKVĚLÝ - článek p. Kohouta

http://www.youtube.com/watch?list=PL54E215018D796387&v=5afSImS4ZOQ

V. Hajková 13.11.2013 8:12

Re: SKVĚLÝ - článek p. Kohouta

Doporučuji   všem  si  udělat  čas  a  vyslechnout  tuto  ekon.  přednášku  až  do  konce!   V  ní  se  nežvaní-   že  se  musí  něco  udělat-   jak  to  dnes  činí  všichni  politici   do  jednoho  -  zde  máte-   jak  se  to  dá   udělat !

K. Frauknecht 13.11.2013 8:11

???

Vyjádření v % nezávisí na počtu obyvatel. Praha je pravicová asi tak jako TOP a ANO dohromady :-))).

V. Hajková 13.11.2013 8:32

Re: ???

To  je  opravdu  s  těmi  %   užasně  zajímavé  vysvětlení  :-)))))))))))

K. Frauknecht 13.11.2013 11:08

Vše v dobrým,

nemohl jsem si pomoct, když argumentujete těmi počty obyvatel :-)).

J. Pospíchal 13.11.2013 10:52

Re: SKVĚLÝ - článek p. Kohouta

Na Praze 6 bylo vyvěšeno mnoho letáků SSO, ale heslo "Méně státu, více lidem" je dobré jen pro ty kteří si  někde přečetli program SSO. Musíte si uvědomit, že pokud Vás bude TV ignorovat je nutné Vaše skvělé myšlenky publikovat lépe. Kdyby volili jen čtenáři Psa, nebo ViditelnéhoMacka tak máte premiéra a ústavní většinu (s podmínkou, že by věděli, že volí jen oni - jinak si mnoho lidí řeklo ještě jednou to hodím ODS, nebo TOPce, protože SSO těch 5% nedostane)

J. Literák 13.11.2013 7:46

SSO

SSO trochu připomíná Stranu zelených, jen pro lidi, kteří věří, že zavedením čistých myšlenek v ideální podobě nastane ráj na zemi.

V. Hajková 13.11.2013 7:51

Re: SSO

Tento  příměr -  snad  nemužete  myslet  vážně!

M. Prokop 13.11.2013 10:44

Re: SSO

S tím rozdílem, že myšlenky Svobodných jsou realizovatelné, myšlenky zelenáčů dlouhodobě nikoliv.

F. Eliáš 13.11.2013 7:16

Volil jsem Svobodné

Nahradil jsem jimi ODS a hodlám je volit i nadále. Potřebují více peněz, ale to by museli přijímat mezi sebe kmotry. To ať jsou raději pod hranicí 5%, jsou mi i tak sympatičtí.

Z. Švrček 13.11.2013 10:36

Re: Volil jsem Svobodné

Pak jsou ale na houby, místo svého " know how" prosadí tak "hownow". Ať se to komu líbí, nebo ne, strana, která nemá chuť a možnost prosadit své vize a nebude o to usilovat je právě na to "hownow".

Prostředkem k prosazení svých vizí jsou úpěšné volby a získaná moc.

J. Strakoš 13.11.2013 6:24

Lepší vedení kampaně

Lepší vedení kampaně - poslední bod, s tím souhlasím, popravdě jsem jinak o Svobodných moc neslyšel (a to jsem jejich volič) .

S ostatními body moc nesouhlasím - je samozřejmě možné celou kampaň založit na chuti ke změně a na nechuti "k tem nahore" - ale opravdu jsou to posvěcené prostředky, které by měli použít? Podívejme se na Zelené, VV (a za chvíli na Úsvit a ANO) - našli způsob, jak se do parlamentu dostat, ale to nestačí, aby se tam udrželi. A je docela možné, že některé voliče by tento způsob odradil.

P. Boublíková 13.11.2013 6:15

Jo, tak nějak to bude...

K diskusi: Klaus podporuje Bobošíkovou, nikoliv Svobodné. O Svobodnýc naopak prohlásil, že zavinili krach "sjednocené pravice" ve volbách (tz. dle Klause se měli spojit s Bobošíkovou a vítězství by bylo v kapse).

Prostě se s Klausem rozešli, to se stává (jako kdysi třeba Unie svobody)... a díky tomu začínají postupovat nahoru.

A. Novák 13.11.2013 6:14

je to tak.

sám jsem měl na vratech plakát Svobodných, kde má Mach kolem krku "šátek" v barvách české vlajky. Spíš by se mi tam hodil šátek v barvách EU, tedy...komunikace je nejednoznačná a nesrozumitelná. A to se oproti minulým volbám stala o něco uvolněnější, chválabohu.

Jenže co dělat, když u svobodných není žádný mediální hráč typu G.Wilderse?

J. Humpolík 13.11.2013 5:01

Klaus

Naopak , jsem přesvědčen ,že kdyby se přihlásili ke Klausovi dostanou podstatně více hlasů!!

S. Vaněček Šauerová 13.11.2013 5:21

Tak to rozhodně. Asi tolik jako rudá Jana.

:-)

K. Pavlik 13.11.2013 4:50

Vyborny clanek

Vyborny clanek ale zatim se nikde nepovedlo prevest vlky na vegetarianskou stravu. Krajni pravice stejne jako krajni levice je proste nepoucitelna. S tim se proste neda nic delat. Povedlo se to nekde?