2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Svobodní - jak to dělat lépe

Výsledek Svobodných je dobrý i špatný. Je to násobek výsledku z roku 2010, ale stále to nestačí na postup do sněmovny. Ani zdaleka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 13.11.2013 18:23

Re: Uvažovat v současné neustálené době

Spíš mylná, než náhodná.

P. Vítek 13.11.2013 22:31

Re: Uvažovat v současné neustálené době

Chytraku,kteri radili brzdit v zatacce na lede,jsou plne hrbitovy

J. Rechnovský 13.11.2013 14:12

Mno...

Jako ekonom celkem souhlasím s ekonomickým programem Svobodných. Zcela se ztotožňuji s radikálním řešením přebujelého a neschopného úřednického aparátu. Přesto jsou pro mne nevolitelní...

Hlavním důvodem antieuropeismus. Logické a jasné závěry u ekonomické části jsou najednou nahrazovány tupou prvoplánovou ideologií. Proč? Kdysi jsem koketoval s podobným názorem na EU, ale musel jsem ho zcela přehodnotit. Ta nikým nevolená partička v Bruselu co nám vnucuje blbosti je skutečnost. ALE PROČ TO TAK JE? Odpověď je jednoduchá. Protože to členské státy právě takhle chtějí!!!!! Právě proto máme neuvěřitelných 27 komisařů, právě proto máme obskurní rudou baronku Ashton nebo beztvarého von Rampuy, právě proto máme žongléra kompromisu Barossa, právě proto máme těžkopádný právní systém...

Racionálním postojem by pro mne bylo volání zastavme tohle divadlo!. Začněme vytvážet přeshraniční politické strany! Stanovme racionální počet komisařů a obsazujme jejich posty na základě výsledků svobodných voleb do parlamentu EU. Udělejme z Rady EU běžnou horní komoru parlamentu, tedy senát!

J. Heincl 13.11.2013 14:26

Re: Mno...

U Svobodných se nejdná o antieuropeismus. Ti jsou naopak pro Evropu dobrovolně a vzájemně výhodně spolupracující. Antieuropeistickou politiku provádí naopak EU svými regulacemi umrtvujícími ekonomickou aktivitu, mícháním se do soukromého života občanů a zaplavováním EU ekonomickými imigranty.

B. Hejda 13.11.2013 14:33

Re: Mno...

Jenomže vzájemná spolupráce znamená společná pravidla. Po zrušení EU by pořád musel existovat způsob, jak je vytvářet a pokud mají Svobodní nějaký lepší než ten, jak tato pravidla vznikají teď, v jejich programu se to nepíše.

J. Heincl 13.11.2013 14:42

Re: Mno...

Jaká pravidla máte konkrétně na mysli?

B. Hejda 13.11.2013 15:34

Re: Mno...

Cokoliv - zacházení se čpavkem v chladících motorech, bezpečnost aut, obsah kakaa v čokoládě, signalizace v říční dopravě - milion věcí, které řeší reální obchodníci a průmyslníci v reálném světě mimo teoretické články "skutečných pravičáků". A existuje samozřejmně spousta dalších oblastí (třeba zákaz veřejné podpory soukromých firem).

M. Prokop 13.11.2013 15:38

Re: Mno...

To vše lze na úrovni EU "pravidlovat" velmi obecně a zbytek nechat na snáze dostupných a vžitějších národních státech.

Problém nejsou ani tak "skuteční pravičáci", jako "eunijní socialismus".

J. Rechnovský 13.11.2013 16:01

Re: Mno...

Napsal jste to za mne. Jakákoli užší ekonomická spolupráce vyžaduje pravidla. To nemá s politikou nic společného. To je prostě nutnost pro žádoucí chování systému. Pokud připustíme, že společná pravidla jsou nutná pak nemohou být podřízená národním pravidlům, když se s nimi dostanou do konfliktu. Pravidla musí být vymahatelná, jinak jsou cárem papíru. No a máme tady instituce. Efektivní společná instituce musí být nezávislá na (z)vůli jednotlivých členů neakceptujících společná rozhodnutí. Taková instituce může mít obrovskou moc a musí být kontrolovatelná svobodně volenými lidmi. No a máme politickou spolupráci...  

Mimochodem čistě ekonomicku spolupráci národních států s velmi volnými pravidly tady již máme. Přesněji zatím ještě žije. Jmenuje se EFTA. Iniciovala jí Británie a pár let poté z ní sama vystoupila...

J. Heincl 13.11.2013 16:07

Re: Mno...

