15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Svět podle Klause

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek F. 26.8.2008 10:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Podle Klause si občané zřizují demokratický stát, aby hájel jejich zájmy, podle klause máme u Kosova i Jižní Osetie postupovat shodně.

Ale ale, úplně v prvopočátku byla snaha Osetinců odtrhnout se od Gruzie, Rusko do ní zasáhlo posléze, stejně jako NATO v Kosovu. Norimberské zákony vskutku už měly v dějinách předchůdce, ale neměli bychom to spíše srovnávat se střední Evropou a s dvacátým stoletím? Jestli vy byste nímal Hitlerovo Německo jako normální zemi, to vypovídá o vás dost.  Takhle by se obhájilo každé svinstvo, protože třeba ve středověku bychom k němu nalezli analogii. Vyhošťování a zvláště pak obchodní embargo nejsou nijak neobvyklou věcí ani dnes. Co chcete nebgo ne, je mi celkem putna, nejsme na buzerplacu. Ostatně už jsem se vyjádřil už  v minulých příspěvcích.

Buvol 26.8.2008 10:11

Re: Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Rád bych tomu věřil! Ale řekněte mi, je to opravdu ta základna?

tony 26.8.2008 10:11

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Ravnagorac

Rusko by mohlo zaniknout? On mu někdo odebírá území, nebo ropu pod ním?

A s tou naší armádou je to stejné jako v jiných zemích Evropy. Každý by ji chtěl akceschopnou, ale nikdo ji nechce zaplatit. A na USA, které si  ji platí nadávají.

Ale 26.8.2008 10:10

Re: Re: Autor

Myslím, že popis posunu Ruska od komunistického k fašistickému státu plně odpovídá ruské situaci

Milano 26.8.2008 10:09

P.J.Buchanan

Jak naivní může jeden být. Putin má jedinou představu. Znovu vytvořit SSSR. Za každou cenu. A slabý blekotající západ neučiní nic, aby mu v tom zabránil !

Brabcak 26.8.2008 10:09

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Ale zničil. Naivní představy, že je pokračovatel Masarykových idejí, jim naúčtoval ve druhé polovině čtyřicátých let.  Ale jinak.  Je jasné, že s tím Moravcem je to přehnané a mluví ze mě vztek, že Beneš je dáván na roveň Masarykovi. A to nemluvím ani tak o jeho osmičkových selháních, ale právě o zradě demokratických ideálů. Toť vše.

milkom 26.8.2008 10:08

Re: Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

spíš by pro 70.000 obyvatel městečka nebyl problém vypořádat se s pár sebevražednými atentátníky... :-D

Ale 26.8.2008 10:08

Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Buchanan prosazuje tezi amerického izolacionismu, kdy USA vyklidí své pozice mimo USA a budou spolupracovat s místními hegemony, v případě Evropy především s Ruskem. Taky názor, dle mého přesvědčení chybyný. Nejenže by na to v první fázi doplatily evropské demokracie, v druhé i samy USA. Americká politika dnes udržuje nepřítele daleko od vlastních hranic

Ravnagorac 26.8.2008 10:07

Re: Autor

O moderní historii Ruska nevíte vůbec nic. Rozdíl mezi carským Ruskem a Stalinovým Ruskem je propastný. Doporučuji ke studiu ruské klasiky a pak třeba Solženicyna. Jugoslávský král byl příznivcem rodu Romanovců a po uchopení moci bolševiky přerušil s Ruskem veškeré kontakty. Je dobře známo, že bolševiky instaloval německý císař Vilém II, aby rozvrátil východní frontu a donutil Dohodu k separátnímu míru. Bolševici bojovali proti základním pilířům ruské říše - carovi (jehož rodinu vyvraždili v Jekatěrinburgu), pravoslaví a samostatně hospodařícícm rolníkům - mužikům. Po Lenově smrti se dostal k moci Stalin, mimochodem Gruzínec  a absolvent kněžského semináře, který budoval totalitní říši, v níž byli i Rusové utlačováni. Řeči o ruské dominanci v SSSR jsou blábol. Dnešní Rusko zavrhlo komunstickou ideologii a posouvá se zpět k carskému modelu (viz např. kniha "Projekt Rusko") I USA je řízena presidentským systémem, u tak velkých zemí parlamentní systém selhává a činí je zranitelnými. Klaus má podle mého vůči Rusku naprosto reálné názory.

