15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:43

Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Rozhodnutí Michala Saakašvili využít zahájení olympijských her k odvedení pozornosti od gruzínské invaze do Jižní Osetie se co do stupidity vyrovná rozhodnutí Gamal Abdel-Násira uzavřít Tiranskou úžinu izraelským lodím. Násirův hrubý omyl jej stál Sinaj v šestidenní válce. Saakašvili pravděpodobně za svůj omyl zaplatí trvalou ztrátou Jižní Osetie a Abcházie. Po dělostřelbě a útocích na – co sám tvrdí – vlastní území, po zabití množství vlastních, osetínských občanů a přinucení desítek tisíc dalších k útěku do Ruska byla Saakašviliho armáda vypráskaná zpátky do Gruzie ve 48 hodinách. Vladimír Putin využil situace k vykopnutí gruzínské armády z Abcházie, k bombardování Tbilisi a k obsazení Gori, rodného Stalinova města. Saakašvili, který se rád prezentuje jako blízký přítel George Bushe, Dicka Cheneyho a Johna McCaina, a Gruzii prezentuje jako osamoceného demokratického spojence Ameriky na Kavkaze, si myslel, že mu jeho rychlý pokus o převrat vyjde, a že svět postaví před hotovou věc. Nepočítal s hněvem a odhodláním ruského medvěda.

Americké obviňování Ruska z agrese duní prázdnotou. Gruzie ten boj začala, Rusko jej dokončilo. Ti, kteří zahájí válku, nerozhodují o tom, jak a kdy skončí. Ruská reakce byla „disproporční“ a „příliš tvrdá“, kvílí Bush. Pravda. Ale nedovolili jsme my sami Izraeli bombardovat Libanon 35 dnů jako odvetu za pohraniční půtku, při které zahynulo několik izraelských vojáků a dva byli zajati? Nebylo to mnohonásobně „disproporční“? Rusko provedlo invazi do suverénní země, láteří Bush. Ale nebombardovaly Spojené státy Srbsko po 78 dnů a neprovedly invazi, aby jej přinutily vzdát se provincie Kosova, na které mělo Srbsko mnohem větší historický nárok než Gruzie na Abcházii či Jižní Osetii, které obě preferují Moskvu před Tbilisim?

Buvol 26.8.2008 9:42

Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

... nebo jí máte jenom v p*deli?

Buvol 26.8.2008 9:41

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

A vy jste tam byl se Štětinou?

janoryna 26.8.2008 9:40

pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Třídní pohled znamená, že když 2 dělají totéž, není to totéž. Je chvályhodné, že letadla NATO a USA vymlátili v Srbsku a Bělehradu každý větší barák, aby zajistili nezávislost Kosova. Naopak, je naprosto odsouzeníhodné, jesliže rusové vlítnou na gruzii aby zajistili nezávislost osetii. je chvályhodné, že poslanci za socdem hlasují proti své straně, protože je třeba hlasovat ne podle usnesení příslušného politbyra, ale podle vlstního svědomí. Naopak, je třeba rozhodně skoncovat s poslanci ODS, kteří hlasují proti své straně. je jasné, že v tomto případě to se svědomín nemá nic společného a nedává jim to žádné právo hlasovat proti usnesení politbyra ODS.

GLOWi 26.8.2008 9:40

Re: Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Samozrejme. Jemom blbecci v internetovych diskusich ohanejici se absolutni PRAVDOU a OBJEKTIVITOU, primitivnim porovnavanim nesrovnatelneho si bud neuvedomuji (varianta uzitecny idiot) nebo zakryvaji (varianta vychcanek) ze za neco nebo nekoho vzdy kopou.

milkom 26.8.2008 9:40

Re: Re: Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

Bush mladší je neopakovatelným originálem v historii USA - i jistým předělem, po jeho vládě přijmou občané USA jako prezidenta už naprosto kohokoliv. A Condi? Ta se teď bude čtyři roky připravovat na kandidaturu na viceprezidenta - o té ještě uslyšíme.

Buvol 26.8.2008 9:39

Re: To tedy ne, pane Bárto

Také mám ten pocit!´Úplně vedle je ten Bárta s tím Kosovem, když si myslí, že osamostatněním Kosova všechno skončilo! Naopak! To je teprve začátek tzv. "Velké Albánie", až se budou aktivovat albánské menšiny v Řecku, v Makedonii, v Bulharsku .... Američanům v Kosovu předpovídám stejný osud jako v Afganistánu a Iráku. Teď jsou s kosovskými Albánci velcí kamarádi. Bushe tam sice okradli o hodinky, ale jinak ho srdečně vítali .... časem vyzbrojí a vycvičí kosovskou armádu, aby se po čase kosovští Albánci rozpomněli, že jsou především muslimové a Amerika že je Satan ... a už to pojede! Bude se to řezat! Nakonec bude ještě Srbsko dobré k tomu, aby pomohlo to zarazit .... 