Pokud jde o technické normy, tak ty většinou tvoří první výrobce a ostatní to převezmou. Všichni snad nemusí vyrábět stejně bezpečná auta a ani je nevyrábějí. Nové modely aut testují mimo jiné i odborné motoristické časopisy a zákazníci se mohou jejich výsledky řídit. Je nutné direktivní řízení obsahu kakaa v čokoládě? Snad jsou zákazníci svéprávní a rozeznají mizernou čokoládu od lepší. O signalizaci v říční dopravě vím jen, že existuje, ale předpokládám, že existuje podstatně déle než EU. Silniční dopravní značky také existují mnohem déle než EU. Pokud už musí být něco sjednocené, tak k tomu stačí dočasné odborné meziresortní komise států EU a nemusí nás otravovat pluky zbytečných a nadto neschopných byrokratů. Co myslíte veřejnou podporou soukromých firem opravdu nevím. Dokonce bych řekl, že systém EU dotací je podporou některých soukromých firem. Možná ne tak veřejnou, ale o to nespravedlivější.

M. Prokop 13.11.2013 15:23

Re: Mno...

V liberálním státě těch pravidel není potřeba zase až tak zu moc.

Jenže k liberálnímu státu má socialistická EU sakra daleko. Další důvod, držet se stranou.

J. Rechnovský 13.11.2013 16:23

Re: Mno...

Pane Prokope, socialistické projevy EU jsou důsledkem politiky: EU = dojná kráva. Důsledky právě prožíváme.

Jenže tohle jsme věděli dávno před naším vstupem. Přesto jsme chtěli být u cecku taky...

M. Prokop 13.11.2013 16:39

Re: Mno...

Každopádně je ta socialistická EU skutečnost a nic lepšího, než držet se od ní stranou mne nenapadá.

Vy jste možná chtěl, já ne.

J. Kanioková 13.11.2013 21:15

KDO CHTĚL ?

.

M. Sedláček 13.11.2013 15:43

Re: Mno...

Pravidla nechť si dohodnou strany, které spolu obchodují. Proč by jim je měl diktovat debilní úředník z Brusele, který nikdy nic pořádného nedělal? Hint: Existují např. oborové normy, které nejsou vynucované státem (telco/IT standardy) a funguje to.

To si vážně bez úředníků neutřete ani zadek?

J. Rechnovský 13.11.2013 16:28

Re: Mno...

Ano to funguje skvěle! Jako např. causa Open Document File, že?...;-)

M. Prokop 13.11.2013 15:20

Re: Mno...

Myslíte to dobře, ale chybí na to "Evropané". Tedy ne Češi, Němci, Frantíci (ti hlavně), Britové ...

A bez nich ty technikálie nefungují.

Co brání vzniku celoevropských stran, kromě nezájmu potenciálních straníků?

To ti Svobodní jdou reálnější cestou. Integrace kam až na to "jsou lidi", zbytek až budou i na víc, tedy vámi navrhovanou federaci.

Divil byste se, kdo by proti vašemu nápadu byl jako první. Občané velkých států.

V. Vaclavik 13.11.2013 16:20

"ALE PROČ TO TAK JE?"

"ALE PROČ TO TAK JE? Odpověď je jednoduchá. Protože to členské státy právě takhle chtějí!!!!!"

Chteji to politicke verchusky tech clenskych statu, obcane chteji neco jineho, ale jdou na to, co chteji blbe a tak se jim potom stava, ze maji takove politicke vedeni, ktere pote chce Unii jaka dnes v tom Bruselu je a lidu clenskych statu je z toho blbe a nadavaji svorne jak na svou vladu tak na tu unijni.

Vy byste asi navrhnul perestrojkovat i nas predlistopadovy rezim, kdyby dnes byl jeste u vesel.

I. Kudrnová 13.11.2013 16:43

Re: Mno...

Když to řeknu slušně, tak jak vy říkáte nikým nevolená partička. Na co tam je? Pořád jsme v zajetí toho co tady bylo a  ještě bohužel je a je toho ještě víc. Moc nařizovatelů, vlastně je to jenom byrokracie.