Buvol 26.8.2008 10:07

Re: Re: Re: Re: Re: Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

S tím Al Gorem máte nejspíš pravdu .....

tony 26.8.2008 10:06

Re: Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

I v tom B. textu jsou vady. Irán nemá rakety? Netrénují a nevyzbrojují Rusové leckteré skupiny? Ale přes to je o třídu výše než V.K. 

Ale 26.8.2008 10:05

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Proč vypadl K.H.B. netuším, nejspíš neměl žádný vztah ke Klausovi ani Gruzii. O slavjanofilství TGM jsem v článku nenašel zmínku, jediný odkaz tam je ve vazbě na dosažení cílů národního obrození vytvořením 1. republiky

Buvol 26.8.2008 10:03

Re: Do naší vlasti se plíživě vkráda nejednota.

.. nehte si ještě sešikmit oči a jezte hlavně rýži ...

Buvol 26.8.2008 10:02

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Ravnagorac

Mně by se docela líbila neutralita jakou má Rakousko nebo Švýcarsko .....

M. Zima 26.8.2008 10:00

V čem se kLaus vidí, je sice v podstatě jedno, ale

není mi známo, že by Buchanan prohlásil, že je Rusko normální demokracie, nebo že by se přiblížil k některé jiné z četných kLausových hovadin. Už proto bych toho Buchanana jako kLausův vzor vyloučil, kLaus se vidí pouze sám, v zrcadle pucovaném Jaklem.

Brabcak 26.8.2008 9:59

Re: pan prezident problém gruzie nechápe třídně.

Severoatlantická aliance aktivně vytvořila situaci "Kosovo", aby ji pak musela řešit? Ale na druhou stranu, pokud Rusko opravdu zajistí samostatnost Osetie, nic proti. Ale pěkně poctivě, pokud Osetinci chtějí samostatnost, tak všichni. Ať Rusko přihodí Severní Osetii a může se jednat.

Mirek F. 26.8.2008 9:59

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Kristaboha, takže za Moravce může Beneš8-o? A co ty tisíce jiných důstojníků, co se zapojili do odboje, jakpak, že těm zlotřilý Beneš život nezničil?

Alfons 26.8.2008 9:59

Do naší vlasti se plíživě vkráda nejednota.

A to může využít nepřítel a úplně rozvrátit naši republiku. Vůbec se mně to nelíbí. Vyřešil jsem to tím, že nemám žádný názor na nic. To je ideální a perspektivní postoj. 8-o

Ravnagorac 26.8.2008 9:57

Re: Re: To tedy ne, pane Ravnagorac

Pane Kubeš, odměny od proruské organizace nepobírám. Co se týká pozice Ruska, úměrně s jeho oslabováním v posledních letech rostla moc USA a počet jeho satelitů. Studujele-li moderní historii, asi víte, že rovnováha sil ve světě vedla k dosud nejdelšímu období míru( odmyslíme li těch 300 lokálních válek, kde si velmoci zkoušely zbraně a politický vliv. Tato rovnováha byla po rozpadu SSSR porušena (toho rozpadu ani v nejmenším nelituji) a USA v rozporu s dohodami Reagan-Gorbačov obsadily do té doby sovětskou sféru vlivu. Rusko se chová ze svého pohledu racionálně, nechce-li jako stát zaniknout. Svět by to měl přiměřeně respektovat, prostě jako realitu. To, že Rusko není smířeno se ztrátou vlivu v ČR je možné, ale situaci nevyřešíme tím, že polezeme do řiti v barvách "hvězd a pruhů". Spíš bychom měli posilovat vlastní bezpečnost, řádně vyzbrojit vlastní armádu, aby nebyla operetním sborem jako nyní a zejména přestat být americkým štěkajícím trpaslíkem. To je totiž akorát k smíchu.

milkom 26.8.2008 9:56

Re: Re: Re: Re: Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

strejda Topol je (alespoň pro mně), pořád snesitelnější varianta než Bém nebo Tlustý. Stejně jako byl kdysi G.W. Bush daleko lepší varianta než ten křivák Al Gore. U Kerryho si už tak jistý nejsem - v něm se těřko vyznat - ten by možná byl lepší.