M. Zima 26.8.2008 9:37

Pane Bárta,

ta "brilantní logika", Profesorovi říká,  že může Čechy okrást, nechat se před jejich očima koupit, pořádat volební čachry s pochybnými figurami, že může libovolně selhat atd., atd a oni jsou nejenom takoví blbci, že mu k tomu tleskají, ale oni na něho ještě píší idiotské ódy jako dnes Vy.

GLOWi 26.8.2008 9:35

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Kdy jste se prosim vratil z Gruzie? Jake nalady tam panuji? Poreferujte, vsechny jiste zajimaji nazory cloveka, ktery vi.

sykorka 26.8.2008 9:33

Re: To tedy ne, pane Bárto

Ač antikomunista a Rusko od 68 roku nemám rád tak je pravdou že agrese začala od Gruzie.!

GLOWi 26.8.2008 9:33

Re: To tedy ne, pane Bárto

Jak se najednou vynorila spousta lid, kteri s Klausem nesouhlasili, ale ted s nim "soulasit musi" :-D.

To je prekvapeni.

A "Gruzie je navíc v pozici agresora, což je ve světě obecně známo." - jasne, jasne. To nema cenu ani komentovat.

Nevratil jsem se vcera z Gruzie a nesleduji situaci v regionu od zacatku 90. let jako mily prispevatel, takze tak jisty si bohuzel nejsem.

Ravnagorac 26.8.2008 9:33

Re: Kdy se mají zveřejnit archivy agentů KGB ?

Asi tak ve stejné době jako seznamy agentů vatikánské rozvědky, brumlo! Takové věci totiž zveřejňuje pouze debil.

xxx Kubeš 26.8.2008 9:32

Autor

článku podrobně a řekl bych přesně formuloval situaci na naší politické scéně ve vztahu k názorům prezidenta. Já bych dodal k myšlence o rozdílu SSSR a dnešního Ruska jen to, že mezi carským Ruskem, Stalinovým Ruskem a dnešním Ruskem není rozdíl žádný pokud jde o imperiální sklony. Rád bych znal Klausovo dnešní stanovisko po kritice (nejen autora článku) jeho názoru o politice Ruska.

Ravnagorac 26.8.2008 9:31

Re: Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

Ano, legrace pravděpodobně končí, tak přemýšlivého a přitom společenského presidenta v USA zase dlouho mít nebudou. Ani takovou opálenou a sečtělouí osůbku, jako je Condi v čele jejich ZAMINI! Škoda.

Brabcak 26.8.2008 9:31

Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Máte důkazy, že kdokoli ze "západu" aktivně rozdmýchával kosovský konflikt či dokonce stojí v jeho kořenech, jak se to dá velmi snadno dokázat o Rusku v současných problémech Gruzie?

Norimberské zákony sice v dané době platily, ale akce na základě nich páchané nijak nevybočovaly z rámce, který lidstvo už nesčetněkrát zažilo a zažije. Navíc páchané v rámci "nedotknutelné územní integrity" Německa. Umím si živě představit, že kdyby v třicátých létech proti Německu někdo zasáhl pod záminkou Norimberských zákonů, vyrojila by se spousta blbů, poukazující na nepřijatelnost takové akce. Německo do vypuknutí druhé světové bylo zkrátka vnímáno jako víceméně normální země. Mimochodem, nedávné akce a postoje Ruska vůči Gruzínům (vyhošťování, blokování obchodu atd.) také dost  "zaváněly" postupem vůči "méněcennému národu".

Ale chci jasnou odpověď, jste odpůrce Benešových dekretů, respektive té části o uplatnění kolektivní viny vůči občanů Československa na základě pouhé příslušnosti k německé národnosti?

Ravnagorac 26.8.2008 9:28

To tedy ne, pane Bárto

Jakože nesouhlasím s pohledem Klause na ekonomické otázky, zejména na všemocnou ruku trhu, tak s jeho názorem na události v Gruzii a na roli ČR v EU souhlasit musím. V Gruzii je zcela zřejmé, že tam byl americkou tajnou službou v roce 2003 svržen bývalý president Ševarnadze a instalován současný pojídač kravat. Takže nikoli touha po samostanosti (kterou měli od rozpadu SSSR), ale touha USA po tom usalašit se v blízkém pohraničí Ruska a zejména Iránu, protože z Gruzie je to pár set kilometrů přes kopce. Žádný jiný stát v oblasti by USA nepovolil útočit na Irán z jeho území, pouze loutka Saakašvilli. Rusko není ochotno již dále ustupovat a povolit destrukci Iránu, protože by tím odhalilo svou jižní hranici. Navíc je Irán přidruženým členem Šanghajské skupiny, kde je i Rusko a Čína. Gruzie zaútočila raketami v noci na spící město a kalkulovala s obsazením území a jeho udržením do doby, kdy by tlak NATO zamezil Rusku získat oblast zpět. Kalkulace vrcholně chybná, Gruzie je navíc v pozici agresora, což je ve světě obecně známo. Klaus pouze nahlas popsal realitu. Co se týká jeho snahy o udržení zbytků české státnosti, nemyslím, že by kdokoli, dokonce ani pan Bárta, měl právo jej za to krotizovat. jako president to má dokonce za povinnost. Z dikce článku lze pak usoudit, že pan Bárta pravděpodobně pobírá plat od nějaké pangermánské organizace, které mají největší zájem na  tom, aby Slované ztratili pocit vzájemnosti. Vysmívat se idejím Palackého, Masaryka a Beneše může pouze šlovět typu Emanuela Moravce. Ještě trochu antisemitismu a jste to vy, pane Emanuele Bárto!