Pořád si myslíte, že potřebujeme tolik vlád? Kraje 14, naše vláda,  Eu.   To je 16  vlád. A pořád si všichni myslí, že je daněmi, kteří nám vlastně nařizují  lidé, kteří nic nevytváří, žádnou přidanou hodnotu,  všechny   u ž i v í m e . To  není ani letadlo, to je průšvih, který nám po čase bude  muset moc lidí vysvětlovat. Co mohou vymýšlet, jen příkazy a zákazy. Nebo vidíte  nějakou přidanou hodnotu,  o  kterou by se s  námi   mohli  rozdělit?  Ne, myslím že to nikdo nevidí. Že jsou nějaké dotace? Napřed se všechno musí vybrat od těch 27 států, pak se zaplatí  mzdy a celý provoz EU  a potom, co zbude, tak  někomu  podle neznámého klíče pošlou dotace. Nebo je to jinak?

P. Vítek 13.11.2013 22:44

Re: Mno...

"protoze STATY to tak chteji".

M. Malovec 13.11.2013 13:48

moje volby byla SVOBODNÍ, doporučoval bych k čisté racionalitě a pragmatičnosti přidat trochu „Havla“. Odmítání Dalajlámy je sice pragmatické ve vztahu k Číně, ale každý nemusí Čínu za každou cenu.

M. Prokop 13.11.2013 15:26

Re: Ač

Havla skutečně jen "jako šafránu". :-P

Jinak by to bylo překořeněné.

B. Hejda 13.11.2013 13:00

Omyl v bodě 3

Svobodní nejsou "inteligentnější" než ostatní. Četba ekonomických teoretiků na tom nic nezmění. Naopak - často jsou to lidé, kteří nemají žádné reálné ekonomiké zkušenosti, pana Macha nevyjímaje. Ten nikdy nepracoval v žádné výrobní nebo exportní firmě. Hned po škole se jal radit politikům a teď své v praxi nikdy neověřené teorie vyučuje na soukromých školách.

Ale nevadí - oni nepotřebují reálné zkušenosti, přečtou si článek, jak nějaký lord před 150 lety vozil zboží mezi Francií a Anglií a hned můžou našim exportérům vysvětlovat, že nepotřebují euro a volný evropský obchod nepotřebuje společná evropská pravidla.

P. Pokorný 13.11.2013 13:07

Re: Omyl v bodě 3

Ale my vážně nepotřebujeme EVROPSKÁ PRAVIDLA A EURO! Dnes dokonce vezmete kartu a počítač zaplatí v měně, kterou si vyberete. nikdo se tím nezdržuje a kurz může plavat podle potřeby. A proč evropská, asijská, hotentotská pravidla? Dohody dvou přece nemusí oklešťovat tisíce podpůrných doložek a platit právníky. Chceš, zaplať, nechceš, neplať. Ukradls, jdi do loochu. Pravidla jasná, stručná a přehledná. A tvrdě vymahatelná. Musí je umět pochopit i babička z HorníDolní, když jde nakupovat, či prodávat. To je svobodný trh. Pro všechny! Nic víc!

P. Vítek 13.11.2013 13:25

Re: Omyl v bodě 3

Desatero a pod polstarem pusku(civilni armada-aby me levicovi intosi zas nepozvraceli)

B. Hejda 13.11.2013 13:39

Re: Omyl v bodě 3

Pravidla nejsou jednoduchá, za to nemůže EU - jak v potravinářství nebo v průmyslu existuje spousta pravidel, přinejmenším bezpečnostní. A ta se stát od státu liší. Není možné účině spolupracovat bez harmonizace těchto pravidel.

M. Prokop 13.11.2013 15:31

Re: Omyl v bodě 3

Ale může ......

Jestliže cca 3/4 přijímané nové legislativy přichází povinně z Brusele, tak kdo jiný by za to mohl?

A jsou to 3,14čoviny typu žárovek, teploměrů, luxů, biopaliv, OZE, kvot ......

B. Hejda 13.11.2013 15:40

Re: Omyl v bodě 3

Problém "euroskeptiků" je v tom, že věří vlastní lži o nedemokratičnosti EU. Ale všechna pravidla EU musí být schválena členskými státy. Například OZE nejenom, že ČR schválila, ale dnešní problém s nepřiměřenou výší garantovaných cen solární elektřiny je čistě dílem "kreativity" našich poslanců, pravidla schválená na úrovni EU umožňovala daleko razantnější a dřívější snižování podpory A nápad s kvótami narazil u v Europarlamentu (a kdyby ne, odmítlo by ho několik členských států) tak nechápu, proč se je snažíte použít jako příklad nefunkčnosti EU.

M. Prokop 13.11.2013 16:44

Re: Omyl v bodě 3

Zkuste si někdy najít, jak "demokraticky" byly zakázány žárovky .......

R. Langer 13.11.2013 15:59

Re: Omyl v bodě 3

Ale může.