Buvol 26.8.2008 9:52

Re: Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Nejspíš největší americká základna v Evropě na území právě toho Kosova ..... myslím, že pro pár sebevražedných atentátníku by to zas tak velký problém nebyl ....

Brabcak 26.8.2008 9:50

Re: Re: Re: Re: Re: Je zvláštní,

Auuu, to bolelo.

Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:48

Re: Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Představme si svět, který nikdy nepoznal Ronalda Reagana, kde se Evropa odmítla podílet se na Studené válce poté, co Moskva instalovala své SS-20 na východ od Labe. A představme si Evropu, která vystoupila z NATO, řekla nám, ať jdeme domů a stala se slouhou Moskvy. Jak bychom reagovali, kdyby Moskva přivedla Evropu do Varšavského paktu, zřídila vojenské základny v Mexiku a Panamě, umístila protiraketový radar a rakety na Kubě a spojila se s Čínou k vybudování ropovodu, který by dopravoval ropu z Mexika a Venezuely do přístavů v Pacifiku, odkud by je dopravovaly lodi do Asie? A kdyby nás odsekly? Kdyby armády v Latinské Americe trénovali poradci a odborníci z Ruska a Číny způsobem, jakým to děláme my v bývalých republikách Sovětského svazu, jak bychom reagovali? Hleděli bychom na to s přihlouplým výrazem ve tváři? Desítky roků někteří z nás varují před pošetilostí šlapat Rusům na nohy a vysmívat se jim do ksichtu. Kuřata demokratického imperialismu se nyní vrátila domů na hřad – v Tbilisi.

Více v překladu článku: "Blowback From Bear-Baiting", vyšel na serveru informationclearinghouse.info 15. srpna. Tento článek napsal americký konzervativní politik, novinář, poradce tří amerických prezidentů a kandidát na prezidenta USA Patrick J. Buchanan

http://www.klaus.cz/klaus2/asp/clanek.asp?id=DWf7RzLCxfPq

Ravnagorac 26.8.2008 9:46

Re: Re: Re: Gruzínská krize očima nezápadního světa

Welcome, pvapove hvězd a pvuhů!!!

Patrick J. Buchanan 26.8.2008 9:45

Re: Václav Klaus se vidí v americkém konzervativním politikovi Patricku J. Buchananovi