milkom 26.8.2008 9:26

Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Spravedlivý boj lze snadno rozlišit podle počtu hvězd a pruhů na vlajce bojovníků a jejich kámošů - čím víc tím je boj spravedlivější. :-D

Harpyje 26.8.2008 9:24

Re: Nemci a Francouzi verejne hovori

Nic než domněnky a lži.

milkom 26.8.2008 9:21

Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

George Bush dnes řekl, že gruzínské hranice musí zůstat respektovány.  "Gruzínská územní celistvost a hranice mají stejnou vážnost jako hranice každého jiného státu, včetně těch ruských"

George prostě vždycky dokáže člověka dobře pobavit .... Škoda, že mu končí období - ti dva suchoprti co kandidují ho nikdy nemohou nahradit.... :-)

Miloš Zfrantišku 26.8.2008 9:19

Klaus a brilatní logika - to nehraje.

Klaus především hraje na své triko a musím uznat, že brilantně. Shromažďuje kolem sebe bezmezné obdivovatele a to  všech politických  orientací včetně nejrůznějších zmatkařů a čtenářů bulváru, komunisty nevyjímaje. Jeho obdiv k lumpům typu Miloševiče hovoří za vše. Předvolební schůzka Weigl/Šlouf se jevila jako setkání třetího druhu. Dnes to již do sebe zapadá. A také jeho mnohdy výstižná kritika EU však tímto ruským úletem - nezapomeňme, že Putin není nic jiného než aget KGB - naprosto ztratila na váze.

Ladislav N :-))) 26.8.2008 9:17

Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Ale kdo vede spravedlivý boj a kdo je okupant, to tam nenapsali? ;-)

David 26.8.2008 9:13

Gruzínská krize očima nezápadního světa

Pohled na gruzínský konflikt z Pákistánu poskytuje zajímavou perspektivu. Zaprvé si člověk uvědomuje, jak naprosto šílené bylo od Západu vyvolat krizi ve vztahu s Ruskem, když čelí Západ neřešitelným problémům v muslimském světě.

Je také pozoruhodné, že pákistánská média psala o gruzínské krizi nesmírně vyváženým způsobem, přestože jsou tradičně nepřátelská vůči Moskvě.

Je to proto, že když jde o mezinárodní bezvládí, šikanování a agresi, pákistánští novináři už nevidí příliš velký rozdíl mezi Ruskem a Amerikou. Moralizování západních politiků totiž v Pákistánu už nikoho nepřesvědčuje - vlastně to nepřesvědčuje mimo Západ už vůbec nikoho.

Don't pick a fight you can't finish, Mr Miliband, The Times, August 26, 2008.

i.h. 26.8.2008 9:13

Re: No ale budme konkretnejsi:

ne

pbla4024 26.8.2008 9:06

Re: Re: Re: Je zvláštní,

V tom případě ruští mírotvorci selhali, protože nezasáhli proti stíhačkám, sestřelujícím gruzínská letadla.

Mirek F. 26.8.2008 9:06

Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Norimberské zákony platily už v době, kdy se většina našich SN spoluobčanů zhlédla ve führerovi.

Ale jinak skutečně platí, že kterého státu budete občanem, záleží na vás a státu, kterého občanem být chcete. Že to pak může ohrožovat integritu státu stávajícího, je pravda.

Ale po odtržení a uznání Kosova  to přece není nic špatného, jinak bychom přece Kosovo neuznali, tak co teď chceme komu vyčítat, že...:-/

tsstss 26.8.2008 9:05

Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Zvláštní.

Mirek F. 26.8.2008 9:02

Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Ale jo, pochopení docela mám. Akorát, že se pak musí počítat s důsledky, zvláště pak,  přejdou-li od demokratického, byť nikoliv bezchybného státu, k agresívní rasistické diktatuře (naproti tomu si Gruzie, co se demokrakratičnosti týče, nemá s Ruskem co vyčítat).  Když někdo řve Heim ins Reich, tak ať se pak nediví, že je ins Reich poslán.  

Brabcak 26.8.2008 9:02

Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Máte pravdu, večer brnknu Viktorovi. Až se stane premiérem, určitě bude potřebovat dobrovolníky k distribuci maďarských pasů v podunají. A ráno hodím reč  s Berndem, že bylo naprosto nepřijatelné, že jeho předci byli vyhnáni pouze na základě toho, že chtěli být občany (i) Třetí říše. Jak mohli v dané době, chudáci, tušit něco o druhé světové válce či dokonce konečném řešení.

libero 26.8.2008 8:56

Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Pak tedy máte jistě pochopení i pro sudetské Němce. Také nic jiného nechtěli.

Raul 26.8.2008 8:55

Kdy se mají zveřejnit archivy agentů KGB ?