Není západní pokrytectví šokující? Když se Sovětský svaz rozpadl do 15 národů, oslavovali jsme. Když se Slovinsko, Chorvatsko, Makedonie, Bosna, Černá Hora a Kosovo odtrhly od Srbska, jásali jsme. Proč tedy to rozhořčení, když se dvě provincie s etnicky jiným obyvatelstvem odtrhly od Gruzie a bojovaly za svou samostatnost? Jsou secese a rozdělení národů chválitelné pouze když jsou v zájmu neokonzervativců, z níž mnozí nerozumně testují ruskou trpělivost? To, že Putin využil příležitosti Saakašviliho provokativního a hloupého kousku, aby naordinoval dvojitou dávku trestu, je nevyvratitelné. Ale není ruská zloba pochopitelná? Roky otírá Západ Rusku o nos jeho prohru Studené války a jedná s ním jako s Výmarskou republikou. Když Rusko stáhlo svou Rudou armádu z Evropy, zavřelo své základny na Kubě, rozložilo svou zločinnou říši, dovolilo 15 státům odtržení od Sovětského svazu a hledalo přátelství a společenství se Spojenými státy, co jsme udělali? Americká chátra si hrála do ruky s Darebáckými Zloději z Moskvy ve snaze vyrabovat ruský národ. Porušili jsme slib daný Gorbačovovi, nastěhovali jsme naši vojenskou alianci do Východní Evropy, pak dokonce až před ruský práh. Šest bývalých členů Varšavského paktu a tři bývalé sovětské republiky jsou nyní členy NATO. Bush, Cheney a McCain tlačí na přijetí Ukrajiny a Gruzie. To by vyžadovalo, aby Spojené státy vstoupily do války s Ruskem kvůli Stalinovu rodnému městu, a kdo má suverenitu nad Krymským poloostrovem a Sevastopolem, tradičním domovem ruské flotily Černého moře. Od kdy se tyto oblasti staly životním zájmem USA zdůvodňujícím válku s Ruskem? Spojené státy unilaterálně anulovaly smlouvu o raketách dlouhého doletu, protože naše technologie byla lepší, pak plánovaly umístit protiraketovou obranu do Polska a České republiky jako obranu před íránskými raketami, ačkoliv Írán nemá ani rakety ani jaderné zbraně. A ruská protinabídka spolupracovat společně na protiraketovém štítu umístěném v Ázerbájdžánu byla smetena se stolu.

milkom 26.8.2008 9:45

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

Napřed si budou ale muset poradit s tímhle městečkem.  ;-D ;-D

Brabcak 26.8.2008 9:45

Re: To tedy ne, pane Bárto

Z velikánů Vám vypadl K. H. Borovský... Proč asi? Nehodí se? Když jsme u toho, Masaryk nijak nemiloval Němce, ale kde jste našel, že by byl vymaštěný slavjanofil? Co Vás z jeho názorů o kulturní primitivnosti Rusů vede k názorům, že byl nekritickým obdivovatelem Slovanské vzájemnosti? Nespletl jste si ho s Kramářem, který navíc požadoval svazek s DEMOKRATICKÝM Ruskem a nikoli s oligarchickou zlatou hordou?  A stavět Masaryka vedle pomstychtivého Beneše, který po druhé světové pošlapal  jeho odkaz okleštěním československé demokracie ve jménu nenávisti vůči agrárníkům, mě osobně hluboce uráží. Mimochodem, toho Moravce stvořil právě Beneš, který mu zničil celý jeho život a zbořil veškeré hodnoty, za které do té doby statečně bojoval.

Buvol 26.8.2008 9:43

Re: Re: Re: Bush vyzval Rusko, aby neuznalo separatisty v Gruzii

To máte jako Topolánka u nás! To je taky takovej "inteligent" ....

xxx Kubeš 26.8.2008 9:43

Re: To tedy ne, pane Ravnagorac

dle vašeho příspěvku lze soudit, že vy zřejmě pobíráte odměny od nějaké proruské organizace. Pokud jde o Rusko, lze ho považovat za nebezpečného agresora nejen kvůli událostem kolem Gruzie a jeho počínání by se mělo odrážet i v politickém konání našeho státu. Lze předpokládat, že Rusko není smířeno ze ztráty vlivu v naší zemi i okolních státech a z toho by měly plynout naše obavy.

Ravnagorac 26.8.2008 9:43

Re: Re: To tedy ne, pane Bárto

To že v této věci s Klausem souhlasím není překvapení, ale prostě proto, že si myslím totéž. Gruzie je v tomto konkrétním případě agresor, protože vedla válku za znovuobnovení vládní suverenity nad územím, které považuje za vlastní způsobem, který zakazují mezinárodní konvence. Ty také zakazují vyhánění civilního obyvatelstva, k čemuž také došlo. Nechápu, co je na tom divného? Na tom nic nemění fakt, že USA a jeho satelity používají dvojí metr, např. v Kosovu a Metohii, kdy naopak jednotky NAT systematicky zabíjely stbské civilní obyvatelstvo a ničily infrastrukturu země - tzv. "humanitární bombardování". Jak je vidět, vojenské konvence si svět může strčit za klobouk.